Cyclamen coum - dvärgcyclamen

Vårcyclamen och en ny säsong börjar här

Den här vårcyclamen står nedanför berget vid foten av en Rhododendron rufum. Och där i solen och skyddet har den börjat trivas oändligt bra vilket jag är glad för. Faktumet att den började trivas så bra har inspirerat, för… ..av 28 cyclamensådder har nu 20 sorter grott. De flesta är C. hederifolium men några är vårcyclamen. Jag kommer nog inte ge de etiketter eftersom jag inte vet om fröna är kontrollerat pollinerade och egentligen är jag bara ute efter mattor av cyclamenblomning och en vacker matta av varierande blad resten av tiden. Finns det någon definition på hur liten en matta kan vara? Så småningom kommer jag sätta ut de i nedre lunden. Nu står de under växtlampa och sprayas med en svag näringslösning. Nästa vinter kommer jag nog ta in de i verkstaden om inte knölarna har vuxit till sig rejält i vår.

Vårtecken nummer ett i januari-2022

Vårcyclamen – jag har ju nämnt att knopparna låg redo i jordytan och bara väntade på några värmande solstrålar. Och veckan som gick bjöd på just det. Den första dan blev det en promenad istället för trädgårdsrundan men noterbart var – nu, nu börjar fåglarna sjunga upp för vår. Dem, fågelsången och jag noterar att ljuset sakta börjar förändras.

Vårcyclamen - Cyclamen coum
Vårcyclamen – Cyclamen coum – i blom och blad 22:a februari 2021

Ett par dagar senare var funderingen – promenad eller trädgårdssväng. Jag fattade sekatören och klippte ner en hel del julros- och pionblad. Rensade lite ogräs, nu är en fantasisk tid att kärra ut gödsel om man har. Då kommer de nya lökarna och bladen att gömma gödseln snabbt och tacka för påfyllningen. Nåväl – väl klar så långt jag ville så fick det bli en runda. Och där i solskenet stog den. Först såg jag bara att knopparna börjat resa sig från jorden. De liksom lyfter sig i ett horisontellt läge som om de skulle tåla mer så innan de till slut är nästan vertikala och slår ut. Jag drömmer om en matta, låt vara att jag får nöja mig med en liten, liten storlek så länge.

Vårcyclamen

Vårcyclamen blommar från i bästa fall december och ända till april. Det beror naturligtvis på var man bor och hur vintern är. Men när snön, om man har sån, börjar smälta så börjar de slå ut. Den blommar i en mängd nyanser från vitt via rosa över till magenta. Kronans flikar, corolla – det vi kallar blomma, är 5-15 mm långa och är generellt sett vridna 90 grader. Ovanifrån ser blomman ut som en liten propeller. Det finns hos de flesta en M-formad lila zon på varje kronbladsflik, undantaget är f. albisissimum. Det här har förvirrat många som köpt en ’Album’ och trott sig lurade när den inte är helt vit.

Vårcyclamen - Cyclamen coum 'Album' - vårcyclamen
Cyclamen coum ’Album’ – vårcyclamen fotade den 26:e januari 2022, de håller blomstjälkarna horisontellt så länge det går. Det skyddar sannolikt men jag tänker att den blottade nacken blir så bar..

Bladen hos vårcyclamen

Bladen kommer under sensommaren till hösten och är fullt utvecklade när blomningen börjar. De är rundade till hjärtfomade och mörkt gröna och med en rödtonad undersida – jättefint. Storleken varierar från 2-8 cm långa x 1,5-8 cm vida.

Vårcyclamen - Cyclamen coum
Vårcyclamen – Cyclamen coum – fotad 14:e november 2020, är det nu jag ska tänka ä-la rådjur 😉

Cyclamen coum 'Album' - vårcyclamen
Cyclamen coum ’Album’ – vårcyclamen – en första utslagen blomma 26:e januari 2022

Odla vårcyclamen

De trivs så länge det finns en jord med god mullhalt. Den beskrivs av Cyclamen Society som en härdig växt som passar bra i nö Europa. Den är hyfsat frosttålig, lär tåla ner till -10 C förutsatt att jorden är väldränerad. Dess närmsta släkting är C. alpinum. I blom kan man missta de för varann men fläckiga blad skiljer dem åt. Vårcyclamen saknar fläckarna. Du kan läsa om mina cyklamen här. Jag länkar till Trädgårdsfägring!

Igår sol… ..idag storm och lite regn på tvären. Jag ska fota spirande rödlök som inte orkar vänta på våren!

18 Kommentarer

 1. Marit den 27 januari, 2022 kl 20:01

  Så morsomt at du også skriver om disse. Jeg har oppdaget at de tåler mer enn -10 grader her, for i fjor var det barfrost og de blomstret i da i mars etter at det hadde vært – 19 her tidligere på vinteren. Det går åpenbart bra med de når de er ”født” her 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 27 januari, 2022 kl 20:09

   Tack Marit!

   Egentligen tror jag temperaturen är ett mindre problem. För mycket fukt och väta vintertid är nog problemet. Oavsett så blommar den fint från nu och framåt. -10 är Cyclamens Societys uppgift och de har nog inte så mycket kallare referenser 🙂

   Kram, Carina

 2. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 28 januari, 2022 kl 11:03

  Så underbart att redan nu få börja med trädgårdsrundor och dessutom hitta det som börjar spira.Vårcyklamen har jag inte träffat på tidigare men tänk när alla dem som du har i trädgården börjar slå ut i blom vilken vacker matta det kommer bli.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 29 januari, 2022 kl 11:05

   Tack Margareta!

