Malus toringo 'Freja'

Frukt-blommor lika älskade som blom-blommor

Frukt-blommor äsch jag tänker på de olika frukterna som kommer nu på hösten och som är minst lika värdefulla som blommor. Fast fördelen med frukt-blommor är att de har haft blom-blommor i våras. Jag tog en tur och fotade de olika prydnadsäpplena för ett par veckor sedan. Och förutom att de är vackra att se på är de ett uppskattat skafferi för många fåglar dessutom.

Sammanlagt har jag 4 prydnadsaplar men skaffar gärna fler eftersom de är vackra när de blommar på våren, ofta har en vacker och kanske avvikande bladfärg och som grädde på moset får fina frukter. Och dessutom finns det flera sorter som håller sig små för de flesta trädgårdar.

Frukt-blommor - Malus toringo 'Aros'
Malus toringo ’Aros’ och de små äpplena är mörkt lila men eftersom Malus toringo är en bärapel så är de små. Blom-blommorna är stora och mörkt rosaröda. Och storleken i förhållande till Ola härunder stämmer ganska hyfsat mellan bilderna
Frukt-blommor - Malus purpurea 'Ola'
Malus purpurea ’Ola’ – den här apeln fick en rejäl kyss när vi tog ner en död asp. Tänkte inte överhuvudtaget när jag ringbarkade aspen. Men ’Ola’ har stora, nåja, frukter.

Så här års är frukterna värdefulla

Färg är underbart på hösten och visst är blomning vackert men det är också viktigt och fint med fina frukter.

Malus purpurea 'Ola'
Malus purpurea ’Ola’ är så snygg mot en höstblå himmel
Frukt-blommor - Malus toringo 'Freja'
Malus toringo ’Freja’

Kanske kan du fynda frukt-blommor

Nu pågår reor i många plantskolor och kanske kan du fynda några prydnadsaplar eller andra som ger höstfägring i trädgården. Bladen är också vackra i många fall. Jag odlar ju helst sådant som bidrar flera säsonger i trädgården och därför kan jag garantera att de bidrar med något minst 2 perioder under en trädgårdssäsong. Jag vill ha ett hängande, gulfruktigt prydndsäpple på sikt jag såg nämligen ett inne i Göteborg för flera år sedan med mängder av relativt stora, gula äpplen. Det skulle vara fint med en glasbärsbuske under.

Callicarpa bodnieri 'Profusion' - glasbär
Callicarpa bodnieri ’Profusion’ – glasbär – har inte så mycket blomning att titta på men vackra bär och bladen får en vacker, lite matt gulorange ton som är vacker till bären

Väntar på att glasbärsbusken ska bli större så att jag kan plocka lite kvistar och använda i kransar. Fåglarna verkar inte äta dem som de gör med prydnadsäpplen och rönnbär.

Äntligen höstfärger…

I veckan kom så äntligen höstfärgerna hit på allvar. Ett par riktigt röda lönnar såg jag häromdan. Men regnet har duggat och ljuset har varit skummelt… Och när solen sken var batteriet tomt… De kommer en annan dag helt enkelt. Hos Trädgårdsfägring gissar jag att jag kommer läsa om höst, höstfärger, snö och vinter… Vi bor i ett väldigt avlångt land!

Ha en fin helg!

34 Kommentarer

 1. Marit den 29 oktober, 2020 kl 19:28

  Så flotte paradisepler du viser! Det er vakre trær, og blomstene er veldig fine. Jeg har kun et tre, og det var vinrøde blomster. Glassbær er også veldig fine. Jeg har prøvd den her også, men de klarte seg ikke her.

  Klem, Marit

  • Carina den 30 oktober, 2020 kl 11:36

   Tack Marit!

   Jo jag blir glad av att se dem så länge de är kvar. De lyser upp även mulna dagar. Jag har haft tur och hittat några stycken på höstrea. Den enda jag köpt till fullpris är ’Aros’ – den hade jag sett vid ett trädgårdsbesök. Synd att du inte kan ha glasbärsbuske. Du kanske ska pröva ett frösått exemplar från Norge. Det är verkligen skillnad märker jag när det gäller alla växter.

