Nolltolerans i trädgården
Låg toleransnivå
Du får delvis hänga med på en tur till Göteborgs botaniska trädgård som jag gjorde i juni, den 13:e närmare bestämt. Det är nämligen nolltolerans mot snigelmedel som gäller där om jag fattat rätt. Jag upplever att ogräsnivån är behagligt låg och ordningen är enormt hög. Ständiga ändringar och förändringar bejakas liksom mångfald. Det sista ger spännande möten och miljöer. De sista sakerna är det första som dyker upp i huvudet när jag tänker nolltolerans på ett generellt plan. I trädgården är det mer en fråga om – hur bekämpar jag olika saker? Och ett grundligt manuellt arbete är oftast långsiktigt bäst. Och medan jag skriver så ändrar jag mig delvis. Jag kom på att jag har nolltolerans mot dåliga underjobb. Då låter jag hellre bli. Det blir inte bättre än summan av förberedelserna. Punkt!
Kanske tråkiga ord – planering, struktur, förberedelser, genomtänkt men alla som passerar den långa rabatten i Göteborgs botaniska slås nog av hur välgjort, snyggt och välskött det är. När jag utbildar i workshoparbete pratar jag om att genomförandet är ca 20% och efterdokumentation representerar ca 10% av den totala tidsåtgången. Då ligger alltså ca 70% i förberedelserna… Och jag kan tänka att det är ungefär samma förhållande för ett bra slutresultat i trädgården.
Vid förra huset passerade många människor på gatan, det gick en brant gångväg ner till centrum från gatan nämligen. Och en dag passerade en granne och affärsidkare på väg till jobbet. Vi bodde på var sin sida av en bergsås. Han stannade och började fråga… Deras besvärliga sluttning på andra sidan och allt ogräs. Sen kom frågan – hur hade jag gjort? Jag grävde och rensade. – för hand? Ja för hand. Minen när jag berättade att det egentligen inte fanns några genvägar eller quick fixes var obetalbar.
Tror han tänkte på att jag grävt om en övervuxen trädgård med kirskål. Bland annat i en sluttning med trädrötter och stenar där jag grävde försiktigt och noggrannt. I stort sett allt försvann. Det jag gjorde säsong två var att applicera round-up på ett fåtal kirskålskott som växte upp under gamla stubbar som jag inte vågade flytta. Det var en brant sluttning och behövde all stabilitet den kunde få. Den här penslingen behövde jag göra 2 gånger på ca 10 bladskott. Så noggrant jobb lönar sig. Jag räknade aldrig timmarna jag grävde. Jag tänker oftast – oj nu har jag redan gjort en tiondel eller något annat som gör att det gjorda får ett positivt överskott mot jobbet som är kvar.
Om du besökt min trädgård eller sett bilder kanske du tänker att jag har visst ogräs. Så är det och ibland mängder dessutom. Men det är fröogräs, grundarbetet är noggrannt gjort.
Långturen i botan får du en annan gång… 😉
Det är Hélena med bloggen ’Bland Rosor och Bladlöss’ som skapar spännande teman att fundera kring. Veckans tema är – Nolltolerans?! Vill du läsa fler inlägg i blommig fredag inlägg så klickar du på bilden nedan.
Imponerande att du lyckades få bort kirskålen, där har jag något att lära. Och visst är grundarbetet en förutsättning för en lyckad trädgård.
Kram
Jag tror att jorden i sig påverkade. Tycker det verkar lättare att bli av med kirskål i lättare jord. Det tog längre tid = fler år i tyngre jordar.
Kram, Carina
Javisst är grundarbetet det viktigaste. Själv har jag helt enkelt lagt ordentligt tjock marktäckning med tidningar över ca 40 kvm kirskål och det har fungerat jättebra hittills. Har fått gräva bort några enstaka skott i en av utkanterna, men det är allt. Tänker fortsätta med en annan slänt på samma sätt till våren.
Botan alltid en fröjd att besöka!
Angående val av glas till växthuset:
Lyckades inte skaffa mig tillräcklig information om de olika glaskvalitéerna och vilken inverkan det skulle ha i förhållande till mina behov så det blev vanliga okrossbara. Isolerglas hade dessutom kostat ytterligare 40.000.
Eftersom mannen plötsligt kom på att lägga in golvvärme i gjutningen, ångrar jag att jag inte kostade på isolerglas också, särskilt eftersom jag använder växthuset både till förvaring av växter och för fotografering på vintern.
Övervägde plast till taket, men avråddes av säljaren. Det är ju både en utseende- och miljöfråga också.
Lycka till!
/Anette
Marktäckning med tidningar är en jättebra metod och blir tänker jag ett rejält grundarbete. Det svåra tycker jag är att få tag i tillräcklig mängd tidningar. JAg har tiggt både här och där.
Tack – det verkar som olika leverantörer säger olika. Att få ett grepp om ett växthus eller hus totala miljöpåverkan har jag insett är oerhört svårt. De flesta lyfter fram energikonsumtionen efter att man tagit i drift och har dålig koll på miljöbelastningen under produktion av produkten.
Ha en fin helg! Carina
Hej Carina!
Jag skrev ett svar på detta inlägg men det verkar ha försvunnit.
Hur som helst – jag håller helt med dig om vikten av ett omsorgsfullt grundarbete. Det underlättar för all framtid.
Kram!
Det verkar ha varit strul med kommenterandet över lag igen. Ja det är de där sura misstagen jag lärt av tror jag. Och att min mamma och morfar alltid varit noga med underarbetet. Mamma lärde mig sy och jag sydde innan jag var 10 och fortsatte sen med detaljsömnad och annat. Så insikten har jag nog inpräntat i reptilhjärnan 🙂
Kram, Carina
Att ta det lugnt, tänka positivt och att vara grundlig i förberedelserna kommer nog oftast efter några misstag. När jag tänker på det i efterhand är det nästan så att grundligheterna är det roligaste;) Bra tolkning!
Ha en finfin helg!
Det har du helt rätt i… Misstagen har lärt mig. Och det käcka talesättet – det är inte målet utan resan. Jag gillar ju projekten och att ha något att sträva mot. Kommer ihåg den lite sorgsna och tomma känslan när jag rev sista väggen i förra huset och insåg att det var just sista 🙂
Carina
Det går att gräva bort kirskål om man bara ger dig fasiken på det. Men det är verkligen inget Quickfix!
Men allvarligt så kan jag sakna det där att ta tag i rensningsprojekt och bli vinnaren 😀
Ha en skön söndag och 4:de advent!
Det låter som du också har en projektsjäl. Och vad hittar vi på när allt är färdiggrävt?!? Att landa som vinnaren känns alltid väldigt bra 😉
Tack detsamma! Carina