Magnolia en jämförelse - Magnolia obovata - junimagnolia

Jämförelse av magnolior för den obeslutsamme

Jämförelse av magnolior 2 storbladiga och en…

Magnolia tripetala - paraplymagnoliaJämförelse av magnolior kom till efter en kommentar hos mig. Den fick mig att tänka… hmm jag kan visa bilder av alla 3. Det var Anna-Karin, Rickardssons Rosor & Rabarber, som berättade att hon valde och kvalde kring 3 olika magnolior. Plats för alla finns inte. Spontant insåg jag att jag har planterat alla 3 och kan visa hur de utvecklats till en del.

Det handlade om Magnolia tripetala, paraplymagnolia, och M. obovata ’Got Bot’, junimagnolia, och sen en hybrid ’Big Dude’.

Paraply- och junimagnolian planterade jag hösten 2014. Då såg de ut så här… i förgrunden en paraplymagnolia ca 70 cm hög och gömd bakom den en junimagnolia ca 50 cm hög. Att det blev just dem… Bladen, båda får enormt stora blad.

Jag var i valet och kvalet om jag ens skulle köpa eftersom magnolior ogillar att flyttas. Blev rekommenderad att sätta de i stora krukor och det har jag gjort. Båda fick varsin 25 eller 30 liters kruka som jag fyllde med likadan jord. Krukan med obovatan har flyttats en gång för två år sedan. Den stog för torrt på ursprungsplatsen.

Magnolia obovata ’Got Bot’

’Got Bot’ är en selektion som gjorts av Göteborgs botaniska i botaniska trädgården. Idag är obovatan kanske 20 cm högre. Den har inte riktigt dragit igång sin tillväxt uppenbarligen. Bladen är på väg att bli större det syns på de lägre bladen i bilden. Höstfärgen – djupt chokladbrun – får mitt hjärta att smälta… Den ska med tiden bilda ett träd. Bladen blir upp till 45 cm långa och den får stora, cremevita och härligt doftande blommor under försommaren. Mindre risk att knopparna eller blommorna fryser alltså. Plus i kanten på det och höstfärgen.

Magnolia obovata - junimagnolia i höstfärg

 

Magnolia tripetala

Här är giganten hos mig. Bladen är numera stadigt minst lika långa som mina armar – häftigt. Den har dragit iväg och blivit drygt 3 meter hög. Den härstammar från SÖ Nordamerika och där är visserligen kallt på vintern men somrarna är mycket längre och varmare. Mitt exemplar växte bra de andra somrarna också men den här sommaren tror jag den lagt till ytterligare 1 meter. Som yngre kunde jag se att den dubblade höjden en sommar. Den växte så mycket i våras att huvudstammen la sig ner. Bladen var så stora och tunga att stammen som är förhållandevis klen inte orkade stå upprätt. Så nu har den fått ett rejält stöd för att inte gå av i blåsten.

Den här arten bildar också ett träd ca 10 meter högt. Blommorna som är cremevita hålls ovan bladen och kan tydligen ha en mindre angenäm doft. Höstfärgen är fantastisk på paraplymagnolian också fast kanske liter mer traditionellt gult-orange och sen över i rostbrunt. Jag har behållt den nedersta grenen så än så länge ser den buskigare ut än den kommer göra om ett par år. Men ett träd kommer det definitivt bli. Jag utgår från att rotsystemet hos den här magnolian hittat långt utanför sin kruka… Plus för djungekänslan bladen ger.

