Hamamelis x intermedia 'Diane' - trollhassel

Exploderande vårtecken från den senaste veckan

Exploderande vårtecken – inte trodde jag dem skulle dyka upp och blomma så snabbt. Från rejäl tjäle och ett lager med snö till blommande på ungefär 7 dagar är smått surrealistiskt. Snön hade börjat töa innan men jag hade snö här på måndag och bilderna fotade jag fredag. Men jag har en teori om att de hade bra knoppanlag då efter jul när vintern kom – de låg helt enkelt i startgroparna redan då. Jag lovar på heder och samvete – vintergäcken syntes inte för en vecka sen ens där snön hade försvunnit.

Exploderande - vintergäck, Eranthis hyemalis
vintergäck, Eranthis hyemalis
Exploderande - Trollhassel - Hamamelis x intermedia 'Diane'
Trollhassel – Hamamelis x intermedia ’Diane’
Exploderande - Crocus chrysanthus 'Zwanenburt Bronze'
Crocus chrysanthus ’Zwanenburt Bronze’
Exploderande - Adonis amurensis, guldadonis
Adonis amurensis, guldadonis

Cyclamen som blommade innan snön

Cyclamen coum, dvärgcyclamen, har jag haft länge men den har aldrig vuxit överdrivet bra eller för den delen blommat. Men i höstas fick den en ny och betydligt soligare plats och det verkar ha gjort tricket…

Cyclamen coum - dvärgcyclamen
Cyclamen coum – dvärgcyclamen

Två nya snödroppar bland vårtecknen

Och det är väl också en del av vårtecknen – en växtbeställning har landat från Danmark. Och den innehöll några snödroppar bland annat. Det är nästan så att jag skulle kunna drabbas av Galanthofili. Men än så länge har jag ändå en gräns för vad som känns rimligt för en lök. Men sorter som Trym, Trymposter de är flera som har den där speciella och väldigt vackra formen står på önskelistan och kommer garanterat flytta in i någon form.

Galanthus elwesii 'Hörup' - turkisk snödroppe
Galanthus elwesii ’Hörup’ – turkisk snödroppe – Dubbla märken hos den här selektionen som dessutom är mer än dubbelt så hög som andra jag har
Galanthus elwesii 'Jessica' - turkisk snödroppe
Galanthus elwesii ’Jessica’ – turkisk snödroppe – har en svag skuggning i grönt på utsidan av kronbladen eller om det är foderblad… ’Jessica’ kan ofta få två blomstjälkar per lök men då är den andra blomman oftast utan de gröna fläckarna på de yttre kalkbladen

Spanar efter andra exploderande vårtecken

Eller egentligen inte men en som jag kikar efter är den dubbla vintergäcken – Eranthis hyemalis ’Flore Pleno men jag hittar inte ens skylten just nu. Kanske har jag en felaktig minnesbild av var jag planterade den. Men medan jag letade så har jag i vart fall klippt ner irisar och diverse gräs.

Eranthis hyemalis - vintergäck
Eranthis hyemalis – vintergäck
Hamamelis x intermedia 'Diane' - trollhassel
Hamamelis x intermedia ’Diane’ – trollhassel – doftar gott liksom snödropparna gör om jag tar in dem

Till nästa vecka har kanske de dubbla snödropparna som står i djup skugga men som trots det har stora vita knoppar slagit ut. Och kanske har de som var exploderande den här veckan blommat klart. Det ska om långtidsprognosen stämmer komma in mer snö i mitten av mars. Så vår mesta vintermånad här lever i så fall upp till sitt namn. Första irisen har dragit iväg på ett par dagar och nu börjar knopparna visa färg – och som vanligt är det ’George’ som är först ut men i år blommar den en månad senare än ifjol. Bilden är från 11:e februari 2020.

Iris reticulata-grp 'George'
Iris reticulata-grp ’George’

Hos Trädgårdsfägring är det en skön blandning mellan vårtecken och annat trädgårdsrelaterat.

Gissar att vi är flera som kommer fortsätta kika efter vårtecken…

20 Kommentarer

 1. Marit den 1 mars, 2021 kl 12:20

  Så fine vårtegn hos deg, og så hurtig som de kom opp! Det er så hyggelig å se alle vårtegnene hos deg, og jeg lengter veldig etter å se mine. De er dessverre godt gjemt under snøen, og det er stadig 20 cm igjen av den. Hamamelis har jeg ingen av, og det må jeg se å få kjøpt meg. ’Diane’ er veldig fin.

