Idétorka - då passar den här

Idétorka, trädlik och ett hygge i vinterskrud

Idétorka får jag när jag läser temat hos TrädgårdsfägringTänk när den här var populär. En som kanske skulle passa är grephacka för när jag skulle köpa en ny efter den där där själva pinnarna gick av så fick jag veta att INGEN vill ha såna nuförti’n. Jo… ..jag vill men jag kanske är ingen… Men min vanliga leverantör tänkte inte ta in några i varje fall. Han menade att köpa 5 för att jag skulle köpa en och han ha 4 kvar var en dålig affär – vem kan säga emot det?

Idétorka - då passar den här
En alldeles vanlig men ovanligt vacker trädsvamp har sakta vuxit till på stubben efter den rosablommande häggen. Nu täcker den hela stubben och är vacker på sitt sätt

Vintern börjar lätta här igen och nu har jag, äntligen, tittat igenom bilderna jag tog den 31:a januari. Det var dimma när vi kom in till skogen men sol innan jag släppte kameran. Men av nån anledning är solbilderna inte så kul – en helt blå himmel är ganska trist på bild. Jag var väldigt nöjd när jag var klar med bilderna – jag använde flera så kallade ’actions’ – makron – för att addera subtila färgnyanser och var väldigt nöjd när jag var klar. Men si – då var de svåra att spara. Men jag trixade och fann en lösning och här är dem nu. En del är till och med helt obeskurna fast de är stående – ett format jag tycker är lite jobbigt på nätet men som behövs för de här träden.

Idétorka - Hygget i dimma
Hygget i dimma

Idétorka - Hygget i dimma
Hygget i dimma

Jodå idétorkan består

..den ger sig ju oftast annars. I söndags släpade jag fram solstolen, dyna och på det satte jag mig själv med täcke, kudde och bredvid en kaffekopp. När jag slagit mig ner – ahhh, äsch nu borde jag tagit en bild men det kändes enklare att sitta kvar än att hämta kamera eller telefon. Men solen värmde gott och det var väldigt skönt att vända näsan mot himlen och solen. Och här på landet är det bara ett svagt brus från en liten landsväg som en fond bakom fågelkvittret.

Hygget i dimma
Hygget i dimma
Hygget i dimma
Hygget i dimma

Trädliken är rätt kul ändå

Ja alltså orsaken är inte kul – det är barkborren som ni säkert hört talas om på nyheterna – barkborren invaderar! Och hos oss är det ett problem som blivit större sen angränsande områden blivit naturreservat där inget angripet rensas utan det står kvar och är en bra grogrund för fler angrepp. Men som fotoobjekt gillade jag dem. Ett hygge i dimma kan te sig spännande. Nu skulle vi dubbelkolla gränsen igen och sen räkna stubbarna från de träd som grannens avverkningsbolag tagit på fel sida gränsen.

Idétorka - hygget i dimma
Hygget i dimma
Idétorka - Hygget i dimma
Hygget i dimma
Idétorka - Hygget i dimma
Hygget i dimma

Och jag har fortfarande inte kommit på något som passar in på – Tänk när den här var populär. Jag har till och med rotat fram, nej jag sprang på, de små plugglådorna med lock för frösådd. De var ju sååå populära för några år sedan. Jag tyckte de fungerade så där men i år föll ögonen på en av dem och japp – där är chiliplantor på g tillsammans med aubergine och tomaten Wilma. Mest för att det var enklaste och snabbaste vägen…

Jag tror jag passar på veckans tema!! Det känns härligt att skriva ett helt inlägg om näst intill ingenting!

33 Kommentarer

 1. Marit den 19 februari, 2021 kl 18:56

  Det er vakre bilder du har tatt, selv om du har hatt idétørke 🙂
  Tåke/dimma er veldig pent å se på, og det er sjelden det er det her.
  Heldige deg som snart får vår. Det kjennes ut til at det er lenge til den kommer hit. Å sette seg i solen og dra en varm dyne over seg høres ut som en god idé når det var så kaldt.

