Höstbukett med fröställningar

Höstbukett som jag älskar och blandat smågodis

Höstbukett – en av de där skälvande sista om man tänker att blommande blommor ska ingå. Fast redan då – mitten av oktober – så kunde jag inte låta bli frukt- och fröställningar i buketten.

Nu på hösten är olika astrar väldigt fina och tacksamma i bukett. Jag klarar de hyfsat inne med hjälp av allergitabletter som jag äter ändå. Astrarna är visserligen svåra att plocka och ha utan att några vissna finns på grenen men det syns inte om man tittar med snälla, inte alltför kritiska ögon.

Symphyotrichum novae-angliae 'Abendsonne'? - luktaster
Symphyotrichum novae-angliae ’Abendsonne’? – luktaster
Symphyotrichum novae-angliae 'Rudelsburg' - luktaster
Symphyotrichum novae-angliae ’Rudelsburg’ – luktaster – snön låg kvar på backen den 31:a oktober 2018

Men över till höstbukett

För skojs skulle googlade jag för några år sen för att se om det fanns ett optimalt förhållande mellan bukett och vas. Och visst fanns det rekommendationer när jag letade. Jag gjorde det för att ibland kunde jag uppleva att en vackra buketten försvann eller tvärtom den vackra vasen. Det fanns faktiskt en magisk tumregel – blommorna bör uppta 2/3 av den totala höjden. Jag har sett många fina dahliabuketter på instagram i sommar där helheten inte riktigt blev topp eftersom blommorna låg uppe på vasens kant.

Med det sagt – den här höstbuketten är för hög men gräsen så sirliga att det funkade hyfsat men hade det inte börjat regna hade jag gått ut och tagit bort de högsta. Och så det häftigaste av allt – vasen!! Den är ett smycke i sig och när den inte används för buketter står den i ett stilleben av vaser för de måste fylla sin plats även tomma. Den är magiskt kakaobönebrun.

Höstbukett med fröställningar
Höstbukett med fröställningar – det går inte att blunda för vackra fröställningar som de hos Actaea ramosa – silverax fröställningarna är lilagröna och Veronicastrum som är vackert kanelbruna.

Vasen till min höstbukett

En snabbtur med övernattning i Dalsland i september och när vi plockat färdigt bären vi ville ha så tog vi en utflyktsdag. I Åmål finns ett konstnärskollektiv och där köpte jag en ursöt liten vas för några år sedan. Du anar toppen på den i bilden. Nu fanns en syster – liten, bullig och alldeles blankvaxad och djupt chokladbrun. Dessutom fanns en lite större amforaformad där nederdelen är samma blanka och den övre – halsen matt. De bor hos mig nu! Jag kan inte ha för många vaser…

vårbukett, lökväxter
Höstbukett
Höstbukett i ljuvlig liten vas. Jag tänkte plocka höstkrokus och sockblomsblad men höstkrokusarna hade bara skickat upp 3 blomstänglar då. Det blev annat istället

Lejongap är suveräna i buketter och en höstbukett är inget undantag. De må vara lite krokiga men de ändrar riktning när de kommer in och i vatten. Och de kan ge riktigt vackra utstickare. Sen är det en kärleksört, Hylotelephium eventuellt ’Joyce Henderson’, höstastrar och sockblomsblad. Och ax av gräset ’Undine’ – en miscanthus sort och av en Molinia ’Karl Foerster’. Gräsen och astrarna tog jag lite för att testa hur mycket jag kan ha inne.

Höstbukett med fröställningar
Höstbukett med fröställningar

Jag sår alltid lejongap men brukar köpa frön hos engelska fröfirmor eftersom de har större sortiment av enskilda sorter. Jag är inte så förtjust i fröblandningar som kan bli vad som helst. Snittblommorna vill jag styra och ställa med så jag kan plocka buketter som jag vill ha dem.

Magnolia sieboldii - buskmagnolia
Magnolia sieboldii – buskmagnolia – en typisk fruktställning hos magnolia. Den kan jag tänka mig i en stor bukett
Hylotelephium 'Joyce Henderson' ?
Hylotelephium ’Joyce Henderson’ ? för namnet eftersom jag hade etiketten men har blandat ihop växten med ’Matrona’ som stog i samma plantering

