Trillium albidum - vitt jättetreblad

Frost, flytt, vårsol och krokus

Frost – lite nästan varje natt men jag har inte tid att bry mig. Jag gräver upp och flyttar växter ändå. Jag tror faktiskt att det är bättre att flytta dem nu innan bladen spricker ut. Så ett antal magnolior har flyttat redan och ser ut att må bra och knopparna är kvar. I helgen grävde jag upp Rhododendron ’PJM’ och det är inte en buske längre utan en grupp med flera men flytta ska dem fast i grupp. Men behöver vänta på transporthjälp en del av vägen. Rhododendron ska så småningom landa i norra lunden. Det vita jättetrebladet i headern flyttade för ett par år sen och var då 3+ rhizomer.

Frost - Rhododendron 'PJM'
Rhododendron ’PJM’ väntar på transport till sin nya växtplats

Frost, sol och anemoner

Solen har lyst i flera dagar nu och en senblommande krokus är ’April View’ nedan. Det är fint att ha lite olika sorter så jag kan dra ut blomningen under en längre period. Men annars så blir det fler och fler små anemoner som vecklar ut sina kronblad så fort solen kommer fram. ’White Splendour’ är en fantastisk vit balkansippa som har extra stora och kritvita blommor. De vanliga blå är också fina men har inte börjat blomma lika mycket. Vitsippor och gulsippor är också på väg men har inte slagit ut. Jo jag går små rundor och spanar mellan grävandet.

Frost - Crocus kosaninii 'April View'
Crocus kosaninii ’April View’
Anemone blanda 'White Splendour' - balkansippa
Anemone blanda ’White Splendour’ – balkansippa

Bortglömd återvinning

Jag gillar inte slit-och-släng inte ens när det kommer till växter. Förra veckan fick jag se nåt gult i ögonvrån och jajamensan där stog en plastpåse och blommade, eller snarare narcisserna i påsen. De tog jag hem från min dotter förra sommaren och skulle plantera men det glömdes uppenbarligen bort. Nu har jag planterat Tête a Tête i en kruka och en vit tazett-typ har fått flytta ut i en rabatt.

Narcisser i påse
Narcisser i en plastpåse – de här tog jag hem från min dotter förra sommaren och jag måste ställt påsen åt sidan… ..tänkt sen…

Länkar till Trädgårdsfägring – kika in där om du vill läsa fler trädgårdsbloggar. Jag ska fortsätta anlägga och flytta växter.

24 Kommentarer

 1. Marie den 31 mars, 2020 kl 07:17

  Dit indlæg er næsten et videoindlæg. Jeg ser for mit indre blik, hvordan du arbejder med at grave planter op og flytte dem til et nyt plantested kun afbrudt af små afstikkere, hvor du tjekker, hvad der ellers er sket af nyt i haven.

  • Carina den 31 mars, 2020 kl 17:17

   Tack Marie!

   Ja det går nästan på rulle alltihop 🙂 Men det är skönt att pausa och titta på vad som händer i övrigt.

   Ha det gott! Carina

 2. Lisbeth den 31 mars, 2020 kl 07:49

  Ja måske er det en god idé at flytte planter nu, vi har også flyttet nogle stykker i disse dage, men nok ikke så mange som du har.
  God arbejdslyst
  Ha ´det godt

  • Carina den 31 mars, 2020 kl 17:19

   Tack Lisbeth!

   Jag vill tro det i varje fall alldeles oavsett så behöver jag börja redan nu om jag ska bli klar någon gång. Där jag flyttat nu kan jag börja flytta jorden som jag behöver.

   Tack detsamma! Carina

 3. Lisbeths Haveblog den 31 mars, 2020 kl 08:08

  Hej Carina
  Ork, hvor du slider 🙂
  Mon ikke det er fint at flytte inden de springer ud. Midt i udspring, skal de nok have ro – er mit gæt.
  Klogt med en sentblomstrende krokus., og den er smuk i farven. Desværre kan man ikke altid læse sig til, hvilke sorter der reelt er sene. De hedder bare alle sammen sene 😉
  /Lisbeth

  • Carina den 31 mars, 2020 kl 17:20

   Hej Lisbeth!

   Jo så har jag fattat det… och om inte annat så det svårare med vattning, krävs mer vattning om jag väntar ett tag till. Visst är krokusen fin 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Marit den 31 mars, 2020 kl 09:41

  Så vakre dine crocus er! Anemone blanda harvjeg porøvd meg på før, men ingen kom opp. Tror ikke de trives her hvor det blir så kaldt. Det er helt sikkert lurt å flytte planter nå før bladene kommer ut. Morsomt med narcisser blomstrende i plastpose! Det har jeg aldri sett før 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 31 mars, 2020 kl 17:24

   Tack Marit!

