2015 en tillbakablick

Ett tåg som gick i expressfart

Expresstågsfart är en bra sammanfattning när jag gör en tillbakablick på 2015. Vet att jag var ute och fotade den 1:a januari denna den mest ödsliga av alla dagar. Men då var det för fotoutmaningen 365 foton. Samma utmaning gjorde att jag i februari gick en vända i Trädgårdsföreningen och samlade lite inspiration. Så första lilla galleriet är just inspiration. Faktum är att jag såg en gisningsvis likadan gulblommande trollhassel i blom igår. Den gjorde sig riktigt fint i decemberdis. Ska samla ihop alla inspirationsbilder och fundera över stöd. I förrgår hittade jag makapären som man böjer rundjärn i så nu behöver jag bara lära mig svetsa. Hortensian ovan är ett fynd från 2014 – otroligt vacker, Hydrangea paniculata’Great Star’. Passande inledning på ett nytt år.

Våren rullade på fort som skam. Det målades källare, sattes lister och allt det där som man sparat tills dess man ska flytta. Ni vet de där små sakerna man ska göra sen… Inte särskilt mycket tid för trädgård alls. Mer än att det grävdes upp ytterligare lite fler lökar och två rosa frösådda julrosor som blommade för första gången och visade sig vara helt ljuvliga. Sticklingar togs, dahlior sattes, pioner grodde och då hade jag en känsla av helt vanlig vår. Vi var på kameliaspaning och blåsippsdito.

 

Försommaren kom och buketter plockades. Tulpanerna var fantastiska. Väntan på pionknoppars bristande började i maj och slutade i juli. Tack till vädergudarna för det. Namn på växterna finns om du klickar på galleriet.

I slutet av juni var jag på bilsemester i England och besökte bland annat Hidcote.  Den fotande engelska gentlemannen får symbolisera Hidcote fast har han vänt kameran åt rätt håll? Hemma tog ogräsrensning och inköpsresor vid. 2015 blev säsongen när jag skaffade en massa träd och buskar. En plan för att utöka lunden klurade jag på medan jag rensade. Och den nya månskensrabatten med sina vita pioner blommade. Irisen är ett minne från första trädgårdsmarknaden jag varit med på. Sålde själv men hade också stämt träff med en likasinnad irissamlare och byten skedde.

I mitten av september hade jag klurat färdigt på ’nya lunden’. Tydligen hade jag redan varit iväg och fyndat rea-rhododendron också. Plast var utlagd och jag hade kört jord, torv och gödsel. Där skottkärran står blir vatten gärna stående. Leker med tanken på en liten damm. Nu i december när jag skulle göra en provisorisk bädd för träden jag fyndade blev jag tvungen att gräva en dränering och slarvdamm för att samla upp vatten som stog kvar. Så egentligen är väl behovet dokumenterat och jobbet påbörjat… Det var ’bara’ grävmaskinen som var svårstartad, den riktiga alltså.

November blev trädfyndens månad och ännu mera frön från olika träd såddes. Sticklingar sattes i jord och en kamelia fyndades. Så jag är fortfarande glad för det milda vädret. Camellian har stått ute tills igår. Då täckte jag alla träd, kollade av dahliaknölarna och satte undan frösådder. Kamelian fick en lite varmare plats i garaget. Jag tänkte mig bort som idag, skidåkning lockade.. Nu kommer jag dra täcket över näsan istället. Tror jag har fått familjens rejäla förkylning i bonusjulklapp. Men då kanske jag är frisk hela 2016 🙂

 

Gott Nytt 2016!

namnteckning_medium

 

12 Kommentarer

 1. Sabelhagens olivlund den 30 december, 2015 kl 21:08

  Vilken fin krönika. Imponerande att du fick med allt i ett inlägg.
  Önskar dig ett riktigt Gott nytt År!
  Krya på dig
  Kram Maria

  • Carina den 31 december, 2015 kl 13:16

   Tack detsamma Maria! Jag var så pass dålig att orken bara räckte till ett inlägg. Nöden har ingen lag 😉

   Kram, Carina

 2. Marit den 30 december, 2015 kl 21:54

  Kjempefin krønike! Det gikk i ekspressfart ja, men du verden så mye fint du fikk vist frem!
  Jeg blir nesten syk av dine peon bilder… 😉

  Jeg lengter veldig etter våren akkurat nå…

  Godt nytt år, Carina!

  Klem, Marit

  • Carina den 31 december, 2015 kl 13:18

   Tack Marit och tack detsamma! Snart är det dags, julrosorna blommar redan som en försmak.

   Kram, Carina

 3. Anita den 31 december, 2015 kl 08:00

  Vilken trevlig årskrönika. så fint med gallerierna. Jag fastnade en lång stund bland de vita blommorna, de i din månskensrabatt. Och kamelian. Sååå vacker! Tänk att du haft den ute så länge. Jag tog in mina innan första frosten. Men jag tror vi haft betydligt mer frost än ni. Och hortensian, den var verkligen vacker. Min hortensia i kruka tog jag in den 27 december. Gillar bilden på den engelske gentlemannen, han gillar nog bilden på sig själv också för kameran ser definitivt ut att var åt fel håll 😉

  Tråkigt att du fått en förkylning. Du får kura inomhus och kurera dig.

  Krya-på-dig-kramar och en önskan om ett Gott slut på 2015 och ett Gott Nytt 2016 kommer här!
  /Anita

  • Carina den 31 december, 2015 kl 13:21

   Tack Anita! Hoppas att den vita månskensrabatten blir ännu finare i år. 2015 var första säsongen. Ja vi har nog haft ovanligt milt. Den har stått i en carport och klarat ett par minusgrader. Men nu ser det ut som det ska bli neråt -10.

   Tack detsamma och tack för hälsningarna! Kram, Carina

 4. Katarina/En grön sida den 31 december, 2015 kl 09:27

  Åh, vilken härlig sammanfattning av ett händelserikt år!
  Mr Hidcote tar förmodligen en blomsterselfie…. =oP
  Underbara bilder, som får mig att känna dofterna av växter, men också av jord. Spännande att se hur din lund utvecklas, blir det en damm eller inte?
  Hoppas din förkylning ger sig av riktigt snart, men absolut är det ett tecken på ett friskt och härligt 2016!
  kram
  /Katarina

  • Carina den 31 december, 2015 kl 13:24

   Tack Katarina! Ja det blir lätt mycket bilder under ett år. Ja det får nog bli någon form av damm. Det är ju en bergsplatå och nu står det vatten överallt efter regnen. Så nöden kommer nog tvinga fram en 🙂

   Tack för hälsningar och tack detsamma! Kram, Carina

 5. Lotta den 31 december, 2015 kl 10:33

  Vilken fin krönika! Säger som Katarina om bilderna!
  Lycka till med det nya året!
  Kram Lotta

  • Carina den 31 december, 2015 kl 13:26

   Tack Lotta! Vi hoppas på ett riktigt lyckligt 2016 🙂

   Kram, Carina

 6. Kristinas oas den 31 december, 2015 kl 11:17

  Härlig krönika och du har verkligen haft ett intensivt år med husfixande och massor av nya träd och andra växter. Blåsippsbilden är ljuvlig, vill ut och spana på mina tama blåsippor nuuu… 😉
  Skickar en stor krya på dig-kram!
  Kristina

  • Carina den 31 december, 2015 kl 13:28

   Tack! De tama har jag inte ens tänkt på att titta till. Men så varmt som det varit – varför inte 🙂

   Tack – det hjälper säkert! Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.