Höstljungen - Calluna vulgaris

Höstljungen ser helt underbar ut nu

Höstljungen, Calluna vulgaris, kommer snart blomma men jag har tittat och njutit av ruggarna ända sen i våras. På en liten plätt har jag 3 gulbarriga av höstljungen och det kan ju tyckas som samma, samma. Men så tittar jag lite närmre och ser hur olika växtsätten är. En är ’bara’ gulbarrig och växer som den vanliga höstljungen. Medan en annan kryper längs jordytan och en tredje är låg men växtsättet gör att den liknar en fint knypplad spets.

..och här skulle jag publicerat fler och nytagna fina bilder. De finns i kameran men mina raid kopplade, speglade diskar förstörda. En sak som inte ska kunna hända. Jag har inte tagit tag i att skaffa nya diskar. Väntar på besked om det går att få ut något ur de två… Bilderna kan jag lätt leva utan men där fanns också min Lightroom katalog där alla bilder är taggade och sökbara. Och det är inte en kul övning att börja om med.

Tillbaka till höstljungen

Det var efter förra sommaren när jag satte några fler sorter som jag insåg hur otroligt olika de är, växer och ser ut när de inte blommar. Och nu när de börjar växa ihop så bildar plantorna en härlig matta.

Höstljungen - Calluna vulgaris
Höstljungen – Calluna vulgaris – här är det från vänster ’Reini’, ’Easter Bonfire’, ’Kerstin’ och Spider’. Den låga i förgrunden är en vit låg sort med fyllda blommor som jag fick felnamnad

Färger och sånt hos höstljungen

Det där med färger är ju tycke och smak. Jag gillar det mesta, fördrar ännu mera men undviker ändå gärna kombinationen av gula barr och vanliga ljunglila blommor. Jag älskar de lila blommorna hos den vilda ljungen här – Calluna vulgaris – och den är Västergötlands landskapsblomma. Men just de gula barren ser jag helst med vita blommor. Och det är en kombination jag älskar – gult och vitt.

Höstljung - Calluna vulgaris 'Beoley Gold'
Höstljung – Calluna vulgaris ’Beoley Gold’

3 gulbarriga av höstljungen

Jag tryckte ner 3 gulbarriga jämte varandra förra sommaren och det visade sig vara ett lyckokast. För på håll kan de se lite samma-samma ut men om jag bara går lite närmre så visar sig variationen i växtsätt och sirlighet. ’Beoley Gold’ växer lite mer upprätt, är alldeles lysande citrongul i barret och väldigt fin.

Calluna vulgaris 'Pegel'
Calluna vulgaris ’Pegel’ en av de låga med sirliga barr, ja spets

Läget gör att jag vill ha låga plantor

All ljung jag har växer i framkant av ett litet parti med låga rododendron som också vill ha mycket sol. Och i framkant en rad av stenar som höjer partiet en aning. Och just den höjningen är så fin med låga, krypande ljungsorter. Att flera av dem sen har ett barr och ett växtsätt som mest påminner om sirliga spetsar gör det ännu bättre.

Calluna vulgaris 'Leprechaun'
Calluna vulgaris ’Leprechaun’ är också gulbarrig och väldigt snygg och lågväxt

Kompakta plantor

Den vilda ljungen här kan se ganska skräpig ut och växa lite hejsan-svejsan. Men plantorna jag har står i ett extremt soligt läge, växer i en mix av huvudsakligen sand och torv men som ändå håller fukt som de behöver. Och sen klipper jag dem. Varje vårvinter innan nytillväxten sätter fart tuktar jag dem hårt, klipper bort allt överblommat och ibland lite lägre än så. De svarar bra på den klippningen. Plantorna i bilderna är kompakta och har tagit sig fantastiskt sen jag satte dem där förra sommaren.

Blomningen duger den också

Men om du frågar mig så behöver inte höstljungen blomma. Plantorna är jättefina ändå. Men visst är blommorna hos ’Red Farovrit’, jo det ä helt rätt stavat, vackra i sin mörka rödlila nyans. Och de vita sorterna fyllda eller enkla spelar ingen roll är också fina. Nedan ’Easter Bonfire’ en bild tagen i november.