   Har du lagt knölarna i blöt en natt eller ett dygn innan du planterar? De kan vara väldigt trötta när man köper dem. De borde inte ha några problem med tjälen och snötäcket tänker jag., de växer naturligt i Kaukasus bland annat. Nej jag hajade till när jag fick se något gult i ögonvrån 🙂

   Kram, Carina

 5. Anita den 31 mars, 2020 kl 17:31

  Jag måste säga att jag är full av beundran av hur du gräver och flyttar växter. Och lite förvånad. Här är faktiskt jorden stenhård efter de senaste nätternas minusgrader, imorse t.ex. var det -10 och dagarna innan har det varit runt 6 minusgrader. Visserligen blir det plusgrader och sol på dagen men det hinner inte tina i jorden hos mig. En märklig känsla för jorden har varit helt ”mjuk” hela, den ”riktiga” vintern.
  Mina vita Anemone blanda har blivit färre och färre. Får se om det kommer några i år. Just nu går det väldigt trögt. Brukar ha gräsmattan på ett ställe full med scilla, porslinshyacint och just balkansippa. Inte några har kommit i år. Eller också har kaninerna ätit upp dom … fast det brukar dom inte, hm.

  Härligt att hitta en påse med blommande narcisser. Gjorde samma sak med tulpaner ett år. Hittade dom under en bänk i uterummet. Satte dem i en kruka och har nog aldrig haft så vackra tulpaner.

  Nu är det dags för kvällspromenad i blåsten!

  Ha det så bra!
  Kram Anita

  • Carina den 1 april, 2020 kl 07:31

   Tack Anita!

   Det går ganska lätt när jag har en klar bild och är nöjd med det jag ser trots att det ju är tungt. Har tängt mer än en gång när jag hystar bitar av fällda träd – hur lätt det går och hur tungt det skulle varit om jag gjort det på ett pass i funktionell träning utomhus. Motivation är allt 🙂

   De sista 2-3 nätterna har varit riktigt kalla här också så nu tror jag inte det går. Busken grävde jag upp i helgen nånstans det var nån minusgrad per natt men inte mer då.

   Din lökmatta kommer sig nog. Det är bara i riktigt soliga lägen här som de du nämner börjat visa knopp. Det är inte så många narcisser som sticker upp ur påsen men när jag öppnade den så var det nog 6 krukor med lökar och 3 av de små gula som blommade 🙂 Bra exempel på att man ska inte ge upp förrän det är kört.

   Kram, Carina

 6. Karsten F den 31 mars, 2020 kl 20:27

  Hej Carina

  Jag tror hela norra delen av Europa har detta fantastiska väder!
  Som du tror jag det är ett ok tidspunkt nu att flytta plantor, Bara kanske inte liljor, eller andra lökväxter om de har börjat växa…
  Kul med dina narcissor!

  Ha en trevlig kväll

  • Elna Slot den 31 mars, 2020 kl 22:02

   Som du dog flytter rundt på planterne. Det er et kæmpe arbejde, du udfører. Pas på dig selv!
   Narcisser er ikke sådan at slå ud. Tænk at de kan overvintre i en plastpose.

   Hilsen Elna

   • Carina den 1 april, 2020 kl 07:37

    Ja Elna du har helt rätt… ..det är ett väldigt flyttande. Jag behöver flytta dem från en tillfällig plantering jag började på ett antal år innan jag sålde huset. Då visste jag inte var jag ville bo sen. Det positiva nu är att det är en flytt på några hundra meter. Det kunde blivit en flytt på flera mil.

    Visst är det otroligt med narcisserna 🙂

    Ha det gott! Carina

  • Carina den 1 april, 2020 kl 07:33

   Hej Karsten!

   Hoppas resten av Europa slipper vinden – den var isande kall igår! Jag har på vinst och förlust grävt upp liljorna också. Jag måste få till en väg där det går att köra in och skopa upp jorden som ska flyttas. Vi får se till våren vad irisar och krokus tyckte om det…

   Tack detsamma! Carina

 7. Marika den 1 april, 2020 kl 10:09

  Hej Carina!
  Väldigt vacker färg på din crocus. Har försökt med balkansippa några gånger, färdiga plantor. Men de trivs inte hos mig. Riktigt trevligt att hitta en blommande plastpåse. Jag har en plastpåse med lökar som jag aldrig planterade. Får kolla om något hänt med dem. Det ser så soligt och fint ut när man tittar ut, men isande kallt. Men du verkar ha full fart , så du hinner nog inte bli kall.
  Ha det bra /Kram Marika

  • Carina den 4 april, 2020 kl 08:16

   Hej Marika!

   Visst är den söt 🙂 Och kul att den verkar blomma betydligt senare än andra. Synd på balkansipporna! men ibland får man bara acceptera läget. Det är iskall vind här också och de sista dagarna har jag inte gjort något alls, det finns ingen ork. Har som en livrem runt lungorna och astman är sämre 🙁

   Ha det gott! Kram, Carina

 8. maggans blogg den 1 april, 2020 kl 17:02

  Hej Carina!
  Man blir så inspirerad av att läsa om hur du jobbar i trädgården och gör fint,du har även så fina vårblommor mina är även på väg upp i rabatterna äntligen.Ha det gott.Margareta

  • Carina den 4 april, 2020 kl 08:18

   Hej Margareta!

