Knölar - Cyclamen hederifolium - höstcyklamen

Tuffa knölar för soliga lägen

Knölar och lökar som blommar i oktober och november

Ni vet den där känslan när man får syn på vårens första crocus i rabatten… Det är precis samma känsla fast lite annorlunda att plötsligt hitta en stolt höstblommande crocus eller colchicum i oktober och november. I ett soligt läge öppnar de blomkalken så fort solen visar sig. Frost och regn – då lägger de sig ofta platt men reser sig glatt igen. Det är på ett sätt mer fascinerande än vårens blomning.

Jag tycker om att ha en plantering mellan parkeringen och ingången, helst där solen kommer åt, där jag kan glädjas en tråkig höstdag eller när det känns som vintern inte vill släppa taget. Att få se de rosa och vita blommorna gör åtminstone mig glad. Liksom cyclamens vackra blad när allt annat börjar bli brunt i nyanser.

 

Crocus

Crocus finns flera höstblommande, bland annat den som ger oss saffran, Crocus sativus. Mina är planterade i kruka för de gillar inte våra vintrar. De höstblommande är ofta högre och liksom sladdrigare i stjälken men klarar ändå av att resa sig så fort solen visar sig.

Crocus sativusCrocus sativus, saffranskrokus – det är de där långa mörkt orangeröda pistillerna man skördar. Måste vara ett tidsödande jobb…

Crocus cancellatusCrocus cancellatus har jag också planterat i kruka. Så småningom kommer den få en plats i lökbädd och om den förökar sig testar jag några på friland.

Crocus pulchellus'Zephyr'Crocus pulchellus ’Zephyr’ är planterad i lökbädd. Nästan vit med bara den svagaste  aning om blåviolett och till det mörkare ådror

Har försökt förstå mig på skillnaden mellan C speciosus och C pulchellus och C pulchellus ska ha vita ståndare medan den första ska ha gula. Och om man tittar i ’Zephyr’ här ovan så visst, ståndarna är vita. Bilder av de här kan du hitta under Crocus.

 

Colchicum, tidlösa, en krokussyster

Ofta är de höstblommande arterna av Colchicum tuffare än många vårblommande här hos oss. C autumnale i olika varianter är vanlig i löksortimentet på hösten. Mina blommar vackert från oktober och framåt. ’The Giant’ trivs i en helt vanlig ganska fuktig rabatt och har bildat massor av knölar sen jag satte de första 4 2013. Enda haken med de här höstblommande är att de har en kraftig bladrugge på våren så man får tänka lite på hur man placerar dem.
Colchicum autumnale 'The Giant'

 

Colchicum autumnale ’The Giant’ har blommat mer än en månad och hade några stolta eftersläntrare kvar i början av november. Hela härligheten visar det där både dekadenta och stolta hos de hör höstblommande tidlösorna och crocusarna

Colchicum autumnale 'Alboplenum'Colchicum autumnale ’Alboplenum’ är nyplanterad men tänk en höstblommande vit liten näckros. Den här är planterad i kruka mest för att jag hittade den i höstas och ville se blomningen på nära håll

Colchicum autumnale 'Lilac Wonder'Colchicum autumnale ’Lilac Wonder’ har varit jättetrög med att börja blomma. Jag har avskrivit den som död flera gånger. Jag gissar att de står aningens för torrt…

Colchicum x agrippinum

Colchicum x agrippinum är underbar med sin ljust rödvioletta färg och rutorna i en mörkare nyans inuti blomman. Planteras så att man kommer åt att njuta av innehållet

Höstblommande cyclamen

Cyclamen som blommar på hösten har pyttesmåblommor och det är ett rent under att man kan välja att växa och blomma i de här temperaturerna. Typiska cyclamenblommor men så små i jämförelse med de vi har inne på fönsterbrädan. Men en annan detalj som är minst lika värdefull – bladen… Samma art men två olika knölar – typiskt att varje knöl har sitt speciella mönster och man kan lätt bygga en mycket variabel höstmosaik med bara dem. Blommorna är mer ’konforma’ om man säger så. Hos mig börjar de blomma i septembr i ett skuggigt läge.

Cyclamen hederifoliumIntrikata mönster och former… Ibland är bladen långt utdragna ibland betydligt mindre. Mönstren är oändliga liksom taggningen i kanten av bladen. Knölen i nästa bild får helt silvriga blad. Cyclamen hederifolium

Cyclamen hederifoliumCyclamen hederifolium i blom, representativ för artens blommor men det finns namnsorter och en vit variant

Cyclamen purpurascens får lite mörkare rosa blommor och den börjar ofta blomma i slutet av juli, början av augusti hos mig. Den får lite mer sol än de andra knölarna. Den och C hederifolium blommar parallellt ett litet tag men sen säger den här lilla godsaken hej då!
Cyclamen purpurascens – se hur kronbladen är vridna som propellrar… Blommorna är små och detaljrika så odla de där det går att titta på nära håll

Det här är 3 släkten med lökar och knölar som bidrar med vacker blomning under sena hösten. Jag hoppas du kan odla några hos dig och numera går det att hitta flera i vanliga handeln. MEN köp aldrig de stora Cyclamen hederifolium knölarna som styckesäljs av en del. De är alltid skördade i det vilda där de börjar bli mer och mer sällsynta! Så handla från odlare och försäljare som får fram knölar på ett hållbart sätt.

