Säsongsdrömmar - G. nivalis - snödroppe

Säsongsdrömmar – jag tänker på skrädmjölsdrömmar

Säsongsdrömmar är inte det första som slår mig när jag ser ordet drömmar… ..det är skrädmjölsdrömmar. Alltså den klassiska småkakan fast bakad på skrädmjöl. Så hur är det med säsongsdrömmarna… Dåligt tror jag. Jag drömmer inte särskilt mycket om trädgård, miljöer eller annat. Jag har en himla många växter så jag drömmer inte så mycket där heller. Skulle jag få chansen att köpa en blå presidentsippa, Jeffersonia dubia ’Alba’ så skulle jag slå till. Kan man skriva vit blå presidentsippa? och hur lätt är det då inte att förväxla med vit presidentsippa… Du hör – jag gillar vetenskapliga namn.

Men medan jag skrivit har jag kommit på… ..jag har en dröm. En dröm om att få in jord, mull och gödsel längs en 60 meter lång sträcka för att sen kunna börja placera ut flera växter som står jordslagna. Men då behöver det bli en torr period och/eller så behöver jag bygga en väg in i nederändan. Om något av det inträffar kommer jag vara som ett barn på julafton. Den har redan ett namn – mammutpromenaden för här ska hostorna som betecknas som ’extra large’ och ’large’ stå tillsammans med läande träd och buskar.

Historieboken - tomten
Så här såg det ut i februari 2021. Det är en bit kvar…

Mer förundran än säsongsdrömmar

Förundran är annars ordet som berör mig mer än drömmar. Jag blir förunderligt glad över växter jag hittar, växter som kommer tillbaka och det som är avskrivet som dött men som sen visar sig trots allt. Några jag hoppas kommer göra mig förundrad är.. Pellaea atropururea en ormbunke som inte gillar hårda vintrar. Men den är så snygg och om den klarat vintern ska jag dela den försiktigt men finns den kvar där jag köpt ska jag också skaffa en eller två till för att ha i reserv.

Säsongsdrömmar - Pellaea atropurpurea
Pellaea atropurpurea

Frösådden av Eranthis stellata som är en mycket ovanlig medlem i vintergäcksfamiljen. Den borde ha gillat vintern men inte förra sommaren som var för varm för den. Jag kommer bli förundrad och glad om den visar sig. Vi pratar ofta om härdighet – hur mycket vinter en växt klarar men väldigt sällan om växterna som vill ha svala somrar.

Snödroppar

Kanske drömmer jag om dem. Fick chansen att köpa ett antal sorter, ni vet en lök av varje, från en kvinna som samlat lite olika sorter. Och självklart ser jag fram emot att se dem – de behöver inte blomma i år bara visa sig. Bilden visar några både snödroppar och blåsippor jag köpte från Danmark och som kanske var det dem som triggade att jag köpte fler snödroppar när jag fick möjlighet. Nåväl alla är nogsamt planterade och nu är jag nog på god väg mot Galanthofili… PS – spanade idag och 7 nyplanterade är redan på väg upp, det är strongt som nyplanterad.

Historieboken - växtleverans
Snödroppar i kruka – väntar på att de ska vissna ner och sen skulle de sättas ut
Säsongsdrömmar - Galanthus elwesii 'Mount Everest' - turkisk snödroppe
Galanthus elwesii ’Mount Everest’ – turkisk snödroppe

Drömmar är annat än säsongsdrömmar

Drömmer jag? Jo jag har en dröm om att vandra i sydamerika under sisådär 6 månader. Tyvärr får det nog stanna vid en dröm eftersom jag har problem med en fot och vandringar över en mil är numera nästan omöjliga.

Säsongsdrömmar om växter – de enda växter jag beställt är några iris, pseudata och sibirica hybrider. Min tomt har stråk där vatten rinner stadigt och då passar de bra och dessutom är jag fascinerad av färgvariationen. Uttrycket ’bog plant’ hade förpassats in i hjärnans irrgångar tills jag började uppdatera växtsidorna. Men dök upp när jag googlade och det slog mig att jag har skaffat många sådana redan när jag hade första huset och skapade en damm där.

