Kombinationer - Erythronium 'Pagoda' och Fritillaria meleagris 'Album'

Kombinationer – ett plus ett blir mer

Kombinationer när helheten blir mer och större än detaljerna… Det drömmer väl alla som pysslar med trädgård om. Ibland faller bitarna på plats, hjärtat går igång och jag känner mig såå nöjd, lycklig. Lycklig för jag har förmånen att kunna leka med växter på en ganska stor plätt. Många växter att välja bland… OCH inte minst viktigt – jag behöver inte tänka på att odlandet måste försörja för att maten ska komma på bordet. Jag kan välja vad jag vill odla.

Till matbord eller lyst?

Min morfar hade en stor trädgård som han lämnade vid 86+. Jag älskade den även om jag spenderade mesta tiden i den väldigt lilla delen, typ en ganska normal villaträdgård idag, som fanns till lyst. Det sista är inte riktigt sant för i den delen fanns äpple-, päron- och körsbärsträden. Men den stora delen, den var vikt åt ätligt. Det var mycket fokus på det – kanske är det därför jag inte riktigt kan engagera mig fullt ut i de gröna, ätliga sakerna? Det var alltid rensning, vattning, sorkbekämpning mm kring grönsaker när jag växte upp. Bär – som vi gärna skulle vara med och plocka.

Istället…

Jag tyckte det var roligare att gå in i de gigantiska vinbärsbuskarnas naturliga kojor. Ibland pratar vi om 20- och 30-talets svåra år, krigen – 3 decennier som gjorde självförsörjande viktigt och präglade de som växte upp. Mamma pratar om kaninerna de hade och släktingarna som flyttade ut från stan för att få mat hos släktingar på landet. Kanske är det präglingens motsats eller så är jag mer en drömmare som min far, en drömmare som gillar projekt. Jag har alltid gillat att plocka blommor. Dock, jag gillar att laga mat och vill gärna gå ut och plocka eget så sakta, sakta…

Förberedelser inför vintern - grönkål
Förberedelser inför vintern – grönkål

Rödgrön-kål så får man inte skriva men strunt i det… De här är vackra i kombinationer och någon har jag visat redan i höstas. Passar igen eftersom det mesta aldrig hann till tallriken. Mycket lätt att tänka in en sirlig vävare bara till lyst. Så är ätligt och vackert fogat till ett.

Kombinationer – den här hoppas jag på

Kvarteret månskensdrömmar - planterat hostor och gräs
Kvarteret månskensdrömmar – planterat hostor och gräs

Kvarteret månskensdrömmar och det jag satte där i höstas… Hostan ’Tortilla Chip’ blev en favorit, verkligheten överträffade bilder jag sett. Och jag har förträngt att den kommer bli stor. Hakonegräset ’Aureola’ ska liksom rinna ner för den lilla sluttningen. Pierisen ’Cavatine’ ska bidra med läckra orangegula skott på sommaren. Rh. ’June Bee’ ska blomma i månskensgult i maj… I drömmen alltså. En nordamerikansk syster, Maianthemum dilatatum, till ekorrbäret ska få täcka jorden och de andra hostorna, ’Apple Candy’ och ’Rheingold’, komplettera. Förhoppningsvis växer den lilla rhododendronen ikapp och över sin etikett.

En som gladde och förvånade

Pioner ska växa soligt och någorlunda fritt för att blomma bra och hålla sig friska… Ibland blir det bra om man inte bryr sig så mycket. Om man struntar i kunskapen man har. Jag har medvetet satt ett antal vita pioner där de inte får så mycket sol. Blommorna håller sig vackra längre så. Uppenbarligen får de ändå tillräckligt. Amalia Olsen gladde mig under lång tid i somras och så här… Det kan inte bli bättre. För övrigt så är det fortsättningen på kvarteret månskensdrömmar.

