Styrax obassia - storax

åh… ..den gamla trasan

I min garderob är det mest återbruk

 

Den gamla trasan finns knappt. I garderoben är det mer och mer återanvändning som gäller. Jag kan tänka – men när ska jag ha den egentligen??? Tänk om jag kunde vara lika klok i trädgården… Tänk om jag tänkte – men var ska du ha den där 19:e rosa pionen? Komma fram till att nej den behöver jag inte.  Och om inte jag tänker det så säger min dotter det… Fast blir klokskapen större av det? Näe!!

Styrax obassia Styrax obassia

 

Den gamla trasan får illustreras av en glad överraskning. Styrax obassia som jag satte förra året har redan börjat visa sina flagnande tendenser. Sånt här blir jag glad av på vintern.

Något nytt?! är temat i blommig fredag. Och bland växterna är det nog mer en fråga om mycket nytt. Förföriska blommor, vackra blad och gräsen de vackra prydnadsgräsen lockar. Träd måste man ju också ha – eller hur? Enda skillnaden är väl att det är inget slit och släng över köpandet. Det är långsiktigt och tänkt att ge många upplevelser över åren som kommer.

Växtstöd Rhododendron i löv

Men något nytt hos mig är att jag faktiskt satt ner de första stöden någonsin. Och jag har täckt jorden runt alla rhododendron och magnolior med löv. Blir det en rejäl tjäle så ger det en viss isolering. Framförallt de vintergröna rhododendronbuskarna mår bra av det. Solen kan torka ut buskarna på våren om rotklumpen är genomfrusen. Och så småningom blir det fin mull. Faktum är att jag ser inte löv eller skräpiga löv – jag ser ny fin lövmull redan nu. Kanske tar jag ut något i förskott??

Jag har täckt in magnoliastammarna i nät efter att jag såg en bild på en liten dyrgrip som en råbock fejat hornen på. Så en ny sak är – jag har varit ordentlig, tänkt till i tid och faktiskt genomfört. Jag kan annars vara riktigt dålig på att löpa linan hela vägen ut… Det lär vara en konsekvens av att vara en ’startare’, en projektmänniska. Och jag är riktigt nöjd med mig själv.

Det är till och med så att rosorna har  fått en kupa med barkmull.

 

Paus i röjningen

Här har pappa och jag röjt i veckan för här är något nytt på gång…  Såpass att jag lyckades slinta och köra tummen i röjsågen. Inte kul och elakt sår men jag klarade hela fingret – tack och lov 🙂

Vill du läsa fler inlägg i blommig fredag inlägg så klickar du på bilden nedan.

Det är Heléna med bloggen ’Bland Rosor och Bladlöss’ som skapar spännande teman att fundera kring. Veckans tema är – Något nytt?!

carina2

1-blommig-fredag

35 Kommentarer

 1. Birgitta den 8 december, 2016 kl 23:20

  Svårt att stå emot när växter både förför och lockar men nog är det roigt att falla för nya frestelser och du verkar ta väl hand om dem. Själv gräver jag mest bort – en växt in = tre växter ut – fortfarande lite överdrivet kanske men det är dit jag försöker komma.
  Trevlig helg – hoppas tummen läker som den ska!
  Birgitta

  • Carina den 9 december, 2016 kl 14:27

   Jo det behövs lite ombyte tänker jag. Man byter väl gardiner och annat… Så småningom måste man ju dit. Ska något in måste något annat ut. Klok strategi du har.

   Trevlig helg! Carina

 2. Merja den 9 december, 2016 kl 12:10

  Så snygga växtstöd!!
  Visst är det svårt att stå emot allt fint som finns:)
  Lät otäckt med fingret! Hoppas det går bra!!
  Trevlig helg!

  • Carina den 9 december, 2016 kl 14:25

   Ja de är rätt praktiska. Ska se om jag kan tillverka något liknande själv i vinter. Vackra växter är oemotståeliga – så är det bara 🙂

   Tack Merja! Jo det kommer bli bra med fingret.

   Trevlig helg, Carina

   • Cia den 27 juni, 2022 kl 10:36

    Är det växtstödet Johanna? Eller vart har du köpt dem? Superfint du har det!

