Förberedelser för vintern - Svartkål och grönkål i olika sorter

Förberedelser för vintern som kanske kommer

Förberedelser för en vinter som kanske kommer

Förberedelser för vintern – förberedelser är inte min starkaste sida och att förbereda trädgården för en vinter som kanske… kommer? Jo jag har samlat ihop kameliorna i sina krukor och där står de utanför växthuset. En stog kvar i växthuset förra vintern när vi trots allt hade en lång och rejält kylig period. Så jag räknar kallt med att de andra ska klara sig där också. Annars får det väl bli en paniktransport till verkstaden. Det roliga är att flera ser ut att ha fina blomknoppar.

Fuchsiorna är redan inställda liksom dahliaknölarna. Jag borde tvätta krukor men ska jag ens så något? Nä jag väntar för tänk om jag gör det i onödan. Magnolian nedan kommer nog aldrig kunna bo ute men det är ju kul att pröva att så oavsett… Jag gör som med alla andra fröer men jag lägger fröna i blöt för att rensa bort det röda skalet först. HÄR berättar jag om hur

Magnolia grandiflora seedlings

Magnolia grandiflora – frösådder av magnolia får alltid tillbringa de första 3-4 vintrarna i ett mer skyddat läge

Kålen som är kvar, olika sorter av grönkål och svartkål, har fått en huva. Inte för kylans skull utan för att nu börjar den bli sådär lockande för älg och rådjur. Får se om älgkon kommer respektera huvan eller ej.

Förberedelser inför vintern - grönkål

Som mat…

Kålen passar fint i buketter också eller bildar en bukett helt på egen hand… Den rödbladiga är magiskt vacker i de flesta ljus även om färgen är mer intensiv nu – inbillar jag mig. Den mer slätbladiga med rosa stjälkar är också otroligt fin. Jag samlar en bukett, skär ner och lägger i en ugnsfast form med en klick smör och/eller olja samt lite salt och vitlök. Jag vänder den ett par gånger med en tång. Lägger gärna med små broccolibuketter från samma land. Det blir en blandning av lite krispigt uttorkat på toppen och lite mer ’soggigt’ i botten.  Enkelt och gott till det mesta som kan matcha smakstyrkan.

Grönkål i olika sorter

En bukett av grönkål – olika sorter för variation i smak. Den rödbladiga är helt magiskt vacker i motljus. 

I år ett måste

Jag ska fokusera på att sätta ner pinnar så att om det blir en vinter med tjäle och sol jag kan hänga upp säckväv för att skydda mot uttorkande vintersol. Det är enda nackdelen med vintergröna växter – de kan dö av frystorka. Och jag behöver täcka rhododendron som har fina, saftiga skott med nät så att hungriga rådjur och harar inte tar mina buskar. Jag är generös men inte med mina växter.

Annars är förberedelser för vinter lite som att packa… Jag gör det gärna i sista minuten. För tänk om det händer något och jag har gjort det i onödan. DET är grundinställningen.

Förberedelser för vintern

Lönnen, Summer Gold, hade så vackra färger när jag åkte… Bladen gick från gult mot rosa – det blev ännu tydligare om jag drog ner kameraexponeringen mer än i bilden nedan. Det var min första reflektion när jag kom hem i veckan… Massor av löv har dalat till backen och det är väl naturens egna signal, vinter är på gång.

Acer palmatum 'Summer Gold' - japansk lönn

Acer palmatum ’Summer Gold’ i en härlig rosatonad höstfärg

Förberedelser för vintern – att förbereda trädgården för vinter är temat för  Trädgårdsfägring den här veckan. Så klicka på länken för fler tankar och tips om vinterförberedelser.

22 Kommentarer

 1. Marit den 26 oktober, 2018 kl 08:39

  Ja, nå går det mot vinter, og det er godt å få gjort hagen ferdig innen snøen kommer. Rådyr er det her også, og bare denne uken har det vært to ulykker på veien her oppe med rådyr. Vi vil jo gjerne ha plantene våre i fred 🙂
  Så rådyrene kan godt ha noe annet på deres meny!
  ’Summer Gold’ var utrolig vakker i det lave høstlyset.

