Om vasformade Hostor

Page in english>

Vad menar jag, vad är vasformade Hostor? En vas kan ju se ut hur som helst egentligen… Vasformen jag tänker på är den där basen är betydligt mindre i omfång än vasens höjd. Någon slags proportionerlighet minst 1:2 (b:h) tror jag. En del hostor växer så. Långa, stadiga bladstjälkar som håller ihop bladen upptill så bladmassan blir som en bukett i vas. Stjälkarna ser ut som en lång, slank hals som bär upp bladen. Kanske känns de lite elegantare?

De här hostorna gör sig extra bra med underplantering eftersom bladkronan hålls ihop mycket mer än på en utbredd hosta.

Ett hittebarn som jag inte har något namn på. Till höger om sig har den H ’Frances Williams’. Hittebarnet växer stramt och blommar i ljust violett. Bladen är spetsigt avlånga och har tydliga nerver. Färgen där den växer nu är  en lustig mix mellan gult och daggigt grått. Konstig men läcker.

Båstorp 3, Large

20140607_växter_0568_Hosta-'Båstorp-Large'

’Krossa Regal’ fick jag tag i höstas när jag köpte lergranulat till mina pioner. Inte etablerad ännu men ska bli 80-90 cm hög med blågrå, utdraget avlånga blad med vågig kant. Växtsättet ska vara samma som hos ’Regal Splendor. ’Krossa Regal’ hade jag sett på bild och gillade.

Hosta 'Krossa Regal'

’Regal Splendor’ – sport av ’Krossa Regal’ – var bland de första hostorna jag köpte. Säljarna pratade sig varma för växtsättet och färgkombinationen. En mix av en riktigt blågrå mitt och en cremevit kant allt överdraget med rejäl daggighet som består. Därtill bladkanter med tydliga vågor. Den är livskraftig och frisk.

Hosta 'Regal Splendor'

20130712_växter_0024_Hosta-'Regal-Splendor'

20130712_växter_0021_Hosta-'Regal-Splendor'

’Nancy Gill’ är ny hos mig sen hösten 2013 men redan i kruka såg den ut att ha bra egenskaper. Höga stjälkar och blad nästan lika runda som en tallrik. De ska vara enfärgat grågröna. Jag var lite orolig i våras för den var absolut sist upp ur jorden, långt efter alla andra.

Hosta 'Nancy Gill'

Alla dessa blir stora (large) det vill säga nånstans mellan 60 och 90 centimeter.

Hosta ’Praying Hands’ blir inte så stor men har ett liknande växtsätt. Den klassas som medium och håller sig mellan 50 och 60 cm. Mycket speciella, uppåtriktade, smala och vridna blad i mörkt grönt. Den är inte så kraftig ännu eftersom jag satte kniven i klumpen direkt den kom hem en höst för 2 år sedan.

Hosta 'Praying Hands'

 

Hittills är ’Regal Splendor’ min favorit. Men jag hoppas den får konkurrens av Nancy. I år har jag lyckats fota nästan alla hostor och lagt upp om du kikar högst upp i vänstermarginalen under ’VÄXTER’. Där finns ett meny träd med mitt växtregister hyfsat uppdaterat.

/Carina

 

9 Kommentarer

 1. Katarina /En Grön Sida den 14 juli, 2014 kl 07:48

  Aha! Nu fattar jag! Vasformade hostor, så klart du menade på detta vis… Ger absolut en känsla av elegans, en lätthet som lyfter.
  Nu blir jag nyfiken: Har jag någon sådan själv? Jag har bara ett fåtal hostor, mest småväxande, men kanske någon vasformad. Morgonkaffe och duggregn, men vet att jag kommer att inspektera min ”samling” innan dagen är slut.
  Inspirerande med alla dina hostor, så många variationer det finns vad gäller såväl bladform som färger. ’Regal Splendor’ – så vacker! ’Nancy Gill’ – härlig bladform, vilken kontrast till ’Praying Hands’, som ju är så speciell…
  Åh, förstår att man – om platsen finns – börjar samla dessa! Nu får jag nöja mig med dina bilder, men är mer än nöjd med det.
  kram
  Katarina

  • Carina den 14 juli, 2014 kl 08:06

   De är vackra, enkla och ogräsbefriande 🙂 Samlardille och hostor är ingen bra kombination eller så är det… 😉

   Här skiner solen – hoppas den når dig strax.

   Kram, Carina

 2. lotta den 14 juli, 2014 kl 10:53

  Så mycket läckert! En hostanörd som jag blir alldeles knäsvag. Krossa Regal gillar jag lite extra, men det gör mördarsniglarna också. Jag tror de lämnat tre ynkliga blad kvar, resten har de gnagt av precis i markytan så bladen faller till marken och de glupska rackarna kan mumsa loss. Förskräckligt!
  Kram Lotta

 3. Marit den 15 juli, 2014 kl 06:53

  Ja, jeg regnet med at det var disse sortene du ville skrive om. Krossa Regal, og Regal Splendor er favoritter her også. De blir etterhvert enormt store. Ptaying Hands vokser dårlig her også. Den tror jeg aldri blir noen kjempe i hostabedet…

  Ha det godt!

  Klem, Marit

  • Carina den 15 juli, 2014 kl 21:12

   Visst är de läckra 🙂

   Kram, Carina

 4. Anita den 15 juli, 2014 kl 09:30

  Hittebarnet tyckte jag var vackert men min absoluta favorit blev ändå ‘Regal Splendor’. Förstår att säljarna pratade sig varm om den. Förutom växtsättet så är den ju en riktig snygging. När jag är på trädgårdsresor i England så brukar jag studera just hostor mycket. I våras såg jag en hosta som var väldigt vas-formad. Blev mycket förtjust i den men tyvärr så fanns ingen namnlapp så jag vet inte vilken sort det kan ha varit. Men bladen liknade lite ‘Regal Splendor’ så det kan ha varit den.

  Tack för att du tar med oss till Hosta-land 🙂 Här trivs hostorna lite extra bra idag för inatt fick vi äntligen regn.

  Kram Anita

 5. Britt den 15 juli, 2014 kl 12:15

  Det tog litet tid innan jag fattade, men visst är de litet vasformade eller strutformade. Vacker form.

 6. Kristinas oas den 15 juli, 2014 kl 21:45

  Har inte tänkt på formen på det sättet, men kan bara hålla med. Krossa har jag, hos oss är den enorm. Står mitt i Lundområdet och är nog nästan en meter i diameter numera. Inte ens sniglarna rår på den… Som tur är! Det finns så många fina hostor, tack för att du visar några att hålla utkik efter. Gillade bland annat Nancy, vackert med de rundade bladen.
  Kram Kristina

  • Carina den 17 juli, 2014 kl 11:40

   Varsågod 😉 Tycker mycket om dem eftersom de är tacksamma och vackra. Sniglarna är ett problem men jag märker direkt när jag plockat några runt en hosta att det ger resultat. Hoppas att Nancy vuxit till sig av regnet när jag kommer hem. Hon ska bli size L 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.