Rhododendronarter V-Y, Rhododendron yuefengense

Äldre trädgårdslitteratur och modern lagring

Vart tog alla papper vägen?

Funderingen triggades av ett inlägg jag läste för ett tag sen. En trave böcker som skulle läsas. Jag tänkte på min nära 2 meter långa rad med trädgårdslitteratur i bokhyllan. För att inte tala om travar med olika tidningar, pärmar med inspiration och min egna dokumentation. Jag plockar väldigt sällan fram något ur den kom jag på. Varför? Vad gör jag istället och hur sparar jag idag?

Bilderna är random urplockade från fina höstdagar…

Aster - ev Symphyotrichym novi-belgii 'Barbados'

En blommande aster, Symphyotrichum kanske är det novi-belgii ’Barbados’

De första urklippen är från början av 90-talet och sitter prydligt i en pärm. De är fortfarande aktuella för jag har alltid sållat hårt. Och nånstans upplever jag att det var mindre populistiska inlägg och mer riktiga guldkorn då… Så småningom gjordes Trädgårdsamatörernas tidning, TA, om och blev en fantastisk tillgång. Allt om trädgård tröttnade jag på för evigheter sedan. När jag vet vad som kommer att stå i en tidning innan jag läst den känns det ovärt.

Clematis texensis 'Princess Kate'

Clematis texensis ’Princess Kate’ har fått Magnolia ’Merrill’ som klätterställning

Men nog om bra och dåligt för det är inte det som gjort förändringen. Det är datorn och nätet. Det där stora, vida nätet där informationen samlats. Det finns en hel del som är felaktigt både i fakta och bilder det måste man förstå. Men den övergripande tillgängligheten är ENORM. Och det är där jag i huvudsak letar numera.

Acer och sorbus med höstfärger

Nätet hjälpte mig att hitta namn på alla fröer från Kina. Det hade varit svårt, mycket svårt annars. Det är många växter och fröer jag hittat namn på den vägen. Den mesta växtinspirationen, saker jag vill skaffa kommer också via nätet, bloggar, trädgårdsgrupper på Facebook listan kan göras ganska lång.

Skydda mina grejer – back-up av det viktigaste

Inspirations- och minnesbilder samlas i en folder på datorn. Viktiga saker lägger jag också i Dropbox. Där finns till exempel en kopia av växtdatabasen som skulle vara jobbig att bli av med. Den stationära datorn har två partitioner där den ena har speglade diskar för att ha dubbla kopior av alla bilder. Där finns också två externa diskar inkopplade.

En annan viktig sak är att sålla hårt bland tagna bilder – numera får det inte finnas mer än en bild kvar av varje motiv eller snarlika motiv när jag importerat och gått igenom bilderna, varje bildfil, raw-fil är ca 43 Mb stor och det äter utrymme. En bra grej är att ha en disk, med back-up på 1-2 ställen till, för de absolut viktigaste bilderna. Dit har jag inte kommit ännu men där skulle till exempel familjebilder hamna. Egentligen är det bra att tänka – huset brinner ner, samtidigt får kompisen som förvarar back-up-disken inbrott vad gör jag då? Jag har lyssnat på några yrkesfotografer och hur de jobbar.

Crocus pulchellus'Zephyr'

Crocus pulchellus ’Zephyr’ ljust, ljust syrenlila med mörkare nerver

Listor och annat…

Skriver inte så ofta listor för hand längre. Jag har en lista för ’nice-to-have’ i databasen, alltså egentligen en tabell. Den är suverän att ha. Jag skriver på papper när jag är ute – vad har grott, vad behöver etikett, vad jag planterat ut och så vidare men sen för jag in det i… ..datorn. En lista, i excel, som är klar är beställningen till Glendoick. Prioriterar beställningar till UK baserade plantskolor – ni förstår nog varför. Glendoick har stängt sin webbutik på grund av en lång rad skäl. De hanterar idag bara personliga besök och större beställningar via exempelvis föreningar. Bilder finns på deras hemsida – nätet ni vet 🙂