  Ønsker deg en god helg, Carina!
  Klem, Marit

  • Carina den 27 oktober, 2018 kl 07:50

   Älgkon har varit här och försett sig. Mitt tält var ingen som helst match. Hon har liksom bara lagt det åt sidan lite… Och jo grönkålen är ju för att få de där sena, hemodlade grönsakerna. Visst är lönnen läcker 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Gunilla Teckenberg den 26 oktober, 2018 kl 14:35

  Hej Carina!
  Att förbereda för vintern är kanske inte den mest inspirerande sysselsättningen, en del måste göras medan annat klarar sig gott ändå. Jag försöker göra så mycket jag orkar för när våren kommer räcker inte tiden till. Det som är gjort är gjort, min enkla filosofi på hösten.
  Läckra bilder på kål, lite synd att äta upp dem. Men jag förstår……om inte du tar dem så tar kylan dem.
  Kram!

  • Carina den 27 oktober, 2018 kl 07:48

   Hej Gunilla! Innerst inne håller jag med både dig och Anette. Det är dessutom en skön känsla när det är gjort. Men sen har jag en annan sida som verkar väga över de flesta år 🙂

   Kålen var läcker på flera vis… Kyla och grönkål går bra ihop. Men huvudsyftet är mat som gärna får bjuda mer på vägen.

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 26 oktober, 2018 kl 18:26

  Hej Carina

  Här Uppe är vintrarna så olika att det inte är lätt heller, blir det hård frost på barmark eller över en meter snö som denna vinter?
  Goda tankar du gör dig och fin kål:)

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 27 oktober, 2018 kl 07:47

   Hej Karsten! Jag trodde nog ändå det var stabilare vinter i Värmland än härnere närmre kusten.. Tack – vi kan säga att kålen var fin. Tältet var ingen match för älgkon.

   Tack detsamma! Carina

 4. Elna Slot den 26 oktober, 2018 kl 22:25

  Det er altid lidt vemodigt at lukke haven ned til vinter, men foran venter vinterdage med lange aftner, hvor der er tid til at fordybe sig i havebøger og frøkataloger, og det er jo også hyggeligt. Flotte og dekorative kål!

  Hilsen Elna

  • Carina den 27 oktober, 2018 kl 07:45

   Tack Elna! Älgen tyckte om kålen och tog sig tid att ta bort tältet och mumsa vidare… Känner som du att nu är det lockande med tid för annat och hösten är välkommen hit 🙂

   Ha en fin helg! Carina

 5. Rost och rädisor den 27 oktober, 2018 kl 06:45

  Underbar kålbukett och bra ugnstips! Det där med att diska krukor är alltid ett påhäng. Själv skulle jag inte få nånting sått om krukorna inte stod klara på våren. Jag försöker att göra så mycket som möjligt på hösten och förbereda för våren så gott det går, för här blir det alltid panik med alla plantor och sådder. på våren. Jag tycker också det är lättare att förvara dem när de inte är helt geggiga. Litar inte heller på orken. Tänker nog lite som Teckenberg. Det som är gjort är gjort.
  Här står nerklippning av jordgubbar och sista utrensning av växthuset på schemat idag, så det blir plats för agaven att flytta in i bubbelplasttältet imorgon.
  Spännande med frösådda magnolior! Imponerande! Måste erkänna att där tryter mitt tålamod.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 27 oktober, 2018 kl 07:44

   Tack Anette! Ja du – jag önskar att jag var mer som dig och Gunilla 🙂 Och vem vet kanske jag i höst bättrar mig. Några sådder kommer det nog bli trots allt och till våren definitivt. För visst är det härligt att ha en trave rena krukor att ta till. Särskilt om vädret ute bara bjuder till mer innetid.

   Vet inte om jag har tålamod… Men jag har en klåda i nån förökningstarm. De där magnoliorna kommer nog aldrig kunna bo ute… Så hur tänkte jag? Inte alls 🙂

   Ha en fin helg! Kram, Carina

 6. maggans blogg den 27 oktober, 2018 kl 08:02

  Det är en stor fördel på våren om man städar bort i trädgården på hösten för man har så mycket som ska göras på våren och då är det en fördel om allt löv är i komposten eller i rabatterna.Fin gyllene färg på ”Summer Gold” hösten har så vackra färger och en del träd de har kvar sina vackra löv en längre tid vilket uppskattas när det mesta går i vila.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 27 oktober, 2018 kl 19:40

   Jo jag vet ju det och ska allt fortsätta men mer utifrån det jag har tid och lust med. En regnig dag tar jag dahliaknölarna och packar in dem. De står på tork i verkstaden nu. Och jag ska försöka skärpa mig och diska åtminstone en del krukor… 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Marika den 27 oktober, 2018 kl 09:07

  Hej Carina!
  Här är det betydligt kallare väder redan, is på vattnet i vattentunnorna som behöver tömmas, några krukor kvar att tömma. Löven blev fördelade igår till mina odlingslådor. Vilken härlig kål du har, får den vara ifred för larver? Är imponerad av dina frösådder, så fina magnoliaplantor. Det lyser som guld om Summer Gold.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 27 oktober, 2018 kl 18:41

