Historieboken - nu är askarna borta

Historieboken är bästa platsen för aldrig

Historieboken? Ja uppriktigt tycker jag det är bästa platsen för aldrig. Jag uttalar mig om historien – jag har aldrig… Aldrig om framtiden – njae… Livet har visat mig flera gånger hur saker som jag skulle sagt aldrig om hände. Och det med människor jag tyckte jag kände oerhört väl. Högst osannolikt är bättre fast det kan upplevas som att jag spelar säkert.

Rhododendron Wardii-grp 'Stadt Westerstede'
Rhododendron Wardii-grp ’Stadt Westerstede’ – en gulblommande och väldigt blomrik rododendron i en färg som många gillar att säga aldrig om

Och det här är lika applicerbart på trädgården. Jag förändras, den förändras – det som inte passade igår passar i morgon. Och det finns så fantastiskt vackra kombinationer att skapa med den där färgen som kanske är populär att säga aldrig om. Nu skulle jag gärna haft en bild av orange och lila men det finns inte i arkivet. Det är ingen jätteny eller för den delen oväntad kombo men den krockar, kan vara riktigt vacker och ge stuns.

Några jag ville spara

När sonen och jag gick första rundan tillsammans i det han kallade djungeln så skulle jag spara alla de stora askarna som stog längs den västra gränsen. Men redan första sommaren såg jag att några inte mådde bra. Och ju fler andra mindre träd vi tog ner – desto mer syntes det att de stora askarna var dåliga. Vintern 19-20 gick en stor ner i en storm fast den stog på grannens mark. Och våren 2020 blev det uppenbart att 2 till på min sida skulle dö snart… De tog elnätbolaget ner sent i höstas. Så nu är jag glad att jag inte sa aldrig utan bara lugnt fick förpassa dem till historieboken.

Historieboken - tomten
Nu ska de sista stora askarna transporteras bort – och askarna är numera i historieboken

Då, i måndags, var det tjäle kvar så vi passade på att försöka få upp och ut stockarna och grenar som låg kvar. Nu har tjälen töat bort och det är lika blött som det brukar vara och det går inte att köra med ett tungt lass efter traktorn. Dagen efter kom farmartjänst och rensade längs ledningen på utsidan av tomten.

Veckans tema och historieboken..

Det är inte så längesen jag skrev om hur jag inte vill säga aldrig och om hur saker jag inte trott i trädgården finns där idag. Rhododendron var växter jag var intresserad av när jag hade förrförra huset men läget var inte så bra för dem så jag glömde bort dem. Nu har jag en bra tomt, bra lägen och många rododendronbekanta med spännande plantor. Så jag sa aldrig aldrig, jag väntade på rätt plats. Och den här säsongen ser jag fram emot blomning hos ett antal arter som inte blommat tidigare.

Rhododendron russotinqtum x rex
Rhododendron russotinqtum x rex
Rhododendron davidii
R. davidii – eventuellt är det blomknoppar, de är åtminstone betydligt större än knopparna i övriga skottspetsar
Rhododendron pseudochrysanthum - taiwanrododendron
Ännu en rododendronart – pseudochrysanthum – taiwanrododendron – ser också ut att ha blomknoppar

Ett alldeles onödigt aldrig

Ja det vore om jag sa – jag ska aldrig skaffa fler växter! Och varför skulle jag säga något sånt det är ju helt onödigt. Idag har jag krukat upp några Galanthus, snödroppar, och Hepatica, blåsippor, som kom med posten idag.

Historieboken - växtleverans
nej det kommer aldrig sägas aldrig om växtinköp….

Jag kommer kanske till och med ha fler krukor i framtiden. Just nu är jag rätt trött på krukor som behöver ständig tillsyn med vatten. I krukor får bara a-select-few som jag inte vill vara utan bo. Just nu blommar 2 kamelior i krukor. Men det är så’na växter som gör att jag är tacksam även mer regniga somrar – de gör mitt liv lite lättare…

Camellia 'Cornish Snow' - kamelia
Camellia ’Cornish Snow’ – kamelia
Kamelia - Camellia 'Freedom Bell'
Kamelia – Camellia ’Freedom Bell’

Men så småningom är tanken att några, flera, av kameliorna ska få bo ute genom hela vintern. De kan frysa ner men bryter på nytt om jag väljer rätt sorter. Jag vill verkligen inte förpassa dem till historiboken. Men de har fått flytta ut igen och ser ut att gilla det.