   Kram, Carina

 2. Anne den 29 oktober, 2020 kl 22:24

  Hei Carina!
  Det er så mye positivt å si om trær og busker som blomstrer og gir frukt. Hele året er de synlig i hagen. Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 30 oktober, 2020 kl 11:37

   Hej Anne!

   Javisst är det 🙂 Och jag tänker vilken lång och fantastisk säsong vi haft 2020 från våren – visserligen via frost – till sommaren och så en lång varm höst.

   Kram, Carina

 3. Lisbeth den 30 oktober, 2020 kl 10:08

  Så fik du også høstfarver, det var godt. Mine frugtbuske giver desværre ikke så meget, slet ikke æblerne, men paradisæblerne står flot nu med røde bær, de er kun ganske små.
  Glasbær er en smuk busk, den er jeg glad for.
  God weekend
  Lisbeth

  • Carina den 30 oktober, 2020 kl 11:39

   Ja 🙂 Nu är det härligt ute med gula nyanser hos ekar, aspar och annat. Glasbär är fantastiska! Jag har frösådder av en annan art också och en del av de tror jag är vitfruktiga. De är vackra men inte alls lika häftiga som de lila bären. Prydnadsäpplena är olika stora hos mig men alla som har sina rötter i Malus toringo har små bär. 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 30 oktober, 2020 kl 13:57

  Det var fine frugter. De små paradisæbler holder jeg meget af, men hvor er der stor forskel på, hvor længe de sidder på både paradisæble og sargentsæble. Jeg har to Malus ’Gorgeous’ med ret store æbler, der allerede er ved at være faldet af. Desværre og mærværdigvis spiser fuglene dem ikke. Det eneste gode – nu jeg har plantet dem – er, at det er et pænt lille træ. Men ellers kan jeg ikke anbefale det 🙂
  Gule frugter og glasbær sammen må blive flot.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 30 oktober, 2020 kl 16:54

   Tack Lisbeth! Och tack för infon – det var bra att veta om ’Gorgeous’. Jag vill ju att de ska vara fina flera säsonger och om bara blomningen så nja – då finns det bättre. Jag tycker inte jag ser fallfrukt under här utan har tänkt att fåglarna kalasat men jag kanske ska kolla igen..

   Ha det gott! Carina

 5. Ulrika den 30 oktober, 2020 kl 18:51

  Hej Carina,

  Frukt-blommor 🙂 Träffande ord. Passar perfekt på mina svavelpioner som står med knallröda fusk-bär och konkurrerar med alla höstfärger.
  Fina bilder på dina prydnadsaplar, har några här också men upplever att fåglarna sparar dem till senare i vinter. Och tur är väl det, då får jag njuta av (att se) dem så länge, Glasbäret är fint och annorlunda, återigen en av de jag funderat på men inte skaffat. Är tveksam om det klarar min zon men kanske ändå …
  Ha en fin helg. Ulrika

  • Carina den 30 oktober, 2020 kl 19:59

   Hej Ulrika!

   Pröva glasbär! Jag hade inte kunnat odla det här för några år sedan men förändringen är stor och snabb. Senvet och förstår jag att det kan svänga tillbaka men tills dess det eventuellt händer…

   Jag håller med om att fåglarna sparar prydnadsäpplen och rönnbär ett tag. Och visst är det bra för oss trädgårdsägare 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Elna Slot den 30 oktober, 2020 kl 23:11

  Paradisæbler er så smukke, og det gælder både blomster og frugter. Jeg går tit forbi en have, hvor der er en uklippet hæk af paradisæbler, og det er et fantastisk syn, ikke mindst i blomstringstiden.

  Hilsen Elna

  • Carina den 31 oktober, 2020 kl 10:22

   Tack Elna!