  • Carina den 1 mars, 2021 kl 16:53

   De hade hos Vegge när jag var där. Jag är väldigt förvånad över att snön och en hel del av tjälen försvann så snabbt som den gjorde. Brukar tycka att det är en rätt tröstlös period när snö ska smälta bort. Men jag är bara glad 🙂

   Det kanske är bra om du har snö kvar – här ska bli kallare igen.

   Kram, Carina

 2. Marijke Verdonk den 1 mars, 2021 kl 13:06

  Good afternoon dear Carina,
  Great to see your wonderful springphoto’s. I love the Adonis and the Iris.
  Enjoy the beautiful springweather!!
  Rosehugs Marijke

  • Carina den 1 mars, 2021 kl 16:55

   Thank you Marijke!

   It’s always nice to go out and be surprised by the plants that were hidden by the snow and that start to flower straight away.

   Hugs and wishes that you have a nice spring weather as well! Carina

 3. Lisbeth den 1 mars, 2021 kl 18:28

  Jeg skal da love for, at det går stærkt hos dig, det er lige før, du er foran mig.
  Mine Iris reticulata er ikke sprunget ud endnu.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 3 mars, 2021 kl 13:23

   Oj då! 🙂 Men jag har tänkt flera gånger när jag läser danska bloggar tidigt på säsongen att vi är i samma fas och ibland är jag tidigare. De jag visar nu växer i lätt jord och varma lägen så det påverkar säkert också. Så småningom brukar ni ha mer vår än jag en period.

   Kram, Carina

 4. Titti den 1 mars, 2021 kl 19:21

  Varje litet vårtecken får hjärtat att ta ett skutt 🙂 ÄNTLIGEN!! Lärkan har kommit till ön och hönsen har vårfnatt…
  Härliga bilder och jag njuter av varenda bild…
  Kram från Titti

  • Carina den 3 mars, 2021 kl 13:24

   Tack – roligt att få bjuda på lite vardagsnjutniing. Ååå lärkan – jag får gå ner på något av fälten och titta. Där brukar de synas först.

   Kram, Carina

 5. Villroses hage den 1 mars, 2021 kl 19:46

  Utrolig nydelige Hamamelis! Skulle gjerne hatt, men finner ikke plass…
  Håper vårtegnene ligger klar under snøen her også!
  Ha det fint!
  /Irene

  • Carina den 3 mars, 2021 kl 13:25

   Tack Irene!

   Jo jag gillar dem och vill ge dem rejäl plats så där så jag kan klippa lite på senvintern och ta in. Håller tummarna för dina vårlökar och växter – de är ju nästan alltid skapta för att klara sig under snö.

   Tack detsamma! Carina

 6. Marika den 2 mars, 2021 kl 09:47

  Hej Carina!
  Det gick undan hos dig, har inte sett till vintergäcken men kanske skall gå en sväng , om den är så snabb. Underbar färg på George och vackra snödroppar. Våren har kommit långt hos dig. Soligt och fint idag, känns skönt. Mera snö låter inte kul men det är bättre det kommer nu än i maj som förra året.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 3 mars, 2021 kl 13:28

   Hej Marika!

   Ja det gick undan förra veckan och det har faktiskt fortsatt denna. Nu börjar irisarna slå ut. Jag läste precis att knölar av vintergäck kan ta en paus en säsong. Jag hoppas det är därför jag saknar två sorter som jag flyttade förra sommaren.

   Jag har samlat ihop mycket vårlökar – de som behöver sommarbakning – där jorden är lätt och mager och solen når tidigt. Det verkar vara en bra strategi.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Lisbeths Haveblog den 2 mars, 2021 kl 10:16

  Jeg synes også, at mange af mine forårsløg er kommet lynhurtigt i år. Jeg tænker, de har været 99% klar, da sidste frost kom, og at de derfor kom op med lynets hast.
  Jeg er misundelig på din hamamellis – jeg ville ønske, jeg havde plads til en busk mere i haven, for de orange blomster er bare SÅ flotte. Tror du den kan stå på nordsiden af en mur?
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 3 mars, 2021 kl 13:35

   Det kan de säkert men de kanske inte blommar lika mycket? Jag vet faktiskt inte men jag har sett ett stort exemplar som blommade mycket i stenpartiet i Trädgårdsföreningen i GBG och det står relativt skuggigt. Det finns flera fina i orange – Aphrodite är nog nästan ännu finare.

