Avenbokshäcken i bakgrunden

Vända-rumpan-fram jag hade älskat om det gått

Vända-rumpan-fram – det hade jag velat kunna. Men vi får leva med att hur vi sen gör så sitter rumpan bak. Jag tänkte berätta lite om hur jag tänker kring trädgård, och jomenvisst boende också, nu när det igen ser ut att kunna bli en långdragen process. Och eftersom veckans tema i Trädgårdsfägring är – min vackraste häck så…. En ordvits svår att motstå… Jag rotade fram bilder från förra trädgården

mot grusgården
Mot grusgården – det är fint med större grupper och astilben var vacker året runt. Och i bakgrunden syns det överblommade gullregnet

Min vackraste häck

Den var nog två för jag hade en på fram- och nersidan av huset och en annan på baksidan och båda var jättefina. Den ena jättehög och krävande att klippa särskilt som gatan lutade och hög trappstege var enda sättet. Men den trappstegen fick jag stå försiktigt på så den inte välte över sig själv – lite som att falla över styret. Nåväl – det var en avenbokshäck precis så fin som jag tänkt.

Avenbokshäck
Avenbokshäcken finns där i bakgrunden ut mot gatan och skolan på andra sidan vägen. Man anar lutningen som var väldigt rejäl
Avenbokshäcken
Avenbokshäcken – glesare sent på hösten – lutningen ser inte så farlig ut men i den backen släppte bilen flera gånger både när jag skulle upp och ner.
Avenbokshäcken - en portal
Avenbokshäcken hade en portal och en liten gång in från gatan. Den stora gången gick från parkeringen

Den andra, den på baksidan, var en skötselfri häck av thujan ’Smaragd’ och den var verkligen grön och vacker vintertid – inte gul som en del vintergröna växter blir.

Thujan 'Smaragd'
Thujan ’Smaragd’ även den häcken växte snabbt och var till slut hög den valde jag för att slippa klippa. Och längst ner i hörnet möts de två olika häckarna

Tillbaka till ursprungliga tanken… Hur tänker jag kring boende. Alternativ 1 är redan kört så…

Alternativ 2 när vända-rumpan-fram inte går

Jag kan ta över mina föräldrars hus men av olika anledningar känns det som en B-lösning. Trädgården är i och för sig rejäl och vi äger marken runt men det är tunt jordlager, nästan noll träd och mycket gräsmatta. Vi delar inte växtintresset åtminstone inte samma växtslag. MEN det känns ändå tryggt att ha en plan B

Avenbokshäcken i bakgrunden
Avenbokshäcken i bakgrunden

Alternativ 3

Jag älskar tomten som är avstyckad. Den passar mina växtslag perfekt eller som min son sa – det här är ju som en svensk djungel. Och det var exakt den känslan jag gillade där. Det går naturligtvis att bygga ett mycket, mycket, mycket litet hus som får plats i bankens låneutrymme även sen… Kan det vara plan A eller C?

lummig trädgård
Det var lummigt i trädgården

Men så var det ju häck – min vackra häck

Vid förra huset blev det naket mot gatan och skolan på andra sidan när vi behövde gräva upp granhäcken. Men den nästkommande våren planterade jag ca 60 meter lång avenbokshäck som jag upplevde växte snabbt. Klar med det så skaffade jag thujor och satte i gränsen mot väster där jag ville ha något precis i gränsen utan att behöva sköta den.

Jag har redan funderat på hur och var jag kan använda häckar på den nya tomten därför att det gör stor skillnad om jag bland alla lösa former plockar in lite strikta, klippta former. Det finns 3 som jag har högt på listan – bok istället för avenbok, buxbom för jag har gott om sticklingar och sen funderar jag på måbär som är så fin på våren och som låg häck. Utöver dem så har jag sett vacker häck av lärk – det lockar, och tujan ’Smaragd’ men den måste växa luftigt för att inte drabbas av svampsjukdomen Kabatina thujae.

Avenbokshäcken
Avenbokshäcken och där bakom den silverbladiga Sorbus mitchellii som nu ska heta Sorbus thibetica John Mitchell möts thuja- och avenbokshäcken

Det är mitt sätt att vända-rumpan-fram

Att fokusera på hur jag kan lösa saker annars drunknar jag i pessimism och negativa tankar som ju inte gör något bättre. Det är bättre att spara till de saker i livet som inte går att påverka överhuvudtaget…

Redan mitten på februari… ..chili och aubergine gror under växtbelysningen.

