strandiris i blåbärscognac och imperialistisk opal

Fräcka namn och häftiga färger – strandiris

Man kan se det som olika toner av blått, violett och syren. Lite vitt ibland och gult i accenter. Blåbärscognac och imperialistisk opal låter konstigt eller snarare ovant. Medan Blueberry Brandy och Imperial Opal
låter naturligt och självklart. Fast jag fastnar inte för namnen – jag fastnar för färgen…

Blommor i renaste vitt som svävar över ett hav av grönska. Formstarka blad i grågrönt som lever sitt eget liv långt efter blomningen. Iris sibirica ’Ester CDM’, en väldigt blomvillig iris som jag gillar skarpt. Tvingas jag välja så kommer sannolikt de vita vinna. Ester blommar sent, sist av alla hos mig och de sista sidoknopparna står i blom nu.

Iris sibirica 'Ester CDM'Iris sibirica ’Ester CDM’ en senblommande strandiris

 

 

Har skrivit tidigare om två farbröder som har en plantskola ett par timmars körning öster om Detroit – på ett ungefär. Plantskolan heter passande nog ’Ensata Gardens’. De är specialiserade på iris och dagliljor och är också pappor till ett flertal irishybrider.

Iris ensata vs strandiris, Iris sibirica

Iris ensata kallas också japansk iris, blommorna kan bli väldigt stora men då behöver plantan mycket god tillgång på vatten och näring. De sägs kunna stå i fuktzonen eller sumpzonen i en damm men med god dränering vintertid. Jag upplever de som allmänt känsligare och kinkigare än strandiris, Iris sibirica. Jag har några ensata hybrider men eftersom jag inte håller på och servar divorna mer än strandirisarna så är blomningen därefter. Vill man ha enkla, lättskötta iris skulle jag välja strandirishybrider. De japanska irisarna har en fördel – de blommar efter strandirisen och förlänger säsongen.

Tidigast av alla strandirisar blommar Iris sibirica ’China Spring’ hos mig. Efterlängtad och vacker när den börjar blomma.

Strandiris - Iris sibirica 'China spring'’China Spring’ blommar tidigt och brukar alltid finnas till midsommar, mängder av sidoknoppar

 

Iris sibirica ’Imperial Opal’ har en lite säregen färg som jag gillar men inte hittat några bra grannar till ännu. Lite matt gammalrosa med gråblå inslag… Många sidoknoppar så en svalare sommar blommar den länge, länge.

Strandiris - Iris sibirica 'Imperial Opal'’Imperial Opal’ har gigantiska, fyllda blommor i en lite säregen färg

 

 

Iris sibirica ’Tornado Rose’ har en djupare rosaröd färg. Flyttade den i våras så blomningen var inte direkt fantastisk. Båda de här är vackra men kanske exempel på hur namnsättningen är mer fantasieggande än färgvariationen??

Iris sibirica 'Tornado Rose'

’Tornado Rose’

 

 

Ytterligheten är Iris sibirica ’Blueberry Brandy’. Stora, djupt midnattsblå och violetta blommor. Inget gult – bara vita streck på en midnattsblå botten. Läcker och blomvillig.

Iris sibirica 'Blueberry Brandy'Strandiris – Blueberry Brandy

Iris sibirica 'Blueberry Brandy'

 

Iris sibirica 'Blueberry Brandy'

 

 

 

 

Blomningen hos strandiris är i stort sett över för i år. Men de vackra bladruggarna står kvar. En fantastiskt formstark rugge bland fluffigare rabattkompisar eller rundade hostaformer till exempel.

Får jag chansen kommer jag hälsa på plantskolan igen. De hade en härlig trädgård att ströva runt i och farbröderna var väldigt charmiga. Ett antal vackra irishybrider har de också lyckats med.

Carina

10 Kommentarer

 1. Anita den 9 juli, 2014 kl 09:54

  Vilken mängd härliga irisar. Den vita blev jag extra förtjust i. Iris verkar trivas väldigt bra hos mig så jag kommer att satsa mer och mer på dom på olika ställen i trädgården. Bland annat så har jag tänkt mig en grupp vita i mitt Månskensland. Och bladen är ju så dekorativa i sig. När jag var i England såg jag en variant med variegerade blad i grönt och gult. Väldigt vacker. Den ska tydligen finnas hos Zetas plantskola så den ska jag försöka få tag i. Såg bara bladen, har ingen aning om hur blomman ser ut 🙂

  Ha en fortsatt fin dag!

  Kram Anita

  • Carina den 10 juli, 2014 kl 07:09

   En variegerad Iris såg jag i våras i en trädgård, snygg!!

   Att satsa på det som trivs underlättar, särskilt om man är en njutare. Du kan nog hitta vita som blommar i en grupp så perioden blir längre. Säg till om du vill ha tips. Ester är en senblommare som delar sig lätt 😉

   Dagarna nu får spenderas vid havet. Det är väldigt varmt här 🙂

   Kram, Carina

 2. Annika den 9 juli, 2014 kl 12:05

  Den blåbärsfärgade irisen var väldigt fin! Som sammet!
  Underbart att sommarvärmen är här! Ha en gottig dag i solen!

  • Carina den 10 juli, 2014 kl 07:10

   Javisst är den läcker! Sammet är en riktigt bra beskrivning.

   Här är så varmt nu att det är lata dagar vid havet som får gälla. Eller lite djupare skugga här hemma 🙂

 3. Sabelhagens olivlund den 9 juli, 2014 kl 12:56

  Härligt inlägg, jag läser och suger åt mig. Irisar är inte min starka sida.
  Så många vackra du har!
  Kram Maria

  • Carina den 10 juli, 2014 kl 07:12

   Tack Maria!

   Pröva med nån lättskött så’n här ibland dina vackra rabatter. Din vackra clematis dyker upp på näthinnan med jämna mellanrum fortfarande 🙂

   Kram, Carina

 4. Katarina /En Grön Sida den 10 juli, 2014 kl 07:49

  Vilka namn de har! Ja, och på något vis låter de mer OK på engelska än svenska. Lite som låttexter, på svenska kommer det närmare och orden blir lätt klumpiga. Vackra irisar. Jag älskar strandirisarna, deras lätthet som ändå är storslagen. Underbara bilder, skulle gärna ha allihop. Den sista bilden är magisk! Så vackert, så vackert!

  (Ja, och nu har jag förklaringen till varför min japan inte varit så glad i år, förmodligen brist på vatten och näring.)

  Kul med länken! Skulle kunna bo några fler strandirisar här…

  kram
  Katarina

  • Carina den 12 juli, 2014 kl 10:51

   Mmm… visst är det lite som texter till dansbandslåtar – dessa utskällda. En liten översättning till engelska och helt plötsligt skulle texten platsa som en listetta nånstans 🙂

   Kul om jag inspirerat dig! Tack – visst är det härligt med det formstarka bland det fluffiga.

   Kram, Carina

 5. Marit den 10 juli, 2014 kl 13:17

  Så mange vakre iris du har! Fancy navn på de 🙂
  Iris er en av de vakreste blomster jeg vet om!

  Klem, Marit

  • Carina den 10 juli, 2014 kl 15:47

   Javisst är de härliga – de också 😉 Finns inte så mycket annat med många vackra blå nyanser 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.