   Ha det gott! Carina

 8. Anita den 3 mars, 2021 kl 09:14

  Ljuvliga vårtecken hos dig! Och nu blev jag påmind igen att jag måste gå ut och titta om min vita tibast blommar. Det enda jag har hos mig som kommer den här tiden förutom julrosorna. Krokusarna är borta sedan länge, dom äter rådjuren. Snödropparna sitter så skuggigt så dom kommer senare men … det gör absolut inget, tycker om när våren tar sin tid. Men vid ett hus en bit ned på gatan så finns ett hav av vintergäck. Så, så solbringande vackert att se. Det roliga är att jag har försökt att sätta vintergäck hos mig på framsidan av huset … i år kom en upp 🙂 Funkar inte hos mig. Men … jag kan ju njuta av det gula havet en bit bort. Och trollhasseln ’Diane’ … oj så många sådana jag sett bilder på i år. Det kanske vore något för mig att satsa på …

  Kram Anita

  • Carina den 3 mars, 2021 kl 13:41

   Tack Anita! Måste vara härligt att passera ett större parti vintergäck 🙂 Jag har också tyckt de är svåra att etablera men när de väl tagit sig så börjar de breda ut sig. Jag har ju flyttat en massa snödroppar och då har jag försökt fördela så att de står allt från soligt över till rejäl skugga – då blir blomningen mycket längre men jag får ändå de där riktigt tidiga vårkänningarna.

   Kika efter Diane men Aphrodite tycker jag är finare i färgen mer apelsinskalsorange. Det finns ett knippe namnsorter i gul-orange-bärnsten så frågan är kanske vad plantskolan har.

   Kram, Carina

 9. Ulrika den 4 mars, 2021 kl 07:27

  Hej Carina,

  Ja det gick verkligen snabbt i år, total scenförändring på bara några dagar. Men fr o m idag ska det visst hålla sig kring nollan så då stannar det upp lite. Gör inte så mycket, våren får gärna ta tid (bara den kommit igång…)
  Har flera år försökt få vintergäcken att bilda mattor och har läst att den uppför sig som ogräs hos vissa. Här är den mer svårflirtad och vill sig inte riktigt. Gillar den under träd.
  Passar mig också från att trilla ner i snödropps”träsket”. Har några få sorter men lämnar de riktiga dyrgriparna till mer hänförda.

  Ha det fint! Kram Ulrika

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:43

   Visst känns det skumt och faktiskt helt oväntat. Men då är jag åtminstone inte ensam om upplevelsen 🙂 Det tog några år efter att jag lyckades etablera första vintergäcken tills den började breda ut sig. Först skulle den fröa och sen ska de små växa till så du får nog uppleva det så småningom hoppas jag.

   Kram från Carina

 10. Anni den 7 mars, 2021 kl 22:08

  Jag tror också att våren var på väg betydligt tidigare, men så blev det plötsligt rejäl vinter. När snön smälte var våren förberedd och så gick det så snabbt som det gjorde. Nu har det väl lugnat ned sig lite när det blev kallare igen. Hoppas att det inte blir för många bakslag, vi är så många som behöver våren!

  Här börjar vintergäcken sprida ut sig på alla möjliga och omöjliga ställen. Jag som inte ens gillar gula blommor 🙂

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:46

   Hmm vet inte om jag heller gör det men när jag är svältfödd på våren funkar det mesta… Undrar om jag satt dem om de blommat senare. Jag har bara gjort ett magplask och köpt de lökar jag hittat för rimliga pengar. Fast det vore lätt att fastna i deras små intrikata detaljer. Vände upp och ner på 3 – Flore Pleno, Dionysos och Hippolyta och det är fascinerande hur olika de är fast alla 3 är fyllda 🙂

   Jag har en växtbekant nära mig som har krukat några sorter där har jag lämnat en intresseanmälan 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.