Kombinationer - Paeonia lactiflora ' Amalia Olsen - luktpion
Paeonia lactiflora ’ Amalia Olsen – luktpion

Gräv där du står – nyttja jorden

Ja alltså jag tänker, och återigen jag är lat, att varför inte förlänga blomningen, spara plats, använda naturliga stöd och se hur fint det kan bli. Buskar, träd som inte har sin huvudsäsong sommar- eller sensommartid kan få en kompis som behöver stödet och belönar mig… Clematis som inte blir giganter passar så här. Klängande stormhattar, Aconitum, och en del klätterklockor, Codonopsis, blir fantastiska tillsammans med magnolior och rhododendron. Kraftigväxande klätterväxt + stort träd, svagväxande klätterväxt + mindre träd eller buske.

Purpurfärgad mitt - Clematis 'Maria Louise Jensen'
Clematis Sena Storblommiga-grp ’Marie Louise Jensen’ växer i en Magnolia ’Heaven Scent’
Clematis Atregene-grp 'Albina Plena'
Clematis Atregene-grp ’Albina Plena’ växer fort, blir hög och passar förträffligt klängande i en tall i lunden

Det vårliga sköna

Håller på och går igenom bilder och från maj en bild som fick mig att må gott i själen. Gräs, ogräs här, hundtandslilja, Erythronium ’Pagoda’ och kungsängslilja Fritillaria meleagris. Sens moral? Kanske rensa mindre och njuta mer.

Erythronium 'Pagoda' och Fritillaria meleagris 'Album'
Erythronium ’Pagoda’ och Fritillaria meleagris ’Album’

Kombinationer lever i fantasin

Ett annat sätt att kombinera mera är i fantasin. En växt, en färg, en doft som triggar kan leda till… Jag försöker dokumentera fantasierna, skriver ner hur jag tänkt. Kommer inte alltid, oftast inte, ihåg att jag fantiserat när det kommer till kritan men jag har kul där och då… Fantasin får ett namn, ett tema för just den plantering. Växterna jag tänkt kring blir stommen som sen kompletteras. Jag ritar mycket sällan på papper dock.

En jag skrivit om och som jag drömmer om sedan jag såg den här ljuvliga vårvinterblommande och doftande busken… I fantasin heter den ’väldoften’. Inlägget är ett år gammalt och jag har ett fint exemplar av Lonicera purpursii ’Winter Beauty’ på tillväxt. För mig var det en aha-upplevelse att kaprifolsläktet innehöll buskar och inte bara klättrare. Hur var det nu? Är det resan eller målet som är viktigt?

Lonicera x purpursii - apriltry
Lonicera x purpursii – apriltry, en ljuvlig doft och namnet till trots så fotade jag i mars

Kombinationer i olika varianter, oväntade och vackra för inspiration – veckans tema i trädgårdsfägring. Fler inlägg på det här temat det kan du se HÄR.

Önskar er en fin helg och tänk… Nu är januari snart förbi och årets första perenn har grott efter en vecka i fuktad vermiculite och mörker!

Instagram@Carina Lind

32 Kommentarer

 1. Rost och rädisor den 25 januari, 2019 kl 11:16

  Många tänkvärdheter! När det gäller trädgård gör man verkligen precis som man vill, ätligt, lyster, blandat, ogräs, vilt, ansat, dras med i trender eller strunta i dem.
  Här sker också mycket av trädgårderandet i huvudet, men när besök väntas kommer de nyktra verklighetsglasögonen på och det är stressande. Vad är finare än växter som hamnar i sitt rätta element som klematisen som får klättra på ett träd eller hundtandsliljan och kungsängsliljan i gräset. Så vackra bilder Carina!
  Kram
  Anette

  • Carina den 25 januari, 2019 kl 11:56

   Tack Anette! Det är så fin återkoppling att få 🙂 Det du skriver är en av de större sakerna jag uppskattar med trädgårdsintresse. När jag dansade mer så var varje dans sin dans med små variationer – ett exempel. Trädgård kan vara precis vad som helst – ett vitt begrepp vi får forma fritt. Men den där självrannsakan som uppstår vid kommande besök – den förstår jag. Kanske är det därför jag bara visade min gamla trädgård 2 gånger. I nuläget skulle jag kunna visa det jag gjort för att människor ska vilja kliva över en tröskel, testa mer och inte låsa fast sig… Men vet inte om jag vågar… Det vinns en del växter jag inte skriver om på bloggen eller visar i växtregistret. Åkern ligger inte inom synhåll och det vore oerhört lätt att åka dit… Har inte försökt kvantifiera risken men stölderna från Göteborgs botan är många av växter, skott och frön . Och även om det är ett mycket litet fåtal som pysslar med det där så hjäper inte det när skadan är skedd. Vad som händer i morrondan – det får jag fundera på då 🙂

   Kram, Carian

 2. Linda den 25 januari, 2019 kl 11:42

  Hej!