Ha en härlig vecka i solskenet!

29 Kommentarer

 1. Ätlliga trädgården den 13 februari, 2021 kl 08:59

  Håller helt med om att spara energin till sånt man kan påverka. Mysigt i din förra trädgård och nuvarande blir säkert lika bra eller ännu bättre. Här är det ingen som vill klippa häck så det blir nog inte mer än den som ramar in.

  Ha det fint och kram
  /Anette

  • Carina den 13 februari, 2021 kl 17:16

   Ja den blev jag väldigt nöjd med innan jag tröttnade på att ha grannar såpass nära – men allt är ju relativt. Jag tröttnade också på att klippa den höga häcken så även om jag vill ha lite klippt så inte så många meter och med den höjden…

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Marit den 13 februari, 2021 kl 10:22

  Så mange fine bilder Carina, og spesielt det mot grusgården. Hekker må en ha noen av, og jeg har mange 🙂
  Så hyggelig å se din ’Smaragd’ hekk også. Den er min favoritthekk. Alltid grønn, dekker godt hele året, og den tåler mye. Bedre blir det ikke.
  Hvilken lav Astilbe er det du har i grusbedet? Den var veldig fin.
  Agnbøk har jeg aldri hatt, men de er også veldig flotte som hekk.

  Klem, Marit

  • Carina den 13 februari, 2021 kl 10:48

   Tack Marit!

   Jag blev nästan nostalgisk när jag tittade på bilderna men jag kände mig och känner mig fortfarande färdig på den tomten. Däremot kan miljöer därifrån få inspirera en ny trädgård 🙂

   Det är Astilbe simplicifolia-grp ’Sprite’ – men alla astilbe i den gruppen är superplantor. De är lagom höga marktäckare, bladverket är mörkt grönt och blankt – fint hela säsongen och sen håller den sig fint brun hela vintern i både blad och överblommade stänglar. Jag har två andra rosa också och en vit form. Den vita mår bäst i lätt skugga – blommorna håller sig fina längre då.

   Kram, Carina

 3. Lillian den 13 februari, 2021 kl 10:32

  Jeg har liksom ikke noen hage jeg, for det finnes ikke en eneste hekk der.

  • Carina den 13 februari, 2021 kl 10:49

   Jag upplever att häckar ger en skön inramning och insynsskydd men det är inte ett måste och jag tänker det är personligt hur man gilllar att ha det.

   Ha det gott! Carina

 4. Anni den 13 februari, 2021 kl 12:27

  Man får försöka välja vad man ska lägga sin energi på, även om vissa saker gör en helt dränerad i onödan. Tur att trädgården har en förmåga att lindra och läka. Jag håller tummarna för att allt går vägen för dig, att slutresultatet blir bra oavsett vilken version det blir.
  Fantastiska häckar hade du förut och nog syns det hur brant det lutar! Din astilbe blir jag också nyfiken på, den är väldigt dekorativ.
  Kram och trevlig vinterhelg <3

  • Carina den 13 februari, 2021 kl 17:18

   Ja eller hur 🙂 Det var lite av en utmaning varje gång avenbokshäcken skulle klippas och egentligen behövde den det 2 ggr på en säsong… Astilben är ganska vanlig i plantskolor den ingår i en grupp som heter Simplicifolia-grp och sorten heter ’Sprite’ en suverän perenn med vackert bladverk och lagom höjd för att vara en bra marktäckare.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Elna Slot den 13 februari, 2021 kl 12:32

  Billede nr. 2 med grusstien, der slå et sving og bliver borte bag planterne, er utrolig smuk. Det er en fin og varieret beplantning, der kanter stien.

  • Carina den 13 februari, 2021 kl 17:20

   Ja den linjen och siktbrytandet var jag väldigt nöjd med. Det roliga var att från andra hållet när jag satt i solstolen så såg jag rätt igenom och solens sista strålar gick runt hörnet. Den varierade planteringen beror nog på att jag har för många växtslag men jag är nöjd med dem och resultatet.

