Gräsen som trivs i de torra väldränerade rabatterna
Gräsen, prydnadsgräs – det var längesen jag pratade om dem men de är fortfarande lika viktiga. På senare år har jag inte direkt hittat några jag velat ha i handeln. Men jag har sått några som jag ville testa men som jag bara hittade som frö. Däremot var jag väldigt osäker på om de skulle klara sig här.
Purpurkärleksgräs – Eragrostis spectabilis – ett icke härdigt gräs hos mig om jag följer zonrekommendationerna men jag var trött första hösten och de fick helt enkelt stå kvar i kallbänken över vintern. Och där blev de sen stående ett antal vintrar. I kruka genom både blöta och kalla vintrar. Och i höstas satte jag ut plantorna som var kvar – 3 tror jag. I sommar ’blommar’ dem. Jag vill nog få upp höjden på vipporna till nästa år. Vet inte hur men nu känns det som de sitter nere bland bladen. Jag hade sett framför mig hur de där rosaröda plymerna svävade ovan bladen. Och om de inte svävar nästa år så får jag helt enkelt sätta dem på kullen av den upphöjda rabatten.
Flaskborstgräs bland prydnadsgräs
Flaskborstgräs, Elymus hystrix – trodde jag absolut inte skulle klara sig. Men det är också en fröplanta och den står i en upphöjd rabatt med perovskiorna. Den klarade vintern och har blivit större, stråna är många fler i år och den känns väldigt exotisk dessutom har bladen varit vinröda i sommar. Kanske ska det vara så kanska är det torkan vem vet men snyggt har det varit. Axen drar också åt vinrött.
Jätteslok i en röd variant
Melica altissima ’Atropurpurea’ – den sådde jag som ettåring för att ha i buketter men när jag tittade på den på eftersommaren förra året så såg den för frisk ut för att slängas bort. De åkte ner i samma väldränerade rabatt och där har den överlevt en lång period med rätt många minusgrader. Och i ärlighetens namn ser det ut att vara en risk för att den kommer vilja breda ut sig. Men snygg är den, riktigt snygg jättesloken. Och den är fin i buketter också.
Och så det vackraste bland gräsen
Det här gräset säljs som grönt hos florister i Sverige och de var bara så snygga axen. Jag hittade den aldrig i handeln utan jag köpte frön och dem grodde väldigt bra. Och sen fick även de flytta ut i kallbänken och har klarat flera vintrar där. Jag satte ut ett par förra året men hade 5 kvar och de ska jag sätta ner nu. Gräset heter droppax och det är ju ett riktigt bra namn. De jag satte ut tdigare står lite för skuggigt jag har satt ett i ett soligare läge och det sätter många fler ax.
Så varför fungerar de här gräsen hos mig?
Jag tror det är faktumet att jag dragit upp dem från frö som gjort att de klarat sig så bra hos mig. Medan en färdig planta, producerad i Holland sannolikt skulle ha dött. Jag har sett det här hos andra växtslag också främst träd. När jag köper något uppdraget från frö eller drar upp själv så går det bättre än när jag köper samma planta utifrån. Tänkte visa några av deras kompisar för här har jag behövt anpassa växterna efter hur torrt det är i jorden. Det är den vackra morina, Morina longifolia, och tistelaster, Berkheya purpurea, som är jättefina bland gräsen.
Men så när jag skulle importera bilderna i datorn så visade det sig att den har tappat kontakten med raid-diskarna och jag orkade inte ta itu med det nu. Du kan läsa mer om mina prydnadsgräs här. Och så är det dags för en ny vecka hos Trädgårdsfägring.
Ja, det er det samme som jeg sier om planter som jeg aler opp her. De som er ”født” her har mye større sjanse til å overleve enn de fra Holland ja. Så mange fine gress du har.
Elymus hystrix var helt nydelig.
Klem, Marit
Visst är den läcker! Trodde aldrig det skulle klara sig men trots lång och hård frost i vintras så gick det bra. Och det har blivit mycket större i år. Den upphöjda bädden är bra tror jag.
Kram, Carina
Godt at høre at det fungerer for dig med såning af græsser. Jeg har Melica altissima ’Atropurpurea i mit ørkenbed, jeg kan ikke huske, at jeg har plantet den, men det har jeg jo nok.
Kram
Ja de brukar vara tacksamma att så. Och ett annuellt självsår sig numera så jag klarar mig gott och väl. Ibland följer det med en liten planta eller frö med något man köper också. Här planterar fåglar en del frön märker jag.
Kram, Carina
Der er ingen tvivl om, at dem, der selv sår, får mere hårdføre planter. Det er dine græsser tilsyneladende et godt bevis på.
Det er i øvrigt meget fine græsser, du viser. Jeg holder allermest af dem, der blomstrer nu, så jeg slipper for visne forårsaks hen over sommeren.
Morina longifolia er utroligt sød. Den fås ikke i DK, har jeg tjekket, men jeg vil holde øje.