  Klem, Marit

  • Carina den 19 februari, 2021 kl 20:35

   Tack Marit 🙂

   Idétorkan var mest att jag har inget trädgårdsrelaterat som stämde in. Men jag gillade känslan på hygget i dimman. Det är fantastiskt skönt att sitta i stolen de där första kalla dagarna när solen återvänder.

   KRam, Carina

 2. Marijke Verdonk den 19 februari, 2021 kl 19:19

  Good evening dear Carina,
  What a wonderful photo’s you are sharing. Fog brings a kind of mistical feeling.
  Have a wonderful weekend ahead.

  • Carina den 19 februari, 2021 kl 20:36

   Good evening Marijke!

   Thank you – it was a lovely morning and fog makes for interesting pictures. I hope you have a lovely weekend too.

 3. Lillian den 19 februari, 2021 kl 22:25

  Nei det er slett ikke like enkelt å skulle skrive om alle emner, og når en i tillegg skal ha bilder av det hele… da blir det litt mer komplisert. Men jeg tror jeg har en ide om hva det blir innlegg om i morgen. Jeg måtte bla litt i arkivet med bilder. Utrolig flotte bilder du har her, man trenger ikke mange farger for at et bilde skal være fint. Det enkle er ofte det beste, og tåke skaper en trolsk stemning. Ha en flott helg.

  • Carina den 20 februari, 2021 kl 10:01

   Tack Lillian!

   Det var en ’fin’ morgon med tät dimma som solen sen värmde bort. Nej jag kom inte på något trädgårdsrelaterat den här veckan och det är helt ok tänker jag 🙂

   Tack detsamma!
   Carina

 4. Lisbeth den 19 februari, 2021 kl 22:56

  Flotte billeder af disen, vi har også haft en del dis de sidste dage, det bliver lidt for gråt i længden. Sidde i solen har jeg ikke gjort endnu, det er for koldt, når det blæser.
  Kram
  Lisbeth

  • Carina den 20 februari, 2021 kl 10:03

   Tack Lisbeth!

   Det är väldigt värdefullt att ha, eller bygga, en hörna där vinden inte kommer åt. Det gör hela skillnaden under vårvintern och den tidiga våren.

   Kram, Carina

 5. Villroses hage den 20 februari, 2021 kl 01:17

  Stilig sopp! Tåke er stemningsfullt, på et vis.
  Hmf. Jeg har et par sånne plugg-greier som jeg aldri har brukt.

  God helg!
  /Irene

  Ps. Noen ganger har man ikke noe å skrive om. Sånn er det bare.

  • Carina den 20 februari, 2021 kl 10:04

   Visst är den snygg! Det var först i höstas som jag såg hur mycket den växt till och hur fin den blivit. Jag tog pluggbrättena för jag var lat, egentligen tycker jag de där boxarna är klart överreklamerade 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Min Lilla Kokvrå den 20 februari, 2021 kl 08:16

  Bra jobbat för att ha idétorka 🙂 Bilderna är otroligt vackra!!

  Ha en bra helg!
  /Birgitta

  • Carina den 20 februari, 2021 kl 10:06

   Tack Birgitta!

   Det var en vacker morgon men jag väntade nästan på att de skulle ropa – släpp kameran och kom och hjälp till 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Lisbeths Haveblog den 20 februari, 2021 kl 08:38

  Jeg er ikke helt klar over, hvad det er du har gjort med disse ’makron’, men det er blevet til nogle fantastisk stemningsfyldte fotos. Jeg kan sagtens forestille mig, at blå himmel ødelægger det fortryllede.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 20 februari, 2021 kl 10:08

   Tack Lisbeth!

   Det är mängder av lager som ger små, små skillnader och som tillsammans bygger ’stämning’. Det var en kurs hos en naturfotograf där han sa – en helt blå himmel är ointressant. Och efteråt har jag tänkt på det och känt – japp det stämmer det behövs moln och skyar.