 • calostrotum ’Gigha’
 • cephalanthum ’Crebreflorum’
 • hanceanum ’Canton Consul’
 • adenosum
 • barbatum
 • bureavii ’Ardishaig Form’
 • calophytum
 • davidii
 • decorum ’Pale Pink’
 • glanduliferum Ch 731
 • glischrum
 • haematodes
 • orbiculare
 • parmulatum ’Ocelot’
 • pachytrichum
 • ririei
 • serotinum
 • smirnowii
 • vaseyi
 • Camellia ’Brigadoon’, ’Cornish Snow’ och ’Freedom Bell’

Kameliorna ska klara en hel del på friland och jag kommer säkert plantera ut dem på friland i skyddat läge så småningom.

Rhododendron yuefengense

Rhododendron yuefengense satte jag i juni 2017 och den har redan växt rejält. Bladen är mycket vackra och nog finare än på orbiculare. Nervaturen, den ljusare ådringen, är naturlig och inget tecken på järnbrist. Plantan är frösådd och kommer från en annan medlem i Rhododendronsällskapet

 

Köper jag inga böcker längre?

Jodå det händer. En rekommenderad bok jag ska satsa på är: Gödsel – om trädgårdens näringsliv. För mig blir den goda jorden viktigare och viktigare.

 

17 Kommentarer

 1. lisbeth den 6 december, 2017 kl 11:14

  Bøgerne bruger vi ikke så meget mere, men nettet er helt uundværligt 🙂 Jeg bruger det også meget.
  En gang imellem er det nu hyggeligt at sidde med en bog, gerne en julegave.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 6 december, 2017 kl 12:23

   Jomenvisst 🙂 Och jag plockar fram en del faktaböcker ibland också.

   Ha det gott! Carina

 2. Marit Sønstebø den 6 december, 2017 kl 16:14

  Det er veldig bra oppsumnert, Carina. Jeg har også mange hagebøker av ulike slag. Hostaoppslagsverk, hostabøker, liljebøker osv. Jeg bruker de ikke mer, for med nettet så har de blitt overflødige. Trist, men sånn er det bare. Utviklingen gjør at vi får nye vaner. Før spilte jeg mange cd’er, men de er pakket bort akkurat som med hagebøkene og hagebladene. I steden har verden blitt veldig digital, og nå hører jeg på Spotify og bruker høretelefoner mens jeg leser bloggen din. Da plager jeg ingen andre med min musikksmak 😉 Det er bare å tilpasse seg alt det nye. Men jeg er enig med Lisbeth i at det er jo veldig hyggelig å bla i en hagebok.

  Klem, Marit

  • Carina den 6 december, 2017 kl 20:35

   Tack Marit! Det håller jag också med om, särskilt böcker som är mer generella och faktiskt nu när bilder är så tillgängliga – med teckningar. Hörde om en bok om trädgårdsprofiler häromda’n. Ska försöka titta på den och se om den är något att skaffa.

   Specialböckerna är undanställda här också. De åldras fortare än många andra böcker. Tänker på en svindyr dagliljebok om de absolut bästa hybriderna…. Två år senare var den rätt inaktuell. De jag återvänder till är oftast böcker kring färg och form eller design.

   Hörlurar och Spotify är en underbar kombination i så många sammanhang: träning, resor eller bara när man inte vill störa.

   Kram, Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 6 december, 2017 kl 16:29

  Hej Carina!

  Ett intressant inlägg om den utveckling vi varit med om. Jag har också några hyllmeter trädgårdslitteratur men de flesta böckerna öppnar jag inte längre men undantagen finns. När någon som sysslat med ett enda växtslag i hela sitt liv skriver en bok, då blir det intressant. Som t.ex. den senaste trädgårdsboken jag köpte, Brita Johanssons bok om ljung.
  AoT är länge sedan jag läste, blev för flashig, ytlig och jag har inget intresse av hur kändisar utformar sina trädgårdar, däremot är Trädgårdsamatören unik i sitt slag och den läser jag fortfarande.

