75 förprickade önskemål

 Önskemål på en lista för lång, alldeles för lång

 

Önskemål som Sorbus ’Mitchell’ och avenbokslönn var självklara. Men i den otroliga mångfalden glömde jag fråga om oxeln och det enda exemplaret av lönnen får letas upp senare. Det kanske är löjligt men vissa träd och buskar jag inte kunde flytta vill jag ändå ersätta. Men listan innehöll så otroligt myckat annat spännande, vackert och ibland vanligt. Så när jag på skoj summerade de gula strecken ja då landade jag på 75….

En omöjlighet – det förstår till och med jag. Men ta med en dotter och helt oplanerat hennes packning och katt så minskar det  fysiska transportutrymmet. Å andra sidan så kompenseras det av att sagda dotter har ett gott och komplementerande öga. Det gjorde att urvalet blev vidare.

 • Comptonia peregrina – en amerikansk variant av pors med vackra blad
 • Styrax jap. ’Fragrant Fountain’ – en styrax med hängande grenar
 • Magnolia ’Swede Made’ och ’Big Dude’ – genomhärdiga, storblommande och varmt rekommenderade
 • Cladrastis kentukea ’Perkins Pink’ – gulved rosablommande
 • Acer schirasawanum ’Autumn Moon’ – A. schirasawanum är vackra året runt och friska
 • Acer palmatum ’Wilson’s Pink Dwarf’
 • Pieris japonica ’Mountain Fire’ – fina kontraster
 • Quercus palustris ’Green Dwarf’ – kärrek, vackert bladverk och underbara höstfärger
 • Rhododendron makinoi ’Jens Jörgen Sörensen’
 • Cornus ’Venus’ – blomsterkornell otroligt storblommig och fina höstfärger
 • Calycanthus ’Venus’ – kryddbuske, en storblommig variant
 • Cercis canadensis ’Forest Pansy’ – judasträd en utmaning med vackra röda blad och cyclamenrosa blomning
 • Cercidiphyllum japonicum ’Rotfuchs’

Önskemål - Cercis canadensis 'Forest Pansy'

Cercis canadensis, judasträd, som blommar i Smoky Mountains. Hela träden täcks av rosa ärtblommor till och med stammarna. Det blir en utmaning att hitta en bra växtplats till den rödbladiga formen jag hittade.

Önskemål - Cercis canadensis 'Forest Pansy'

Önskemål som jag har kvar på listan

Det är till exempel björkar med vackra  stammar ’Fascination’ till exempel. Tulpanträd, Liriodendron, och fler ekar. En vitblommande rosenrips och fler gulbladiga buskar. Korneller, olvon och hortensior för att inte tala om alla vackra växtsätt och blad jag hittar när jag vandrar runt, runt. Men listan spar jag även om den blev hårt åtgången i fredagens hällregn.

Jag har nämligen kommit på att det fungerar så här… Jag tar hem jord, förbereder nya bäddar för det som står i kö. MEN varje gång blir det alltid lite rum över som behöver fyllas. Och då i sin tur skapas en ny kö eftersom jag alltid hittar mer än det jag behövde… Och så där rullar det på. Men jag har en del att göra.. ..och en lönn att hämta 🙂

Hoppas att alla ni som haft öppna trädgårdar haft hyfsat väder och många besökare!

carina2

18 Kommentarer

 1. Marit den 3 juli, 2016 kl 23:13

  Hehe, det lyder veldig kjent 😉 Lange ønskelister vet jeg alt om. Det er så godt å ikke være alene om sånn galskap…
  Judastre har jeg sett til salgs her, men jeg har ikke tørt å kjøpe det, for herdigheten skal visst ikke være den beste. Men de er utrolig vakre med de mørke bladene!

  Det med planter i kø vet jeg også alt om. Er det ikke sånn vi holder på hele tiden? Jeg har veldig mange planter somskal graves opp og flyttes, men likevel kjøper jeg stadig nye planter. På onsdag skal vi til Strømstad i Sverige for å handle mat, og på veien hjem skal jeg hente 4 store rhododendron… 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 5 juli, 2016 kl 11:39

   Jovisst är det så 🙂 Och det är ju positivt och framtidstroende tänker jag. Men igår jobbade jag på och kön är borta… 😉

   Låter spännande med dina rhododendron. Hoppas jag får läsa mer om dem.

   Kram, Carina

 2. Kristinas oas den 4 juli, 2016 kl 12:35

  Kan bara hålla med Marit, är det inte det här vi håller på med hela tiden?! 🙂
  Imponerande lista och bland de du kom hem med ser jag en av de växter som står på min egen vill ha-lista: Calycanthus ’Venus’. Den fanns med på det fantastiska lotterivinstbordet på riksmötet och jag fotade snabbt etiketten.
  Kan vara bra med sällskap när man är i inköpstagen, och många fina inköp gjorde ni verkligen.
  Kram Kristina

  • Carina den 5 juli, 2016 kl 11:43

   Det är väl precis det. Kön planteras bort och ny kö uppstår… Jag grävde ner det mesta igår 🙂 Jag såg en Cornus ’Venus’ tidigare i vår och de blommorna är otroliga, stora och rent, rent vita. När jag grävt klart var jag himla nöjd både med inköp och jobb.