    • Carina den 28 juni, 2022 kl 13:16

     Tack! 🙂
     Vet inte men tror att hon som ritat det heter Johanna. Det är ett stöd som jag köpt via Svenska Pionsällskapet.

 3. Lotta Birgersson den 9 december, 2016 kl 13:23

  Ajajaj, så ont det måste gjort men annars tycker jag att just avverkningsbilden säger så mycket om härlig gemenskap och trevligt samarbete! Gillas skarpt! Trevlig helg! /Lotta

  • Carina den 9 december, 2016 kl 14:24

   Jomen så är det! När solen lyste som bäst så frågade jag pappa om jag skulle gå de ca 20 metrarna ner och packa en fikakorg istället för att vi gick ner… Vi har jobbat ihop många gånger och det är härligt. Fingret var dagen innan och visst gör det ont men jag är ändå tacksam 🙂

   Carina

 4. Luna Ek den 9 december, 2016 kl 14:03

  Trevligt inlägg med flera infallsvinklar. Tänker också på dig som en projektmänniska med enormt mycket växter och kunskap och plats att plantera. Min garderob är lite mindre och tänkt för att matcha det övriga. Compact living you know. Alla är vi olika, med olika förutsättningar och det är det som är intressant.
  Håll fingret rent nu bara.
  trevlig helg!
  kram Luna

  • Carina den 9 december, 2016 kl 14:22

   Haha… jomen visst är det så. Och det är väl faran med att ha en obegränsad och tillfällig trädgård. Fick fingret omlagt och en penicillinkur nu. Så nu ska det nog läka bättre.

   Trevlig helg! Kram, Carina

 5. Susie på Stjärnarve... den 9 december, 2016 kl 14:47

  Hu så hemskt det där med fingret…fast du hade ju tur ändå. Trasigt finger är en sak, men utan finger en helt annan!
  Det finns så otroligt mycket jag skulle vilja göra i vår trädgård, men varken orken, lusten eller tiden kommer räcka till. Och det där om att det skulle vara billigt var väl mest det att jag inte har någon möjlighet att hyra in en grovarbetare som kan göra grundjobbet. Gubben min är totalt ointresserad av nya anläggningar, han tycker att det är för mycket redan som det är. Och det där med att det ska vara billigt det grejar jag nog, jag köper hellre nya växter för pengarna än kläder! Dessutom behöver man ju inget tjusigt när man jobbar i trädgården. Gamla trasiga brallor och en t-shirt, sen är sommargarderoben fixad….. *fniss*
  KRAM och trevlig helg
  Susie

  • Carina den 10 december, 2016 kl 10:10

   Det är inte lätt när kroppen eller lusten säger nej. Men man får anpassa sig och gilla läget. Prisvärda växter går säkert att hitta i olika sammanhang.

   Kram, Carina

 6. Anita den 9 december, 2016 kl 15:44

  Men usch, hoppas det går bra med fingret. Stöden ser snygga ut. Jag ser också löv som blivande mull. Jag krattar in alla löv på hösten i rabatterna och så får dom vara kvar. På våren lägger jag ett lager kogödsel över och senare på sommaren är jorden väldigt fin. Jag hittade mitt barkskydd som jag hade haft runt min magnolia på gräsmattan. Hm, undrar vem som lagt det där. Som tur är så har den vuxit till sig så jag tror inte den är så känslig. Men man får se upp med fejande råbockar.

  Ha en fin adventshelg!

  Kram Anita

  • Carina den 10 december, 2016 kl 10:13

   Det kommer nog gå bra. De tittar till det ganska ofta. Fick en penicillinkur igår för det började bli kladdigt.

   Kogödsel över löven till våren… Det var ett bra tips. Det ska jag faktiskt köra ut i rhododendronbäddarna. Gav flera andra planteringar många kärror i våras så det är egentligen lundens tur. Jag har ju en hel del vilt i planteringarna ser jag på avtrycken. Men har aldrig tänkt på råbockar tidigare. Men glad jag såg bilden innan.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Gunilla Norrman den 9 december, 2016 kl 16:46

  Många fina tips.
  Visst ser man löven som lite skräpiga men jag gör som du lägger det i rabatterna och sprider ett tunt jordlager ovanpå så att de inte blåser iväg.
  Fina pionstöd.

