Nyanläggning - Rhododendron 'Black Widow'

Nyanläggning och nästan före, efter får komma sen

Nyanläggning – herregud som jag har funderat. För första gången så har jag ingenstans att sätta ner nya växter. Och att sköta saker i kruka är jag väldigt dålig på. Att sen nyanlägga när det är så torrt som nu och inte en regndroppe i sikte är kanske inte så smart. Men så tänkte jag att – å andra sidan får jag ändå vattna allt så varför inte anlägga och sen vattna där? Sagt och gjort! Tittade ut genom ett fönster en dag och tänkte att där ska de röda rhododendrona få sin nya plats. Bara så!

Nyanläggning
Nerklippt sly och på det kasserat ensilage får bli basen.
Nyanläggning
Tyvärr är det ingen skottkärrevänlig sluttning, det är små stentrappsteg som naturen skapat som hindrar en lätt resa med skottkärran upp

Ljusgröna blad startade nyanläggning

Det var de ljusgröna bladen hos de små frösådda ekarna som talade. I den sluttningen glesade jag ca 2016 men slutade sen. Så jag beväpnade mig med min japanska såg och en sekatör och gick lös på det som inte ska få vara kvar. Dagen efter la jag till en grensax och en vanlig fogsvans. Fogsvansen använder jag för att såga bort det där lagret som lagt sig över befintliga stenar men som är omöjligt att dra eller hacka bort. Det är alla smårötter från träd och buskar som binder ihop det. Men fogsvansen – jösses så bra det går och så många fina stenar som ligger strax under ytan.

Rhododendronhybrider - Rhododendron 'Taurus'
En vacker röd är Rhododendron ’Taurus’
Nyanläggning
Enen i mitten är friserad, eller uppstammad vilket man vill. Den planteringen får namnet ’bee hive’ och där hamnar Warren Bergs fina Bee-sorter
Nyanläggning
Kommer sluta däruppe där ensilaget tar slut tills vidare. Det är några större granar som behöver tas ner däruppe. Annars har jag handsågat ner relativt stora träd med den japanska sågen, den är så bra!

Röda rakan efter nyanläggning

Plötsligt hade jag röjt högre upp än jag tänkt mig och skapat en lång rak sträcka längs gränsen. Där får de rödblommande rhododendrona bo nu. Det är sorter som ’Taurus’ och ’Erato’ och flera andra som ska stå där. Men jag har börjat med de nya jag köpt i år.

Decembersolen - Rhododendron 'Erato'
..och en annan som också lyser är Rhododendron ’Erato’
Nyanläggning
Älskar stenar som den här..

I veckan..

..så har jag fortsatt med skogsbacken för nu är jag taggad igen. Samtidigt så har vi, pappa, börjat gräva och ta bort ett par stora gjutna murar. Tilltron till att jag kan bidra är liten. Men jag har fått lägga ner tanken om att ta bort alla murarna och skapa en sluttning. Men det finns fördelar jag kan skapa så här också. Varför inte spaljera fruktträd mot den nedersta till exempel. Den är ca 150 cm hög bara den. Träning får jag gott om i sluttningen. Men jag har konstaterat att en rhododendron som växt några år behöver släpas upp ovattnad. Så nu har jag ställt en stor murarbalja högst upp och dränker de där, en och en, något dygn innan jag sätter ner dem. Så småningom kommer efter-bilder. Nu behövs det några lass torv och gödsel också för de andra växterna.

Jag länkar till Trädgårdsfägring och ser fram emot mer trädgårdsläsning. El ninjo har tydligen redan anlänt ett par månader tidigare än vanligt.

Värmen ökar och solen bara fortsätter stråla!

15 Kommentarer

 1. Ulrika den 8 juni, 2023 kl 21:10

  Jamen se där, lite verkligt trädgårdsarbete 🙂 Varför plantera något där det bara är att sätta spaden i jorden?… Det kommer bli en vacker miljö med lysande röda rododendron. Är väldigt förtjust i såna miljöer, där man förädlar det som redan finns och stenen skulle jag gärna ha här!
  Trädgårdsarbete är inte att förakta som träningsform, vem behöver gym?

  Kram Ulrika

  • Carina den 9 juni, 2023 kl 08:21

   Jamen visst 🙂 Nä här är det ganska meningslöst att bara sätta spaden i jorden. Där just jorden är kruxet. Det är ett tunt lager skogsförna över berg… Så att bygga uppåt är nästan det enda som fungerar. Det finns en ännu vackrare sten som varit blottad länge. Den står som ett utropstecken, en istidslämning gissar jag, där skogsbrynet börjar.

   Jag tror också att det kan bli himla fint.

   Kram, Carina

 2. Marit den 8 juni, 2023 kl 21:44

  Det blir nok flott der med mange røde rhododendron. Du utvider bedene dine ser jeg. Bare røde rhododendron hadde jeg nok aldri funnet på å ha her, men jeg synes de er veldig fine når jeg ser de hos deg 🙂
  Ja, den steinen hos deg skulle jeg også gjerne hatt!