..och jag är himla nöjd med att jag till slut knäckte nöten med att få till en sidkolumn på växtsidorna och att jag löste hur jag kan länka till delar av sidan. Det har inte varit en dröm snarare – en ä..la dag ska jag lösa det. Och före jul kom jag på hur. Nu funderar jag på att börja om med ’beautiful taxonomy filter’ och lösa den nöten också. Men först ska jag snygga till alla sidor. Drömmar är veckans tema hos Trädgårdsfägring.

Mitten på januari och fler cyclamen har grott!

22 Kommentarer

 1. Marit den 14 januari, 2022 kl 11:59

  Ja, drømmer har vi mange av som omfatter årets sesong, og det er flotte drømmer du forteller om. Hvit blå Jeffersonia er ikke så lett å skrive på noen annen måte, og jeg skulle gjerne kjøpe den jeg også. Den er nok ikke så lett å få kjøpt, men en kan jo være heldig en gang og finne den.

  Klem, Marit

 2. Carina den 14 januari, 2022 kl 12:02

  Kanske mer förväntan än drömmar men det blir spännande oavsett. Eventuellt så har jag en källa för den vita varianten men framtiden får utvisa 🙂 Men bara det är en god början…

  Kram, Carina

 3. Anita den 14 januari, 2022 kl 14:37

  Försökte få tag i skrädmjöl en gång då jag hittade något recept som det måste vara det i men se det fanns inget. Intressant det där med vit blå presidentsippa. Det borde vara det korrekta. Det finns ju blå vitsippor och blåsippor kan ju ha alla möjliga färger. Det är det där med att blå står för sig själv innan själva ordet ”presidentsippa” kommer som gör att det kanske låter konstigt men jag tycker det låter korrekt. Men ser jag det latinska namnet plus ’Alba’ så är det ju ingen tvekan. Oj … det blev en lång vitblå utvikning, eller var den blåvit …

  Spännande med snödropparna, snart dags …

  Kram och fin helg till dig!
  Anita

  • Carina den 14 januari, 2022 kl 14:51

   Aha… ..jag tror det är som så att det finns nån liten kvarn inte allt för långt bort och därför kan jag ibland hitta skrädmjöl. Jag har använt det i pajdegar också – superduper gott blir det.

   Dina blåvita funderingar går ungefär som mina… Jag tittade i SKUD och som i många andra fall blir jag nyfiken på vilka ramar de följer när de nu sätter de svenska växtnamnen.

   Kram, Carina

 4. IngerM. Årdal den 14 januari, 2022 kl 18:59

  Åja! Drømmer er gode å ha i vintermånedene 🙂 Snøklokker elsker jeg! Enkle, doble,nye og gamle sorter. Gleder meg til de dukker opp igjen. Kanskje ikke så lenge til heller, om vi får en tidlig vår.
  Ønsker deg en fin-fin helg:)

  • Carina den 15 januari, 2022 kl 19:30

   Tack!

   Jag såg att snödropparna är på väg upp, de har sträckt på sig under snön i kylan. Vem vet – nu är det ju varmare igen och kanske blir våren tidig.

   Tack detsamma! Carina

 5. Lisbeth den 14 januari, 2022 kl 19:16

  Ja drømme kan man heldigvis altid, jeg håber, at nogle af dine drømme går i opfyldelse.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 15 januari, 2022 kl 19:31

   Drömmer inte om så mycket mer än en del annorlunda semestrar/resor. Trädgården är mest förundran.

   Kram, Carina

 6. Marika den 15 januari, 2022 kl 11:11

  Hej Carina!
  Den första bilden med alla snödropparna i krukan, för mig är det en dröm. Tänk om jag hade det så. Har i vart fall en liten koloni, som jag hoppas blir större så småningom.
  Ha en skön helg /Kram Marika

  • Carina den 15 januari, 2022 kl 19:32

   Hej Marika!

   Det kan jag förstå… De var oerhört lätta att gräva upp rugge för rugge men det var ett litet h-vete att få ner alla igen. Ett jobb jag sköt på länge. Jag håller tummarna för att din rugge ökar. Det brukar de göra 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Helena den 15 januari, 2022 kl 12:21

  Åh vad härligt med så många nya snödroppar att vänta på i vår för dig! Jag köpte ett gäng dubbla av en privatperson så de längtar jag till att få se. Har haft några få genom åren men de har just inte blivit fler. Sen fick jag av svärmor som har en sort med väldigt breda blad på men tänk att jag inte kommer ihåg vart jag satte dem fast jag suktat efter dem i många år….obegripligt kan du fatta så dumt !
  KRAM från mig!

