Just nu… vill jag pausa

Just nu… vill jag pausa

Just nu… vill jag leva

Så går väl textraden? Jag är ingen Ledinfan men jag tror det var så. Men just nu vill det mesta pausa tänker jag. Och snart kommer jag nog pausa och lägga ner ambitionen att använda uppdaterade och korrekta vetenskapliga namn. Getramsen i headern har gått från att vara japansk rams till getrams och ska nu heta Polygonatum odoratum v. pluriflorum ’Variegatum’. De själva verkar helt ovetande men tänk om vi haft samma oförmåga att bestämma oss för vad vi ska vara och heta? Hej Carina, hur är det? Nej numera heter jag Karin v. västsvensk men tack jag mår bra och lever obekymrat vidare… Det här var bara lite halvtrött ironi… ..jag förstår bakgrunden och allt. Men arbetet med att försöka hålla bilder, bildtexter och framförallt databasen med växtregistret och Lightroom där jag har bilderna taggade känns som… Var det inte bättre förr, då innan gentekniken? Så nu har jag gnällt och jag vill inte tillbaka, inte på riktigt..

Just då var hostan så här vacker. ’Earth Angel’ har enorma blad som breder ut sig över omgivningen och liksom omfamnar den. Börjar bli mycket vacker.

Just nu - Hosta 'Earth Angel'

..och Ginkgo biloba som får höstfärger i en helt egen och underbart vacker nyans

Ginkgo biloga - autumn

Just nu…

Är knoppljungen vacker. Skrev i ett inlägg förra veckan att de tydligen sällan klarar vintern så här känns textraden bra – just nu… ..vill jag leva.

Calluna vulgaris Garden Girl-grp 'Athen' - knoppljung

 

En annan här och nu betraktelse är en fundering kring kaffemaskiner… Installerade en i vårt förra hus som ALLA älskade – först! Senare…den är rätt högljudd och när 4 personen i kön fått sitt kaffe ville nr 1 ha påfyllning. Så den dyra manicken förlorade mot min superbryggare väldigt snabbt. I morse i frukostmatsalen på hotellet. Kö! Gissa var – kaffemaskinen. Under utbildningarna i veckan kö – igen vid kaffemaskinen….

Idag ska jag ta kameran och gå ut i solskenet. Antagligen ändar jag upp i den stora vackra parken som jag skrivit om förr…  Alla frågar mig om jag besökt Musée des Confluences och jag medger lite skamset – nej. Det har alltid varit fint väder och inte så lockande att gå inomhus.

Just nu är temat för  Trädgårdsfägring den här veckan. Så klicka på länken för fler väldigt närvarande ögonblick.24 thoughts on “Just nu… vill jag pausa”

 • Intressant med kaffemadkinspaning och namnändingar. Själv noterar jag att det alltför oftast på var och varannat möte tas för givet att alla dricker kaffe och käkar bullar.
  Kram
  /Anette

  • Det är sant… Men jag tycker fler och fler är thédrickare och att det blir bättre med alternativ. Jag hoppar också gärna över den där slentrianmässigabullen eller sötsaken till fikat.

   Kram, Carina

 • Hej Carina

  Ja det är ofta mycket förvirrande som allt slås ihop – Polygonatum odoratum var. pluriflorum var kanske bara P. pluriflorum förr?
  Jag ser att roten går att använda till en sorts te? Då slipper du kön vid kaffebryggaren:)

  Ha en trevlig helg

  • Hej!

   Nej sån tur??!?! var det inte – den hette P. falcatum ’Variegatum’ då. Thé är fina grejer och det händer att jag dricker det men skåpet är fullt av sorter redan 🙂

   Tack detsamma! Carina

 • Ja, en kan bare undre seg over hva de holder på med angående navn. Snart går jeg over til lokale norske navn 😉
  Vakre bilder du viser. Ginko biloba står på min ønskeliste, men jeg finner ingen som har den… Veldig fine høstfarger på den.

  Klem, Marit

  • Påminn mig till våren… Namnförvirringen pratade vi om när vi gick ormbunksvandringen i gotbot. Kvinnan som guidade oss var botaniker och sa – numera orkar jag knappt. Jag ser att namn som ändrades för 20 år sedan nu ändras tillbaka igen…. Det ska kanske bli min melodi 🙂

   Kram, Carina

 • Hej Carina!
  Hoppas du får en härlig dag i Lyon, och inlägget om parken hade jag missat, så fint.
  Njut av solen, här är det grått och disigt.
  Ha det fint /Marika

  • Tack Marika!

   Jag ska gå ut och njuta fast det verkar än så länge mulet. Var i parken igår men den stora och underbara entréporten var inklädd – renovering på gång gissar jag.

