Favoritsommarblommor, Vit Ageratum 'Dondo White' - leverbalsam

Favoritsommarblommor satt under press

Favoritsommarblommor – se min hjärna har redan gjort om temat. För visst stog det ’favoritsommarblomma’ när jag läser temat en gång till. Det här med favorit, att favorisera är en svår konst. Och en jag hittills inte bemästrat om du nu ens trodde att jag försökt.

Att favorisera är något negativt i många sammanhang. I vissa är det bra eller helt ok. Jag favoriserar trädgårdsarbete framför lagsport till exempel. Jag favoriserar vissa växter framför andra MEN då målar jag med en extremt stor pensel.

Favoritsommarblommor - Ageratum
Sensommarbukett med Ageratum ’Red Cutting’

Det är egentligen bara stenparti- och alpinväxter jag inte lockas av. De är säkert undersköna, underbara och en massa andra under- men jag är lat. Eller snarare – jag ogillar förvaltning. Min erfarenhet är att stenparti, alla partier med låga växter lockar till sig varenda frö av maskros, gräs och allt annat. Att de små fröna ligger där och omsluts och sen – jajamän…

Favoritsommarblommor den jag alltid odlar

Jo jag har ju då en… Ageratum den otrendiga, osäljbara högsommarblomman. O:na stog en bekant som jobbar i odlarbranschen för. Ageratum säger hon är osäljbara i Sverige. Jag säger – tur det finns frön. Jag köper frön till de höga sorterna. De är helt perfekta som massplantering. Gillar du jätteverbena så kan ageratum bilda en lika vacker plantering med elegant blomning men lägre. För mig är det största värdet – de är det ultimata komplementet till sensommarens stora blommor hos dahlia, solhattar och annat. Nej jag ändrar mig – de är de perfekta komplementet till allt. Sådär! Färgen är mjukt lavendelblå, syrenlila eller vit. En sort, ’Red Cutting’ har en rödviolett ton. Ser att glädjande nog så heter den höga jag odlar Ageratum nuförtiden. Ibland har de kallats leverbalsam…

sommarblomsdröm med vit Ageratum 'Dondo White'
Sommarblomsdröm

Gå igenom lådan..

Ja nu är det snart dags. Jag har hittat växten som kommer ge tonen åt sommarblommorna. Men jag kommer komplettera oavsett nyans med just det… Ageratum. Men jag har inte bestämt – det kan bli sommaren jag hoppar över sommarblommor. Blir du sugen så leta efter sorter av A. houstonianum. De blir ca 70 cm höga och producerar massor av sidogrenar som blommar. Blomningen är väldigt lång från sommaren och ut på hösten.

Favoritsommarblommor – Ageratum är lätta och tacksamma att så. Jag sår några frön i en liten grupp i till exempel egengjorda papperskrukor. Fröna gror snabbt och när de kommit upp en liten bit skolar jag om dem en gång innan utplantering. Då får jag en kraftig planta att sätta ut. Och de behöver inte sås så tidigt ifall du har ont om plats och ljus.

Favoritsommarblomma – veckans tema i trädgårdsfägring. Ageratum är den jag lyfter fram varje gång vi närmar oss det här temat det kan du se HÄR.


Jag ska, jag ska inte, jag ska, jag ska inte, jag ska…. ..så sommarblommor kanske!

Instagram@Carina Lind

30 Kommentarer

 1. Gunilla Teckenberg den 18 januari, 2019 kl 08:09

  Hej Carina!

  Fin krönika du författat i ämnet sommarblommor – eller var det favoriterna? Jag får nog lägga mig platt här, kan inget om sommarblommor annat än att ringblommor var det allra första jag odlade här, blev så där…hur man nu kan misslyckas med ringblommor.
  Sommarblommor har aldrig egentligen väckt mitt intresse och jag har inte gjort någon djupare analys av det än att det kan ha sitt ursprung i att jag inte är så fixerad vid just blomningen.

  Kram!

  • Carina den 18 januari, 2019 kl 16:56

   Tack! Hade det inte varit för att jag gillar att plocka buketter så hade jag också lagt mig platt tror jag 🙂 Faktum är att jag lyckas inte heller så bra med ringblommor. De trivs hos mig när något fåtal av ’fin’ sort kommit upp,, frösått sig – sen lever avkomman kvar. Men den lär vara bra gröngödsling så de får husera så länge jag inte behöver ytan.

   Kram, Carina

 2. Elna Slot den 18 januari, 2019 kl 10:17

  Det er altid svært med favoritterne, for der er så mange! Men man bestemmer jo heldigvis selv, hvor mange favoritter, man vil have😀. Jeg bestemmer hvert år, at næste år vil jeg begrænse mig, og ikke så ret meget, men begrænsningens kunst er svær, så vi får se….. Jeg gætter på , at du ender ved “jag ska”.

