Parc de la Tête d'Or

Parc de la Tête d’Or – en guldpark

117 hektar spännande växter

En kväll i taxin från jobbet frågade jag taxichauffören vart jag skulle ta mig för att komma ut. Han rekommenderade Parc de la Tête d’Or. Första gången gick jag dit via textilmuseet som var intressant men där tyvärr alla texter var på franska. En promenad på ca 45 minuter och de jag frågade på vägen skakade på huv’et och sa – ska du gå?? dit?

Parc de la Tête d'Or

Entréen jag kom via är imponerande och vyn innanför likaså. Mycket folk den här helgdagen och många att fota, inte bara växter. Med teckenspråk fick jag tillåtelse att fota en äldre underbar kvinna. Sen gick jag fram och visade bilderna och vi ’pratade’ med tecken och mina enstaka ord på franska. Latin- och engelskakunskaperna hjälper till. Men viktigast är viljan att förstå varann, den är nyckeln till allt.

Jag gick här i flera timmar och insöp. Men återvände också en vardag. Ett lugnare tempo men fortfarande väldigt väl använd tid. Parken ligger centralt i Lyon, längs med floden Rhône och är med sina 117 hektar Frankrikes största stadspark. Det finns mycket här inkl en del med djur och en sjö för båtturer. Men också en stor rosenträdgård, mängder av stråk med träd och buskar från världens alla hörn och en botanisk trädgård.

Familjeutflykt

Träd - Parc de la Tête d'Or

Jag plockade frön och baljor under det här trädet men har inte sått dem. De är som små platta, hårda stenar och de ligger så gott i handen, låter fantastiskt när jag sluter handen och skakar dem…

Gröna lungor i storstäder är så viktiga och det här är en riktig guldpark – Parc de la Tête d’Or. De växtnamn jag hittade syns i galleriet om du klickar på det. Sist en härlig sensommarkombination – tänk vilken underbar höst vi hade 🙂

12 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 19 februari, 2017 kl 10:04

  Åhh, så vakkert det er der! Forstår godt at du dro tilbake dit. Nydelig bilde av den gamle damen 🙂
  Acer griseum har ikke spirt her, hvordan går det hos deg? Lyon har nok et annet klima, ja. Her er det -3 i dag, men med strålende sol. Det er jo noe å glede seg over det også selv om det er lenge til vår her… 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 19 februari, 2017 kl 10:17

   Här är dimmigt, råkallt och blåsigt…

   Acer behöver sås med färska frön. Mina krukor står ute så det går inte att avgöra ännu. 2015 sådde jag frön i mitten av december som var skördade under sommaren och hittills har de grott dåligt. Jag brukar så lönnfröerna så fort det bara går och jag klipper av näsan.

   Parken är härlig och jag behöver vila hjärnan när jag jobbat. Då är en park mycket bättre än en vanlig stadsmiljö 🙂

   Kram, Carina

 2. Anna-Karin Rickardsson den 19 februari, 2017 kl 10:28

  Vilka vackra bilder från den fina parken. Ser ut som en plats man gärna återkommer till gång på gång. Fotot på den lite äldre damen är magiskt. Vilken karisma hon har.
  Kram Anna-Karin

  • Carina den 19 februari, 2017 kl 10:30

   Tack! Ja hon var härlig och vi pratade säkert en kvart. Om henne och mig, vad gjorde jag där osv…

   Kram, Carina

 3. Helene; Trädgård i Torslanda den 19 februari, 2017 kl 10:34

  Så härligt det ser ut. Tack för tipset. Jag samlar på tips på en egen google-map över hela världen. Man vet ju aldrig när man kan komma förbi Lyon eller andra ställen. Då har jag det i telefonen och ser alltid om det finns något sevärt i trädgårdsväg i närheten.
  //Helene

  • Carina den 19 februari, 2017 kl 10:39

   Lyon är en väldigt fin stad och anses som Frankrikes matmecka med Paul Bocuse akademin bland annat. Finns väldigt mycket att se och en underbar stad att bara vara i…

   Carina

 4. Katarina den 19 februari, 2017 kl 12:22

  Åh så vackert! En oas i staden… Sådana behövs! Jag har aldrig (ännu) varit i Lyon, inte ens tänkt tanken att kanske skulle man kunna… Hm. Mm. Just det. Ingen omöjlighet.
  Ja, och vilken vacker dam! Speciell utstrålning, som känns alldeles självklar för henne. Härligt!
  kram
  /Katarina

  • Carina den 19 februari, 2017 kl 13:57

   Ja hon var så fin på något sätt och precis som du säger – utstrålning.

   Har en amerikansk fotobekant som ska tågluffa i Europa under april-maj. Det tyckte jag lät spännande 🙂

   Kram, Carina

 5. Rost och rädisor den 19 februari, 2017 kl 14:29

  Vilket ställe, verkar ha nåt för alla. Fina bilder också!
  Du undrade om vilken gödsel som gäller till varmbänken. Det funkar bara med färsk hästgödsel som reagerar med halmen och värme alstras i nedbrytningen.
  Allt gott
  /Anette

 6. Kristinas oas den 22 februari, 2017 kl 06:09

  Så skönt med en sådan park för avkoppling och mer aktiva aktiviteter, allt efter tycke och smak. Vackra träd och andra växter också, märks att det är ett mildare klimat.
  Kram Kristina

 7. Anita den 22 februari, 2017 kl 14:12

  Vilken trevlig promenad du bjuder på i en park som jag inte hört talas om förut. Bilden på damen på bänken är verkligen bra. Och så måste jag säga att presentationen av hela inlägget med bilderna är suverän. Så bra med gallerifunktionen med texter under varje bild. Och sedan är det bara att klicka in sig på varje bild och se dom i stort. Och det gör jag gärna, härliga bilder från en härlig park! Förstår att du besökte den två gånger.

  Kram Anita

  • Carina den 22 februari, 2017 kl 16:29

   Tack Anita – kul att höra att du gillar upplägget. Jag själv är inte sååå förtjust i att behöva scrolla en massa.
   En park i en storstad är bästa sättet att vila hjärnan för mig när jag inte jobbar 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.