Tulipa 'Queen of the Night'

Det-blir-fler av gamla älskade favoriter hos mig

Det-blir-fler ja faktiskt närmare bestämt 19.94 kg inklusive packmaterial. Och de det-blir-fler av är några älskade tulpansorter som skött sig väl genom åren. Så varför behöver jag då fler? Jo när jag flyttade raden med gamla pioner ett par meter åt sidan hade jag svårt att få fatt i tulpanerna som stod emellan just pionerna. Tänkte inte köpa några lökar alls i höst men så en oktoberkväll fick jag en bild på näthinnan – jag såg en sån där ljuvlig majkväll framför mig minus blommande tulpaner bland pionerna – det-blir-fler tulpaner alltså..

Det-blir-fler - tulpanlökar
Tulpanlökar i tilltalande förpackningar utan plast. Endast en liten mängd plastbananer

De allra flesta är sorter jag odlat här i flera år. De blommar inte jättebra varje år, jag tror det är jordloppor som totalt förstör de vissa år men med regelbunden gödsling så kommer de tillbaka och blommar fint.

Det-blir-fler av…

Spring Green, Flamings Spring Green, Marilyn och några till där sorkarna ätit upp många av lökarna jag hade på åkern. Men de är bra och tacksamma sorter och jag saknar dem.

Det-blir-fler - Tulipa 'Flaming Spring Green'
Tulipa ’Flaming Spring Green’
Det-blir-fler - Tulipa 'Marilyn'
Tulipa ’Marilyn’ – den mest eleganta i tulpanvärlden? Den är åtminstone väldigt tacksam och kommer tillbaka år efter år i rätt läge
Tulpanbombning - Tulipa 'West Point'
Tulipa ’West Point’ – liljeblommande är mina favoriter men numera behöver jag se upp. Det har kommit ett antal sorter som är låga…

Liljeblommande

Det-blir-fler liljeblommande eftersom de är de vackraste tänker jag. Men de sista åren har det kommit nya, vackra sorter men de är låga knappt 40 cm höga. Det blir inga vackra buketter av dem. Så jag vill be alla förädlare att snarast ta fram fler höga.

Tulipa 'White Triumphator'
Tulpanen ’White Triumphator’ är en hög och sent blommande som jag planterade en rejäl grupp av hösten 2019. Buketter med den här eller ’Marilyn’ ovan tillsammans med vita löjtnanshjärtan är läckert

En annan gul och liljeblommande är ’Flashback’ får se hur den blir. Och så blir-det-fler av den fyllda ’Angelique’ och den mörka ’Jan Reus’ som jag gillar.

Tulpanbombning - Tulipa 'Angelique'
Tulipa ’Angelique’ en fylld sockersöt rosa tulpan
Tulipa 'Jan Reus'
Tulipa ’Jan Reus’
Det-blir-fler - Tulipa 'Honeymoon'
Tulipa ’Honeymoon’

Från tårna och upp?

Vet inte men jag tog 25 eller fler av alla och det borde bli en mäktig blomning till våren. Det blir hyfsat stora grupper när jag planterar dem tillsammans. Däremot planterar jag sorterna var för sig. Kommer jag på att jag vill göra om och även flytta tulpanerna är det enklast att ha dem var för sig. Det får bli grönt emellan. Jag har listat tulpanerna bland mina växter och en hel del finns med bilder. Värst var jag med ’Van Eijk’ en tulpan som jag hade många av. Originallökarna kom i en lökmix och den här rosa vackra var en av de som kom tillbaka och blev fler och fler. Men så våren 2019 kom bara något enstaka blad. Jag räddade typ 3 lökar men nu köpte jag 40 nya.

..och idag…

Ännu en ljuvlig, solig höstdag med helt onormala temperaturer men jag är ändå tacksam. Jag fick ner hälften av lökarna i eftermiddags och i morron planterar jag resten. Länkar som vanligt till Trädgårdsfägring.

Ha en fin helg!

22 Kommentarer

 1. Marit den 6 november, 2020 kl 20:55

  Det merkelige først. Jeg gikk inn på TrädgårsFägring, og der ser jeg lenken til bloggen din. I min bloggliste går det opptil et døgn før den kommer inn. Der fikk jeg forklaringen på hvorfor jeg noen ganger ikke ser bloggen din, for den er ikke der 😉
  Pr. nå er den ikke der. Det blir spennende å se hvor lang tid den bruker. Det har sikkert noe med bloggmalen du bruker og blogger sitt oppsett.

  Så mye løk du har kjøpt! Det kommer til å bli veldig fint hos deg i mai til neste år ja. ’Marilyn’ har jeg hatt før, og den er helt nydelig. Liljetulipaner er de jeg lykkes best med her, men de blir dessverre til slutt borte de også. ’Angelique’ er også så fin. Gleder meg til å se bilder til neste vår 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 7 november, 2020 kl 11:46

   Det är något som blogger gör – jag kan inte styra hur de uppdaterar. Men det är också så att Trädgårdsfägring använder en plug-in för publicering och den skulle kunna bidra till att min blogg syns i länklistan till höger i realtid. Du skulle också kunna ha en inställning som påverkar på din blogg.