Höstljungen - Calluna vulgaris 'Easter Bonfire'
Mitten av november men ljungen har en del blommor och knoppar kvar. Och parallellt syns nytillväxten för nästa säsong. Calluna vulgaris ’Easter Bonfire’

Du kan se fler bilder och information om mina ljungplantor här. Jag länkar till Trädgårdsfägring och hoppas vi får en fin helg!

Ha det gott!

19 Kommentarer

  1. Marit den 20 augusti, 2021 kl 19:20

    Jeg husker fra i fjor at du hadde så mange flotte lyngplanter, og det er jo fint at de trives hos deg. Her er de ettårige 😉
    Jeg planter noen nye hver høst i store krukker, men de overlever ikke. Jeg får nyte dine, for de er veldig fine.

    Klem, Marit

    • Carina den 22 augusti, 2021 kl 08:12

      Tack Marit!

      Jag tror att ljungen som blir ettårig hos dig är hårt drivna och i många fall ur Garden Girl-serien. Och det är sant de torkar ofta in i februari – mars. Calluna vulgaris är härdig i hela Sverige så flera av de här sorterna borde gå på friland hos dig. Överlag är de ljungplantor man köper för att pynta på hösten inte härdiga. Medan de jag odlar har god härdighet.

      Kram, Carina

  2. Lisbeth den 20 augusti, 2021 kl 22:25

    Lyng er en skøn plante, jeg har en del, men jeg synes, de er ved at visne ned, det er ikke pænt.
    Det er fine eksemplarer, du har.
    Kram, Lisbeth

    • Carina den 22 augusti, 2021 kl 08:14

      Tack Lisbeth!

      Det jag märker är att de vill ha ett riktigt soligt läge och de behöver vatten. Jorden kan vara mager. Sen har jag klippt dem tidig vår för att hålla de snygga. Då tar jag bort alla blomstänglar och lite till.

      Kram, Carina

  3. Anita den 21 augusti, 2021 kl 09:21

    Jag. har suttit länge och tittat på den nedersta bilden, den tilltalar mig enormt, vet inte varför men jag tycker den är så vacker med de mörkt gröna, ljust rosalila, mörkt lila och lite rostfärgade färgerna tillsammans. ’Beoley Gold’ var en riktig läckerbit också.
    Har sett i backarna här att det verkar vara en riktig ljunghöst på gång. Länge sedan jag såg så mycket ljung. Det går kraftledningar på ett ställe där vi brukar promenera och där under såg jag igår att det var alldeles lila. En vacker tid.
    Hoppas du får en fin helg och vecka!

    Kram, Anita

    • Carina den 22 augusti, 2021 kl 08:17

      Tack Anita!

      Javisst är det en vacker kombination och att bilden sen är tagen i november gör det ännu bättre 🙂 Jag var ute i skogen igår och letade svamp och det var nog så att ljungen blommar rikligare än vanligt. Kanske att den också mådde extra bra av allt regnandet i våras.

      Kram, Carina

  4. Marika den 21 augusti, 2021 kl 09:45

    Hej Carina!
    Ljung är vacker, och du har fina varianter av den. Tänker på klipporna i Bohuslän, det var fullt av ljung och de var så vackra och blommade med en stark fin lila färg. Och plötsligt fanns det en vit också.
    Ha en trevlig helg /Kram Marika

    • Carina den 22 augusti, 2021 kl 08:19

      Hej Marika!

      Visst är de fina 🙂 Jag blev så glad när jag kom på vad som skulle vara en bra växt för framkanten i ett torvparti. Just där är det mycket sand i jorden och läget är soligt så lite besvärligt.

      Vit ljung – nu kom jag ihåg att när jag var liten fanns det en planta vit ljung ute på berget här. Men jag tror den är borta sen länge. Synd för de är vackra.

      Kram, Carina

  5. Titti den 21 augusti, 2021 kl 10:14

    Älskar ljung! Den sköna sensommaren. Lugnet och ljuset…
    Härliga bilder som påminner mig om att det är dags för en tur till plantskolan 🙂
    Kram från ett soligt Öland & Titti

    • Carina den 22 augusti, 2021 kl 08:21

      Visst är den fin och ljuset håller mer magi så här års. Lugnet… igår blev det skogen men dan blev finare än jag trott så en tur till lugnet vid havet hade varit kalas. Såklart du behöver till plantskolan 🙂

      Kram, Carina

  6. Lisbeths Haveblog den 21 augusti, 2021 kl 20:56

    Det er nogle fantastiske lyng, du viser – hvilken forskellighed…
    Den gulløvede med hvide blomster er så fin og let og delikat.
    Mange hilsener Lisbeth

    • Carina den 22 augusti, 2021 kl 08:22

      Tack Lisbeth!