  Och visst är nätet en guldgruva men där härjar också ”en lättskött trädgård” så det kräver en del kunskap för att sålla bort trams och hitta det som bidrar till ny kunskap.

  Kram!

  • Carina den 6 december, 2017 kl 20:42

   Tack – det var en tanke som slog mig 🙂 En del så’na specialböcker har blivit tokinaktuella men de är amerikanska. Jag har en liten rhododendronbok, svensk, den är fortfarande aktuell. Britas bok skulle jag vilja ha. Kommer inte ihåg om jag redan frågat men visst är den slut i handeln? Har du hittat på antikvariat eller hos Brita själv? Skulle vilja bläddra i den. Googlade och ser att Natur och Trädgård gett ut den 🙂

   Håller helt med om nätet med mycket innehåll ökar också ’slasket’ eller om jag kanske ska kalla det bruset 🙂

   Kram, Carina

 4. Karsten F den 6 december, 2017 kl 17:57

  Hej Carina

  Ja, nätet har vänt upp och ner på mycket, men nog läser jag böcker:)
  Böckerna som utges av Kew hör till mina favoriter, deras ”Monographs” är fantastiska, också på bildsidan!

  Kul du satte Rhododendron yuefengense – et lite eksemplar av den kom i mit stubberi nu i höstas:)

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 6 december, 2017 kl 20:45

   Tack för tipset! Ska kika på deras Monographs. Min yuefengense är fortfarande ganska liten men jag ser redan hur underbara bladen är. De nya bladen blev betydligt större efter den kom i jord och är så vackert mörkgröna. Väldigt glad att den hamnade i det inköpet 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Anne, hagen vår den 6 december, 2017 kl 20:39

  Hei!
  Dette har jeg lest med stor interesse. Nettet er uvurderlig, men jeg elsker bøker og blader. Liker så godt å ta på og å bla i. Synes ofte fotografier gjør seg bedre i gode hagetidsskrfter f.eks Garden Illustrated. Å legge inn bokmerker for å vise hvor langt jeg har kommet, for å fortsette når jeg har tid, liker jeg.
  Jeg liker også veldig godt å fylle hele rommet med musikk, ikke bare i mine ører.
  Noe jeg MÅ bli bedre på er å ta backup av bilder.
  Takk for et interessant blogginnlegg.
  Ha det godt! Anne

 6. Carina den 6 december, 2017 kl 20:49

  Tack Anne! Jag brukar också fylla rummet eller rummen med musik. Min son kom ner 4.15 för några år se’n. Tittade på mig där jag låg i soffan och lyssnade, rejäl volym, så frågade han om jag hade funderat på vad ’normala’ kvinnor i min ålder gjorde så dags 🙂

  Har en årgång av Gardens Illustrated men fastnade aldrig riktigt för den. Men många vackra växttips och för den delen även andra. De har dessutom budget för att skapa bra bilder tänker jag.

  Tack detsamma! Carina

 7. Inger den 6 december, 2017 kl 23:04

  Känner igen mig till stor del. Har rensat bland tädgårdsböcker och slängt tidningsurklipp. Men borde bättre ta hand om mina bilder ifall datorn kraschar. Kamelia på friland, inte illa.
  Kram

  • Carina den 7 december, 2017 kl 12:36

   Mmm… jag har också rensat massor i omgångar 🙂 Det ska bli spännande men de här sorterna är tåligare och plantskolan odlar de utomhus i Skottland.

   Kram, Carina

 8. Susie på Stjärnarve... den 7 december, 2017 kl 10:39

  Visst har jag mycket i datorn och använder nätet till mycket, men böcker kan jag aldrig vara utan! Älskar att läsa böcker i alla sammanhang!! 🙂
  Alla inköpta växters namntaggar sparar jag i en speciell pärm numera. Förr gjorde jag kartor och skrev ner exakt vad som fanns i respektive rabatt, men när man som jag älskar att flytta runt växter så upptäckte jag att dom snabbt blev inaktuella. Alltså gjorde jag kartorna på datorn så jag lätt skulle kunna ändra dom…..trodde jag! 🙁
  Men jag hann inte med, så kartorna över rabatterna är numera kasserade!!
  KRAM
  Susie

 9. Carina den 7 december, 2017 kl 12:41

  Tja det är ju där databasen är suverän. Har byggt upp en egen tabell med namn för alla planteringar. Den har jag kopplat till tabellen med mina växter och i de flesta fall räcker det att jag skriver första bokstaven i namnet för plantering och sen enter.