   Hej Marika!
   Nja kållarverna hade mer eller mindre kalätit men så när det började regna i augusti eller så var larverna borta och de började om igen. Jag missade att täcka plantorna i våras. Hade några millimeter tjock is häromdagen såg jag. Jag ska börja kratta löv här så småningom 🙂

   Tack detsamma! Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 27 oktober, 2018 kl 12:16

  Nogle glæder har jeg da af at bo i byen: ingen rådyr og elge ?
  Det er måske nok vemodigt at gøre vinterklar, men egentlig også ganske rart. Men du har meget, der skal forberedes, så god arbejdslyst.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 27 oktober, 2018 kl 18:38

   Det låter härligt att inte ha de bekymren 🙂 Det är ganska lugnt – allt känsligt är inställt i stora verkstaden så nu är det mer bonusgrejer som blir gjorda.

   Tack detsamma! Carina

 9. Ingmarie We/Refugium den 27 oktober, 2018 kl 13:19

  Ja i natt kom vintern också hit med frostgrader. En tunt, tunt snötäcke syntes i morse. Så fint dina magnoliaplantor har tagit sig. De ser så friska och fina ut. Har kopierat ditt kålrecept. Nästa år skall jag odla kål i en av mina pallkragar. Ha en bra helg.

  • Carina den 27 oktober, 2018 kl 18:37

   Tack! Roligt att du blev inspirerad att odla kål. Det är en jättebra grönsak som jag älskar i många former. Fick också skrapa snö på bilrutorna i morse.

   Tack detsamma! Carina

 10. Linda den 27 oktober, 2018 kl 19:15

  Mmm… då hoppas jag på fler tv-avsnitt av Shetland lite besviken att det varit repriser hittills i höst. Läser sällan, aldrig, deckare nuförtiden. Skönt med ordning i boden och ibland kan man undra hur tröskeln kunde bli så hög. Särskilt när jag tittar tillbaka och ser hur fort och enkelt det egentligen gick… Tänk om man, jag, kunde lära nån gång. Middagen – en riktig kalasmiddag om du frågar mig 🙂

  Hej!

  Så fint det ser ut med olika kålsorter intill varandra. Det kanske jag härmar nästa år 🙂 Så roligt att flera av dina kamelior har knoppar. Jag håller tummarna för att de ska trivas fint i växthuset!

  Jag har inte gjort något åt mina dahliaknölar. Men i morgon ska de in. Härlig inställning angående krukorna. Själv klarar jag nog inte av att låta bli att diska dem. Älskar när allt är ren och prydligt 😀 Jag är så impad av dina magnoliasådder. Jag har en känsla av att de fröerna inte är särskilt lättflirtade.

  Jag hoppas att din trädgård ska må prima i vinter och prunka snällt och villigt igen när den ljusa årstiden kommer tillbaka.

  Jag hoppas också på fler avsnitt av Shetland. De är ju så mysiga.

  Hoppas att du får en riktigt fin söndag!
  Kram
  Linda

  • Carina den 27 oktober, 2018 kl 19:43

   Dahliorna tog jag upp och satte in i verkstaden för att torka till lite. Nu hade de börjat skicka nya skott där. Inställningen kanske är härlig nu men egentligen är det ännu tråkigare till våren att diska när jag måste. Den där tröskeln… 😉 Kålmixen är både vacker och god – om man nu gillar kålsmak. Och jag är nyfiken på vad vintern har att erbjuda i år.

   Tack detsamma! Carina

 11. Lotta den 28 oktober, 2018 kl 10:50

  Ja, fy för att diska krukor nu. Brukar lägga dem och fågelmatare i en balja med såpvatten på sommaren och vispa runt vilket verkar fungera bra. Inga sjukdomar hittills. I år fortsatte jag att mata fåglarna nästan hela sommaren och har diskat matarna först nu. Det gör jag aldrig om! Vilken gegga! Ha en fin vecka /Lotta

  • Carina den 31 oktober, 2018 kl 16:58

   Ja ska nog försöka göra som du… Allt medan det är varmt och skönt och det nästan inte gör något om jag blir våt. Våt blev jag idag… Har samlat ihop och flyttat plastskräpet etapp 1. Nu ska det på en kärra och sen till tippen. Men det var mycket vatten som samlats i olika små veck. Jag är fortfarande ruggig 🙂 Men det är himla skönt att vara ute, har ett ullunderställ och med rörelse så blir det precis lagom arbetstemperatur.

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.