Tulpanbilder - Tulipa 'Pacific Pearl'

Tulpanbombning när jag inte vill gå ut

Tulpanbombning eller egentligen redigering av tulpanbilder har hållit mig sysselsatt i veckan – ja dem och kompostkvarnen. Och det är ganska lagom med en stund av varje. Rubriken är egentligen inte sann… ..jag vill alltid gå ut varje dag på ett eller annat sätt. Därför har jag redigerat en stund och kört kompostkvarn en stund. Till slut har jag fått ordning på kompostkvarnen som jag var så nöjd med från början men som i våras bara slirade och fyllde inmatningen efter att saven hade stigit i grenarna. Det är faktiskt en bra grej att läsa bruksanvisningen ibland fast jag behövde dessutom hjälp av tillverkaren. Men slutet gott och nu är vi kompisar kvarnen och jag.

Tulipa 'Pacific Pearl'
Tulipa ’Pacific Pearl’ samma sort som i bilden ovan och egentligen lite för mörkt röd för min smak men i det här sällskapet faktiskt väldigt fin. Och det här är andra säsongen det vill säga första våren stog de i kruka men satte ändå tillräckligt bra sidolökar för att orka blomma så här på friland året efter

Tulpanbilder – vi är nästan kompisar. Alla senare bilder från 2018 och till nu hamnar precis där de ska när jag redigerat dem. Men äldre bilder hamnar någon annanstans och jag har trots många försök inte hittat dem. Men jag har ett kort kvar i bakfickan.

Tulpanbombning - Tulipa 'Pieter de Leur'
’Pieter de Leur’ den vackraste röda nyansen jag vet utan gula undertoner och den blir helt magisk i motljus
Tulpanbombning - Tulipa 'Angelique'
’Angelique’ dockskåpssöt eller änglasött har sin plats ibland. En fin tulpan som fungerar bra i bukett
Tulipa kolpakskowiana
T. kolpakskowiana en art som trivs i en upphöjd bädd i ett soligt läge. Jag älskar blomformen och den gula nyansen som drar åt grönt
Tulpanbombning - Tulipa 'West Point'
Tulipa ’West Point’ – liljeblommande tulpaner är de mest eleganta jag vet och då kan jag tolerera nästan vilken färg som helst. Dessutom blommar de sent, sent
Tulipa urumiensis
Tulipa urumiensis ännu en gulblommande och vackert art som nästlat sig samman med T. kolpakskowiana. Både lyser på kapp med solen

Tulpanbombning – finns många bilder

Allt eftersom tiden går så har en del tulpaner jag trodde dött dykt upp igen. När jag flyttade så flyttade jag ju också massor av lökar och ibland visar sig den bittelilla löken vara en sort jag trodde försvunnit. Och sen tar det ett tag innan de blommar igen. Grekisk tulpan, T. orphanidea v. flava, var en så’n och den har nu hunnit bilda mängder av lökar. Och det är en favorit på grund av färgerna. Limegult som sakta tonar över i rött i kanterna.

Tulipa orphanidea v. flava
Grekisk tulpan – Tulipa orphanidea v. flava – det står mellan den och ’Acuminata’ om jag bara får välja en…
Tulipa gesneriana Neo-gruppen 'Acuminata'
Tulipa gesneriana Neo-gruppen ’Acuminata’ från början köpte jag den som en art antagligen på grund av sitt naturlika utseende men den har sen plockats in under Gesneriana-grupp och neo-gruppen alltså mycket gamla sorter

Tulpanbombning i april

Tulpaner, iris, krokus och en del Fritillarior är planterade i en så kallad lökbädd. En enkel ram i ett soligt och varmt läge fylld med väldränerad jord – et voilà 2 kvadratmeter färgexplosion från slutet av februari.

Tulpanbombning - lökbädden i början av april
Tulpanbombning – ena lökbädden i början av april. Det behöver inte vara mer komplicerat ens på den regniga västkusten. En ram som höjer upp bädden och som jag kan lägga ett lock över. En väldränerad jord och ett soligt och varmt läge. Rabatter kan göras snyggare men det här är himmelriket när våren kommer.
Tulipa 'Queen of the Night'
Tulipa ’Queen of the Night’ är en favorit av två skäl – den är inte så stor och blaffig, håller ihop blomman och är dessutom otroligt långlivad i rabatten

Ny helg och första advent! I veckan hittade jag nytryckta pappersbonader med gamla Jenny respektive Curt Nyström motiv. Nu kan jag rita nya broderier. Det är ju december… ..och i slutet av november fick jag till sidorna med mina tulpaner.