  Jag tror att jag förstår. Jag vägrade länge svarta och röda vinbär i trädgården på grund av att jag var tvungen att plocka som barn. Det var visserligen bara en liten buske med röda vinbär och en gång om året, men ändå – jag tyckte att det var grymt orättvist att mamma minsann fick stå där inne vid grytan. Mina föräldrar har alltid plockat bär. Pappa kan stå som en märla och plocka blåbär i timmar. Hos mig sitter tydligen spåren från barndomen kvar. Jag får inte ens ihop en deciliter. De blåbär jag äter är de som stoppar rakt in i munnen. Å andra sidan äter vi knappt sylt här hemma. Lite lingonsylt då och då, men eftersom vi aldrig steker pannkakor och liknande så ligger sylten på sin plats i frysen. Maken brukar plocka hjortron på jaktmarken. Sedan står han där i köket och gör sylt, fryser in den och glömmer bort den 😉 Numera har vi faktiskt en buske med svarta vinbär, men det är bara för att det plötsligt började växa en gren precis intill päronträdet. Jag förstod inte vad det var, satte den i vatten och planterade den i jord när det hade kommit rötter. Hur sjutton det plötsligt kunde komma en gren med svarta vinbär precis intill stammen på päronträdet är fortfarande en gåta, men numera har vi en stor buske som getingarna brukar kalasa på när bären är mogna. Jag är bara intresserad av bladen som jag använder när jag saltar in gurka. Oj, nu snöade jag verkligen in på det där med bärplockning. Det måste verkligen ha satt djupa spår 😉 😉 😉

  Var det du som skrev ett anonymt inlägg hos mig? I så fall kommer svaret här:

  Det är vinterträdgården där vi har vattenburen golvvärme. De här har dock stått under lysrör inne i ”vanliga” huset ända till nu.

  Trevlig helg till dig också!
  Kram
  Linda

  • Carina den 25 januari, 2019 kl 12:03

   Oj, oj det skulle inte vara anonymt men jo det var jag 🙂 Tack för svaret. Det är samma för mig sylt och saft går inte åt, vi äter ytterst lite socker. Jag ska antagligen ha svarta vinbär – en sort som är söt på busken för de gillar jag att plocka en näve bär av där och då. Dem kan jag också frysa och lägga i yougurt med osockrade, vildplockade blåbär eller andra bär. Så bär vill jag ha men bara såna jag har lust att plocka och använda på det sättet.

   Min mamma har plockat mycket bär men när vi väl var på plats så kunde hon försvinna… Letade alltid efter fler eller bättre plättar att plocka på. Hon plockade det var inte det. Jag är tydligen enligt andra en ävligt snabb plockerska trots att jag plockar för hand. Och jag kan fullständigt försvinna in i det när det är fina stora bär 🙂 MEN bara för jag har lust!!

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 25 januari, 2019 kl 12:36

  Hej Carina

  Jag har nog haft tur – jag blev alldrig tvungen til att plocka bär eller sånt.
  Bra kombinationer du visar och skrivar om – inte alla kombinationer uppstår medvetet, man lär sig mycket av slumpen!
  Kombinationen med Självförsörjande är nog på väg tillbaka, speciellt där det är lätt och kul eller du spar mycket – ekologisk har blivit billigare men billigt är det inte:)

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 25 januari, 2019 kl 15:34

   Hej Karsten!

   Tack – ibland blir det bra antingen det var menat och genomtänkt eller inte 🙂 Jag är tyvärr rätt o-prismedveten men jag tycker om känslan att kunna gå ut och inspireras till vad middagen ska innehålla. Det vill jag bejaka. Och på köpet kommer jag, precis som du skriver, spara en slant förhoppningsvis.

