Paeonia lactiflora 'Starrkärrsvägen'

Ljuvliga juni – minns i december

Ljuvliga juni…

Ljuvliga juni – det är pionernas tid. För övrigt förundras jag över hur en del teman startar som en bandspelare i huvudet och det här temat, ljuvliga juni, triggade raderna härunder och december fanns ju med i texten också. När jag läste texten så inser jag att det är bara den där inledande frasen som fastnat. Resten var nytt. 

Pionerna jag nämnde nyss är helt underbara, särskilt i juni, men 2018 blommade de tidigt och jag hade problem att få ihop pionerna till en födelsedag den 21:juni. Pionblomningen är förhållandevis kort när jag jämför med hostorna som imponerade mest på mig både i juni och resten av säsongen. Jag har gått runt därute och allt som oftast landat i… ..så vackert med blad. Men här får pionerna vara primadonnorna. Jag sökte för skojs skulle på ’bukett’ bland bilderna och valde 3 pionbuketter bara för att… ..och jag jämförde inläggen 2018 mot 2017 bara för minnet är kort. 

Pionbukett, peony bouquet

Pionbukett från tidiga juni 2018 det är de sena primadonnorna som trots allt levererade – ’Honey Gold’, ’Sarah Bernhardt’, ’Klehm’s Pink Unknown’, ’Angel Cheeks’ 


Minns i november
Den ljuva september
Den tid då
äpplet faller moget

Grå är november
Men ljus är september
För den som bara
Väntar troget

Mörk är december
Men ljuv är september
Då livet är öppet
Och redoboget

Allt är inte guld och gröna skogar

Kort minne – när jag läste midsommarinlägget 2017 hade jag opererat handleden igen… Och en parentes men ändå, om jag verkar som jag tar mig vatten över huv’et anlägger det som kommer bli svårt att hålla reda på… Inte har några krämpor så är det tvärtom. Handleden är rätt kass. Ledband har en skada 3 av 4, en 4:a är lika med att ledbandet är av. Det kan gå av när som eller aldrig. Artros i andra raden ben i handen vilket gör att nästa möjliga operation är en sk 4 corner steloperation. Då blir jag av med minst 50% av rörligheten. Man vet att, men inte när det här måste göras. Men vi är överens om att det är en sista utväg när smärtan blir konstant omöjlig och inte som nu går att hantera.  Problem med foten jag bröt…

Här och nu

Så jag njuter av det jag kan göra nu. Jag gör det mesta möjliga av möjligheterna. Och gör så mycket jag kan för sen kommer det bli svårt. De skrattade på jobbet när jag berättade om mina vandringar. Jag tar tabletter kvällen före, samma morgon och fyller på under dagen. Det hade varit lätt att använda det här som ett skäl för att låta bli. Men… Livet och hälsan blir ju knappast bättre av att sitta still. Det är därför jag kör på som jag gör med hjälp av tabletter, hjälpmedel, en dos envishet och ’fuck’ omständigheterna 🙂 Och naturligtvis med doktorns goda minne.

Därför blev det nya pioner i år också. Jag valde 5 sorter framkorsade av professor Saunders – ’Carnation Boquet’, ’Garden Peace’, ’Picotee’, ’Serenade’ och ’Tranquil Dove’

Midsommarbukett av pioner
Midsommarbukett 2017 och färgskalan är bredare mer att välja på…
Pionbukett från början av juli 2015
Pionbukett från början av juli 2015

Tillbaka till Ljuvliga juni…

Sommarens enda regn verkar ha dragit in runt 11:e juni, gett alldeles för lite väta men jag kommer ihåg att en kort stund så kände jag att – yes… nu blir det mera normalt! Sen fortsatte torkan. Jag spenderade mesta tiden vid havet – helt ljuvligt. 

Det mesta jag skrev om i juni sammanfattat i ljuvliga juni som är veckans tema Trädgårdsfägring. Så klicka på länken för fler återblickar i december på den ljuvliga juni så här års.  Blommigt fredags foto har blommor på fredag som stående tema.

22 Kommentarer

 1. Rost och rädisor den 14 december, 2018 kl 19:22

  Vad säger man… hur ljuvliga är inte pionerna och den del av charmen är väl förgängligheten och den korta perioden man har på sig att njuta. Underbara buketter. Så avis på alla som fyller i juni.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 15 december, 2018 kl 07:04

   Tack Anette! Jag är lite kluven till buketterna som innehåller annat. Nånstans gillar jag själv de rena pionbuketterna bäst. Men så frestas jag att plocka in annat ibland.

   Kram, Carina

 2. Ingmarie We/Refugium den 14 december, 2018 kl 20:40

  Javisst är pionerna underbara. Man kan inte få nog av dem. Sanslöst vackra foton av de ljuvliga buketterna. Ha en skön helg.