   Kram, Carina

 3. martaronyai den 5 juli, 2016 kl 06:57

  Alltid roligt att se vad du hittar på.
  Cercis canadensis får kämpa hårt i vårt klimat. Mitt exemplar är 5-6 år gammal, men har aldrig blommat, jag är glad om den slår ut överhuvudtaget. Och sen är den, man går runt och oroar sig fram till midsommar kalla vårar. Men i år har den uppfört sig väl. Vacker är den, den saken är klar.
  Kram
  Marta

  • Carina den 5 juli, 2016 kl 11:45

   …mmm och kanske inte alltid så genomtänkt 😉 Jag har läst på om judasträdet. Tror det får bli en bonus om det överlever. Men nu är det planterat på en så bra plats som möjligt. Den som lever får se 🙂

   Kram, Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 6 juli, 2016 kl 10:13

  Visst är det så att man aldrig får nog av växter! Sen är det ju också så att en del trivs inte så man måste hela tiden plantera om en del, några dör tyvärr trots bra omvårdnad – och otroligt nog så inträffar det ibland att man inte gillar växten!!
  Fast det senare är inte så stort problem, man har alltid trädgårdsvänner kan ta hand om just dom. Och hos dom blir dom jättesnygga!!!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 6 juli, 2016 kl 18:57

   Så sant så… Sedan är den här plantskolan som jag var på helt underbar i sitt sortiment. Det är otroligt inspirerande att gå där och välja och vraka.

   Ha det gott! Carina

 5. Katarina /En Grön Sida den 6 juli, 2016 kl 12:42

  Ha ha ha! Ler stort då jag läser… Känner igen mig, dock är min ”galenskap” något mindre i omfattning (inte så mycket träd och buskar), men lika i antal och sätt. Så bildas de där köerna ”av sig själv” i såväl tanke, lust som handling (hm, det senare bokstavligt talat, fniss…).
  kram
  Katarina

  • Carina den 6 juli, 2016 kl 19:00

   Kanske är det som så att man anpassar galenskapen efter förhållandena man har… Åkern är lite för stor och jag kan alltid intala mig att jag kan expandera. Men en tomt är en tomt och den har gränser. Men det är så skönt att höra att de flesta är som jag. Och handlingarna – ja de liksom kommer av sig själva.

   Kram, Carina

 6. Lena i Wales den 6 juli, 2016 kl 16:35

  Judasträd finns det gott om i Sevilla i Spanien och på andra platser i landet. Så vackra!

 7. Carina den 6 juli, 2016 kl 18:58

  Hua… ..det bekräftar det jag redan hört och läst. Men kanske kan jag få den lilla kraken att tro att den är hemma på östkusten i USA. Sevilla – de har nog lite varmare och snällare vintrar där 🙂

 8. Anja den 8 juli, 2016 kl 08:32

  Hej Carina!
  Du tycks inte lida av platsbrist, direkt .-)! Hade jag bara ynka 1000kvm till skulle jag anlägga ett arboretum, gärna med några av dig uppräknade träd. Trots att jag har bara 800 kvadet att leka med har jag lyckats att stuva i ett och ett annat träd…,-))!

  Jag lyckas inte skicka mejl till dig utan får ”veta” att det är något fel i aderssen.
  Här har du min adress
  Anja C. Hill
  Äspereds Skogsväg 117b, 42457
  031-943369
  0733882778
  Vägbeskrivning:https://www.hitta.se/kartan!~57.77245,12.08653,13z/tr!i=gEmR9NsY

  • Carina den 15 juli, 2016 kl 07:36

   Hej Anja! Tack för besöket. Jag såg att du hade en magnifik Zelkova som jag blev djupt imponerad av, liksom många andra vackra träd och buskar 🙂

   Carina

 9. Anita den 11 juli, 2016 kl 16:48

  Oj, säger jag, det var häftigt! I min lilla trädgård finns ingen plats för en lång önskelista som tur är. Annars skulle nog mycket stå på kö här också. Bilden på judasträdet i Smoky Mountains är så fin. Intressant att följa hur det kommer att gå med din rödbladiga. Du får prata engelska med amerikansk accent med den så tror den nog att den befinner sig i östra USA 🙂

  Ha en bra vecka!

  Kram Anita

  • Carina den 15 juli, 2016 kl 07:39

   Aha – ja det var ju ett bra tips 😉 Det bästa är att jag lyckats få ner alla i jord och det känns himla bra. Judasträden blommade som rosa utropstecken överallt. Och eftersom blommorna växer även längs grenar och stammar så var känslan av jultända träd fast i rosa 🙂

   Man blir väldigt inspirerad, carried away, på den plantskolan…

   Kram, Carina

 10. Gunilla Teckenberg den 14 juli, 2016 kl 18:42

  Hejsan! Nu har jag hittat dig..

  Fin växtlista med odlingsvärda växter. En del av dem har jag och de fungerar bra här i min zon 2 – 3. M. `Swede made´är jättefin med de stora bladen, inga vinterskador, likadant med kryddbusken `Venus´ som är snabbväxande och behöver lite utrymme. Comptonia peregrina har jag haft i många år, gillar den och den kryddiga doften från bladen.

  Hoppas du hittar vad du söker.

  Hälsningar

  /Gunilla

  • Carina den 15 juli, 2016 kl 07:40

   Roligt att du hittade hit 🙂 Ännu roligare att läsa om de du odlar och att de klarar sig. Det är ju alltid extra ’spännande’ de första åren. Känns tryggt att läsa. Jag har väl zon 2, kanske 1 i vissa lägen.

   Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.