Trädgårdens vackraste vy - Parc de la Tëte d'Or

Guldparkens vackraste vy

Guldparken – Parc de la Tête d’Or

Hit beger jag mig när jag är ledig. Det är helt underbart att vandra dit längs le Rhône och in genom de gyllene grindarna som möter vid ingången närmast floden. Vet inte om jag hittat en enda favoritvy, det är nog mer att jag väljer bort delarna med formella rosenkvarter och annat till förmån för delarna med stora träd och buskar, eller den botaniska delen. Men här finns allt inklusive ett zoo. Går hit varje gång jag är i Lyon när jag behöver avkoppling. September förra året skrev jag så här…  En hel del av fröerna har grott, till exempel Ampelopsisen med de vackra bären.

Trädgårdens vackraste vy - Parc de la Tëte d'Or

Den här bilden får representera det jag gillar… Stora uppvuxna träd som den enorma cedern i förgrunden, sveper sina grenar över lägre träd och buskar

Vägen dit längs le Rhône

Försöker hitta ett enkelt hotell på ön mellan floderna och på väg till parken gå över en av broarna så jag hamnar på solsidan av floden. Då kan man bland annat se katedralen uppe på krönet av berget – två floder, en ö och på andra  sidan av gamla stan. Vyn i höstsolen är vacker… 


Hela sträckan längs floden är en lång lekplats i olika avsnitt för olika åldrar. Gissa om de testade vattenleken eller ej…


Kärlek i parken är väl ett måste i Frankrike? Skämt åsido jag ser många, även äldre, vandra hand i hand kanske något vi borde lära av

Nandina domestica

Nandina domestica tillsammans med gräs. Såg ett exemplar av Nandina i Mölnlycke utanför Göteborg men där hade den knoppar i slutet av oktober så antagligen inga bär i Sverige. Men ett vackert bladverk.

Nu gick jag ganska raskt till den botaniska delen. Jag ville titta på alla de berberis som hade bär när jag var här i september och som knappt var mogna då. Jag fotade några bär men glömde ta mer än namnen. Har liksom återupptäckt berberis och tagit släktet från fullistan till finlistan. Det måste ju inte se ut som 70-talets eller om det nu var de ljuva 80-talets hemska häckar. Istället för berberisbilder några andra som var och är riktigt vackra nu…

Klockvis från övre vänstra – Fraxinus angustifolia ’Redwood’, okänd men vacker buske med doftande blommor nu i november, Callicarpa dichotoma och Mahonia bealei

Den här gången hade jag inte med någon kamera, bara mobilen. Enkelt att slippa bära och visst tar den bra bilder men visst är det något med skärpan ändå… Och jag har sett så många strukturer och härliga detaljer i gamla stan jag hade velat fota men det kanske är för att jag inte kunde.

Veckans tema i blommig fredag är ’Trädgårdens vackraste vy’. Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Ha en härlig helg!

43 Kommentarer

 1. Helene; Trädgård i Torslanda den 16 november, 2017 kl 22:35

  Ja stora träd ger verkligen vackra vyer och ett lugn. Kul att du har hittat en favorit i Lyon. Har aldrig varit där själv men Frankrike har många fina parker och trädgårdar, som borde vara mer kända här. Vi tenderar att vända blicken mot Storbitannien.
  //Helene

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:35

   Då kanske jag är som alla andra… Eller så har jag fel bild av franska trädgårdar. Jag imponeras av det där exakta i en formell fransk trädgård och förstår arbetet som ligger bakom men jag lockas inte av det, de talar inte till mig. Så i den här enorma parken håller jag mig i de stora parkliknande delarna.

   Ha en fin söndag! Carina

 2. Studio Livskraft den 17 november, 2017 kl 06:22

  Härliga höstbilder från Frankrike.
  Knotiga träd och trolska landskap fascinerar mig. Det känns som de har så mycket att berätta.
  Som att gå i en saga 🙂

  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:36

   Det är detsamma för mig 🙂 Veckorna har varit lite blandade vädermässigt men den här onsdagen var en fin eftermiddag.

   Tack detsamma! Carina

 3. lisbeth den 17 november, 2017 kl 06:43

  Jeg har nydt dine billeder fra Guldparken.
  God helg fra
  Lisbeth

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:36

   Tack Lisbeth! Hoppas du också har en fin helg! Carina

 4. Karsten F den 17 november, 2017 kl 07:52

  Hej Carina

  Gamla cederträd är så fantastiska –
  Kul att du har frön och nu småplantor därifrån:)

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:38

   Det är helt underbara träd när de kommer upp i storlek. Vi har några utanför kontoret som är otroligt vackra.

   Tack detsamma! Carina

 5. Inger den 17 november, 2017 kl 10:50

  Synnerligen vackra vyer, själv har jag aldrig varit i Lyon. Hoppas dina frösådder får en fortsatt god utveckling.
  Kram

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:39

   Tack Inger! Jag hade nog inte valt Lyon av alla ställen om det inte var för jobb. Men väl där insåg den ignoranta sidan i mig att det är en mycket gammal stad som har otroligt mycket att bjuda på 🙂

   Kram, Carina

 6. Anette den 17 november, 2017 kl 11:23

  Oj så fint! Nyheter för mina ögon.
  Anette

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:40

   Tack! Roligt att bjuda på något nytt.