      Det var ett lyckokast att besöka 3 trädgårdar med mycket ljung förra sommaren. De blommade inte då utan jag såg barren. Sen visade de sig vara helt perfekta i framkanten av torvpartiet. Och de gulbarriga är lite speciella tänker jag.

      Ha det gott! Carina

  7. elna slot den 21 augusti, 2021 kl 23:18

    Jeg bor tæt på nogle store hedearealer, så for mig er den almindelige hedelyng den “rigtige” lyng. Men du har mange forskellige flotte lyng i din have, og selvfølgelig kan lyng også have hvide blomster og gult løv.

    Hilsen Elna

    • Carina den 22 augusti, 2021 kl 08:25

      Det förstår jag helt och hållet. Kanske skulle det se helt galet ut att plantera andra typer av ljung med den utsikten ut mot den vanliga vilda. Sen är det som så, om jag fattat rätt, att många av de här sorterna jag har nu är selekterade bland den vanliga ljungen.

      Ha det gott! Carina

  8. Ulrika den 25 augusti, 2021 kl 19:15

    Finns det något ord inom trädgård som motsvarar ’gourmet’? I så fall är du just det. Fascineras över hur du samlar olika sorter av allehanda växtsläkten och sen djupdyker i varför just ’den’ är speciell.
    Har sett fantastiskt vackra planteringar med olika ljungsorter i täta mattor, hur fint som helst. Tänk vad många fina växter det finns och jag är helt enig med dig om att de gulbladiga helst ska ha vita blommor istället för de lila.

    Kram, Ulrika

    • Carina den 28 augusti, 2021 kl 09:14

      Tack Ulrika – det var en himla fin och värmande kommentar! Spontant kommer jag tänka på ’konnässör’ och på Konnässörsklubben när Göteborgs Botaniska trädgård hade den. Då ordnade de också marknader där de sålde överskott och på hösten en löklördag och de listorna innehöll inte en endaste blaffig tulpanhybrid men var flera A4 sidor lång och med tillresta Europeer som avundades just vår botaniska trädgård 🙂

      Jag är ju lets face it en riktig nördig samlare inom de växtområden jag gillar. Dvs inga små alpiner i scree planteringar över huvudtaget. Överhuvudtaget tänker jag att vi ska pröva mer och förvånas oftare. Och jag tycker om att lyfta fram de mindre kända men väldigt odlingsvärda så att fler kan få en chans att odla dem. Plantskolan, Furets, där jag var i förra veckan när dem stänger i höst så är det ännu en annorlunda som är borta. Och vi pratade om växtkedjetrisstessen som breder ut sig med de stora kedjorna och deras sortiment. Kanske borde man/vi starta en växtring. Jag tänker på hur man gjort i frösammanhang med ringar som Sesam där medlemmarna odlar och bibehåller gamla, sunda och mycket odlingsvärda sorter.

      Men parallellt med Konnässörsklubben som jag har många, många växter från så var jag ju också med i STA, trädgårdsamatörerna. Och via dem fick jag tidigt, tidigt i trädgårdkarriären upp ögonen för mängder av nya växter.

  9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 30 augusti, 2021 kl 11:44

    Ljung är verkligen så vacker det brukar jag beundra när den blommar i skogarna där vi bor där brukar det var lila lite överallt .Jag kan även tycka att bilden med en hel del gröna nyanser är otroligt vacker för grönt är ju skönt och så förstås den sista bilden.Ha det gott/Margareta

  10. Anni den 31 augusti, 2021 kl 11:05

    Konnässör var ordet. sa Bull.
    Som flera andra som kommenterat har jag också reagerat på all den lila ljung som blommar ute i skogarna nu. Så vackert. Någon gång skulle jag vilja uppleva en sådan där maffig ljunghed i blomningstid.

    • Carina den 2 september, 2021 kl 17:35

      Haha ja – det är ordet 🙂 Det måste vara så att ljungen blommar X-tra fint i år. Till och med de i trädgården är knöfulla med knoppar som börjar slå ut nu. Runt mig samsas ljungen med kala klippor och det blir också fint.

      Kram, Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.