   Javisst är dem och jag har funderat på en häck av Malus toringo men jag behöver egentligen satsa på ett stängsel, snyggt sådant som håller ute älgar, rådjur, hjortar och all sköns kritter….

   Ha det gott! Carina

 7. Villroses hage den 31 oktober, 2020 kl 00:13

  Så fine! Og så bra for fuglene! Så høstfargene kom til slutt. De gjør gjerne det 🙂
  Ha en fin helg!

  /Irene

  • Carina den 31 oktober, 2020 kl 10:24

   Visst är de vackra 🙂 Jajamänsan nu har de kommit och det glöder i gult-orange-rött omkring mig. Mest gult dock.

   Tack detsamma! Carina

 8. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 31 oktober, 2020 kl 10:54

  Hej Carina!
  Jag gillar även att det kommer vackra frukter på hösten det är ju annars så mycket annat som går i dvala och då är det fint med någonting vackert att titta på.Det är även bra att fåglarna ratar en del så vi människor kan ta vara på det som de lämnar och använda dem till något pyssel.

  Din vackra gGasbärsbuske är jättefin att titta på så vackra glansiga bär den har.
  Ha det gott/Margareta

  • Carina den 1 november, 2020 kl 10:37

   Hej Margareta!

   Blickfång är alltid fint med extra värdefulla nu och några månader framåt. De vita rönnbären brukar få sitta länge men när väl fåglar upptäcker dem så går det fort. En gång hittade en koltrast bären, kallade på flocken och 15 minuter senare vad de uppätna. Det var fascinernade att titta på.

   Tack detsamma! Carina

 9. Ätliga trädgården den 31 oktober, 2020 kl 19:14

  Finns så många snygga prydnadsaplar. Jag har länge önskat mig nån med röda frukter och hittade en snygg och dessutom en ypperlig plats för den i våras. Urläcker blomning, men fukterna pyttesmå. Blev så himla besviken. Hade sett fram emot stora som okknäckta hasselnötter att göra dekorationer av. Nu får jag fortsätta tigga av grannen tills jag hittar ett bra ställe för nytt litet träd =D
  /Allt gott
  Anette

  • Carina den 1 november, 2020 kl 10:39

   Trist när det blir så! Jag har insett att jag måste kolla om de går in under de så kallade bäraplarna – då har de små frukter. Medan den som har M. purpurea i sig får större frukter. Det är helt enkelt mycket att tänka på 🙂

   Kram, Carina

 10. Marika den 1 november, 2020 kl 12:36

  Hej Carina!
  Tack för tips på fina prydnadsträd. Blev förtjust i Malus Toringo Aros, vilken vacker färg på blad, blommor och bär,
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 1 november, 2020 kl 14:35

   Hej Marika!

   Aros är helt underbar. Har bara sett den i en trädgård förut men som den stog… ..högst upp i en backe där solen träffade bladen och i en sluttning med blåbärsris, rododendron och planteringar. Så vacker! Blev jätteglad när senare, ett höstbesök på plantskolan såg 3 nyinkomna exemplar. I fredags fyndade jag ett namnlöst men väldigt högt exemplar i plantskolan. Barken rödbrun, växtsättet smalt och bären orangeröda. Ett fynd även utan namn 🙂

   Kram, Carina

   • Marika den 2 november, 2020 kl 08:44

    Hej! Vilken lycka! Tänkte fråga om du hittat Aros i Sverige, för alla sidor jag fick upp var från England.
    Men då går den att få tag på i Sverige.
    Kram / Marika

    • Carina den 2 november, 2020 kl 11:57

     Fråga din plantskola och om inte de kan så hör av dig. Jag och även exemplaret jag först såg är inköpta på Mölnlycke plantskola här. De kan säkert lösa det i värsta fall och du får ta en tur till Göteborg 😉

 11. Anja den 1 november, 2020 kl 15:00

  Hej Carina!
  Alltid lika trevligt att titta in här – beundra bilderna och läsa trevlig text. Du har många ”fruktblommor” till glädje för dig själv och fåglarna. Helt underbart. Själv har jag märkt att mina barrträd är till stor nytta för småfåglar. Dels ger de skydd mot rovfåglar och det tycks finnas insekter att äta hur mycket som helst. Båda mina stora barrträd tycks vara ”all inclusive-hotell” för småpippin.
  Ha det superfint!
  /Anja

  • Carina den 2 november, 2020 kl 11:52

   Hej Anja!