   Ja det kändes bra då… ..men ok hälften planterade jag igår i ett härligt solsken. Resten tar jag i morron – då ska solen tydligen göra mig sällskap igen. Mariyn har levt länge hos mig men har mått bäst när lökarna stått i ett väldigt torrt och magert läge och endast fått benmjöl vid rätt tid, Då blev lökarna fler och blomningen större.

   Kram, Carina

 2. Marika den 7 november, 2020 kl 12:54

  Hej Carina!
  Så ljuvligt med alla vackra tulpaner. Jag testar några nya sorter varje år, men det slutar med att jag gillar mina favoriter bäst.
  Det lyser vår om dina. Hoppas vi snart är där och världen återgår till någotsånär normal läge.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 8 november, 2020 kl 11:23

   Hej Marika!

   Jamen så är det – kanske för att favoriterna inte bara är vackra utan kommer tillbaka troget under flera år 🙂 Vi får hoppas på att det vänder till det bättre. Om vi ska göra en trendlinje och Corona är med oss, vilket jag tror, våren 2021 så borde fint väder utomhus ändå göra livet lättare.

   Tack detsamma! KRam, Carina

 3. Villroses hage den 7 november, 2020 kl 20:04

  Wow! Så fint det skal bli til våren. Flotte sorter. Jeg elsker liljetulipaner! I høst har jeg lagt mange frynsetulipaner, som også er herlige. Tulipaner er lek med farger og fasonger 🙂
  God helg!

  • Carina den 8 november, 2020 kl 11:24

   Franstulpanerna är också väldigt fina. Jag hittade en ljust citrongul – Maja som jag hoppas på. Hittills har de jag odlar sen tidigare peppar, peppar kommit tillbaka bra 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. Lisbeth Klastrup den 7 november, 2020 kl 21:05

  Ja tulipaner kan man ikke undvære, jeg har også bestilt nogle stykker, men jeg lægger ikke store mængder, som mange andre gør. Jeg kan se, vi har samme smag, jeg har også en del liljeblomstrende, de er så fine. Næste år kommer det nok til at se anderledes ud, da jeg har lavet bedet om og fået blandet alle løgene.
  Hilsen
  Lisbeth

  • Carina den 8 november, 2020 kl 11:25

   Så är det 🙂 Det krävs nästan att man har gjort en ny plantering för att kunna plantera större antal utan problem. Det var det som gjorde att jag kunde plantera större grupper utan att störa en endaste redan planterad lök 🙂 De liljeblommande är väldigt fina synd bara att det kommer så många låga sorter nu…

   Ha det gott! Carina

 5. Titti den 8 november, 2020 kl 11:40

  Ja tulpaner måste man frossa i – ett billigt nöje att njuta av när våren kommer! Den där sorten Marilyn måste jag köpa…sååå vacker!
  Ha en fin söndag!
  Kram Titti

  • Carina den 8 november, 2020 kl 20:38

   Eller hur 🙂 Marilyn är en suverän sort som passar till mycket.

   Tack detsamma! KRam, Carina

 6. Ulrika den 8 november, 2020 kl 19:59

  Hej Carina,

  Just nu känns det extra lätt att känna behov av ”fler” av nästan allt tycker jag. Kanske tidig trädgårdsabstinens trots att säsongen inte ens är riktigt över… Fick hejda mig tidigare i höst och bara köpa så många tulpaner som skulle få plats i lediga krukor och vet att jag i vår förmodligen kommer ha problem att hitta platser för dem i trädgården. Tulpaner är ”nya” för mig, som lever med rådjur som skövlar trädgården nattetid, men tack vare Trico-garden har jag de senaste två åren njutit av tulpaner (både nyplanterade och såna som kommit tillbaka ett andra år) i planteringarna och om alla väljer att komma tillbaka blir det nog väldigt trångt….
  Men, det finns ju så många olika lökar och idag insåg jag att jag ”behövde” fler narcisser än de jag köpt. Får väl se om jag lyckas få tag i några….
  Gillade dina ’Flaming Spring Green’ och ’Marylin’ men vet att när våren kommer är alla tulpaner som väljer att blomma ljuvliga!
  Hoppas du fick alla dina nya planterade!

  Allt gott! Ulrika

  • Carina den 8 november, 2020 kl 20:43

   Hej Ulrika!

   Härligt att du kunnat njuta av tulpaner de sista vårarna. De är väldigt fina under en mellanperiod. Här kom de sista i jord idag. Trico är jättebra – hos mig har rådjuren gjort stor skada på magnolior genom att feja. Det är tråkigt om de äter tulpanerna men det överlever jag och dem. Men när de fejar av träd så är det trist och dyrt. Narcisser vill jag egentligen ha men där hejdade jag mig lite klokt. De planteringarna är inte klara och jag hade fått flytta allt igen. Har bestämt att nästa höst då kan jag satsa på fler narcisser 🙂

   Flaming Spring Green och systern Spring Green har en vacker form på blomman utöver att den gröna flamman på utsidan gör dem speciella.