Mange hilsener Lisbeth
Tack Lisbeth!
Jag tycker också de är fina och egentligen sådde jag flera för att ha över sommaren och till buketter. Så det har varit en glad överraskning. Morina vet jag inte om man hittar i plantskolor här heller. Jag gick en såkurs hos en man som jobbat på Göteborgs botaniska och han hade också fått frön till kursen från dem. Och sen den sådden har jag Morina här och jag är rädd om dem 🙂 Taggiga och bedrövliga men vansinnigt vackra.
Ha det gott! Carina
Chasmantium latifolium er også en af mine yndlingsgræsser. Jeg såede den oprindeligt, og nu sår den sig selv. Marina longifolium har jeg også selv sået for år tilbage, men den overlevede kun et par år. Det er ellers en flot staude.
Då kan jag hoppas på fröplantor här så småningom 🙂 Jo jag blev uppmärksammad på att Morina kan uppträda nästan som bienn. Så i år ska jag ta frön och så igen. Jag hade sparat stänglar och skulle ta ut fröna men det var nån hjälpsam som ställde dem i en hink och i den samlades en himla massa vatten…
Ha det gott! Carina
Jag minns att några av Ekorrkornen, som skulle vara ettårig, kom upp i flera år hos mig efter jag sått dom. Och det var samma plantor, inte nya som frösått sig. Jag trodde nämligen först att det var ogräs och skulle rensa dom men hejdade mig. Mycket kraftigare blev dom dessutom vid övervintring.
Och gräs kan ha nästan lite gräsliga namn (ursäkta det dåliga skämtet) men visst låter väl jätteslok rätt märkligt. Men jag förstår att det passar i buketter, snyggt är det också.
Hoppas datorn får kontakt med raid-diskarna igen. Alltid trist när tekniken krånglar.
Ha en fin helg!
Kram Anita
Javisst är många svenska namn trista… Men gräsen är fina i bukett så det går ändå. Det kommer upp hirs i en rabatt och först fattade jag ingenting men där satte jag ut plantor för att ha i buketter förra sommaren. De skulle absolut inte överlevt. Vintern var kall och där är inte särskilt väldränerat.
Trodde jag hade hittat felet – en kontakt som hoppat ur men det löste tyvärr inte problemet. Jag försökte googla men får kontakta Inet på måndag 🙁 Men det är den speglade disken där jag har Lightroom-katalogen och jag vill inte börja på en ny.
Kram, Carina
Det er nogle flotte græsser, og hvor er det godt, at du har held med dem.
Jeg tror, du har ret i, at planter du selv sår, eller planter du køber fra en produktionsplanteskole i nærheden, har bedre betingelser, end planter fra udlandet. Det er vel også sådan man gør i skovbrug.
Hilsen Elna
En riktig nyttig post. Jeg har nettopp ”fått” et bed som er både tørt og solrikt, og dit vil jeg ha flere prydgress. Flyttet nylig noen egensådde Calmagrostis dit. Vil gjerne forsøke det siste, vakre prydgresset du presenterer der. For noen år siden sådde jeg Melica altissima ’Atropurpurea’ . Dekorativt, men ganske riktig sprer den seg (for) mye, spesielt i år, for nå har det dukket opp frøplanter mange steder.
Ha en fin uke!
/Irene
Hej Carina!
Intressant om gräs. Har provat att köpa plantor några gånger men de överlever inte. Trodde att det gått likadant för ett Miscantusgräs jag köpte förra året, men det finns lite grönt kvar, så jag hoppas att den överlever. De är ju så snygga.
Ha det gott /Kram Marika
Gräs är så vackra när de trivs och det är väl rätt klart att de trivs bäst när de växer upp i samma miljö som de sedan ska bo. Hur lång tid brukar det ta innan en fröplanta kan planteras ut?
Jag var på Blomsterlandet för några veckor sedan och där visste inte personalen vilka gräs som var ettåriga och vilka som var perenner. Suck. Då hade jag redan besökt – och vänt! – Plantagen, som är ett hån mot alla som vill ha fräscha välmående växter. Jag fattar inte hur dessa kedjor kan fortsätta , men folk i allmänhet har nog inte förstått att kvalitet och kunskap är viktigt även vid köp av trädgårdsväxter.
Jag har planterat ut samma höst ibland. Men oftast har de fått stå i en bänk över vintern. Vissa har blivit stående längre men det är mest för jag inte vetat var jag ville ha dem eller hur många jag villa ha. Nu tröttnade jag på krukor och tryckte ner allt förra hösten och det har gått bra.
Nej kedjorna är trista. Jag har en butik i Alingsås och en Wexthuset nära mig som är helt ok men jag blir ju inte superglad och köpsugen av att titta in hos dem. Plantagen är nog sämst av de alla… Och då är de inte ens billiga – min upplevelse
Kram, Carina