   Ha det gott! Carina

 8. Anita den 20 februari, 2021 kl 10:14

  Med tanke på att du har idétorka och tycker du skriver om ingenting så blev det ett väldigt välfyllt inlägg. Och visst fick du med ett par ”tänk när den här var populär” -objekt. Det finns mycket i gömmorna här också. Dom där gamla pluggboxarna minns jag. Dom står långt in i en garderob. Tråkigt med grephackan. Egentligen förstår jag inte hur sådana verktyg blir omoderna … inte längre efterfrågas.
  Och så hygget i dimma. Jag minns ju när du skrev om dagen du var där. Att du inte hade redigerat bilderna ännu men jag hoppades att det skulle komma en dag då du gjorde det. Och nu kom den. Tänk att ett hygge kan vara så vackert, bara det blir insvept i lite dimma. Vilken tur att du fick idétorka … 🙂
  Nytt tema har du också. Lite lättare att skriva kommentarerna nu. Fonten på förra var lite liten så det var svårt ibland att se vad jag skrivit, i varje fall i min browser och med mina ögon 🙂 Inget större problem men här är fonten större.

  En fin helg till dig!
  Kram Anita

  • Carina den 20 februari, 2021 kl 13:08

   Tack Anita!

   Dimma kan vara fantastiskt fint 🙂 Här runt mig har man använt grephacka i potatisodlingen och kanske odlar vi inte potatis längre?? Jag vet inte – men jag har hittat en ny i varje fall.

   Jag gillade headern i förra temat och det faktum att det gick att använda en ’banner’ på olika sidor. Men jag gillade inte den lilla texten. En period gick det att göra texten större men inte nu längre. Det blir nog bra så här – det är egentligen inte ett tema utan ett tunt skelett som jag själv tweakar mycket mer.

   Jag har plockat upp fönstertomaten Wilma ur pluggboxen och skolat om 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 9. Villa Ryttarängen den 20 februari, 2021 kl 11:55

  Fina bilder på dimma och trädlik. Ja ibland har man idetorka. Bara att vänta ut det kommer snart massor av ny energi. Kraaam Pia

  • Carina den 20 februari, 2021 kl 13:09

   Tack Pia 🙂

   Jamen så är det och på det här sättet fick jag använt bilderna från hygget istället.

   Kram, Carina

 10. Ätliga trädgården den 20 februari, 2021 kl 18:05

  Väldigt stämningsfullt på hygget! Det är som meditation att bara gå runt i dimma och ta utsnitt med kamera. Vad gör det att temat gick åt pipsvängen eller så kanske det inte gjorde det… Tänk när skogen var populär bland granbarksborrarna… Själv har jag inte en aning om vad jag skulle kunnat prestera på temat.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 21 februari, 2021 kl 17:40

   Tack Anette!

   Tja jag kände varför krysta fram något… Nu blev bilderna fixade istället och det känns än bättre 🙂 Ja tänk om man, vi, nån gång skulle hitta något positivt med den där lilla rackaren..

   KRam, Carina

 11. Birgitta den 20 februari, 2021 kl 20:49

  Carina!
  Svårt tema att tolka, här funderar jag fortfarande. Dina bilder är fantastiskt fina, magiskt trolska och tidlösa. Passar alltid in på temat ’Tänk när den här var populär’. Skogen som vi har omkring oss har alltid varit populär, så klart :-)).
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 21 februari, 2021 kl 17:42

   Haha – javisst skogen är alltid aktuell kanske mer nu än för drygt ett år sen. Och tack!! Jag blev nöjd med bilderna som var helt ok innan också.

   Tack detsamma! Carina

 12. Elna Slot den 20 februari, 2021 kl 22:20

  Jeg har beundret dine billeder. De er så smukke og stemningsfulde. Navnlig billedet af træsvampen faldt jeg for.

  Hilsen Elna

  • Carina den 21 februari, 2021 kl 17:43

   Tack Elna!