   Carina

 7. Anni den 17 november, 2017 kl 12:01

  Tack för att du förflyttade mig till dessa vackra vyer, jag önskar att jag var bättre på att resa söderut om höstarna. Dina bilder blev en skön injektion av lust och energi inför den långa vintern.
  Önskar dig en skön helg, var du nu än är för tillfället.

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:41

   Varsågod, det var så lite 😉 Nu är jag hemma… ..det går 3 helger varje gång och det är lite tråkigt men om det finns fina vyer på plats så får det kompensera.

   Tack detsamma! Carina

 8. Sabelhagens olivlund den 17 november, 2017 kl 12:26

  Så vackert! En underbar plats, kul att du visar
  Ha en skön helg
  Kram Maria

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:42

   Tack Maria! Det är både skönt och vackert i ett 🙂

   Kram, Carina

 9. Luna Ek den 17 november, 2017 kl 17:03

  Så vackert namn på en park…. låter nästan japanskt. Tack för dessa fina vyer från Lyon.
  ha det gott
  Kram Luna

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:44

   En del träd växer nästan japanskt. En gammal knotig, snedväxt Ginkgo är förunderlig till exempel 🙂

   Ha en härlig söndag! Kram, Carina

 10. Gunilla Teckenberg den 17 november, 2017 kl 17:14

  Så vackert! Jag delar din förtjusning över bilden med de uppvuxna trden och den vackra stammen på cedern, hela bilden utstrålar lugn och harmoni.

  Kram!

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:47

   Tack Gunilla! Det är fantastiskt att ha en så stor och tillgänglig park så centralt i en storstad. Det märks att den är populär för den är alltid väldigt välbesökt eftersom den är så varierad. Cedrarna är mäktiga men det finns en mäktig ’rugge’ av tulpanträd också. Generellt står alla stora träd i grupper med flera exemplar och de är gamla 🙂

   Kram, Carina

 11. Marit Sønstebø den 17 november, 2017 kl 17:29

  Så flotte bilder! Den gamle cederen er veldig fin. Vakre farger på alle trærne du viser. Jeg skulle ønske at høsten hadde vart lenger, for her falt bladene veldig fort av i år.

  Ønsker deg en fin helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:48

   Förstår vad du menar. Jag känner att hösten blev längre så här även om det var lika svalt som hemma så var det mera grönt och mer färger. På något sätt blev hösten -16 någon slags ny nivå på hur en lång, varm höst ska va.

   Tack detsamma! Carina

 12. Anita den 17 november, 2017 kl 17:39

  Bara ordet Guldparken. Jag älskar träd och jag älskar din översta bild! Jag riktigt känner hur jag vandrar där längs gångvägen. Gillar också det runda bildkollaget. Tycker nog att mobilen tar bra bilder ändå. Min gamla mobil är usel på bilder men snart ska jag köpa en ny och då ska jag förhoppningsvis kunna ta bilder med den ibland och inte alltid behöva släpa med mig storkameran.

  Önskar dig en skön helg!
  Kram Anita

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:54

   Tack Anita! Storkameran med objektiv har varit på check-up efter att jag var eländigt klantig och tappade den…. Mobilen är ny och jag valde en med bra kamera – det är definitivt skillnad. Nu när jag tittar så ser bilderna ok ut. Det beror på datorn också.

   Tror du skulle uppskatta parken. Det är en ca 4 km lång slinga om man går i ytterkant och där är väldigt mycket gamla, höga träd planterade i stora grupper fördelade på växtslag. Tallar får en bit och ofta flera exemplar av varje, ekar och faktiskt en grupp stora persimonträd 🙂 Så många växtslag strukturerat visade. Där möter jag många som springer, joggar, cyklar eller går. Men jag får ingen känsla av hur mycket folk det är i de centrala delarna. Så finurligt fixat tänker jag 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 13. Villroses hage den 17 november, 2017 kl 19:15

  Jeg har vært her, vet du! En herlig plass mellom Le Rhone og La Saone 🙂
  God helg!

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:55

   Vad kul att du varit där 🙂 Av de sajter mitt företag har och där jag utbildar ibland är Lyon nog min favorit. USA har fantastisk natur om jag tar bilen och kör ca 4 timmar. Men här finns allt utanför dörren på hotellet 🙂 Och det finns trottoarer och mängder av serveringar.

   Tack detsamma! Carina

 14. Elna Slot den 17 november, 2017 kl 23:21

  Er der næsten ikke noget så smukt som høje gamle træer, og sikke fine høstfarver de er iklædt. Jeg kan godt forstå, du holder af dette sted.

  Hilsen Elna

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:57

   Det har blivit mitt andningshål där jag varvar ner mellan jobbdagarna 🙂 Och jag håller med om att det är något fantastiskt över stora träd med hög ålder.