  Trevlig helg

  • Carina den 10 december, 2016 kl 10:15

   Tack har köpt de via pionsällskapet. Tänk vilken fin jord vi får, ganska lättjobbat och alldeles naturligt 🙂

   Tack detsamma! Carina

 8. Inger den 9 december, 2016 kl 18:18

  Både större och mindre projekt hos dig, och så mysigt du och din pappa har det. Försöker begränsa mina inköp av växter och lyckas ofta ganska bra numera. Men ibland kan jag inte säga nej när tillfälle erbjuds. Gillar också att ha minnen från resor och personer i form av växter. Apropå mitt inlägg, East Lambrook ligger i Somerset. Kanske var jag lite otydlig, målet för vår resa var Cornwall.
  Kram

  • Carina den 10 december, 2016 kl 10:17

   ..eller så läste jag för fort. Pappa och jag jobbar bra ihop. Har alltid gjort. Så jag tar gärna möjligheten när den bjuds. Och en fika ute i solsken är bästa fikan 🙂

   Kram, Carina

 9. Studio Livskraft den 9 december, 2016 kl 18:42

  Aj, det låter ruskigt, att köra tummen i röjsågen… Tur du fick behålla tummen.

  Tänker att trädgården är ju ett enda stort återbruk där man får glädjas på nytt år efter år av sina växter och grödor. Verkligen inget slit och släng om man vårdar sina växter väl.

  Blir nyfiken på vad för nytt du ska hitta på där ni röjt.

  Trevlig helg!
  /Birgitta

  • Carina den 10 december, 2016 kl 10:20

   Jomen så är det ju. Och växterna förändras så samma blir inte ens samma 🙂 Om planerna går i lås så ska jag förhoppningsvis ganska snart berätta vad jag ska hitta på.

   Ha en fin 3:e advent! Carina

 10. Villroses hage den 10 december, 2016 kl 13:03

  Særlig! Nei, i hagen er det ingen grenser for hvor mye nytt man ”må” ha, uansett hvor mye lignende man har fra før 🙂

  • Carina den 11 december, 2016 kl 09:06

   Det är väldigt skönt för det känns som alla trädgårdsmänniskor fungerar likadant 🙂

 11. Helene den 10 december, 2016 kl 14:35

  Vilken tur att det inte blev värre med röjsågen. Det är ett kraftfullt verktyg. Det är svårt att behärska sig om man älskar växter. Tror det finns två huvudtyper av trädgårdsmänniskor; vi som älskar växter och som anpassar designen efter vad vi kan göra med våra växter och de som har en stark design som utgångspunkt och bara väljer växter som uppfyller de krav man ställt för just det. Och så några som klarar en balans med båda. Jag försöööööker låta bli att spontanhandla och har lärt mig att behärska mig mer med tiden. Men man kan ju alltid flytta det…..
  /Helene

  • Carina den 11 december, 2016 kl 09:16

   Så är det nog… två typer. Jag vet att jag kan känna att det går trender bland trädgårdsdesigners och att de använder samma växter. Så en mix känns bättre. När pionerna blommar till exempel så är det mycket olika. Men resten av säsongen blir deras bladverk repetetiva inslag i rabatten. Så har jag gjort med Iris och andra växter också. Men det är inget tvivel om att jag älskar växter 🙂

   Carina

 12. Enerhagen den 10 december, 2016 kl 18:50

  Au-au for fingen din! Godt du fikk beholde den! Så flink du har vært, både med røying og ordnings i hagen. Jeg kjenner godt igjen beskrivelsen av gjenbruk inne og fullstendig frislipp med nytt ute:) Helt normalt.
  God helg.
  Jannicke