En frösådd jag nästan slängde…

Jag sådde frön från vad jag trodde var en art i olvonsläktet och visst grodde det. Så småningom skolade jag om groddarna men har tittat misstänksamt på krukorna – har tyckt att bladen och växtsättet liknat Kerria som jag inte gillar. Hur som – de blev aldrig slängda utan kvar i kallbänken och en dag i augusti fick jag se vita blommor och de rödtonade foderbladen och det visar sig vara axtry. Inte så röda ax som på bilder men mina står i djup skugga. Nu har en av buskarna fått en finplats i ett soligt och torrt läge. Får se hur rolig jag tycker busken är på sikt. Det behövs lite mer än vita blommor i augusti för att kvala in här…

Leycesteria formosa - axtry
Leycesteria formosa – axtry

Snart november och första advent

Vi pratade om tid, tiden, november och om hösten som försvann på jobbet fast ’på jobbet’ sen ett drygt halvår bedrivs via nätet. Hur det kommer sig att tiden gått så fort. Jag har haft det fantatiskt bra under den här perioden. Men vi kom fram till att hösten varit så ljuvlig att det känts som något annat och att den kom först nu och nu är det snart jul. Då kan åtminstone inte jag klaga. Jag har fått och även hunnit plantera mina sista buskar. Rododendron från Skottland – det blir gissar jag en väldigt hård och rejäl Brex-it om två månader-ish.

Ha det gott därute i november!

20 Kommentarer

 1. Marit den 10 november, 2020 kl 21:56

  Nydelige buketter du lager! Ja, det stemmer det at vasen skal kun være 1/3 av den totale høyden 🙂
  Asters er en takknemmelig høstblomst. For første gang har mine hvite asters fått blomstre i år.

  Klem, Marit

  • Carina den 11 november, 2020 kl 09:40

   Det är ju synd att inte optimera utseendet med ett bra förhållande mellan vas och bukett 🙂 Jag hade vita höstastrar i mammas rabatt. Grävde bort dem men så kom det ett vitt skott rätt upp ur en spricka i berget. Där blommade det. Men när jag lirkade fram det och planterade det i god jord – då försvann den… Men jag vill ha en ny vit sort med stora blommor – får se vad jag kan hitta.

   Kram, Carina

 2. Lisbeths Haveblog den 10 november, 2020 kl 22:48

  Det er en flot efterårsbuket, der bestemt klæder vasen. Tænk, at du kan plukke sådan en helt inde i november. Det har vel nok været mildt vejr.
  Morsomt, at du samler på smukke vaser. Den lyse butte med forårsbuketten ser sød ud.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 11 november, 2020 kl 09:42

   Tack Lisbeth!

   Jo det gör jag nog – samlar på keramikvaser. De får stå framme jämt som små smycken. Men sen har jag ett bra sortiment av vaser för olika typer av buketter i ett skåp..

   Tack detsamma! Carina

 3. Villroses hage den 11 november, 2020 kl 01:02

  Buketten er jo superfin! Har ikke tenkt på å ta inn noe fra hagen nå…
  Ha en fin uke!

  • Carina den 11 november, 2020 kl 09:43

   Tack Irene!

   Det finns en hel del fint att plocka nu. Jag glömde fylla på vatten och fröställningarna torkar – åldras – på ett fint sätt 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. Marie den 11 november, 2020 kl 07:50

  Sådan en efterårsbuket har et helt specielt udtryk. Igennem årene har jeg handlet med en del specialplanteskoler i England, især nogle med alpine planter og løg, og det er jo nok desværre slut efter Brexit.

  • Carina den 11 november, 2020 kl 09:46

   Tack Marie!

   Jag har gjort detsamma…. Jag såg häromdagen att deras jordbruksdepartement, UK, hade publicerat vad som kommer att gälla efter BREXIT utan handelsavtal. Jag läste aldrig för jag tänker att det blir samma som när jag importerat från USA. Det var faktiskt inte kostnaderna som gjorde att jag slutade utan det faktum att förtullningen lagts på Postnord utan att de fått mer resurser. Därför tar förtullningen för lång tid och växterna tar för stor skada 🙁

   Ha det gott! Carina

 5. Anita den 11 november, 2020 kl 14:28

  Ja du vet ju att jag älskar dina buketter. Visste inte det där med vas/bukett -förhållandet, det var bra information. Kul att du också har stilleben med vaser. Visst är det härligt. Dom är ju vackra även utan blommor. Jag har ju mina olika blå. Just nu har jag tomatsticklingar i dom. Ska pröva att övervintra en sort som inte längre går att få tag i frö från (F1) så jag kan inte heller ta egna. Får se hur det går. Det får bli en rapport på bloggen så småningom.
  Vilken tur att du fick dina Rhododendron från Skottland. Tror som du att risken för en hård Brexit är överhängande.