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 13 februari, 2021 kl 15:52

  Hej Carina!
  Riktigt vackra bilder av häckar och planteringar. Hos oss har vi brudspirea som häck, den är vacker när den blommar, men sen är det inte så mycket mer. Svårt att planera ihop med grannar. För mig är det viktiga att det ger insynsskydd. Jag hoppas dina planer blir till verklighet snart.
  Ha en skön helg /Kram, Marika

  • Carina den 13 februari, 2021 kl 17:22

   Hej Marika!

   Brudspirea har mina föräldrar och visst är den fin när den blommar men resten är den mest fluffig och dessutom ganska låg. Förstår att det är svårt att planera med grannar. Jag borde kanske frågat mina men de bodde såpass mycket högre att de såg över thujorna även när de blev stora.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Rantenhagen den 13 februari, 2021 kl 17:13

  Ja hagelivet er fylt med dilemma, og det kan være godt å ha en plan a, b og c :-)) Finte bilder som alltid!

  Ønsker deg en deilig søndag!
  Hilsen Marit

  • Carina den 13 februari, 2021 kl 17:23

   Tack Marit!

   Det var fina miljöer och bilderna är ok men jag såg att de var lite mindre skarpa då på den tiden 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 13 februari, 2021 kl 17:26

  Som Elna er jeg forlibt i billedet med den snoede sti.
  Avnbøg er en fin hæk, og bladene formulder bedre end almindelig bøg, men ellers ved jeg ikke særligt meget om hække, for vi bor midt i en gammel by, hvor der er bygninger, hegn og mure overalt i skellene.
  Jeg er spændt på at høre, hvilket alternativ det bliver.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 14 februari, 2021 kl 15:21

   Tack Lisbeth!

   Det var en favorit även för mig – jag var väldigt nöjd med hur den delen blev. Jag kommer nog kombinera och använda alla 3. Jag har redan några rader buxbom stående och vill nog infoga lite vinterintresse med bokhäck.

   Ha det gott! Carina

 9. Anne den 13 februari, 2021 kl 21:00

  Hei Carina!
  Ja, hekker skaper spennende og vakre rom. Her viser du mange inspirerende bilder.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 16 februari, 2021 kl 20:15

   Hej Anne!

   Tack! Vi behöver rum i trädgården och jag var väldigt nöjd med hur de utvecklades. Det blev en bra helhet av det till slut.

   Kram, Carina

 10. Villroses hage den 14 februari, 2021 kl 00:28

  Agnbøkhekk er så vakkert! Bakker er skummelt om viteren.
  Å gruble altfor mye er ikke bra. Blir helt sliten i hjernen.
  Ha en fin søndag!
  /Irene

  • Carina den 14 februari, 2021 kl 15:23

   Den där backen var livsfarlig. En tidig vinterdag släppte bilen när jag var på väg hem och jag fick välja att sätta bilen i grannens murkna staket nedanför min parkering. Annars hade jag åkt nerför berget till centrum i byn. Nej grubbla är bäst att låta bli i möjligaste mån. Bättre att fokusera saker som går att påverka.

   Tack detsamma! Carina

 11. Anita den 14 februari, 2021 kl 11:03

  Så roligt att få se häckarna från ditt förra hus. Jag anar att det var problem vid klippningen av avenboken, att stå i backe är inte lätt. Min erfarenhet av avenbok är att den är väldigt tacksam som häck i och med att det går att hålla den väldigt smal. Och att den växer snabbt och blir tät och fin. Thuja ’Smaragd’ är fin men det var en nyhet att det finns en svampsjukdom som den kan drabbas av. Undrar om det är det som händer i vårt område där det finns i princip bara thujahäckar (de flesta dock av sorten ’Trabant’ som jag inte är så förtjust i). Men det är många häckar där flera plantor har dött. Kanske beror det på svampsjukdomen. Jag har trott att det berott på torka men kanske inte.
  Jag hoppas att det löser sig på bästa sätt så småningom för dig. Det där med känslan av djungel låter ju underbar 🙂

  Kram Anita

 12. Carina den 14 februari, 2021 kl 15:26

  Varsågod! Det var kul att leta runt bland gamla bilder.. Och jag är fortfarande nöjd med hur det blev och också nöjd med att jag lämnade 🙂 Det var därför jag valde avenboken – kunna hålla den smal och att ändå kunna få den hög. Smaragd och någon mer sort blir lätt sjuk om man inte kan sörja för riktigt god luftcirkulation runt den – sägs det… ..Jag har sett en häck som står luftigt och det började ändå med bruna fläckar som blev större och större – flera plantor dog och är fortarande fula nertill… Så Smaragd är vacker men långt från problemfri.