  • Carina den 11 december, 2016 kl 09:07

   Det känns riktigt bra att ha gjort de där sakerna 🙂

   Carina

 13. Kristinas oas den 10 december, 2016 kl 21:39

  Ajajaj, tummar ska inte vara i närheten av röjsågar. Jäkla tur att du klarade den! Hoppas nu den läker väl.
  Spännande att det är saker på gång. Ser fram emot att höra mer.
  Har inga problem att stå emot andra inköp, men växter är min akilleshäl… Tänk om man inte hittar den där fina växten igen?! Din samling pioner måste vara hur ljuvlig som helst om ett par år när plantorna är stora och kraftiga, eller blommar de väl redan nu?
  Kram Kristina

  • Carina den 11 december, 2016 kl 09:10

   Pionerna köps, oftast, via pionsällskapet av en holländsk odlare med superkvalitet så många blommar redan första året. Däremot så gjorde jag fel när jag flyttade mina gamla pioner. Jag borde ha tvättat rent och delat dem rejält för att få bra tillväxt. Men det får bli nästa flytt 🙂 Men pionsäsongen börjar bli lång och ljuvlig. Och det är inga problem att unna sig buketter längre.

   Kram, Carina

 14. Anja den 11 december, 2016 kl 10:43

  Vet inte om jag är alldeles ensam i hela världen att tycka om denna årstids bilder. Jag gillar det lite trötta, gråa och vilande. Känner doften ända hit till mig av sågade granar och förmultnande löv. Med andra ord: Gillar dina bilder :-)!
  Så roligt för dig att ha kvalificerad hjälp med röjning av nya trädgårdsdomäner för dig.
  Låter otäckt det där med tummen även om du hade tur i oturen.
  Dina rostiga pionstöd ser helläckra ut. Har du fått dem tillverkade privat eller har du köpt dem?

  Ha en fin 3 advent!
  /Anja

  • Carina den 11 december, 2016 kl 11:22

   Härligt! Jag gillar också den här årstiden och den lugna färgskalan.

   Det är till stor hjälp att ha både kunskapen och verktygen på nära håll 🙂 Tummen börjar bli bättre nu. Pionstöden har jag köpt via pionsällskapet. Det är en medlem som ’designat’ och någon som hjälper henne med tillverkningen. De är nog i minsta laget diametermässigt för en fullvuxen doftpion men jag har använt de till andra perenner och rosor också.

   Carina

 15. Marit Sønstebø den 11 december, 2016 kl 12:14

  Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har igjen gått glipp av et innlegg fra deg 🙁
  Det ligger i blogglisten og likevel har jeg ikke sett det…

  De peonstøttene var utrolig flotte! Vet du om noe hagesenter som selger de?

  Klem, Marit

  • Carina den 11 december, 2016 kl 20:25

   Tror det var för att jag testade en sak men det fungerar inte. Stöden är jättefina men de finns inte till salu ute. Är du med i pionsällskapets FB grupp? Fråga Johanna Hammar tror det är hon som har designat dem. Jag köpte de Leena hade kvar när jag hämtade mina pioner.

   Kram, Carina

 16. Rost och rädisor den 11 december, 2016 kl 19:56

  Aja, aj.. Hoppas det går bra med fingret. Så opraktiskt med sår på vintern, särskilt på händerna. Gott att ha plats i trädgården och plats med nya pioner och annat kul. Garderoben ska jag inte ens gå in på… ett kapitel för sig.
  Snygga stöd av armeringsjärn.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 11 december, 2016 kl 20:29

   Tummen börjar bättra sig tack och lov. Fördelen – jag kan inte diska mm 🙂 Mer plats är alltid bra och en skogsbacke med stora stenar ännu bättre.

   Carina

 17. Anni den 12 december, 2016 kl 11:29

  Här var jag så imponerad av att du genomfört och avslutat saker i tid (jag känner ju så väl igen mig i det där med att dra igång och sedan inte gå hela vägen), men så avslutar du med sågen! Aj! Det gör ont i hela mig!

  Snabbt snabbt övergår jag till att titta på de fina pionstöden, undrar om jag ska försöka vara en sådan där som gör klart – jag kan ju inte fortsätta att bara tänka att jag borde ha pionstöd … Dina är otroligt snygga!

  Önskar dig en fin vintervecka.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.