Höstbräckor féer i torvpartiet
Höstbräckorna har både vackra blad och blommor
Måste visa höstbräckor också. De kanske inte är lika välkända som Cyclamen, Nakna Jungfrun och höstkrokus. Men de är underbara när de skickar upp sina stänglar sent på säsongen. Och även om de inte hinner blomma så är bladverket läckert. Det är en art ur det jättelika släktet Saxifraga där de flesta är vår- eller sommarblommare för alpin eller stenparti. Men den höstblommande S fortunei trivs i den halvskuggiga lunden – det är därför de finns hos mig.
Studsar till när något djupt magenta fångar ögat. Det är Saxifraga fortunei ’Sugar Plum Fairy’ som börjat blomma. Hittar den i blom 28:e oktober. En underbart varm sensommar och höst 2016 men ändå en tuffing. Men även när de inte blommar är de läckra – se bladen fotade under sommaren nedan.
De här Saxifragorna växer naturligt i Japan och Korea längs bergssidor i halvskugga. Det ger en aning om hur de klarar sig bra hos oss. Jag har flera stående i upphöjda så kallade våtbäddar men under träd som ger lite skugga. Där har de överlevt några år nu. Jag har ungefär zon 2-3. Det är en bonus om man kan odla så att höstens sena solstrålar når blomstänglarna. Hos mig fungerar det för solen står lägre och når in under tallarnas kronor. Så tallarna ger lagom skugga på sommaren men låter ljuset komma in om hösten. Bladverket hos ’Sugar Plum Fairy’ som blommar till höger ser du här under. Så under sommaren erbjuder de en vacker bladrugge och på hösten en vitaminkick för ögonen.
Var hittar jag höstbräckor
Gissar att plantskolorna redan reat ut sina perenner när de blommar på hösten. Och på våren är de kanske bara en bladrugge i kruka. Men fråga efter höstbräckor så borde de kunna ta hem om de inte finns i sortimentet. På odlas hemsida har man samlat fler namnsorter. Jag har förmånen att ha nära till Göteborgs botaniska som brukar ha en eller flera sorter varje höst.
’Cheap Confections’ är ljust laxrosa och docksöt. Bladen hos höstbräckor är ganska köttiga så inte lika frosttåliga som höstkrokusen. Men vad gör det.
Blommorna är betydligt enklare hos arten men de ser ut som dansande älvor i höstrabatten. Det finns fler höstbräckor, Saxifraga cortusifolia till exempel. Och fler namnsorter med vacker blomning och fina blad.
Den här har aldrig blommat men jag förlåter den lätt för de vackra bladens skull, Saxifraga fortunei ’Mount Nachi’. Den har jag haft i 3 säsonger nu och den har klarat blöta, regniga vintrar och hyfsat rejäl kyla i januari – februari.
Odla höstbräckor
Höstbräckor tycker om torvblandad, mullhaltig jord. Bladen är ganska köttiga så läget bör vara skyddat från stark sol. Ett halvskuggigt och väldränerat läge med näringsrik, mullhaltig lövkompost och de kommer trivas. I lunden under träd och buskar som inte blir för kompakta blir de vackra marktäckare.
Så mange spennende planter du har! De du viser kjenner jeg ikke til. Saxifraga er en plante som jeg har lite av, og de få jeg har blomstrer om våren 🙂
Har aldri sett de til salgs her.
Klem, Marit
Synd men det känns som växter som säljs i mer specialiserade plantskolor. Det finns några Saxifragor som trivs och mår bäst i skugga det är de jag har.
Kram, Carina
Så söta. Gillar de fina bladen!
Trevlig Lucia!
Tack Merja 🙂
Jag delar din förtjusning av höstbräckan, här växer också `Mount Nachi´ och några till. Tyvärr har jag också förlorat några. Jag har svårt att hitta bra platser för dem där de kommer till sin rätt och får synas.
Jag tror att höstbräcka inte är så intressant för de stora kedjorna, de är inte kommersiella växter då de blommar så sent på säsongen och folk helst köper blommande plantor.
Jag borde göra som jag gjorde med miniatyrhostorna kom jag på just nu – göra en egen liten plantering enbart för dessa dvärgar, det är de värda.
Kram!
Tror som du att det är växter som inte ser bra ut under vårförsäljningen. Jag har haft några som jag tror har torkat bort. Men jag tror på din idée om en egen liten plantering. Det ska jag fundera på. Jag förlorar nämligen småhostor… Kanske får bli två planteringar för småväxta plantor.
Kram
Så fina! Eftersom jag har en del torvrabatter kommer jag att fråga efter höstbräckor när jag kommer till Zetas nästa gång! Tack för all information och inspiration!
Allt gott!/Laila
Varsågod! 🙂 Du är lycklig du som har nära till en så trevlig och välsorterad plantskola. De kan säkert hjälpa dig.
Ha det gott! Carina
Hej!
Vilka söta små blommor. Jag har aldrig vare sig sett eller höst talas om höstbräckor. Cyklamen är också underbara. Jag har dock inte testat sådana eftersom jag tänker att jag bor fel i landet. Hur långt norrut bor du? Funderar på om jag kanske skulle våga mig på ett test i alla fall … det kan inte gå mer än fel och det kan ju faktiskt gå alldeles strålande 😀
Tack för tipsen om gråmögel. Ska definitivt läsa på om Binab (som jag inte heller tror att jag har hört talas om) och testa det i vår.
Hoppas att du får en riktigt fin dag!
Solsken
Linda
Jag bor ca 4 mil norr om Göteborg och har zon 2-3 på tomten skulle jag tro. Så ett ganska milt kustklimat. Gissar att du har mer zon 3-4?? Vet att det stor zon 1-2 hos odla men jag har läst att de odlas i zon 4. Så en skyddad miljö borde gå 🙂
Binab kan vara bra att ge redan nu och i några omgångar fram till de nya bladskotten kommer. Då är jorden renare från sporer redan från början.
Kram, Carina