   Ha det gott! Carina

 15. Marika den 17 november, 2017 kl 23:56

  Hej Carina!
  Vackra bilder från Guldparken. Tyvärr känner jag inte igen annat än den första bilden, från mitt besök i Lyon, förutom hotell och konferensrum.
  Trevlig helg /Marika

  • Carina den 19 november, 2017 kl 07:59

   Haha… jo det är det klassiska när man reser… Vi var flera kollegor som sprang på varann i Frankfurt och de sa samma sak. Men jag jobbar med utbildningar just nu och är nästan alltid borta två hela veckor. Det tråkiga är att det går 3 helger men på plussidan är att jag hinner se en del den där mellanliggande helgen och onsdagen när jag ändå är ledig.

   Tack detsamma! Carina

 16. Anne, hagen vår den 18 november, 2017 kl 12:17

  Hei!
  Vakre bilder. Trær gir ro. Det er godt det finnes parker man kan gå til.
  Ha det godt! Anne

  • Carina den 19 november, 2017 kl 08:00

   Tack Anne! Det är just för ron som jag söker gröna miljöer. Och här är alla träd gamla och rejäla.

   Tack detsamma! Carina

 17. Veronica Axelsson den 18 november, 2017 kl 19:39

  Vilken vacker plats på jorden…

  Jag tycker oxå att Berberis har så mycket mer att ge än de taggiga buskarna man stack sig på som barn!
  Jag kommer dock ihåg att jag plockade bladen och tuggaade på och det smakade lite syrligt!

  Jag har en som heter Red Tears som är ett smycke i trädgården från vår till vinter 🙂

  Ha nu en skön fortsatt helg!

  //Veronica

  • Carina den 19 november, 2017 kl 08:02

   Vet att jag såg bilder på din buske och det influerade… Tror du skulle gilla sorterna jag hittade här. Ska se om jag inte har mer buskbilder och färre namnbilder från förra gången jag var där.

   Platsen är underbar!

   Tack detsamma! Carina

 18. maggans blogg den 18 november, 2017 kl 20:03

  Vilka underbara vyer du bjuder oss på och en del så vilsamma för ögat att titta på förstår att du gärna återkommer hit.Ha det gott/Margareta

 19. Carina den 19 november, 2017 kl 08:04

  Parken är underbar men även miljön längs floderna. Breda gångytor med sittplatser längs floden som gör att vattnet verkligen blir tillgängligt.

  Tack detsamma! Carina

 20. Merja den 19 november, 2017 kl 10:22

  Vackert och rofullt!
  Ha en fin söndag!

 21. Linda den 19 november, 2017 kl 11:17

  Hm … jag kanske borde blicka söderut någon gång när jag tänker trädgårdsresa och inte bara åka till underbara gamla UK. Älskar parker i höstskrud.

  Här snöar det. Katten springer ut gång och gång för att genast komma in igen. Jag har lite dåligt samvete eftersom maken grejar i trädgården och jag själv inte tänker sticka näsan utanför dörren. De senaste tre veckorna har varit så stressiga på jobbet att jag just nu inte vill göra någonting annat än absolut ingenting annat än att vila.

  Ha en riktigt fin dag!
  Kram
  Linda

  • Carina den 20 november, 2017 kl 09:00

   Släng du det dåliga samvetet nånstans och ta vara på dig själv. Viktigt att lyssna på kroppen 🙂 Vi fick ca 10 cm tung snö här också men igår kväll frös det. Vi får väl se hur det blir senare i veckan men här och nu är det väldigt vackert.

   Kram, Carina

 22. Lena i Wales den 19 november, 2017 kl 12:12

  Vackert namn på en park och vacker park också. Det är så fint i och runt Lyon.
  Ha en fin söndag!

  • Carina den 20 november, 2017 kl 09:01

   Javisst är det 🙂 Jag är tacksam att det är just där vi har verksamhet. Och som de påpekat för mig… ..de har nära till det mesta. Jag kan ta snabbtåget eller hyra bil och snabbt ta mig till skidåkning, Grenoble eller Italien.

   Tack detsamma! Carina

 23. Susie på Stjärnarve... den 19 november, 2017 kl 15:30

  Här hos mig finns inte en enda Berberis – anledningen är dess fruktansvärda taggar! Redan innan vi flyttade hit bestämde jag mig för att inte ha några sådana eller några rosor. Nu har jag fallit till föga när det gäller rosor – man bor ju numera på rosornas ö!! Men en del Beberis är otroligt vackra och jag skulle nog kunna tänka mig en och annan ute i parken där man inte är så beroende av om det är taggit eller inte…..
  KRAM
  Susie

  • Carina den 20 november, 2017 kl 09:03

   Det är det fina med trädgård – vi väljer själva precis vad vi vill odla 🙂 Jag tycker om blomningen, bladen, frukterna och höstfärgerna. Tänker att taggarna gör att busken blir skydd åt småfåglar och annat.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.