   Tack detsamma! Carina

 4. Marit den 25 januari, 2019 kl 13:31

  Ja, barndommen setter spor 😉 Vi hadde ikke så stor kjøkkenhage, men mine foreldre var alltid på tur i skogen for å plukke bær. Så spiselige vekster er ikke helt meg heller 😉 Jeg har både rips og bringebær, men det er mest for å spise de ferske.

  Vakre kombinasjoner du viser!

  God helg, Carina!
  Klem, Marit

  • Carina den 25 januari, 2019 kl 15:37

   Tack Marit!

   Det kommer bli lite bär precis för det du skriver. Den här sommaren gick jag och plockade lite vilda smultron när jag var trött och det känns så lyxigt att ha något att pausa med. Men det ska vara sådant jag kan stoppa i frysen om jag vill och sen plocka upp till exempelvis frukost och då ska det smaka gott. Så röda vinbär – nja 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Marie den 25 januari, 2019 kl 14:40

  Det er interessant at læse om din havehistorik, og hvordan den har påvirket din haveinteresse. Hos os er det min mand, som har ansvaret for køkkenhaven, og vi kender begge to til en barndom, hvor grøntsager og frugt først og fremmest skulle passes og var altafgørende for, at de store familier fik mad på bordet.

  • Carina den 25 januari, 2019 kl 15:39

   Jag kan ju inte veta säkert men jag känner mig lite allergisk mot ’måsten’ och grönsaker förknippar jag med måsten – tyvärr. Men jag ska fundera ut ett sätt att odla där jag minimerar de negativa sidorna – en kul utmaning i sig. Visst är det skillnad ekonomiskt men också stor skillnad smakmässigt på egenodlat 🙂

   Ha en fin helg! Carina

 6. Lisbeth Klastrup den 25 januari, 2019 kl 16:13

  Fine kombinationer, det er sjovt at arbejde med, nogle gange hjælper naturen med, det bliver det ikke dårligere af 🙂
  God helg

  • Carina den 25 januari, 2019 kl 19:53

   Tack Lisbeth! Naturen är fantastiskt bra på design men det blir en hel del jobb ändå.

   Tack detsamma! Carina

 7. Susie på Stjärnarve... den 25 januari, 2019 kl 18:48

  Du har så rätt; Ibland kan det vara bra att få se andras kombinationer, eller få se naturens. För ibland blir dom ännu vackrare än dom man har funderat själv på. Sen har du rätt i det där med att odla matnyttigt eller inte. Jag gör ju inte det i någon större utsträckning och har aldrig gjort. Förmodligen för att jag växte upp i en jätteträdgård med ALLT som gick att odla och en trädgårdsmästare som skötte den (och honom hängde man ju efter som barn), pappa däremot var privatchaufför i hushållet så han och mamma slapp.
  Så jag tycker jag gjort mitt redan innan jag växte upp – och här på landet finns det massor av odlare som säljer sina produkter. Så vi åker till gårdshandlarna istället.
  Fast det är klart att visst finns det ibland ett sug efter att gräva upp några potatisruggar och klippa av lite dill, men efter man har haft bladmögel både på potatis och tomater så har jag mer eller mindre gett upp. Men vindruvorna och limen i växthuset är goda…..*fniss*
  KRAM/Susie

  • Carina den 25 januari, 2019 kl 20:03

   Vill gärna ha både lite egen potatis, tomater och lite till att plocka på sommaren. Kryddor är ett måste.. Men i framtiden tror jag på fler ät- och prydliga kombinationer. Och gissningsvis så kommer det bli fler andra kombinationer också.