Hoppas du får en fin hösthelg! Jag är i Frankrike och den här helgen ska jag se om jag kan få besökt Les Traboules, som är en mycket speciell del i Lyons ’gamla stan’.

 

 

24 Kommentarer

 1. Karsten F den 11 november, 2017 kl 14:38

  Hej Carina

  Vilken bra översikt på dessa höstblommande knölar och lökar!

  Jag har just köpt en Colchicum bornmuelleri som jsag hoppas blommar nästa höst.

  Ha en fin tur till Frankrike

  • Carina den 11 november, 2017 kl 22:39

   Tack Karsten! Det är trevliga lökar att ha i höstträdgården. De ger en kick i både regn och solsken med sin färg.

   Lyon är en härlig stad och det är den sajt där jag trivs bäst 🙂

   Carina

 2. Marit Sønstebø den 11 november, 2017 kl 16:18

  Så mye flott du har som blomstrer hos deg! Cyclamen er helt klart min favoritt. Spesielt de med helt grå blader. De skulle jeg gjerne hatt overalt. Uansett er blomstene på alle sammen så søte 🙂

  Kos deg i Frankrike!

  Klem, Marit

  • Carina den 11 november, 2017 kl 22:41

   Jag är beredd att hålla med… blomningen är fin men sen håller bladen så otroligt länge… Nu vet jag inte hur mycket som blommar, har inte koll på vädret hemma. Men hela oktober var de fina 🙂

   Har hittat en ny och helt sagolik garnaffär…

   Kram, Carina

 3. Rost och rädisor den 11 november, 2017 kl 16:28

  Visst är det särskilt trevligt att mötas av fin höstblomning när man kliver ur bilden. Så tänker jag också. Bra att få veta att jättecyklamenknölarna är vilda. Då ska det inte bli fler såna. Har testat en baddare som planterades efter konstens alla regler men aldrig dök upp. Kan förstås har hunnit bli för torr innan jag fick ner den.
  Önskar dig fortsatt skön Frankrikevistelse
  /Anette

  • Carina den 11 november, 2017 kl 22:46

   Visst är det härligt 🙂 Och särskilt på hösten och vintern när man inte ser så mycket mer än just vägen mellan bil och ytterdörr. Knölen gillade nog inte vår vinter. Mamma hade två men de täckte jag med kruttorr torv som jag sen la en plast över och de har kommit tillbaka. Nu får jag komma ihåg att täcka dem i år också.

   Kram, Carina

 4. Linda den 11 november, 2017 kl 17:27

  Var får du tag i höstblommande krokus och tidlösa? Jag hittar aldrig sådana – hur jag än letar. Vet inte vad jag gör för fel.

  Vad gör du med krokuskrukorna när kylan kommer på allvar? Och vad har du för jordblandning i dem?

  Jag drömmer om cyklamen i rabatten, men har tvingats inse att de nog inte kommer att fungera här i min trädgård.

  Kram
  Linda

  • Carina den 11 november, 2017 kl 22:48

   Då kommer jag sätta krukorna, eller snarare gräva ner de i växthuset. Sen får jag se hur innehåller mår till våren. Kollade lite grann var jag hittat lökar och skrev hos dig. Cyclamen behöver en plats där de kan få skydd av buskar eller lite mer värme som inne i halvskugga vid husväggen.

   Kram, Carina

 5. Gunilla Teckenberg den 11 november, 2017 kl 17:59

  Jättefint inlägg Carina! Visst är det trevligt med dessa tidiga och sena skönheter. De syns så väl eftersom de saknar konkurrenter vare sig de är vårblommande eller höstblommande.

  Glada blir vi alltid när de visar sig.

  Kram!

  • Carina den 11 november, 2017 kl 22:50

   Tack Gunilla! Jag har delat glädjen med insekter och pollinerare 🙂 Tiden kommer rusa på och snart börjar en ny cykel…

   Kram, Carina

 6. Marika den 11 november, 2017 kl 18:01

  Hej Carina!
  Intressant, jag har krokus som kommer upp på våren, men har inte sett de höstblommande till salu.
  Besökte Lyon i samband med en jobbresa, och vi promenerade i gamla stan, och såg Notre Dame. och ett litet Eiffeltorn har de också. Du kanske jobbar inom bilindustrin?
  Trevlig resa /Marika

  • Carina den 11 november, 2017 kl 22:54

   Visst gör jag det, de lite större bilarna. Lyon är den sajt jag tycker allra bäst om när jag måste resa. I gamla stan finns den absolut bästa glassen, 98 olika mer eller mindre tänkbara smaker.

   De höstblommande fick jag upp ögonen för via vänföreningen som finns kopplad till Göteborgs botaniska trädgård.