   Tack detsamma! Carina

 7. Anita den 9 november, 2020 kl 10:29

  Som jag njuter av dina bilder! Den översta, de mörka skönheterna ser nästan ut att sväva fritt. ’Angelique’ ser ut som en riktig gräddbakelse. Hon har funnits hos mig i omgångar. I år hade jag inte en enda tulpan. De få som var på väg blev alla uppätna för nu är kaninerna tillbaka. Så bra att du den där oktoberkvällen fick en bild på näthinnan. Det kommer att bli så vackert. Själv tänker jag inte ens försöka mer. Måste säga att jag vant mig av med att ha tulpaner. Njuter av andras istället för jag tycker fortfarande att det är något av det vackraste som finns. Köper buketter av olika slag och det räcker för mig.

  Gråväder här idag men fortfarande milt och skönt. Den här veckan ska jag avsluta trädgårdssäsongen för nu har snart i princip alla löv ramlat av och kommer att hamna i rabatterna.

  Kram Anita

  • Carina den 10 november, 2020 kl 09:00

   Det är väl det som kallas att acceptera och gilla läget tänker jag 🙂 Jag har ju ’bara’ rådjuren och dem går att hålla i schack med Trico Garden. Men jag skulle inte planterat fler lökar om jag behållt planteringen på åkern åtminstone inte förrän jag blivit av med sorkarna där. Den översta är Queen of the Night och det är en sort mamma planterade för länge sen. Det jag minns är att en enda av de blev kvar och kvar och kvar. Den lär vara väldigt bra på att komma tillbaka och jag har upplevt det här också.

   Jag kan också avsluta trädgårdssäsongen ur något slags skötselperspektiv. Men så har jag börjat fixa några kanter… Och jag har några gångar som behöver flis. Men allt det är sånt jag gör när jag vill vara ute och samtidigt göra något.

   Kram, Carina

 8. Elna Slot den 9 november, 2020 kl 10:48

  Når jeg ser dine billeder, tænker jeg, at alle tulipaner er smukke. Men alle tulipaner er bestemt ikke lige villige til at komme igen, og det er så ærgerligt, når der det andet år kun kommer nogle forkrøblede blade. Det bliver så smuk i din have til foråret.
  Vi har en gammel have, hvor der i årenes løb er lagt mange forskellige løg, og hver gang jeg graver i et bed, kommer der løg op. Så nu er der absolut ingen “systemer” mere, men jeg nyder alle løgblomsterne alligevel.

  Hilsen Elna

  • Carina den 10 november, 2020 kl 09:02

   Visst är det irriterade att många nya sorter går över i vanliga röda och gula… Men för flera sorter har jag märkt att näring direkt efter blomningen är bra – får se till våren om guldvattnet jag gav i våras gjorde skillnad.

   Det är samma här… Var jag sen gräver så kommer det upp lökar. Och även om jag inte gräver så frösår sig många och då är snart de rena grupperna inte lika enfärgade längre. Den här rabatten var ny och lättplanterad 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Anne den 9 november, 2020 kl 19:29

  Hei Carina!
  Bilder man får på netthinnen, skal man ta hensyn til. Det kommer til å bli kjempefint i mai. Ha det godt Klem Anne

  • Carina den 10 november, 2020 kl 09:03

   Hej Anne!

   Visst är det väl så 🙂 Det hoppas jag också.

   KRam, Carina

 10. Ingmarie Wernbom/Refugium den 9 november, 2020 kl 19:39

  Så många fina tulpaner du köpt! Det skall bli spännande att se din vårblomning. White Triumphator, Queen of the Night och Angelique har jag också haft. Marilyn var ju läcker. Ha en fin vecka.

  • Carina den 10 november, 2020 kl 08:53

   Queen of the Night brukar vara väldigt trofast och bra. Angelique får jag se framöver 🙂 Marilyn kan jag varmt rekommendera.

   Ha det gott! Carina

 11. Anni den 16 november, 2020 kl 16:14

  Och allt det där ska du klara att skydda med Trico Garden? Då måste ju medlet vara lika fantastiskt bra som det påstås. Jag ska banne mig införskaffa sådant i tid, jag också.
  Tulpanfrossan hos dig måste ju bli något utöver vad jag ens kan fantisera om!

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:52

   Ja – peppar, peppar det har fungerat. Jag ska göra en sats och spraya snart. Rådjuren har pippi på att tugga mina mest ovanliga rododendron. Vet inte hur dem vet vad som är extra svårt att hitta igen men dem gör det. Tulpanfrossan hoppas jag också på men jag blev lite orolig när jag planterade. Det var blötare där än jag trott… Men säsong 1 borde de väl klara ändå.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.