   ..och alltid trevligt när du gör det 🙂 Tack för fin respons – det värmer alltid. Bra att veta – jag bor i skogen men har ändå börjat samla och plantera en del barr, främst tallar. Jag ville ha nedfallna barren i bäddar där jag har lite känsliga växter. Det brukar hjälpa till med härdigheten.

   Tack detsamma! Carina

 12. Frk.Anemone den 1 november, 2020 kl 17:43

  Paradisæbletræerne er utroligt smukke – vi har dem ikke i haven, men der er mange på vores fællesarealer lige uden for haven. Dem nyder vi både om våren med de smukke blomster og nu i høsten.
  Ha’ det godt-

  • Carina den 2 november, 2020 kl 11:53

   Javisst är dem 🙂 Jag köpte mitt första på rea mest för att det var rea och exemplaret stort. Men just vårblomningen och sen frukterna gjorde att jag fick upp ögonen för dem.

   Tack detsamma! Carina

 13. Marie den 1 november, 2020 kl 18:50

  Fine billeder. Det er godt for haveoplevelsen med planter, som har noget at byde på i flere sæsoner.

  • Carina den 2 november, 2020 kl 11:54

   Tack Marie!

   Jag håller med dig helt och nu börjar perioden när det vintergröna är så värt och fint att titta på.

   Ha det gott! Carina

 14. Titti den 1 november, 2020 kl 19:13

  Underbara bilder och de där glasbären ser så härliga ut! Fin färg!
  Ha en fortsatt skön söndag nu…
  Kram från ett disigt Öland & Titti

  • Carina den 2 november, 2020 kl 11:55

   Tack Titti!

   Glassbär är vackra buskar om hösten. Söndan hade jag vikt till städning därför? sken solen här… Men det blev städning ändå jag var så mentalt inställd.

   Kram, Carina

 15. Anita den 2 november, 2020 kl 17:03

  Glasbär är nästan osannolikt vackra. Och visst är det så, bär är viktiga … och frukt. Brukar titta på min prydnadsapel som i år är översållad med frukter. Vilken lycka för fåglarna i vinter.
  Vackra löv ja. Här har dom nu blåst bort. Utom äppelträdens som var gröna till för bara några dagar sedan. Nu har dom gulnat och håller sig kvar trots hårda vindar. Men i skogsbacken står nu träden som svarta siluetter mot himlen. Det gick snabbt när vindarna tog i och regnet kom.

  Kram Anita

  • Carina den 2 november, 2020 kl 17:29

   Eller hur! Jag har ett antal små buskar också från ett par sådder jag gjorde – får se vad det blir med dem. Här har löven också försvunnit idag. Regnet har vräkt ner stundtals men ok det är faktiskt november. Men idag när jag var ute så var det fantastiskt varmt regnet och blåsten till trots så ca 15 grader.

   Kram, Carina

 16. Anni den 16 november, 2020 kl 16:07

  Visst ska man tänka på frukten om hösten, inte bara på blomning och bladfärg! Tänk så många som sett förvånade ut när jag sagt att man väljer rosor även för dess nypon!
  Prydnadsäpplen är fina. Har missat att kika på mitt i höst. Ja, det tog liksom stopp med trädgårderandet.

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:42

   Förstår det – var sak har sin tid!! Jag vill odla rosor med vackra nypon – de pryder sin plats och ger om jag fattat rätt mat till fåglar. Här verkar fåglarna hittills vara nöjda med annan mat – äpplena sitter kvar.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.