  Flyttar jag nån enstaka så kommer jag ihåg det i minnet och ändrar när jag kommer in. Flyttar jag mycket eller gör många olika grejer – då skriver jag ner vart jag flyttar de på papper och uppdaterar databasen sen.

  Det är helt underbart att kunna filtrera ut alla växter i en specifik plantering.

  Men jag ser till att hålla min DB uppdaterad och öppnar den i stort sett varje dag. Jag har runt 2.000 levande växter och då finns inte alla inlagda. Det är omöjligt att ha koll på annars.

  Ha det gott! Carina

 10. Anita den 7 december, 2017 kl 16:20

  Vilket sammanträffande, jag läste ditt inlägg samtidigt som jag tog en backup 🙂 En bra sammanfattning av hur du gör och samtidigt bra tips till oss andra.

  Jag har dubbla backuper men har ingen utanför huset så vid eventuell brand (eller inbrott) så försvinner allt ändå. Känns lite svårt att komma på hur jag ska fixa det, vi har ju molnet förstås men … så är det ju det där med mängden bilder. Jag rensar också hårt nu för tiden men inte så hårt som du. Har tänkt komma till att bara ha en bild av varje motiv men slutar ofta med att det ändå är 3-4 bilder. Men jag kör inte med RAW ännu utan jpeg och dom tar ju inte lika stor plats. Men du skulle se mina gamla fotofoldrar. Då sparade jag allt. Ibland får jag för mig att jag ska gå igenom dom och rensa men stupar av ren utmattning innan jag knappt hunnit börja. Men en rensning vore bra för nästa år måste jag byta min dator som då är en bit över 7 år! Jag börjar få problem både med att surfa och skriva blogginlägg så det är verkligen dags.

  Trädgårdsböcker har jag också många och jag läser i dom rätt ofta faktiskt. I synnerhet under vinterhalvåret. Är fortfarande förtjust i att sätta mig i min favoritfåtölj med en kopp te och läsa i någon gammal (eller ny) trädgårdsbok 🙂

  Ha en skön torsdag kväll!
  Kram Anita

  • Carina den 7 december, 2017 kl 18:33

   Haha… ja livet är lustigt ibland. Rensningarna av gamla foldrar gör jag ibland när jag har tid och ork. Och när jag går in och letar bilder i en äldre folder så brukar jag också passa på och rensa. 7 år låter som att du fått ut väldigt mycket av din dator. Tycker ofta de kroknar efter 3, åtminstone de bärbara.. Ibland börjar jag rensa medan jag funderar på hur jag ska editera en bild. Har några från en skogstur för ett par helger sen där jag inte riktigt kan bestämma mig för vad jag vill.

   Du får titta efter nån molnlagring. Jag gillar Dropbox som jag började använda i fotosammanhang och för att det var så lätt att dela en folder där med andra som jag bjuder in.

   Kram, Carina

 11. Anni den 8 december, 2017 kl 22:21

  Ja, tänk som allt förändrats! Jag har två backuper, men båda är här i huset. Jag gör som du när jag letar i gamla mappar, passar på att slänga sådant som jag idag tycker är fullständigt onödigt att spara.
  Samlar tips och bilder i en inspirationsmapp (ja, en för trädgård då. Och en för recept, en för glas, en för keramik, en för …) m,en vet du, jag fortsätter envist att riva ur saker ur tidningar när jag hittar något bra. Trots att jag vet att jag nog inte kommer att minnas vad jag rivit ut.
  Varför är minnet i hjärnan så mycket mindre än minnet i datorn?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.