Magnolia tripetala - paraplymagnolia

Bid Dude

Ett namn som lovar gott. Och jag ser att exemplaret jag satte sommaren 2016 har knoppanlag som bådar gott för nästa vår. Ursprunget är följande – M. soulangeana ’Wada’s Picture’ x M. sprengeri var. diva. Blommorna blir 30+ cm i diameter och är rosa med den nedre delen av kronbladen tonad i purpurrött. Insidan ser ut att vara vit eller mycket ljust rosa – det är en egenskap jag letar efter. Den ska också bli uppåt 10 meter och växer riktigt snabbt tycker jag. Den härdigaste magnolian som får riktigt stora blommor. Mitt exemplar har dubblat storleken på bredden de 2,5 säsonger den växt hos mig. Höjden är inte dubblad men den är säkert 100 cm högre än den var ursprungligen.

Magnolia 'Big Dude'

Här ser man höstfärgsstatusen på ’Big Dude’ i förra veckan. Det är bladen i fokus bakom obovatan. Plus för formen på trädet, tillväxthastigheten och den blommar i ung ålder – blommorna får jag återkomma till.

Magnolia 'Big Dude' - höstfärg, autumn color

Jämförelse av magnolior – så vad ska man välja?

Om jag bara kunnat plantera en hade jag nog valt mellan obovata och ’Big Dude’. Alla 3 bildar träd och får stora blad även om ’Big Dude’ har mer normalstora och rundade blad. Alla får vackra hösttoner i bladverket. Men jag hade i så fall valt mellan doftande blomning i juni eller enorma, något nickande rosa-purpurfärgade karameller i april-maj. Eller så hade jag tagit obovata som fått bli ett vackert träd och knött in en mer storblommig, vårblommande nån annanstans. Ja så hade det nog fått bli 😉 Men jag är generellt svagare för arter än hybrider och det trots att jag konstaterar att rosa har jag svårt att avstå.

Vid det här laget har jag något 30-tal magnolior och de allra flesta står i krukor nedgrävda i planteringarna. Du kan se vilka jag odlar på länken HÄR. Jag har försökt satsa på sk Ledvinakorsningar eftersom Dennis Ledvina försökte korsa fram vackra och HÄRDIGA magnolior för tufft klimat. Lättast hittar man olika sådana hos Magnoliastore – jag har inte handlat hos dem men många magnoliatokiga gör vet jag. Hittills har det räckt med det enorma sortiment som Tommy och Vivi har på Gullmarsfjordens plantskola, OBS inte öppet för allmänheten men för trädgårdsintresserade grupper.

 

Så nu har väl valet blivit mycket lättare – eller inte!!!

Parentes..

Har läst men de bloggar där jag bara kan kommentera med google konto har inte gått att kommentera hos. Fungerade tyvärr inte i lördags och inte igår söndag. Ska pröva igen.

21 Kommentarer

 1. Gunilla Teckenberg den 15 oktober, 2018 kl 19:38

  Hej Carina!

  Kul att du skriver om Magnolia, de dyker inte upp så ofta i bloggar. M. obovata har jag haft med förlorat, tror helt enkelt att det var dåligt exemplar, den tog sig aldrig. M. tripetala växer här med sina gigantiska blad, gissar att den är bortåt fyra m hög idag. Den köpte jag för djungelkänslans skull, den har ännu inte blommat men det gör mig inget. Den är grandios och väcker uppmärksamhet, mycket vacker enligt mig. Inga skador.

  En annan Magnolia som är odlingsvärd är M.`Swede Made´ framtagen i Göteborgs Botan. Den är också snabbväxande och med stora blad, mycket härdig i vårt land. Den blir nog också ett stort träd, min är kanske drygt tre meter hög idag.

  Kram!

  • Carina den 15 oktober, 2018 kl 19:54

   Dina ord om ’Swede Made’ låter lovande. Jag planterade ett exemplar samtidigt som ’Big Dude’ i samma rabatt, samma storlek på kruka men ’Sede Made’ står och tjurar. Men jag tycker mig ana att nästa säsong kommer den ta fart. Har förstått att den ska vara fantastisk i blomningen också. Fast det här borde vi kanske inte skriva om eftersom Anna-Karin redan har beslutsångest… Roligt att du också gillar tripetalan – jag har plats och älskar den.