Aldrig – man ska aldrig säga aldrig – det är temat hos Trädgårdsfägring. Jag gjorde ett inlägg på temat för några veckor sen så här är lite spretigt. Men budskapet är – det är ett farligt ord om framtiden men helt säkert att använda om vår dåtid. Idag tog jag kameran i ena handen och sekatören i den andra. Sen förra helgen har flera vårtecken dykt upp och börjat blomma…

..och vi rasslar snabbt vidare in i mars och helgen som ligger framför mig innehåller värme och sol som ska tas tillvara!

20 Kommentarer

 1. Marit den 26 februari, 2021 kl 19:35

  Ja, det er sant, en skal aldri si aldri… 😉
  Jeg har det sånn med mange planter jeg også som jeg trodde jeg ikke skulle ha. Bl.a. roser. Så feil kan en ta. Det blir spennende å følge dine rhododendron. Noen av de fikk jeg et nært forhold til i fjor 🙂
  Heldig deg som får pakker med planter alt nå. Flotte camellia!

  Klem, Marit

  • Carina den 26 februari, 2021 kl 21:59

   Alla de där små ser ut att må bra även efter vintern men det kommer nog ta några år innan de blommar. Kameliorna är jättefina egentligen tycker jag nog att de enkla är de vackraste. Båda de där två klarar ner till -15 så de ska på friland så småningom tillsammans med några till. Det är kul att börja våren med lite paket 🙂

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 26 februari, 2021 kl 21:22

  Mine kamelia står i bedene, men vi har det heller ikke så koldt som du har det. Nej man skal aldrig sige aldrig, så det gør vi ikke, vi finder hele tiden på nyt at samle på.
  Jeg glæder mig til at se dine rhododendron i blomst.
  Kram Lisbeth

  • Carina den 26 februari, 2021 kl 22:01

   Det är väldigt avhängigt av vilka sorter man odlar om de kan klara sig ute. Föräldrarna spelar stor roll och det finns många kultivarer som inte går på friland ens i hela Storbrittanien.

   Det ska bli väldigt spännande att se hur de ser ut. Jag har ju sett bilder men det blir aldrig samma sak.

   Kram, Carina

 3. Anita den 27 februari, 2021 kl 09:55

  Alltså … vilket härligt inlägg Carina! Men … jag har precis för mig att jag sett en bild hos dig på orange och lila men … det måste vara fel då. Kan det vara gult och lila jag far efter kanske? Själv hade jag mina blå flox tillsammans med tigerliljor för många år sedan. Det var en väldigt häftig kombination som jag egentligen aldrig trodde jag skulle ha.
  Så fina dina kamelior är. Det finns sorter som är härdiga, i varje fall om inte vintrarna är för stränga. I år var det nog tur att dina fick flytta in. Men dom ser ut att trivas i vårsolen. Mina har inte gillat det märkliga vädret i år. Först den grå filten under många långa veckor och sedan den stränga kylan då jag var tvungen att ha elementet på högsta fart och som gjorde luften torr till och med i uterummet. Dom har tappat många blad men jag vet att dom kommer igen så jag är inte orolig. Ska passa på och klippa in dom lite.

  Kram Anita

  • Carina den 27 februari, 2021 kl 16:54

   Tack Anita! Det var lite svårskrivet även den här gången 😉

   Nej jag tror du har rätt det finns en så’n bild men jag har inte taggat den så att jag hittar den nu. Synd med dina kamelior men de brukar repa sig bra. Jag tog ut mina för tidigt förra våren innan den sena vårfrosten som här var väldigt hård. De var helt bruna i topparna men lite beskärning så bröt de fint igen. Det jag inte fattar är varför en del har fint mörkgröna blad medan andra är gulgröna. Jag använder samma jord, lika lite gödning, samma ljus och ungefär lika stora krukor… De mörkgröna ser fräschast ut.

   Kram, Carina

 4. Marika den 27 februari, 2021 kl 10:05

  Hej Carina!
  Jag har några växter som jag var rätt så säker på att de inte hamnar i min trädgård. Men det är bara att medge att man kan ha fel. Vissa färger är inte heller populära, men det kan också ändra sig.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 27 februari, 2021 kl 16:56

   He j Marika!

   Ja jösses så mycket som jag har ändrat mig i när det gäller trädgård fast det var ändå inte det trädgårdsrelaterade som gjorde att jag slutade använda aldrig.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Rantenhagen den 27 februari, 2021 kl 16:45

  Herlig! Lett å kjenne seg igjen her, og du har nok helt rett, man skal aldri si aldri.. For både vi og smaken endrer oss og godt er vel det?!

