Iris sibirica namnsort eller den rena arten

Iris sibirica – regnbågens alla färger i en blomma

Iris sibirica, strandiris, tacksam och tålig

Strandiris, namnet säger precis hur den vill ha det, eller hur? Fast det är inte riktigt sant för Iris sibirica är en växt som är oerhört anpassningsbar. Dessutom bär den sitt namn väl – Iris betyder regnbåge – syftningen är väl huvudsakligen till färgskiftningarna i kronbladen.

Blått tänker kanske du… Visst är det de med blå nyanser i olika mättnad som funnits länge i våra trädgårdar. En av de tidigast introducerade sorterna, ’Perry’s Blue’, fanns till salu runt sekelskiftet och då menar jag mellan 18- och 1900-tal. Det är nog den absolut vanligaste ljusblå strandirisen i svenska trädgårdar. Sedan dess har det hänt mycket och idag finns strandirisen i gult, röd- och orangeaktiga nyanser förutom alla blå, blåvioletta, rödvioletta och lila toner.

Hos mig blommar ’China Spring’ allra först i mitten av juni och den sista att slå ut i juli är ’Ester CDM’. In emellan där blommar de andra jag har. Sen kan man alltid få längre blomning genom att placera några soligt och några i lite svalare läge.

Iris sibirica namnsort eller den rena artenDen här ganska mörkt blå är antingen den rena arten eller en äldre namnsort. Jag har fått en bit från en äldre trädgård som är mycket lik arten

Fler strandirisar

Jag gillar strandirisen i rabatterna eftersom bladruggen är så vacker där den står som ett utropstecken bland andra växter. Den är stram, ganska hög och väldigt stabil i växtsättet jämte många andra. Tycker den passar bland det mesta men jag bryter gärna av med Iris sibirica bland Hostor till exempel. En del av de jag har har jag köpt, några har jag importerat och en del har jag bytt med likasinnade.

Iris är ett brett släkte med perenner men även knölar som man planterar som andra höstlökar. Det är de tidiga vårblommande som hör dit bland annat. Det finns också en del som växer med rhizomer, skäggiris till exempel. Vår vanliga svärdslilja har fått lämna sin gula färg och härdighet till många nya sorter. Du kan se fler bilder av mina olika irissorter här. Mer strandirisinspiration kan du hitta hos Ensata Gardens som är specialiserade på just perenna och lättskötta irisar och de har ett stort bildbibliotek.

24 Kommentarer

  1. Marit Sønstebø den 12 juli, 2017 kl 09:38

    Nydelige iriser! Navnet Iris betyr regnbuens gudinne, og det er jo en gudevakker blomst. Flotte farger på dine. Sun Comes Up var veldig spesiell. Utrolig at det kan bli så mange krysninger, men det ser jeg jo her at kan gå an når de får så seg selv. Iris var min første ”dille” og den er jeg ikke ferdig med ennå 🙂

    Klem, Marit

    • Carina den 12 juli, 2017 kl 09:55

      Haha… ja det är nog en ’dille’ här också 😉 Men de är ju så tacksamma, tåliga och lättskötta. Bladruggarna pryder många planteringar hos mig även när de inte blommar. Tyvärr var 2 sorter med mycket rött/rödviolett slutsålda när jag beställde i våras.

      Jag trodde ’Sun Comes Up’ skulle vara ljusare men jag gillar den här mörkt, dova färgen på det blå. Namnet blir träffande.

      Kram, Carina

  2. Linda den 12 juli, 2017 kl 10:25

    Hej!

    Irisar är så vackra! När jag var liten blev jag alldeles till mig varje gång jag fick se en svärdslilja. Funderar på om jag inte skulle försöka plantera in några sådana i vårt dike. Även om det oftast är tomt på vatten, så är det sällan torrt. Till skillnad från resten av trädgården – så för att svara på din fråga … nix, vi har inte fått så mycket om en droppe regn. Såg fram emot i går då jag skulle sitta i vinterträdgården, titta på åskblixtarna och höra regnet smattra mot taket. Det var vad väderrapporten utlovade. Men i stället blev det är en förmiddag i skuggan intill vinterträdgården och en lång eftermiddag nere vid bryggan. Solsken, näst intill vindstilla och 23 grader i vattnet. Jätteskönt, men det vore verkligen behövligt med regn.

    Tack för tipset på den fina blomman.

    Ha en härlig dag!
    Kram
    Linda

    • Carina den 12 juli, 2017 kl 20:42

      Haha… vilket jobbigt sätt att fira semester på. Lite regn kom det faktiskt här men det får gärna komma massor mer. I morron ska jag ta en sväng till min klippa vid havet 🙂

      Kram, Carina

  3. Anita den 12 juli, 2017 kl 10:26

    Oj så många irisar. Och jag som bara har två sorter och jag vet inte ens vad dom heter. Den ena har jag dessutom fått av grannen. Men dom är otroligt vackra och jag förstår att dom kan ge upphov till samlardille 😉

    Kram Anita

    • Carina den 12 juli, 2017 kl 20:41

      Mmm… fast jag har också fått mina första – det tror jag de flesta har. Och det är ju ofta riktigt gamla och fina sorter dessutom 🙂 Att jag blev mer intresserad var nog efter jag fick besöka farbröderna på Ensata och vandra runt i deras trädgård och se irisodlingarna. På den tiden odlade de även dagliljor och hostor. Så gissa om det var en maffig trädgård.