   Tack 🙂 roligt att höra. Jag har samlat vårblomning av alla sorter länge – känns som den är extra värdefull. Fast det var mer förr när även vi härnere hade riktiga vintrar med snö. Så jag förstår att du spanar på det som kommer upp ur snön.

   Tack detsamma! Carina

 9. Anni den 2 april, 2020 kl 16:06

  Underbart med din plastpåse! Jag hittade lökar som ville blomma i en hög under fågelmaten, så du är inte ensam om det där med ”sen”.
  Imponeras av att du gräver och flyttar växter när jag trodde att du mest förverkligade helt nya drömmar. Tufft jobb! Jag kanske ska gräva upp den gamla blåblommande azalean som för en tynande tillvaro gömd bakom buskar sedan hur många år som helst. Den är värd ett bättre öde, om den orkar. tack för inspirationen!
  Ps Mina barn och brorsonen har återhämtat sig, Sorgen drabbade vänner.

  • Carina den 4 april, 2020 kl 08:23

   Javisst – det var härligt att hitta den 🙂

   Det är en kombination tänker jag… Växter jag flyttade från förra trädgården i avvaktan på drömmen om en ny. Nu anlägger jag den nya enligt min dröm – typish – och flyttar successivt dit växter från den gamla… Jo den kommer nog pigga på sig och svara glatt.

   Ok bra att höra men tråkigt för andra. Det kommer nog tyvärr vara en sådan period ett tag när kanske inte man själv men omgivningen runt drabbas. Googlade, efter ett påstående, tidigare influensor/pandemier och det visade sig att den värsta var ’asiaten’ som dödade 5 miljoner människor, främst unga. Så i ett perspektiv där allt är relativt känns det här ändå bättre.

   Kram, Carina

 10. Linda den 3 april, 2020 kl 10:45

  Ja, fy så kallt och blåsigt det har varit! Vi hade nio minus en morgon och i går blåste det så pass att skivan till ett glasbord kom flygande och skrapade ett av glaspartierna i vinterträdgården. Trist. Med tanke på kylan skulle jag kanske ha väntat en eller ett par veckor med att dra igång växghuset … Nu på morgonen vakande jag med hela trädgården full av konstig snö, som visade sig vara rätt stora hagel. Det måste ha dundrat rejält när den nederbörden kom i natt.

  Jag tror att du tänker rätt, det vill säga att det är bättre att flytta dem nu innan bladen spricker ut. Det är därför jag beskär mina rosor lite tidigare än rekommenderat. Jag tänker att mycket näring och livskraft redan har gått upp i det jag klipper bort om jag väntar tills de där musöronen syns på björkarna.

  Norra lunden? Hur stort område är det du har? Det låter gigantiskt 😀

  Jag instämmer. Jag gillar inte heller slit och släng. Eller matsvinn. Jag försöker ta vara på så gott som allt. Jag har till och med börjat slänga de frö som mina fåglar inte äter i jord. De kommer de upp i grön form och slinker vansinnigt lätt ner genom de små röda gapen 😉

  Kram
  Linda

  • Carina den 4 april, 2020 kl 08:30

   Vinden har varit iskall men jag har inte kunnat jobba i trädgården så det har inte spelat så stor roll. Idag ska jag pröva igen. Hagel… ..och flygande glas det låter inte bra! Och så tråkigt med en repa i glaspartierna… 🙁

   Tja de jag flyttat ser ut att må bra och fortsätter obekymrat att fylla på så knopparna blir större och större. Häromdan satte jag ett stort snödroppsträd på plats och det pallade blåsten i förrgår utan att välta. Hela altet är nästan 3.700 m2 om jag minns rätt och av det blir ungefär 2.000 m2 lundmiljö. Det är mest naturligt med tanke på marken/platsen men också långsiktigt skötselmässigt. Lunden kan få ha lite gräs och ogräs på sikt… Men det gör att jag delat upp området i olika delar annars klarar jag inte av att hålla koll på var jag sätter växterna… Ett lyxproblem 🙂

   Samma här och jag är övertygad om att, trots allt kockar säger om att använda enbart färska, fräscha ingredienser så slänger de inte bort det som är användbart. Eller det hoppas jag i varje fall. Men det skulle bli för stort ekonomiskt svinn… Gulnande broccoli blir en utmärkt soppa tex…

   Kram, Carina

 11. Birgitta den 3 april, 2020 kl 16:17

  Carina!
  Förstår att det måste vara roligt att nu kunna flytta växterna till deras slutliga växtplats. Kalla vindar har vi haft ett par dagar men annars har det varit perfekt arbetsväder. Krokusen du visar är helt bedårande.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 4 april, 2020 kl 08:31

   Hej Birgitta!

   Ja det känns underbart! Fast jag velar mer med hur och var nu. Inser att jag vant mig vid att bara sätta något i lämplig jord tills vidare utan hänsyn till färg eller storlek. Men häromdan satte jag snödroppsträdet, som vuxit ut rejält, på plats och blev så himla nöjd 🙂

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.