  • Carina den 15 december, 2018 kl 07:02

   Tack Ingmarie! Har förstått att du också gillar pioner och visst är väl även du medlem i Pionsällskapet?

   Tack detsamma! Carina

 3. Sabelhagens olivlund-Maria den 14 december, 2018 kl 21:02

  Men åh så vackert. Jag måste ju ha pioner i min nya trädgård. Varför har jag helt glömt bort dom? Dina buketter är överdådigt fina.
  Kram Maria

  • Carina den 15 december, 2018 kl 07:01

   Tack Maria! Så klart du behöver pioner… Blomning som verkligen gör sig i yppiga, rejäla buketter. Enda svårigheten är att begränsa sig när det gäller sorter 😉

   Kram, Carina

 4. Marika den 15 december, 2018 kl 10:24

  Hej Carina!
  Kan bara säga underbart är kort, men njuter i fulla drag av de fina pionerna när de blommar. Härliga buketter.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 15 december, 2018 kl 16:44

   Tack Marika! Jag njuter också och ibland är det till och med bra att en blomning inte är superlång. Då behöver jag stanna upp, ta mig tid att njuta.. Men sen går det att ordna rätt så lång blomning med olika typer av pioner i planteringarna.

   Tack detsamma! Carina

 5. Karsten F den 15 december, 2018 kl 11:10

  Hej Carina

  Pioner är fantastiska – super bilder!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 15 december, 2018 kl 16:42

   Tack Karsten! Det är lätt med så vackra modeller 😉

   Tack detsamma! Carina

 6. Susie på Stjärnarve... den 15 december, 2018 kl 11:50

  Carina – du har naturligtvis helt rätt, Charming billy är en Iris och inte något annat! Tack för rättelsen !! Jag får skylla på att jag är så otroligt stressad för det här med golvet och flytten av ALLT. (Det är inte klokt vad mycket man har, speciellt böcker. Bara trädgårdsböcker och tidningaroch deras skåp fyller Rolles hela musikrum!)
  TREVLIG HELG/Susie

  • Carina den 15 december, 2018 kl 16:41

   Varsågod! Jag odlar Billy annars hade jag kanske inte reagerat.

   Tack detsamma! Carina

 7. Lisbeths Haveblog den 15 december, 2018 kl 12:31

  Herlige buketter du viser med pionblomsterne i mange sorter. (Ærgerligt, at de blomstrer så kort.)
  God weekend

  • Carina den 15 december, 2018 kl 16:41

   Tack Lisbeth! Om man som jag odlar allt ifrån rena arter över hybrider till luktpioner med olika blomtid så får man en lång pionblomning. Många luktpioner har dessutom flera sidoknoppar så jag kan känna att det räcker ändå. Men kanske hade det känts ännu bättre om de blommade flera månader.

   Tack detsamma! Carina

 8. maggans blogg den 16 december, 2018 kl 08:49

  Så härliga bilder på ljuvliga Pioner dessa så fantastiska blommor som blommar en kort period på sommaren, så den njutbara tiden är kort och intensiv och så blir det så maffiga buketter den som du visar bild på till exempel.Det har hänt att jag plockat in några och torkat och det går alldeles utmärkt .Ha det gott/Margareta

  • Carina den 16 december, 2018 kl 09:31

   Tack Maggan och tack för tipset 🙂 Har sett att de blir rätt fina ibland när de åldras i vasen också. Ska testa nästa säsong om jag har hittar ett bra sätt att använda dem. Annars får det vänta ett tag.

   Tack detsamma! Carina

 9. Ulrika den 16 december, 2018 kl 10:10

  Härliga buketter! Krämporna vill man helst inte tänka på men hoppas det blir bättre inför sommaren som kommer.
  Ha en skön söndag!

  • Carina den 18 december, 2018 kl 08:05

   Tack Ulrika! Jag förtränger krämporna så mycket jag kan. Tyvärr kommer handleden bli sämre och sämre så jag tar vara på tiden.

   Ha det gott! CArina

 10. Elna Slot den 16 december, 2018 kl 23:17

  Fantastisk smukke buketter! Det var lige, hvad jeg trængte til at se på en mørk og kold decemberdag. Om bare et halvt år kan du igen plukke skønne pæoner.
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  • Carina den 18 december, 2018 kl 08:01

   Tack Elna! Jag hittade riktigt somriga och härliga pionbilder efter det som jag redigerade sen.

   Tack detsamma! Carina

 11. Lotta den 20 december, 2018 kl 19:52

  Åh vilka primadonnor.! Vilken skatt du har där och sen så många att du kan få ihop en bukett.. Wow! (Här i min mörka skog är det en blomma per buske som gällerJ. Ha en härlig helg. Lotta

 12. Veronica den 21 december, 2018 kl 20:57

  I dag när det är årets mörkaste dag så är det härligt att se alla fina bilder på junis blommande skönheter!

  God Jul!

  //Veronica

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.