   Tack det är en hel vecka kvar! Carina

 7. Inger den 11 november, 2017 kl 21:44

  Otroligt att de orkar blomma nu, så tappert. Jag har bara tidlösan och den har blommat över.
  Frankrike låter underbart.
  Kram

  • Carina den 11 november, 2017 kl 22:56

   Då kanske jag var otydlig… Vet inte om någon blommar just nu. De första blommar i september och de sista slog ut i innan jag åkte 5:e november. Den här årstiden regnar det ganska mycket i mellan Frankrike och det har varit lika svalt som hemma. Men det är en annan kultur…

   Kram, Carina

 8. Susie på Stjärnarve... den 12 november, 2017 kl 09:30

  Vilka underbara höstblommande växter du visar! Har en hel del av dom, men inte en enda höstblommande Crocus. Vet faktiskt inte varför. Den som går bäst av dom andra här är den dubbelblommande tidlösan som blivit en riktigt stor rugge – men det tog över 10 år!!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 12 november, 2017 kl 20:05

   Det är ju ändå fantastiskt att få en rejäl rugge av tidlösa 🙂

   Kram, Carina

 9. Linda den 12 november, 2017 kl 09:36

  Haha, nej, maken är mycket medgörlig när det gäller nästan allt. Rabatter intill husväggen är dock tvärförbjudet. Bortsett från den klematis jag på något vänster har lyckats förhandla mig till 😉

  Tack för dina svar förresten. Finns det alltså en butik som heter lökar och knölar? Måste nog ge mig på att söka lite. Jag hade tänkt att jag skulle köpa lite vanliga lökar på rean nu i höst, men jag minns inte var jag grävde ner nya i våras. Jag får nog vänta och se hur gräsmattan ser ut. Det blev stora tuvor med klosterliljor och gammaldags snödroppar. Tänkte också på hur trevligt det är med till exempel snödropparna. Jag fick dem av en kompis mamma som har en gammal trädgård. Sådana blommor är så mycket roligare. Då är de inte bara vackra utan har också ett trevligt minne 😀

  Här är det strålande solsken och vitt på taken. Det mesta smälte dock bort under dagen i går även om det snöade ända tills det började skymma.

  Just det – en fråga till: var förvarar du krukorna med krokus?

  Hoppas att du får en riktigt fin dag!
  Kram och solsken
  Linda

  • Linda den 12 november, 2017 kl 18:07

   Ah, tack för svaret! Låter klokt. Hoppas att det går bra. Här är det sten på växthusgolvet 😉

   Ha en fin kväll!
   Linda

 10. Helene; Trädgård i Torslanda den 12 november, 2017 kl 17:25

  Vilken skatt! helt underbart att ha egna saffranskrokus även om det det inte är för skörden. Helt fantastiska lökar/knölar du har och underbara bilder men jag blir lite matt för jag tappar lusten så här på hösten och blundar för trädgården och vilar i det vinterbruna och kylan för att popppa upp med ny lust till våren. Beundrar dig som har samma entusiasm hela året.
  //Helene

  • Carina den 12 november, 2017 kl 20:10

   Visst är det 🙂 Jag gör som du. Det är nu jag plockar fram stickning och broderi, tar tag i oediterade bilder mm. Fast jag har nog samlat på mig en del inspiration i form av bilder under säsongen, tankar jag inte hinner med.

   Ha det gott! Carina

 11. Helene; Trädgård i Torslanda den 12 november, 2017 kl 17:26

  Vilken skatt! helt underbart att ha egna saffranskrokus även om det det inte är för skörden. Helt fantastiska lökar/knölar du har och underbara bilder men jag blir lite matt för jag tappar lusten så här på hösten och blundar för trädgården och vilar i det vinterbruna och kylan för att poppa upp med ny lust till våren. Beundrar dig som har samma entusiasm hela året.
  //Helene

 12. Jannicke den 12 november, 2017 kl 17:30

  Ja, jeg er så skjønt enig med deg. Colchicum har jeg flere av og gleder meg stort når de kommer. Safrankrokus får jeg ikke til. Har prøvd flere ganger, men de blomstrer aldri. Cyclamen er også fine, men er redd de ikke overlever vinteren hos meg. Eller er det en ekstra hardfør type du har der?
  God uke.
  Jannicke

  • Carina den 12 november, 2017 kl 20:13

   Saffranskrokusen är väldigt svår att få att överleva och blomma om. Jag är inte säker på att de kommer trivas i kruka heller. Cyclamen hederifolium är nog den härdigaste av de höstblommande. Jag odlar de under träd och buskar i upphöjda, väldränerade bäddar.

   Tack detsamma! Carina

 13. Anita den 14 november, 2017 kl 13:01

  Vilket intressant inlägg Carina. Nästa år blir det tidlösa hos mig. Jag hade det för många år sedan runt ett plommonträd (som inte längre finns kvar). Det var en välkommen färgklick varje höst. Jag är också så fascinerad av dina cyklamen. Det skulle jag så gärna vilja ha men jag tror inte jag har någon bra plats. Vi har ju så blött. Men förutom blommorna så är ju bladen ofantligt vackra. Det där med vackra blad tilltalar mig mer och mer och nu för tiden letar jag växter med tanke på bladen mer än blommorna.

  Kram Anita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.