  Kram Anita

  • Carina den 12 november, 2020 kl 17:54

   Tack Anita! jo jag vet men det är åndå väldigt roligt att läsa det 🙂 Jag tycker det är trevligare med saker som har flera värden. Skulle gärna ha ett litet stilleben med blå vaser också – får bli besök på loppis så småningom. Hörde idag att man såg ett sambnd mellan lungsjukdomar och Covid dödsfall – får nog ta och kolla med läkaren.

   Det är trist när bra sorter försvinner och F1 är ju extra besvärligt. Hoppas att sticklingarna lyckas.

   Vi visste vi skulle få dem i tid men sa att vi gör en beställning medan vi vet vad som gäller. Men ett antal spännande arter blev det 🙂

   Kram, Carina

 6. Elna Slot den 11 november, 2020 kl 22:48

  Både efterårsbuketten og forårsbuketten er smukke. Jeg har det selv sådan, at jeg bedst kan lide de lyse farver, men om efteråret kan jeg godt lide de stærke farver, som passer så fint til de gyldne efterårsfarver, og det svarer jo til farverne i dine buketter. Det er både praktisk og sjovt at have mange vaser at vælge imellem, for det betyder meget, at buket og vase passer sammen.

  Hilsen Elna

  • Carina den 12 november, 2020 kl 17:56

   Tack Elna!

   Jomen så är det! Varje period har sin ltjusning och jag skulle inte vilja ha de djupa, mättade färgerna på våren. Gillar man att plocka buketter så behövs många vaser annars kan jag lätt förstöra en fin bukett om jag inte hittar något bra. Sen gör det inget om de är vackra också – vaserna.

   Tack detsamma! Carina

 7. Marika den 12 november, 2020 kl 10:29

  Hej Carina!
  Du gör fina buketter, Tror inte jag har så mycket annat därute som blommar, än astrar., tur att jag har dem. Men det går ju bra med annat än blommor, Min senaste bukett från trädgården var dahlior. Ja , jag undrar också hur fort tiden går, när vi kommer såhär långt så brukar det inte ta lång tid så är Julen här.
  Och sen är det ett nytt år , förhoppningsvis ett bättre år.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Carina den 12 november, 2020 kl 17:57

   Tittade häromdan och astrarna blommade fortfarande men kärleksörten vet jag inte. Men fröställningar finns det många vackra just nu innan vinterstormarna slitit i dem. Ja det går väldigt fort nu 🙂

   Kram, Carina

 8. Anja C. Hill den 14 november, 2020 kl 08:00

  Hejsan Carina!
  Kul med tips! Dock är jag så egensinnig att jag väljer att gilla helt oberoende vad andra tycker. Men, absolut! Tänker prova 2/3 ”metoden” och kanske utvecklar jag mitt estetiska öga?
  Buketter av alla de slag från trädgården – allt från tidiga våren till senhösten är underbara och dina ser väldigt läckra ut.
  Ha det gott och var rädd om dig!
  /Anja

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:59

   Hej Anja!

   Först och främst ska man göra och använda det som man själv trivs med och gillar. Jag har stört mig på en del buketter som blivit obalanserade – i mina ögon – och därför kollade jag. I förlängningen skulle jag väldigt gärna gå en kurs…

   Tack detsamma! Carina

 9. Anja C. Hill den 16 november, 2020 kl 05:26

  Hej Carina!
  Har försökt att få iväg ett antal kommentarer på höstbuketter utan att lyckas. Nu har jag kollat mina inställningar på FB och hoppas att denna kommentar går iväg.
  Höstbuketter är något alldeles extra. Ditt tips om vas är intressant!
  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:57

   Hej Anja!

   Fast det fanns redan en kommentar från dig 2 dagar äldre…. Inställningar på FB? Kommenterar du via Facebook? Det har jag ingen aning om hur det funkar. Jag tror på att hålla en kort, rak kedja med applikationer 🙂

   Tack detsamma! Carina

 10. Anni den 16 november, 2020 kl 16:24

  Du är verkligen en fena på att fixa snygga buketter, men det förvånar mig inte. Intressant om vasens höjd, ibland blir det ju helt fel. Halsens vidd kan också vara viktig, ibland faller ju allt ihop utan styrsel.
  Visst är det konstigt att det snart är advent? Kanske att helgens varslade kyla ökar på julkänslorna lite.

 11. Carina den 17 november, 2020 kl 13:54

  Tack! 🙂 Ja vidden är onekligen viktig och det är en av anledningarna varför samlingen är så stor..

  Det känns jättekonstigt men nu har jag i varje fall ritat klart ett nytt broderi – advent är synonymt med broderi 🙂

  Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.