   Kram, Carina

 8. Birgitta H Olsson den 25 januari, 2019 kl 20:26

  Carina!
  Ett så härligt bidrag, blogginlägg, till veckans tema. Har läst och läst och läst en gång till. Trädgårdshistoria, din egen, varvad med frösådda perenner, buskar, odlade grönsaker, det vilda trendiga och allt som har med trädgård att göra.
  Ha det gott och trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 26 januari, 2019 kl 14:36

   Tack Birgitta för den fina kommentaren! 🙂
   Jag tänker att kombinationer både väntade och väntade kan ha många dimensioner. Det var väldigt lätt att skriva faktiskt. Har gått en del av första etappen på Bohusleden idag – den mest södra och det var härligt när solen kom fram eller låg bakom tunna moln. Nu ska jag nog så några rhododendron tror jag.

   Tack detsamma! Carina

 9. Elna Slot den 25 januari, 2019 kl 21:13

  Mon ikke mange af os har en havehistorie, der går tilbage til barndommen. Jeg forbinder især min barndoms somre med alt det spiselige i haven, bær, frugt, grøntsager. Men jeg husker også de utallige buketter, jeg har plukket både i haven og på grøftekanten. Ja, der kom der lige nogle barndomserindringer frem i mig.

  Hilsen Elna

  • Carina den 26 januari, 2019 kl 14:38

   Nu påminde du mig om när jag åkte på morfars pakethållare och när vi kom fram till hans bror så hittade jag et smultronställe som nog var ställenas ställe. Jag plockade och fyllde strå efter strå. Och buketter har följt mig också hela livet. Då var det just vildblommorna jag plockade.

   Ha en fin helg! Carina

 10. Lisbeths Haveblog den 26 januari, 2019 kl 09:30

  Spændende at læse dine tanker. Jeg har ingen særlige minder om køkkenhave/trädgård, men det interesserer mig overhovedet ikke, fordi man skal være meget ihærdig for at få et virkelig godt resultat. Og jeg kan især ikke lide køkkenhaver fordi det er ’pligtarbejde’ – det er det værste jeg ved. Altså sådan noget, der SKAL gøres NU. Fx radiser, der skal udtyndes NU og ikke om tre dage eller tre uger, for så er det for sent. Jeg vil have havearbejde, som jeg kan lave, når jeg har lyst, og vejret er godt.
  Din hvide pæon er meget smuk, som den står midt mellem andre planter i flimmerskygge.
  Har du klatrende stormhat? Hvordan vokser dine, for mine går ud? Jeg har prøvet forskellige voksesteder. Måske jeg har det for tørt??
  God weekend med mange havedrømme.
  Lisbeth

  • Carina den 26 januari, 2019 kl 14:43

   Du beskriver på pricken det jag har problem med när det kommer till grönsaker. Jag kan så och sköta men så stämmer det inte exakt där och då…. Fick syrliga kommentarer från min mamma när jag bodde i huset. Nu var det minsann dags att kupa… Jag sa jag orkar inte just nu och jag tänker njuta av blomningen istället. Det var ett fullständigt otänkbart synsätt.

   Aconitum vill ha en mullrik, gärna torvinblandad och fuktighetshållande jord. De brukar svara fint på naturgödsel som kogödsel som ger både mull och näring. Torrt… då går de ut för mig också. Jag ska flytta ett antal till våren om de överlevde förra sommaren vill säga 🙂 Bäst växer de som står i våtbäddarna.

   Tack detsamma! Carina

   • Lisbeths Haveblog den 28 januari, 2019 kl 10:35

    Tak – det stemmer med min formodning om, at jeg har det for tørt. Det vil i hvert fald kræve en ekstraordinær indsats at få den klatrende stormhat til at trives. Måske en dag….

    • Carina den 30 januari, 2019 kl 13:10

     Haha… ja framtiden vet vi inget om 🙂

 11. Marika den 28 januari, 2019 kl 14:00

  Hej Carina!
  Härligt med minnen från barndomen, och hur de påverkar oss. Själv minns jag farmors trädgård med glädje, både vackra blommor men också grönsaker och bär. Växtvalen har jag ärvt från henne, har en förkärlek till farmorsblommor. Plocka bär har aldrig varit en hit för mig, men har tur , då min man gillar att plocka bär, både i skog och trädgård. Grönsaker odlar jag till husbehov, för stunden, så härligt att plocka det man behöver under växtsäsongen. Det bästa med trädgård, är att man gör precis som man vill. Fint med klematis som växer upp i träd, har försökt länge nu att få en alpklematis att göra det, och tror faktiskt att det har lyckats.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 30 januari, 2019 kl 13:09

   Hej Marika!
   Jo glädje kände jag också i morfars trädgård 🙂 Jag älskade körsbärsträdet – ett gigantiskt ett. Och de delarna med blommor, gammaldags primulor mm de tyckte jag mycket om. Det var mest det där – kan v inte åka och bada, nej jag måste kupa potatisen som jag växte upp med 🙂 som var frustrerande som barn.