Ha en härlig första advent i solskenet!

24 Kommentarer

 1. Ingmarie We/Refugium den 29 november, 2019 kl 22:31

  Magnifika tulpaner och så vackert fotograferade. Ha en fin helg, den första i Advent. PS! Försöker också gå ut varje dag, t o m under gårdagen som var bedrövlig.

  • Carina den 30 november, 2019 kl 12:09

   Tack Ingmarie! Jag rodnar även om det inte syns. Pacific Pearl, den fransade i första bilden var så himla fin tillsammans med lönnens nya blad.

   Ha det gott! Carina

 2. Marie den 30 november, 2019 kl 07:53

  Lækre tulipanbilleder! Det er godt for os med noget tid ude i haven, selvom vejret ikke har været gunstigt. Her i weekenden skulle solen dog kigge frem ifølge vejrmeldingen.

  • Carina den 30 november, 2019 kl 12:10

   Tack Marie! 🙂 Ja jag behöver luft och rörelse oavsett väder. Nu är jag i Oslo och det var blå himmel igår och den är lika blå idag 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Anni den 30 november, 2019 kl 08:39

  Så härligt med tulpanfoton nu när kylan och snön kommit på besök! När lägger du lock över tulpanrabatten? För att få tidigare blomning eller om det blir för blött? Jag är så glad att jag grävde ner massor av lökar tidigare i höstas, inga specialare men det gör inget när våren kommer och färgerna exploderar. Åh, nu fick du mig att vilja hoppa över allt som har med advent och jul att göra …
  Idag ser jag sol!
  Kram och trevlig advent!

  • Carina den 30 november, 2019 kl 12:12

   Visst är det härligt 🙂 Jag lägger bara lock över lökbäddarna, det är ett par lådor som jag fyllt med jord men inte hela vägen upp, om det regnar mycket. Men har egentligen bara gjort det en vinter. Det är en fin balansgång för möss och sork älskar när jag ger dem tak över huvudet. Vanliga tulpaner trivs lika bra i en väldränerad jord där det blir soligt och varmt.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Marit den 30 november, 2019 kl 09:41

  Så vakre bilder av dine tulipaner! Jeg lykkes så dårlig med de. Jeg er heller ikke så flink til å gå ut hver dag, og det burde jeg gjøre. Det øverste bildet er så fint med lønnen som har farger som matcher tulipanene 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 30 november, 2019 kl 12:14

   Tack Marit! 🙂 Jag vet inte om man borde för mig är det ett behov. Hade jag inte haft det så hade jag blivit kvar inne tror jag. Visst passar lönnen och tulpanen ihop 🙂

   Kram, Carina

 5. Marika den 30 november, 2019 kl 09:58

  Hej Carina!
  Härliga soliga tulpanbilder. Nu har solen äntligen visat sig här efter en lång grå period. Lite snö och ishalka, och tulpanlökarna ligger inbäddade under ett tjockt lövtäcke. Hoppas på en fin blomning i vår.
  Ha en fin första Advent.
  /Marika

  • Carina den 30 november, 2019 kl 12:15

   Hej Marika!

   Det var sol här i Oslo igår också och vi gick hela eftermiddagen. Nu ska jag ge mig ut igen för i morron ska det vara mulet igen. Jag hoppas också på en fin blomning men eftersom jag flyttade mängder av lökar i år så är jag om jag är realistisk lite tveksam 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Susie på Stjärnarve... den 30 november, 2019 kl 12:08

  Tulpaner – mmm….. !Helt klart en av mina favoritblommor. Jag har massor, men planterar ändå nya varje år. När vi flyttade hit fanns nämligen inte en enda, inte ens några av dom vildtulpaner som växer överallt här. Och på så stor tomt behövs många lökar, men tyvärr har jag märkt att det inte bara är jag som gillar dom. Tror att mössen äter upp dom också…eller så kanske det är så enkelt att dom moderna inte klarar mer än ett par säsonger.!? I år satt jag därför en ganska gammal sort som jag har sen tidigare och dessutom hade redan när jag bodde i Stockholm; Burgundy Lace.
  TREVLIG HELG/Susie