   Trädsvampar är oftast, sällan, så fina som den här. Den är som ett riktigt tätt rynkat krås.

   Ha det gott! Carina

 13. Marika den 21 februari, 2021 kl 09:19

  Hej Carina!
  Ibland är det bara så, man kommer inte på något om veckans ämne. Inte jag heller, ännu. Får se vad det blir. Ditt inlägg om skogen, barkborrar och hygget blev riktigt intressant. Sonen med flickvän bekämpar barkborren i hennes fars skog, om jag förstått det rätt är det viktigt att få bort de angripna träden från skogen, de har också skaffat fällor för att fånga odjuren. Tänk vad mycket det är man inte har en aning om, som att grannen fäller träd på någon annans mark.
  Fina bilder blev det, ser trolskt ut i dimman.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Carina den 21 februari, 2021 kl 17:45

   Hej Marika och tack!

   Mmm det är många skogsägare som kämpar nu. Trist! Pappa som är 87 har varit inne i skogen nu när det varit fruset. Han har tagit ner och kört ut. Står träden kvar är de grogrund för än mer angrepp.

   Kram, Carina

 14. Rantenhagen den 21 februari, 2021 kl 21:03

  Vakre og poetiske bilder :-)) Den som leter vil alltid finne, noe?!

  Ønsker deg en fin ny uke!

  • Carina den 22 februari, 2021 kl 09:54

   Jamen så är det 🙂 Och huvudsaken är att det känns bra 🙂

   Tack detsamma! Carina

 15. Marie den 22 februari, 2021 kl 09:28

  Ugens tema er vel sådan set fint nok, men appellerer bare ikke til dig her og nu. Jeg kom til at tænke på, at fuchsia var et utroligt populært samlerobjekt, dengang jeg begyndte at interessere mig for haven. I dag virker de derimod nærmest gammeldags, hvis man ellers kan bruge det udtryk om planter.

  • Carina den 22 februari, 2021 kl 09:58

   Det är absolut inget fel på veckans tema, utan det är jag som inte direkt känner att jag har något som passar in på det. Men fuchsia kunde jag inte använda eftersom jag köper nya sticklingar varje år. Det är alltid någon som dött eller någon ny sort som dykt upp. I år har det blivit 20 tror jag 🙂 Och jag gissar med tanke på hur många sorter de har varje år, de kommer förresten från Danmark, att i Sverige är det några som gillar dem.

   Ha det gott! Carina

 16. Ulrika den 23 februari, 2021 kl 09:28

  Hej Carina,

  Jag har haft svårt att krysta fram något som passat inte bara den här veckan utan de senaste också. Kanske beror det på att jag gått in i viloläge medan snön täcker trädgården, förutom en del frösådder då. Fina siluettbilder i dimman även om det är sorgligt att träden drabbats och dött. Pausen inlindad i filtar lät härlig, ska nog skyffla bort den snö som är kvar vid söderväggen (ja det töar nu) och njuta lite om solen tittar fram.

  Ha en fin vecka. Kram Ulrika

  • Carina den 23 februari, 2021 kl 17:55

   Det är värt lite skottning för att kunna bädda ner sig ute redan nu 🙂 Vissa teman är helt enkelt svårare att relatera till – åtminstone för mig. Hygget var väldigt vackert inbäddat i dimma när vi först kom dit. Sen var det gott att ta kaffepaus i solskenet som var några timmar senare. Ibland kan man få allt, precis allt…

   Tack detsamma! KRam, Carina

 17. Anni den 7 mars, 2021 kl 21:58

  Andra glömda saker som inte har med trädgård att göra och inte heller faller in under ”populär” är passervagga, sorgband och stingpinne.
  Fantastiska trollska bilder från föryngringsytan. Jag kan se mucklorna som kikar fram bakom trädskeletten.

  Läser kommentaren om fuchsiorna. Hmmm. Jag som just tagit in mina övervintrade!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.