   Jag gillar också det jag kallar mormors blommor fast jag inte kommer ihåg att mormor var växtintresserad. Det var morfar… 🙂

   Ha det gott! Carina

 12. Anna-Karin Tillström den 28 januari, 2019 kl 16:26

  Vilket njutbart inlägg. Så bra att stanna upp och känna in vad som funkade fint och vad som inte riktigt är lika njutningsfullt. Gillar det där med att vara lite lat i trädgården. Och inte följa alla regler så slaviskt… Det blir liksom bra ändå. Eller så blir det inte det och då får en förhålla sig till det… 🙂
  Kram du fina!

  • Carina den 30 januari, 2019 kl 13:05

   Tack Anna-Karin! Det var roligt att höra 🙂 Exakt som du skriver – det blir liksom bra ändå och om inte kan man om man vill göra om 🙂

   Kram tillbaka!

 13. Ulrika Johansson den 30 januari, 2019 kl 08:38

  Fina planteringar du visar! Att skriva upp alla idéer borde jag göra men dom poppar upp när man minst anar och glöms bort. Kanske är det ändå de bästa man inte glömmer? Naturlig sållning kanske är bra;)
  Kram Ulrika

  • Carina den 30 januari, 2019 kl 13:03

   Tack Ulrika! Haha… det är nog samma här – de självsanerar sig och bara de ’bästa’ blir kvar. Och ja tror det är bra med sållning om inte annat så skulle jag ha fullt upp bara med att gräva och flytta hela tiden.

   Kram, Carina

 14. maggans blogg den 30 januari, 2019 kl 08:59

  Tack för ett härligt inlägg.
  Hos mig är Pionerna planterade i skuggan och de gillar att vara där för de blommar och växer till sig varje sommar.Jag har även Clematis där det är mera kvällssol och även de gillar platsen.
  Vad som är härligt med att ha en egen trädgård är att där får man göra som man vill och man behöver inte göra som det står i alla böcker för det kan bli hur bra som helst ändå för det har jag märkt och när naturen själv planterar så bukar det ofta även bli ett bra resultat.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 30 januari, 2019 kl 13:01

   Det var kul att höra om pionerna. Blomningen varar så mycket längre i lätt skugga och särskilt de ljusa håller färgerna bättre. Jag har många clematis planterade i skugga och så får de klättra upp mot ljuset. Det fungerar jättebra tycker jag. Och visst är det det där med den egna plätten att förvalta fritt som är så fint.

   Ha det gott! Carina

 15. Anni den 30 januari, 2019 kl 17:52

  Åh, vilket härligt och tänkvärt inlägg med många finfina kombinationer. Mina barn slutade säga att de hade tråkigt eftersom de visste att då fick de gå ut och räfsa löv eller plocka kottar 🙂 Men egentligen kommer jag mest att tänka på grannfrun när jag var liten, hon kunde inte med mönjeliljorna eftersom hon som barn tvingats dammtorka och polera alla blad. Tänk vilka spår sådant sätter i en!
  Lite irriterad blir jag på ditt inlägg för nu kommer jag på bilder med kombinationer som jag hade velat ha med i mitt …
  Kram Anni

  • Carina den 30 januari, 2019 kl 20:27

   Tack Anni! Men det var ju inte meningen att irritera dig 😉 Det vore kul att se kombinationerna som inlägget inspirerade till. Damma krukväxter… ..ja tänk. Förr brukade jag rätt regelbundet, typ 1-2 gånger om året sätta dem i duschen. Nuförtiden orkar jag knappt med det. Det känns inte särskilt viktigt.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.