  Ønsker deg en deilig helg!
  Hilsen Marit

 6. Carina den 27 februari, 2021 kl 16:57

  Tack Marit!

  Javisst är det tur 🙂 Vi har ett talesätt – man är väl inte sämra än att man kan ändra sig. Och det vore trist om allt var gjutet i stenhårda formar.

  Tack detsamma! Carina

 7. Villroses hage den 27 februari, 2021 kl 20:20

  Du skal vel aldri si at du ikke skal ha flere planter?
  Vakre Kamelia.

  Ha en fin helg!
  /Irene

  • Carina den 28 februari, 2021 kl 11:02

   Haha – nej jag säger inte aldrig om framtiden överhuvudtaget och absolut inte om växter. Det är det enda som är säkert. Kameliorna är fina och det ska bli roligt att kunna sätta ut dem så småningom.

   Tack detsamma! Carina

 8. Elna Slot den 28 februari, 2021 kl 18:09

  Hvor er det godt, man har lov til at ombestemme sig. Jeg har flere blomster, som jeg aldrig havde troet, jeg ville plante i haven. Med hensyn til farvesammensætninger sker der også hele tiden en udvikling. Enten jeg vil være ved det eller ej, tror jeg, at jeg nogle gange lader mig påvirke af moden. Jeg bliver også påvirket af plantesammensætninger, jeg ser i andre haver eller i bøger.

  Hilsen Elna

  • Carina den 1 mars, 2021 kl 10:20

   Där är jag helt enig 🙂 Och visst är det bra med inspiration ibland. Jag inspireras mycket av andra bloggar och bilder jag ser. Men trädgårdstidningar har jag inga längre. Kom på mig själv med att lägga dem på hög olästa…

   Ha en fin vecka! Carina

 9. Marijke Verdonk den 1 mars, 2021 kl 12:16

  Good morning dear Carina,
  it’s so true never say NEVER. (fun). I remember when I started my garden 23 years ago that flowers with red, yellow and orange color were vorbidden to grow in my garden. But things changed over the years. I stoped buying gardenmagazine’s showing the most beautiful plants growed together. I tried many of those plants but they did not like to grow in my soil like Echinacea. Those who did survey stayed and strange combination of plants apeared.
  Have a wonderful springtime
  Marijke

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:49

   Thank you Marijke!

   Yes – I think most people with gardens have learnt that lesson. I see some garden designers enforcing a few but then again sometimes their garden designs become boring. Introducing a long flowering period AND providing for insects, bees and the like means that those colors are needed as are all others.

   Wish you the same! Carina

 10. Ulrika den 1 mars, 2021 kl 16:43

  Hej Carina,

  Ja man ska nog vara försiktig med att säga aldrig om framtiden, särskilt när det gäller trädgården som ju alltid får en att ta nya beslut och förändra. Och aldrig om nya växtinköp, aldrig 🙂
  Spännande med kameliorna, tror du de (välvalda sorter) kan klara sig ute? Kul om du klarar det!

  Ha en fin vecka. Kram Ulrika

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:54

   Hej Ulrika!

   Eller hur… ..det är ju dessutom så onödigt att sticka hakan ända dit ut. Jag ser på min mor som varit väldigt negativ mot vissa saker – sitta i stolen på våren tex vilket min morbror och hans fru gjorde. ”Jag förstår inte…” har övergått i flera timmar i stolen varje solig dag 🙂

   Ja det finns ett antal man kan testa ute. Nu har jag glömt men bor du i Skåne? Jag kommer sätta ut ’Freedom Bell’, ’Cornish Snow’, ’Brigadoon’ och ’Jury’s Yellow’. Överlag de flesta som tillhör x williamsii är mer härdiga och det finns några även bland C japonica hybrider som tål en hel del, -15 anges då.

   Kram, Carina

 11. Anni den 7 mars, 2021 kl 22:02

  Tur att man blir så klok när man blir gammal att man vet att man kan ändra sig. Som ung var man ju tvärsäker på allt.
  Håller tummarna för dina knoppar!

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:55

   Haha – ja eller hur! Sen lyssnar jag på min mor som är rätt tvärsäker, fortfarande, och lär av det. Knopparna ser hyfsat ok ut även om den del är bruna så finns det några som ser ut att må bra.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.