   Tack detsamma! Carina

 • Det är väldans bra det här med DNA-testning av växter, men ibland kanske det blir lite för mycket ändringar.
  När det gäller kaffemaskiner är jag lyckligt ovetande, varken jag eller min gubbe dricker eller har druckit kaffe någonsin. Jo, där ljög jag; Härom dagen när vi var upp till veterinären i Visby med Santos för en smärre operation och rengöring av tänder, så passade vi på att äta en buffélunch och då ingick naturligtvis kaffe/te & kaffebröd. Till min enorma förvåning ville Rolle ha det, Jag var inte ett dugg förvånad över det där med kaffebröd, men han hade istället för te faktiskt tagit en mugg med KAFFE!? Och drack det också…..fast det var visst inte så gott.
  KRAM/Susie

  • Jovisst jag tycker också det är bra men effekterna är ibland lite jobbiga. Och det hade varit ännu bättre om alla följt resultatet. Tex köpte jag ett fikon en namnsatt kultivar. Valde den framför en annan som stog jämte. När jag kommer hem listar SKUD båda som synonyma med Bornholmsfikon bara andra namn. Ska jag verkligen behöva dubbelkolla allt?

   Kram, Carina

 • Carina!
  Din fundering runt de korrekta, vetenskapliga namn – kontra våra egna – är rolig. Alltid kul när någon tillför lite friskt blod i tankebanorna :-). Visst är man kanske lite vissen själv så här års, men, åtminstone inte jag , särskilt ”upphetsande ” att titta på. Då är trädgården mycket roligare än så länge. Men underbart är kort och redan om några dagar har SMHI ”lovat” nattfrost….Förresten, jag handbrygger kaffet upp till 4 personer…;-)

  Ha det jättegott
  /Anja

  • Mmmm handbryggt är trendigt här och nu 🙂 Det gör jag också ibland.. min bryggare är väldigt bra men ibland så är det enklare att handbrygga.

   Tack detsamma! Carina

 • Gisp! jeg troede lige, at du ville holde pause fra bloggen, og det ville jeg da være ked af. Din frustration i forbindelse med navneændringerne deler jeg til fulde. For en amatør som mig virker det unødvendigt at ændre navnene, selvom man finder ud af mere præcise slægtsforhold. Hvorfor dog ikke nøjes med at ændre i beskrivelsen af planten og dens familieforhold og så fastholde navnet.

  • Ååå tack Marie! Det var roligt att höra 🙂 Nej jag behöver ett rum att uttrycka mig i så sluta känns inte aktuellt. Tycker du kommer med ett väldigt bra förslag. När växtkunniga som jobbar professionellt i näringen börjar skaka på huvudet då tänker jag det är dags att fundera…

   Ha det gott! Carina

 • Hej Carina!

  Jag kan bara hålla med dig om namnen. Jag förstår bakgrunden men jag har satt massor av tid varje år på att uppdatera mina växtlistor och planterar aldrig något utan att jag har gjort i ordning en medföljande växtskylt. Känner nog att jag håller på att tappa kontrollen över namnsättningen. Ja, ja, ingen annan än jag bryr mig så det är väl ingen stor sak i det hela.

  Kram!

  • Vi är lika där… Ordning bland det vi planterar 🙂 Nej ingen stor sak egentligen men jag vill gärna själv hitta rätt info och bilder om en växt och det blir svårare och svårare att bidra när namnen ändras så ofta.

   Kram, Carina

 • Jag föredrar kaffe som är kokt på spisplatta men för det mesta så blir det kokt kaffe i en perkulator som också går bra det dricker jag varje dag.Om man är på ett ställe där man känner de flesta i kaffekön så kan man lösa världsproblemen under tiden man väntar.Ljungen är så vacker med sin fina rosa färg den skulle jag gärna se att man kunde få att överleva.Ha det gott/Margareta

  • Mmm.. det var länge sen jag fick kokkaffe. Det var det alltid hos mormor och morfar tex. Håller med om möjligheterna som uppstår i en kaffekö det är när man är på kurs eller håller kurs som det blir en bromskloss. Jag ska jobba för att ljungen ska överleva – det kan jag lova.

   Tack detsamma! Carina

 • Just nu, vill jag leva var ju klockrent om ljungen. Men jag hoppas den vill fortsätta leva hos dig. Klockren var också beskrivningen av kaffemaskinen. Oj så många gånger det köats vid kaffeapparater, i synnerhet på kurser när alla strömmar till samtidigt och ska ha sin livgivande kopp. Det där med växtnamnen håller jag med om. Det måste vara ganska hopplöst när man försöker hålla ordning på en växtdatabas.

  Nu antar jag att du kommit hem igen.. Hoppas du fick besöka den stora vackra guldparken och att besöket blev njutbart!

  Kram
  Anita

  • Kaffeapparaterna tar väldigt lång tid på sig nuförtiden när alls ska heta färskbryggt 🙂 Jo jag besökte parken och det var fint som vanligt men torkan har varit ännu värre och pågår fortfarande. Så en mix av höstfärger och förtorkat på en del ställen. I morron kväll är tanken att jag ska vara hemma igen…

   Kram, Carina

 • Du har så stor kunskap om växternas vetenskapliga namn och jag är läraktig.
  Men nu fick jag den där Ledindängan på hjärnan haha.
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.