  • Carina den 15 januari, 2022 kl 19:34

   Ja – eller hur 🙂 Så glad att en kvinna här valde att dela sina ruggar. Det känns säkrare än att köpa in-the-green från England. De mår inte bra av att grävas så. Nu fick jag lökar som hade fått vissna ner naturligt och jag kunde plantera dem i vila.

   Fast kommer de inte upp då? Det är nog G elwesii som du fått om du behöver skaffa nya 🙂

   KRam, Carina

 8. Elna Slot den 15 januari, 2022 kl 15:26

  Så fik jeg læst om, hvad skrädmjöl er. Man kan lære meget af at læse haveblogs 🙂
  Jeg fornemmer tydeligt, at du allerede gør dig mange tanker om det kommende haveår. Januar er en dejlig måned, for da er der tid til at drømme og lægge planer.

  Hilsen Elna

  • Carina den 15 januari, 2022 kl 19:35

   Det är ett väldigt smakrikt mjöl och gott i pajdeg bland annat. Januari är skön med en del sol hittills. Men jag har mest varit sjuk. Det enda som är klart är en irisbeställning 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Titti den 15 januari, 2022 kl 19:08

  Skrädmjöl och snödroppar! Lite drömmar på det. Ja det kan ju bara bli ett bra år 🙂
  KRAM från Titti

  • Carina den 15 januari, 2022 kl 19:36

   Haha – ja eller hur 🙂 Jag tror på ett bra år!

   Kram, Carina

 10. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 16 januari, 2022 kl 11:05

  Så underbart med nya Snödroppar hoppas verkligen att de kommer upp.Jag har köpt flera gånger Snödroppar men jag har inte lyckats men till slut så fick jag ett exemplar av en bekant och nu har även jag Snödroppar som blommar.Skrädmjöl har jag hört talas om men däremot så har jag aldrig fått tag på det och har heller aldrig smakat något bakverk av det mjölet vad jag vet Ha det gott/Margareta

 11. Lisbeths Haveblog den 16 januari, 2022 kl 14:49

  Du har mange dejlige drømme – jeg håber, de bliver virkelighed 🙂
  Mange hilsener Lisbeth

 12. Ulrika den 17 januari, 2022 kl 20:14

  Här finns rikligt med drömmar, både vad det gäller plantor (eller kanske en dröm om att kunna odla vissa plantor) och mer praktiska liknande dina om jord, mull och gödsel. Härligt om/när de kan förverkligas! Har lyckats stå emot snödroppsfebern, men hann med att köpa några namnsorter som jag inte sett röken av sedan de planterats men det beror nog på min omvårdnad än på lökarna. Kul att flera av dina nya tittar upp (redan).

  Ha det gott! Kram Ulrika

 13. Sabelhagens olivlund-Maria den 21 januari, 2022 kl 14:16

  Trevlig läsning om dina drömmar.
  Jag drömmer om dahlior just nu och hur jag ska få till mera gröna växter i trädgården.
  Trevlig helg
  Kram Maria

 14. Anni den 25 januari, 2022 kl 13:29

  Mammutpromenaden! Vilket härligt namn! Det låter stort och översvallande och maffigt – raka motsatsen till ensamma små snödroppar som förhoppningsvis övervintrat. Så läckert med dina stora penseldrag (grävskopedrag) och ögat för små, små detaljer.
  Kram!

  • Carina den 27 januari, 2022 kl 11:21

   Exakt – jag hoppas det ska bli just översvallande och maffigt. Det var känslan jag hade när jag gick där medan de stora askarna stod kvar och den känslan vill jag ha tillbaka trots att nästan hela ytan har fått rensas från träd. Kanske tur jag inte ritat några stora skissed där för hade fallit i takt med att motorsågen arbetade sig fram. Jag är svag för grävskopedrag. De gör helheten görbar men ganska ofta lämnar de spår efter sig som leder till nya genialiska drag 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.