  Hilsen Elna

  • Carina den 18 januari, 2019 kl 16:58

   Visst är det svårt 🙂 Just idag är det – jag ska inte… Jag har räknat ihop antalet perenner, buskar och annat som ska sås och börjat förbereda fröna. Så nu vill jag varken välja eller så sommarblommor. Men i morron, vem vet 😉

   Ha det gott! Carina

 3. Marit den 18 januari, 2019 kl 10:50

  Sommerblomster er et eget kapittel, og jeg har sådd mange gjennom årene. Men Ageratum har jeg aldri sådd, og jeg vet ikke hvorfor for de er jo så fine. Jeg var på besøk i en hage en gang og der hadde de blå Agerathum over alt. Et var veldig fint.

  Klem, Marit

  • Carina den 18 januari, 2019 kl 17:00

   Ja det är ju det… Ett kapitel som behöver rätt mycket pyssel en stund på våren känner jag. Och då behöver jag egentligen skola om perenner och annat flerårigt som grott 🙂 Det är något med Ageratumens, den vanliga, färg. Blågrå… lavendelfärgad och den passar överallt.

   Kram, Carina

 4. Sabelhagens olivlund den 18 januari, 2019 kl 12:27

  Tack för ett härligt inlägg. Du skriver så bra.
  Det blir inga sådda sommarblommor hos mig. Fastän jag har en fundering att peta ner några ringblomsfrön
  Kram och ha en fin helg

  • Carina den 18 januari, 2019 kl 17:01

   Tackar allra ödmjukast Maria!

   Vi får se vad jag landar. Har väldigt mycket fleråriga sådder jag vill/behöver ta hand om. Men så är det ju kul att ha sommarblommor att blanda in i buketter… Den som lever får se 😉

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Karsten F den 18 januari, 2019 kl 18:33

  Hej Carina

  Sommarblommor – det betyder väl bara blommor som är ettåriga här?
  Och det är ju fint med blommor – men mina favoritter fins också mera bland perenner och sånt:)
  Din Ageratum känner jag inte – den ser fin ut!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 19 januari, 2019 kl 16:10

   Sommarblommor, om jag sår dem, är för buketter och till min mamma som inte har en massa gröna blad eller perenner för den delen. Min del hamnar i grönsakslandet och används som sagt till snitt.

   Tack detsamma! Carina

 6. Ulrika Johansson den 19 januari, 2019 kl 09:30

  Det var en egen favorit du har och det är så kul när man hittar en favorit som inte finns överallt! Grattis!
  Ha en finfin helg!
  Ulrika

  • Carina den 19 januari, 2019 kl 16:21

   Jamen visst är det så – den är min egna 🙂 Kanske börjar den bli populärare för det dyker upp fler färgvarianter men det är såklart i England.

   Tack detsamma! Carina

 7. Anni den 19 januari, 2019 kl 11:31

  Där fick jag förklaringen till att jag våren 2017 sådde vita Ageratum – det var hos dig jag fått tipset! Så nöjd jag var sedan, de växte och blommade och var oansenliga men tacksamma. När jag såg ljust blålila plantor att köpa på Lidl förra våren slog jag till. Men tänk att de växte aldrig. De var konstant fem cm hela sommaren och även om de blommade så blev det ju knappast den matta av blommor som jag tänkt mig. Näe, den krukan blev aldrig snygg. Får se om det blir några vita igen i vår, jag har inte vågat kika igenom fröpåsarna än.
  Trevlig helg och kram!

  • Carina den 19 januari, 2019 kl 16:13

   Vad roligt att höra att min marknadsföring inspirerat 🙂 De låga – det är en annan sort och OM man hittar ageratum i handeln är det den lilla pyttiga. Fröerna har lång hållbarhet tycker jag så om du hittar så. Jag brukar beställa från Impecta eller Plants of Distinction.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Marika den 19 januari, 2019 kl 11:41

  Hej Carina!
  Var tvungen att googla på Ageratum, är osäker på om jag sett den, men ser ut att finnas i många olika färger. Tycker mig se likheter med Heliotrop, kanske är de släkt
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 19 januari, 2019 kl 16:15

   När jag var yngre kände jag bara till den låga som man ibland hittar i handeln även idag. Vet inte hur jag snubblade över de där höga, måste varit när jag köpte andra sommarblommor och de såg ut som bra komplement. Ingen aning om det finns ett släktskap. Heliotrop tycker jag är krävande från frö men ageratum är lätta 🙂

   Tack detsamma! Carina

 9. Vigdis i Romerikshaven den 19 januari, 2019 kl 12:33

  Takk for tipset, vakker! Bra at du ikke følger trendene.
  God helg!

  • Carina den 19 januari, 2019 kl 16:16

   Varsågod! 🙂 Trenderna för med sig bra saker som en dell nya växter. Chokladblomman, Cosmosen, som Lisbeth skriver om är ju en sådan. Och den har fått bo hos mig flera gånger.