  Djungelkänslan har vi liksom tagit ner. Just nu ligger det två – de sista – stora askar på backen som vi får ta hand om till våren.

  Kram, Carina

 13. Ulrika den 14 februari, 2021 kl 17:09

  Hej Carina,

  Fina bilder från din tidigare trädgård, så ombonad och lummig. Men en svensk djungel låter som om den har stor potential och jag är övertygad om att du förvaltar den väl. För att skingra tankarna och i väntan på våren är väl funderingar kring häck(ar) bra och där finns ju massor att välja på, särskilt om du planerar att ha olika höjder. Nytillväxten på måbär är härlig och buxbom från egna sticklingar känns som ett hyfsat tryggt val (även om man måste ha en del tålamod). Har försökt hitta vintergröna alternativ till buxbom men tycker inget riktigt övertygar.

  Ha det fint. Kram Ulrika

  • Carina den 16 februari, 2021 kl 19:34

   Tack – jo jag var väldigt nöjd med den. Tyvärr har jag fått ta ner en hel del av djungeln men berg och sten finns kvar och jag har ju en del lite större träd att flytta dig så det löser sig ändå. Tycker måbär är väldigt vacker på våren och den gröna nyansen är väldigt vårlig. I början när alla skulle gräva upp all buxbom pga sjukdom så pratade man om en ersättare men den har väl aldrig blivit vanlig? Jag kan inte ens komma ihåg vad den heter. Mina plantor kommer alla från en stickling jag köpte i slutet på 90-talet. De kom i sin tur från Wrams Gunnarstorp och där lär de ha växt sen 1700-talet. Så väldigt härdig.

   Kram, Carina

 14. Lotta den 14 februari, 2021 kl 17:50

  Vi funderade länge vad vi skulle ersätta vår thujahäck med (som dog av just svampsjukdom) och jag vet fortfarande inte om jag valde rätt med bok i stället för avenbok. Idag när solen sken på vår kopparfärgade bok och vi kunde jämföra med en gråbrun avenbokshäck en bit bort i området så kändes det rätt men jag lär väl få klippa oftare än grannen. Jag hoppas och tror du landar rätt bland dina alternativ och planer så småningom.
  Kram /Lotta

  • Carina den 16 februari, 2021 kl 19:37

   Jag tror du valde rätt. Jag tyckte avenboken var väldigt fin sommartid men var inte beredd på att den skulle tappa så mycket av sina blad vintertid. Men är bok mera kräsen på jorden? Det är nog det som får avgöra för mig. Synd på er thujahäck men det verkar vara väldigt vanligt och en seriös sajt – har glömt vilken – avrådde helt från att plantera tex Smaragd.

   Kram, Carina

 15. m den 17 februari, 2021 kl 10:21

  Hej,Vilken fin trädgård du hade där du bodde tidigare den ser så lummig ut och säkert kommer det att bli fint även i din nya trädgård du har ju så många spännande växter redan planterade där.
  En häck i en trädgård gör att det blir varmare för den är ett bra skydd för många växter dessutom så brukar fåglarna gilla att vara i den.
  Någon har skrivit att i bland måste man stanna upp och vänta in sin själ något som är ganska så viktigt i dessa stressade tider.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 19 februari, 2021 kl 11:16

   Hej Margareta!

   Det var ett pricksäkert uttryck – stanna och vänta in sin själ. Det var nog det jag gjorde efter jag var utbränd 🙂 Idag är mina värderingar förändrade. Att häckar skapar värme och skydd mot diverse saker är bara ytterligare ett skäl att skapa fler rum i trädgården – mikroklimatet blir så mycket bättre.

   Ha det gott! Carina

 16. IngerM. Årdal den 21 februari, 2021 kl 11:29

  Hei!
  Så fint:) Ikke dumt å vente å se ting litt an. Hekker er så mangt og veldig spennende også. Romdeling i hagen liker jeg så godt.
  Takk for inspirasjon og god søndag!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.