   Jag hoppas de ska trivas och växa till fint. Då kan det bli en vårmatta och en höstmatta. Håller tummarna för det.

   Ha det gott! Carina

 3. Anita den 28 januari, 2022 kl 14:53

  Vilket otroligt härligt vårtecken! Mattor av cyklamen … oj så många jag sett i England. Jag har aldrig ens tänkt tanken att pröva det i vår, förut, blöta trädgård. Men trädgården har nu helt ändrat karaktär. Från att varit blöt är den nu torr och har så varit de sista 4 åren. Så visst finns tanken att pröva med några plantor och se om det möjligen kan fungera. Jag har ju min rhododendronplantering och där skulle det kanske gå att sätta några.
  Fåglarna har jag hört på morgnarna här också. Jag blir lite varm inombords när jag hör dom den här tiden. Då känns det verkligen som om vi är på väg mot våren …

  Ha en fin helg!
  Kram, Anita

  • Carina den 29 januari, 2022 kl 11:07

   Det är så skönt att vakna med fågelkvitter utanför fönstret. Det var första gången i veckan som gick tror jag. Du borde testa och rådet är ju att sätta dem under buskar och liknande så din rhododendronplantering låter perfekt. De håller undan den värsta vinterfukten.

   Kram, Carina

 4. Elna Slot den 28 januari, 2022 kl 17:49

  Hvor har du mange Cyklamen. Både blomsterne og bladene er så yndige, især når de danner tæpper. Jeg har aldrig haft dem i haven, men jeg nyder til gengæld dine smukke billeder.
  Du er så ihærdig med havearbejdet. Pas på dig selv.

  Hilsen Elna

  • Carina den 29 januari, 2022 kl 11:10

   Tack Elna!

   De är väldigt fina och älskade mina cyclamen. Men jag får krypa ner på knö för att titta på dem. Jag tar det lugnt även om det inte låter så. I vinter har jag inte gjort nånting, inte sått ett frö. förutom cyclamen, eller ens gått igenom de jag har. Trädgårdsjobbet är helt lustdrivet 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. IngmarieWe/Refugium den 28 januari, 2022 kl 20:21

  Så fina vårcyclamen! Och så härligt att de blommar redan! Lycka till med cyclamensåddarna.

  • Carina den 29 januari, 2022 kl 11:10

   Tack Ingmarie!

   Sådderna ser bra ut men det är ju en lång resa till blombara knölar som kan sättas ut 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 29 januari, 2022 kl 09:14

  Hvor er de fine. Jeg har kun de efterårsblomstrende, men måske jeg skulle prøve om jeg kan fine plads til en enkelt af disse – jeg vil huske muligheden.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 29 januari, 2022 kl 11:11

   De är ursöta och det är härligt att gå ut så här års och hitta blommor därute.

   Ha det gott! Carina

 7. Marika den 29 januari, 2022 kl 10:25

  Hej Carina!
  Så härligt att hitta en cyklamen i blom i januari. Du kommer säkert att få en stor matta av dem, de ser ut att trivas bra.
  Min erfarenhet av Cyklamen är som inneväxt, och det brukar inte gå så bra.
  Vi har haft några ljuvliga soliga dagar, men idag är det en riktigt grå och regnig dag.
  Ha en trevlig helg! Kram, Marika

  • Carina den 29 januari, 2022 kl 11:13

   Hej Marika!

   Det är samma här och därför köper jag inte rumscyclamen längre hur fina de sen är. De blir slit å släng på riktigt. Idag blåser det rejält därute och grått är det också. Får se hur februari börjar 🙂

   Kram, Carina

 8. Helena den 31 januari, 2022 kl 16:23

  Så ljuvligt med vårcyklamen asså det vill jag med ha i massor ett par tre är väl en matta tycker jag fniss !
  KRAM från mig!

  • Carina den 1 februari, 2022 kl 11:58

   Haha – ja då har jag en matta, härligt 🙂 De är ljuvliga men undrar hur de ser ut idag efter nattens snöfall. Men jag tror att de bara gjort en lätt böjning av nacken och tålmodigt väntar på en bättre dag.

   Kram, Carina

 9. Anni den 14 mars, 2022 kl 17:27

  Här kommer jag äntligen en månad senare, snacka om att jag inte läst blogg! Och du har producerat massor av inlägg – en hel matta, ju! 🙂
  Jag har sett vårcyklamen hos Kristinas oas och varit förtjust, nu spär du på den förtjusningen ordentligt. Tänk att du dessutom fått 20 sorter att gro, det är otroligt inspirerande. Hoppas verkligen att de tar sig så att din matta får växa.

  • Carina den 15 mars, 2022 kl 08:01

   Det blir ju som att du läker ikapp en hög trädgårdstidningar – ett skönt nöje ibland 🙂 Jo de ser ut att må bra. Sprayar en mycket svag näringsgödning på bladen ibland. De får nog bo kvar i kruka en eller två säsonger. Lök- och knölväxter brukar bli bäst så innan utplantering.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.