   Tack detsamma! Carina

 10. Lisbeths Haveblog den 19 januari, 2019 kl 12:35

  Det lykkedes dig at finde en favorit… godt gået 🙂
  Jeg gør ikke meget i sommerblomster, og dem jeg har, har jeg i potter. Jeg køber dem helst færdige, så de blomstrer fra udplantning og hele sæsonen. .Min yndlingsblomst er vist nok chokoladeblomst (den har mange navne, men et af dem er: Cosmos atrosanguineus). Blomsterne har den mest vidunderlige farve, synes jeg, og den er så nem at passe. Strengt taget kan den sikkert både sås og overvintre som pelargonier, men de fleste køber den vist som sommerblomst.
  Spændende, om du skal have sommerblomster i år 😉
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 19 januari, 2019 kl 16:19

   Chokladblomman är en av de där trendiga som fått plats hos mig flera gånger. Dock har jag aldrig lyckats med övervintringen trots att jag gjort exakt som med kusinerna – dahliorna. Här är chokladblomman alltid dyr så antagligen är den lite besvärlig för handeln också. Det finns en dahlia som är en korsning mellan cosmosen och en dahlia – har glömt vilken. Den får fantastiska blommor och den överlever vintern i verkstaden 🙂

   Ha en fortsatt fin helg! Carina

   • Lisbeths Haveblog den 19 januari, 2019 kl 21:14

    Den krydsning kendte jeg ikke. Jeg har lige stået den op. Den hedder Mexican Star. Flot blomst 🙂

    • Carina den 19 januari, 2019 kl 21:38

     Tack för kommentaren! Så var det nog. Dahliornas namn har jag inte i datorn utan i en pärm för sig. Men den är läcker 🙂

 11. Anne den 19 januari, 2019 kl 13:49

  Hei Carina!
  Så fine bilder av dine favoritter. Er enig med deg at Ageratum er en vakker blomst. Heldigvis er den i salg her.
  God helg! Klem Anne

  • Carina den 19 januari, 2019 kl 16:20

   Å så roligt 🙂 Nån mer som gillar den. Och vilken tur ni har som hittar den i handeln. Här säljs bara den låga varianten i handeln.

   Tack detsamma! Carina

 12. maggans blogg den 21 januari, 2019 kl 08:05

  Vilken färgsprakande bukett på sommarblommor i den gömmer sig många fina favorit sommar blommor.Så klart ska man så sommarblommor även detta år men ännu har jag inte börjat med odlingen då jag kan vänta lite grann med de favoriter som jag har.
  Även jag tänker mig att sommarblommor är ettårig där en del blir nästan som fleråriga för bland dem finns det en del som gärna vill stanna kvar.
  Ha det gott/Margareta

  • Carina den 24 januari, 2019 kl 07:32

   Tack Maggan!
   Gör som du och väntar med sommarblommorna 🙂 Även om det är mildare hos mig så är det meningslöst att så för tidigt. Det blir bara rangliga tråkiga plantor om det inte är milt så jag kan flytta ut dem i växthus eller liknande. Ibland – kunde vara oftare – så överlever lejongapen vintern 🙂

   Tack detsamma! Carina

 13. Anita den 22 januari, 2019 kl 11:49

  Nu har du gjort det igen … lagt ut en bild på en sådan där bukett som jag bara kan sitta och titta på i evigheter … jag som ska gå och laga lunch 🙂

  Ageratum känner jag till, har sått den blå ’Dondo Blue’ (tror jag den heter). Minns nu att jag gillade den men tills jag läste ditt inlägg så hade den fallit i total glömska. Nu blev jag sugen igen, både på den och den vita. Håller på med en beställning till Impecta och då kan ju ett par ytterligare fröpåsar slinka med 🙂

  Nu måååste jag göra lunch!
  Kram Anita

  • Carina den 24 januari, 2019 kl 07:35

   Tack Anita, och förlåt 😉 Inte meningen att snuva dig på lunchen… ’Dondo Blue’ och ’Dondo White’ är 2 av de jag brukar använda. De är höga och fina liksom ’Red Cutting’ . Det brukar vara massor i fröpåsarna och fröna håller flera år i påsen så… Ja det är liksom en investering i sommarglädje 🙂

   Jag har börjat på en sommarblomskorg hos impecta och Chiltern Seeds men vet inte om jag orkar och har tid i vår… Så än har jag inte tryckt ’send’.

   Kram, Carina

 14. Susie på Stjärnarve... den 22 januari, 2019 kl 20:21

  Jag skrattade för mis själv när jag såg slutet på ditt inlägg. Pre is så där känner jag mig också. Jag ska INTE så några frön i år – eller ska jag det!? Jag har ju tre sorter av palettblomsfrön som ligger och väntar och dom MÅSTE jag ju så. Kanske ska jag så nåt annat på en gång…..men inte Ageratum. Det är inte en blomma i min smak, trots att jag gillar den lila färgen egentligen och har försökt gilla blomman också under åren. Konstigt?
  KRAM/Susie

  • Carina den 24 januari, 2019 kl 07:36

   Det är ju det som är så fint – det är ok och bra att gilla olika 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.