   Kram, Carian

 2. gardenpot den 15 oktober, 2018 kl 19:47

  vad roligt, kul att se skillnader kram

  • Carina den 15 oktober, 2018 kl 19:54

   Tack! Det är oftast de där små skillnaderna som avgör.

   Kram, Carina

 3. Lisbeth Klastrup den 15 oktober, 2018 kl 20:10

  Hej Carina
  Jeg har også en del Magnolia, de er så fine. Mon Soulangeana står nu med det smukkeste løv, og Tripetalaen har store flotte blade, der snart falder af, den er ikke så stor som din.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 16 oktober, 2018 kl 17:31

   Bladverket och höstfärgerna var jag helt omedveten om när jag satte min första. Det blev en trevlig överraskning senare. För i de flesta fall är ju blomningen rätt kort.

   Tack detsamma! Carina

 4. Marit den 15 oktober, 2018 kl 21:17

  Flotte og spesielle magnolia! Hadde jeg skulle ha valgt bare en måtte det ha blitt ’Big Dude’
  Jeg skulle gjerne ha vært hos Tommy, og så fått de med meg hjem… 😉
  Her trives de spesielle dårlig. Stellata klarer seg, og også sieboldii. Men så er det stopp…

  Klem, Marit

  • Carina den 16 oktober, 2018 kl 17:30

   Tack Marit!
   Någon skrev om, Jonny Andresen?, att många är ympade på grundstammar från Kina och därför inte så härdiga. Du skulle egentligen kontakta Olav Kalleberg som ju odlar i Norge och har tagit fram en del korsningar och selektion om han har någon att rekommendera. Jonny har fått fram en han odlar i Värmland – den kallas ’My’ och är jättefin.

   Kram, Carina

 5. Marie den 16 oktober, 2018 kl 07:16

  Interessant læsning.

  • Carina den 16 oktober, 2018 kl 17:28

   Tack Marie!

 6. Susie på Stjärnarve... den 16 oktober, 2018 kl 08:25

  Tyvärr funkar Magnolia inte så bra här. Har testat med tre-fyra olika men har nu endast en kvar som för en tynande tillvaro!
  Däremot så har det här tulpanträdet verkligen vuxit enormt snabbt sen det bara var en liten pinne på 4-5 dm, det är därför jag hoppas på en ovanligt tidig blomning – bara efter 7-8 år!
  KRAM/Susie

  • Carina den 16 oktober, 2018 kl 17:27

   Tulpanträden växer generellt extremt fort. Och tittar jag på dem i naturen i USA så är det enormt höga, över 35 m, så de behöver pinna på för att ta sig upp här i världen 😉 Men det finns nån selektion som blommar tidigare har jag för mig, normalt sett brukar de behöva bli sisådär 15 år.

   Kram, Carina

 7. Marika den 16 oktober, 2018 kl 09:22

  Hej Carina!
  Har en liten stjärnmagnolia som inte vuxit mycket under de år jag haft den. Blir överlycklig när den blommar på våren.
  Länken till Magnolia Store fungerade inte, men googlade mig fram. Vilket härligt sortiment.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 16 oktober, 2018 kl 17:25

   Tack för du berättade 🙂 Ska försöka uppdatera länken strax. Stjärnmagnolior växer långsamt och blir aldrig så stora tycker jag.

   Tack detsamma! Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 16 oktober, 2018 kl 10:08

  Godt at læse om erfaringer fra det virkelige liv.
  30 magnoliaer i alt…!!! Hold da op!

  • Carina den 16 oktober, 2018 kl 17:24

   Lätt när de är små men sen får vi se… Jag kanske får selektera ut några 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Karsten F den 18 oktober, 2018 kl 17:11

  Hej Carina

  ”Ett 30-tal magnolior” det var fantastiskt!
  Jag har tänk prova ’Swede made’ vid huset i Värmland…

  Ha en trevlig kväll

 10. Linda den 19 oktober, 2018 kl 09:47

  Hej!