 7. Carina den 30 november, 2019 kl 12:17

  Allt fint verkar andra också gilla. Visst är moderna sorter mer säsongsblommor än de äldre är. Och visst tycker möss och sork om lökarna… T orphanidea hann jag flytta många lökar av innan sorken kalasat loss på riktigt. De hade börjat med en stor rugge krokus jämte…

  Kram, Carina

 8. Villroses hage den 30 november, 2019 kl 13:55

  Vidunderlig vakker tulipanblomstring! En herlig sort på det første bildet.
  God helg!

  • Carina den 30 november, 2019 kl 17:15

   Tack Villrose!

   Den heter Pacific Pearl och är en franstulpan. De är väldigt fina 🙂

   Tack detsamma! Carina

 9. Lisbeths Haveblog den 30 november, 2019 kl 23:49

  Herlige fotos af tulipanerne. Acuminata tulipanen er særligt flot med sit lidt uregelmæssige udseende og de fine røde tegninger.
  God søndag.
  Lisbeth

  • Carina den 1 december, 2019 kl 11:12

   Tack Lisbeth!

   Jo jag gillar det där lite slarvigt nonchalanta hos ’Acuminata’ och eftersom den överlevt många år på marknaden så gissar jag att fler tycker som jag.

   Tack detsamma! Carina

 10. Anne den 2 december, 2019 kl 16:57

  Hei!
  Kjempefiine bilder av tulipaner. Det er godt å tenke på hva vi har foran oss. Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 3 december, 2019 kl 16:27

   Javisst är det härligt 🙂

   Kram, Carina

 11. maggans blogg den 3 december, 2019 kl 08:43

  Hej Carina!
  Så härliga bilder på Tulpaner det ger mig vårlängtan men vi går ju mot ljusare tider så längtan blir just därför mindre lång och kommer i sinom tid,Vad tur att du blev vän med kompostkvarnen för det är en mycket bra produkt den använder vi ganska ofta under sensommaren bra att ha när man beskurit träd och buskar.
  Vad trevligt att du hittade bonader det var säkert fina bilder på dem,Ha det gott/Margareta

  • Carina den 3 december, 2019 kl 16:29

   Hej Maggan!

   Ja jag har haft en period när jag var grymt besviken på kompostkvarnen, från början var jag väldigt nöjd. Men nu hittade jag att man kan justera valsen i kvarnen så nu matar den ner även blöta grenar bra. Det är konstigt det har inte känts så himla mörkt i år. Och nu vänder det snart.

   Ha det gott! Carina

 12. Helene; Trädgård i Torslanda den 3 december, 2019 kl 16:06

  Tulpaner är verkligen snygga och färgglada på våren. Förvånar mig att du har så många kvar. Tar inte rådjuren dem? Här funkar inte trico garden så jag har gett upp om tulpaner. Så bra att du blev kompis med kompostkvarnen igen. Det är en av mina bästa vänner också.
  Ha det gott
  Helene

  • Carina den 3 december, 2019 kl 16:33

   Peppar, peppar här fungerar Trico garden än så länge. Ibland har jag planterat burkar med urin i rabatterna det har också fungerat. Men jag behöver börja redan när iris och annat kommer upp. Faktum är att jag sprutar redan nu så dem inte mumsar på mina buskar eller fejar bark.

   Jag är himla glad att det verkar ha löst sig. Jag var grymt besviken i våras och tänkte ok jag får vänta. Men så började samma problem igen. Det kändes tröstlöst… Nu håller jag tummarna för jag har några kubik som den ska få tugga i sig 🙂

   Ha det gott! Carina

 13. Rost och rädisor den 4 december, 2019 kl 08:40

  Du vet vad man behöver i gråa november! Första bilden har jag tittat på tre gånger nu.
  Tack för den välbehövliga bombningen!
  /Anette

 14. Gunilla Teckenberg den 5 december, 2019 kl 10:45

  Hej Carina!

  Jag blev riktigt glad av dina tulpanbilder, jag glömmer alltid bort hur vackert det är när lökarna blommar och solen lyser på grönskan. Snart är vi där igen.

  Kram!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.