  Klem, Marit

  • Carina den 9 juni, 2023 kl 08:25

   Egentligen flyttar jag från den tänkta tomten till tomten jämte. Jag har alla möjliga färger på rhododendron, med drygt 400 blir det så. Men jag tycker inte det är vackert att blanda hur som helst – tvärtom. Samlar gärna ihop för att skapa lugna och vackra miljöer. Det kommer bli en väldigt lång, nästan cirkel, som går från rött via rosa över till de varma aprikosa till gult och sen vitt. Ett litet hopp och sen de som blommar i olika lila nyanser.

   Sten är väldigt snygg men är lite blek eftersom den legat gömd under mossa, gräs och rötter.

   Kram, Carina

 3. Marika den 9 juni, 2023 kl 09:53

  Hej Carina!
  Det är inget lätt jobb du håller på med, men det blir säkert fint. Kommer du att flytta allt du planterat till ett nytt område? Låter som ett jättejobb. Blev så imponerad av alla fina rhododendron på Kew. Stora träd , de trivdes verkligen och hade vuxit länge.
  Ha det bra /Kram Marika

  • Carina den 10 juni, 2023 kl 08:19

   Hej Marika!
   Nä det är rätt tungt men det är å andra sidan rätt skönt eftersom det är lätt skugga där i sluttningen. Jag har väl tänkt flytta allt. Men när det kommer till de större träden så behöver jag hjälp och få de lyfta med kran som är monterad på traktorn. Men de tänker jag lyfta innan jag fyllt på en massa jord eftersom deras rotklumpar är stora. Att plantera de efter – då får jag gräva som jag vet inte vad.

   Har bara sett en liten del av Kew men den gjorde mig tyvärr besviken. Men efteråt har jag förstått att vi la för lite tid där. Mitt bestående minne är från kaoset när vi skulle få oss något att äta. Det har knöfullt med folk överallt och det gällde att försöka hitta platser bland andra sällskap.

   Kram, Carina

   • Marika den 11 juni, 2023 kl 10:35

    Hej Carina!
    Då tror jag att du borde göra ett nytt besök. Vi koncentrerade oss i år på att se det vi inte hann med eller som inte blommade förra gången. Vi hade en lugn vandring för oss själva och ibland någon skolklass, och inga problem att få mat i oss. Kanske var det mindre folk p.g.a att Chelsea FS var samtidigt.
    Kram Marika

    • Carina den 13 juni, 2023 kl 07:41

     Hej Marika!
     Funderar när vi var där men det var nog en väldigt fin vårdag som antagligen lockade ut mängder av folk 🙂 Och vem vet – det är enormt längesen jag var i London nu.
     Kram, Carina

 4. Sydney den 10 juni, 2023 kl 14:24

  Sikke meget hårdt arbejde, men jeg tror, det bliver et meget flot sted til den røde rhododendron. Dejligt at have et nyt projekt i haven.

  • Carina den 13 juni, 2023 kl 07:43

   Jo det är mycket jobb, särskilt nu i värmen men jag tror också det kan bli fint. Hela trädgården är ett enda stort projekt. Idag är det gräsmattor överallt. Men så sakta kommer det förändras. Nu har jag en mental plan för hur det ska kunna bli. Bara det känns som ett stort framsteg.

   Allt det bästa, Carina

 5. Sognafaret den 12 juni, 2023 kl 08:52

  Steiner i hagen gir liv og litt særpreg. Røde blomster er nydelige når de står på rekke.

  • Carina den 13 juni, 2023 kl 07:40

   Tack, jo jag tror det kan bli fint med de röda i den ljusa skuggan. Det blir mycket grönt emellan för att balansera.

   Allt det bästa! Carina

 6. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 12 juni, 2023 kl 16:01

  Hej,vilken vacker färg på din Rhododendron det är så otroligt fint med rött en lite mustig kulör.Du har det du gör men så fint det ska bli när du har jobbat undan det kommer att bli en fin lund även där,vad härligt med hjälp av din far då går säkert jobbet mycket lättare.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 13 juni, 2023 kl 07:40

   Tack Margareta!
   Jo jag tror det kommer bli fint. Men jag gör jobbet själv. Det var på ett annat ställe pappa grävde eftersom vi måste göra något åt avloppet vid fastigheten. Men jag får hjälp när det behövs en kran, grävmaskin eller störra lass jord 🙂

   Allt det bästa! Carina

 7. Anni den 14 juni, 2023 kl 23:50

  Jo du, att vattna växten där den står och sedan inse att den blivit för tung för att flyttas på, den läxan har man ju lärt sig! Fogsvans och japansåg tar jag till mig, även om de verktygen inte lär behövas just hos mig.
  Härligt rött!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.