      Kram, Carina

  4. Susie på Stjärnarve... den 12 juli, 2017 kl 11:50

    Jag har nhutit otroligt v dina bilder på Iris. Älskar nämligen ALLA typer av Iris och har massor, men med tiden så har jag slarvat bort en massa namn – trots att jag gjort kartor över vilka som sitter var. Men…man gör ju en massa i trädgården och då försvinner en del tyvärr.
    KRAM
    Susie

    • Carina den 12 juli, 2017 kl 20:37

      Iris är ett fascinerande släkte 🙂 Jag har kompletterat namnskyltarna med att ha alla växter i en databas och tillsammans med bilder i växtregistret här på bloggen så blir det en tillräckligt bra dokumentation.

      Kram, Carina

  5. Karsten F den 12 juli, 2017 kl 11:57

    Hej Carina

    Det var många olika och fina Iris sibirica:)

    Och du har helt rätt. Iris är ett fantastiskt släkte!

    Ha en trevlig dag

    • Carina den 12 juli, 2017 kl 20:35

      Visst är det ett fantastiskt släkte – bara bredden i växtformerna är otrolig. Färgerna sen… 🙂

      Tack detsamma! Carina

  6. Helene; Trädgård i Torslanda den 12 juli, 2017 kl 22:35

    Väldigt läckra bilder. Jag måste ha haft otur med mina Iris sibirica för jag tycker de blommar dåligt och sedan måste man dela dem stup i kvarten. Men jag har bara provat några få. Får kanske testa igen för de är väldigt vackra.
    //Helene

    • Carina den 16 juli, 2017 kl 09:30

      Tack Helene! De är näringsälskande och blommar bättre om de har bra tillgång på fukt märker jag. Föryngringen hjälper också till och det är ju inte lika kul…

      Ha det gott! Carina

  7. martaronyai den 13 juli, 2017 kl 06:26

    Vilken samling! Typiskt dig. Jag känner ingen som har så bra koll på så många olika släkten.
    Jag har inte riktigt ”upptäckt” Iris sibirica än, även om min fådda, fyllda sort har tagit mig med storm. Jag har en ljusblå sedan tidigare, men den är inte alls så stabil som jag vill ha den. Den har alldeles för långa blomstjälkar och även bladen lägger sig längre fram på säsongen. Men den där fyllda, som jag vill påstå kommer från dig (Eller är det Kristinas oas? Hm. Gud, så dåligt av mig att glömma) är helt fantastisk!! Blomvillig, läcker färg, lång blomning (för att vara strandiris), stabil, tålig, ej törstig. Jag får nog dela den till hösten och ge en bit till Heléne, så hon får uppleva en riktigt bra sort.
    Kram
    Marta

    • Carina den 16 juli, 2017 kl 09:29

      Jo den kommer säkert från mig. Den har jag importerat från USA. De gamla är nog lite lösare i växten. Medan den du har är dubbel och då blir blomningen lång.

      Tyvärr tenderar det ju bli samlingar av allt jag gillar… Men nu känns det mer än fullt. Varje gång jag kommer hem med något är det problem. Så förhoppningsvis blir det en paus i samlandet 😉

      Kram, Carina

  8. Monne den 13 juli, 2017 kl 09:59

    Irisar ja, vem har inte fallit i det ”träsket” 🙂 Tyvärr har jag stora sorkproblem så många har gått förlorade 🙁 Försöker mig på att ha dem i stora krukor just nu, kanske vi kan bygga en sorksäker rabatt så småningom. Du har många vackra sorter 🙂 Ha det gott/Monne

    • Carina den 16 juli, 2017 kl 09:26

      Så tråkigt! Tack och lov så är det inget problem här. Tack – jo jag har hittat en del roliga genom åren 🙂

      Tack detsamma! Carina

  9. Enerhagen den 13 juli, 2017 kl 20:06

    For en vakker symfoni av iris. Jeg har virkelig begynt å få øynene opp for de og har plantet en del. Tar litt tid før de blomstrer synes jeg….men tålmodighet er jo viktig i en hage.

    Takk for inspirasjonen. Ser flere jeg ønsker meg.
    Gode sommerdager.
    Jannicke

    • Carina den 16 juli, 2017 kl 09:25

      Tack Jannicke! Vi har haft härliga sommardagar rätt länge nu. Lite, njae snarare mycket, regn vore välkommet. Upplever också att det tar 2-3 år innan små delningar vill blomma igen men sen så…

      Carina

  10. Inger den 13 juli, 2017 kl 21:03

    Är svag för irisar, har dessutom ett barnbarn som heter Iris. Mina Iris sibirica blommade aldrig i min trädgård, flyttade dem till stugan och där blommar de direkt. Lyckat.
    Kram

    • Carina den 16 juli, 2017 kl 09:23

      Visst är det konstigt med en del växter 🙂 Men det är ju kul när en flytt tas emot tacksamt och blomningen kommer direkt. Iris måste ju ha sin egen Iris 🙂

      Kram, Carina

  11. Rost och rädisor den 16 juli, 2017 kl 08:26

    Makalös samling och imponerande ordning och reda på namnen. Dina växtporträtt är så trevliga. Förstår att jag behöver fler irisar i trädgården:)
    Ha det så gott
    /Anette

    • Carina den 16 juli, 2017 kl 09:22

      Tack Anette! Jag faller för spännande namn och härliga färger. Nu tror jag att samlingen är ganska komplett men man vet ju aldrig…

      Tack detsamma! Carina

  12. Merja den 16 juli, 2017 kl 14:41

    Så många fina sorter du har! Uppskattar bladen mer och mer, precis som du skriver ihop med andra växter typ. hosta m.m.
    Har lite olika sorter, men har dåligt med namn. Oftast är det sorter som jag fått.
    Ha det gott!

    • Carina den 17 juli, 2017 kl 08:44

      De växter man får brukar istället för namn bära många minnen och det tänker jag är minst lika trevligt.

      Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.