  Så skönt att du också har fått latmaska dig. Märkligt egentligen att det heter latmask … jag tycker alltid att maskar verkar rätt flitiga. I synnerhet är de hängivna den rätt trista (men oerhört viktiga) syssla de verkar ha.

  Jag älskar dina höstbilder. Det är så fint med alla färger. Det är inte bara en massa nyanser av grönt längre – även om det också är fint. Det var inte klokt så stora blad den ena magnolian har – eller är det en synvilla? Tänker på magnolian på näst översta bilden. Jag vet i alla fall någon som kommer att få en vansinnigt fin trädgård!

  Jag kanske inte uppfattar dig rätt, men menar du att du har magnolia i kruka permanent, eller är det bara en lösning tills du kan gräva ner på slutgiltig plats?

  Hoppas att du får en riktigt fin helg!
  Kram
  Linda

  • Carina den 21 oktober, 2018 kl 10:14

   Hej Linda!
   Bästa reflektionen på länge… Kan man ha tänkt på de där maskarna som ligger och liksom spelar döda? Nej det är ingen synvilla – bladen är superlånga. Vid det här laget längre än mina armar… Träden är planterade i krukor för att försöka bibehålla rotsystemet någorlunda samlat tills sen. Sen när jag ska flytta dem till sina förhoppningsvis rätta och slutgiltiga platser. De ogillar att man stör rötterna. Men senare har jag också hört att det fungerar oftast väldigt bra om man gör som förr… Man gräver så långt man orkar från stammen för att hugga av sugrötter ena säsongen. Nästa säsong lyfter man upp trädet/busken. Det är mest en fråga om att kunna få till en tillräckligt stor klump. På Ramme i Norge har de flyttat gamla och etablerade träd så. Och så maskiner förstås 🙂

   Kram, Carina

 11. Anna-Karin Rickardsson den 30 oktober, 2018 kl 19:06

  Hej Carina!

  Så himla snällt att du skrev ett inlägg för att hjälpa mig att välja. Stort tack! Och så trist att jag inte bloggat på ett tag , men bättre sent än aldrig.
  Jag har mest tänkt på bladen och inte så mycket på blommorna, och visste inte att ’Big Dude’ hade rosa blomning. Det, och det faktum att den har betydligt mindre blad än de andra gör att den åker bort. Jag borde nog ha lite mer rosa i mitt liv men lockas av någon anledning mer av vitt, gult och lila. Så långt. En bort och två kvar! 🙂 Nu blir det svårare. De stor djungellika bladen på tripetalan lockar, liksom den fantastiska tillväxten som du beskriver. Obovatan verkar vara betydligt mer långsam vilket jag ser som ett minus. Vill att den ska bli stor. 🙂 Å andra sidan älskar jag god doft och då är ju obovatan given. Att tripetalans blommor som du skriver kan ha en oangenäm doft är ett jättestort minus för mig. Att tripetalan verkar ha ett mer busklikt växtsätt om den inte trimmas är också ett litet minus. Obovatan verkar växa mer trädlikt av sig själv och det tycker jag låter som något som passar mig som inte är så duktig på att forma. Det blir nog så att det blir en Obovata precis som du föreslår. Och kanske en liten en till också ……….. en som blommar tidigt på bar kvist……. Nåväl, det får bli senare, men Obovatan ska jag beställa nu i år. Så gott, och igen stort tack Carina.

  Kram Anna-Karin

  • Carina den 31 oktober, 2018 kl 15:50

   Varsågod! Det var så lite och faktiskt väldigt kul för mig att se hur mycket en del hade växt 🙂 Tror du fattar helt rätt beslut. Jag tror att obovatan normalt sett växer snabbare än den gjort här. Jag har flyttat krukan med den för den stog för torrt.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.