Årets nyhet i trädgårdsväg

Det här tål att tänkas på

Nyhet, nyheter, årets nyhet och trädgårdsrelaterad… Det står still. Jag har inte gjort några utfästelser som att INTE köpa eller så något. Det skulle varit en nyhet om jag lyckats hålla ett sån’t löfte. Som vanligt är beställningar och annat en mix mellan det som ska gå och det som nog inte kommer fungera. Men så tänker jag på första rundan efter töperioden och kommer på ett par grejer.

 

Årets nyhet i kallbänken den 28 januari

Några pioner var på väg upp i sina krukor när jag gick en runda efter snön töat. Jag blev så innerligt glad. Varför – jo det var frön av en buskpion, P ostii, som ska vara underbart vacker och för att fröna kommer från det amerikanska pionsällskapet. I den andra krukan gror frön av kinesiska buskpionfrön som kom från Kina i våras. Tanken kittlar helt klart. Sen var fler sådder på väg men jag har börjat peta ner etiketterna rejält för att behålla skriften synlig. De är sådda efter tipsen om pionsådd 

paeonia_ostii_3

Källa: Planteliste.net

Årets nyhet i fröform

Det är egentligen två… Jag ska testa en gulblommande Cosmos som lovordas av många. Och jag har beställt frön av ett släkte jag aldrig odlat och som anses kinkigt i plantering – Cremanthodium.  Hällans visningsträdgård visade ett litet rosa exemplar i x-faktor för några år som väckte begär. Det finns flera gula former också. Men alla kräver en sval plantering som är fuktig men väldränerad. Att skapa en våtbädd – det kommer bli årets utmaning för 2017 eller -18. För självklart kommer fröna att gro 😉

nyhet, Cremanthodium rhodocephalum 15-065-2Nomocharis farreri 14-116nyhet, Clematis ranunculides 15-052

 

 

Bildkälla: Trillium.no ett företag som drivs av en skandinav och som säljer fröer insamlade i Kina. Från vä:  Cremanthodium rhodocephalum, Nomocharis farreri och Clematis ranunculoides

 

..och så ska jag ta tag i växtstöd

Jag är en strukturerad slarvmaja och förstår egentligen inte hur det går ihop. Jag ser/inser att jag har mängder av vackra växter men jag är så otroligt slarvig med att stödja dem. Jag tänker på deras former och färger, planterar så dem ska trivas… ..och sen när de trivs får dem inget stöd. Det är full och utpräglad oordning allt eftersom de tar sig mot ljuset. Så nu ska jag börja testa med rundjärn och utrustningen som finns i garaget. Bror får ge mig en svetskurs. Det kan väl vara både en nyhet och en utfästelse.

Tur man kan skriva och schemalägga publicering… Och att skriva i dåtid om framtiden är en spännande tanke. Igår flög jag till Phoenix, USA för en dryg veckas round-trip med andra fotoglada. Allihop har vi deltagit i eller deltar i workshopen P52. Nu ska jag få chansen att återvända till Petrified Forest, Grand Canyon och flera andra sceniskt magiska platser. Har tittat på väder och temperaturer och en svår kombination, för bagagets skull, av nästan 0-gradigt upp till full svensk sommarvärme kommer bli en utmaning.

Andras tankar kring årets nyhet kan du läsa om hos ’Bland rosor och bladlöss’ på länken nedan.

Önskar dig en härlig helg! 
carina2


blommig fredag

14 Kommentarer

 1. Sabelhagens olivlund den 4 februari, 2016 kl 21:20

  Hihi, ler när jag läser om ”ta tag i växtstöd”, jag känner igen mig så väl. Lycka till med de spännande sådderna.
  Ha en trevlig resa!
  Kram Maria

  • Carina den 5 februari, 2016 kl 14:23

   Mmm… det var skönt att läsa Maria 🙂 Tack ska du ha – det ska bli spännande. Känner inte en själ sedan tidigare.

   Kram, Carina

 2. Britt den 5 februari, 2016 kl 10:30

  Du verkar vara på årets resa. Men har också flera nyheter som du tänkt odla i år. / Britt

  • Carina den 5 februari, 2016 kl 14:26

   Det var en bra sammanfattning! Har nog tvivlat på att jag skulle komma hit igen, allt är rätt dyrt och specialresor ska vi inte prata om. Men nu är vi en självorganiserad grupp och en amerikan har letat billiga boenden 🙂

   Carina

 3. Marit den 5 februari, 2016 kl 16:20

  Jeg kjenner til han du har kjøpt frø av fra før, for han drev med plantesalg før. Jeg har mange spennende planter som han solgte før han flyttet til Kina. Har har veldig mye kunnskap om planter, og har mye spennende frø til salgs.
  Gule cosmos sådde jeg i 2014 og de er utrolig vakre, for de er helt lysegule 🙂

  Klem, Marit

 4. Katarina/En grön sida den 6 februari, 2016 kl 11:07

  Mycket spännande på gång (om vanligt =o). De där fröna från Kina, så söta de är. Skulle ju kunna bege mig in på den där sidan, hm… Fuktigt OCH väldränerat, var har jag det i trädgården? Fundera, fundera…
  Vilken härlig resa du gör nu, hoppas du njuter stort och smått.
  kram
  Katarina

 5. lunasblogg den 6 februari, 2016 kl 17:30

  Wow, du är på resande fot och ändå hänger på Blooming Friday! Jag är också imponerad av ditt stora intresse för pioner och annat utmanande. Det är förståligt om du inte kan hålla koll på allting.
  Ha nu en riktigt trevlig och givande vecka. Här hemma är vädret BLÄH!
  Kram Luna

 6. Anita den 6 februari, 2016 kl 18:06

  Dom nyheterna var njutbara. Och så är du på resande fot också. I självaste Arizona. Tänker på låten som börjar med textraden ”By the time I get to Phoenix … ” Och så blir jag faktiskt lite avundsjuk. Petrified forest, oj så fascinerad jag var av träden som såg så verkliga ut men som var hårda som sten. Och Grand Canyon är ju magiskt. Och som sagt, det gäller att klä sig för både värme och kyla. Jag minns när vi var i Grand Canyon, det var i juli men på morgonen när vi skulle åka och se solen gå upp var det minusgrader och is på rutorna. Det kan jag tala om hade vi inte räknat med. Gissa om jag frös innan solen kom upp och började värma.

  Ha nu en fortsatt trevlig resa!

  Kram Anita

 7. Hanna den 6 februari, 2016 kl 19:24

  Tänk om man hade hur mycket pengar som helst så man kunde resa och uppleva allt man ville 🙂

 8. Sanda Cottage den 7 februari, 2016 kl 09:15

  Jag blir ju jättenyfiken på dina växtstöd och hur du har planerat att göra dem. Jag behöver oxå tänka på det för jag kommer alltid på det när det är försent och växterna börjar falla ihop 🙂
  Jag har en svets som står i garaget men har aldrig vågat testa!

  Ha en härlig resa!

  Veronica

 9. Ulrika den 7 februari, 2016 kl 10:35

  Härlig tolkning! Och tack för länken hit! Alltid kul att lyckas inspirera till något nytt. Ha en bra resa, låter väldigt spännande.

 10. Kristinas oas den 7 februari, 2016 kl 20:57

  Låter som Årets resa, ser fram emot att du berättar mer och visar bilder så småningom. Spännande med pionsådderna, håller tummarna stenhårt!
  Kram Kristina

 11. An angel at my table den 25 mars, 2016 kl 19:21

  Wow vilka pioner du har fått tag i. Lyckans ost!!! Känner igen mig själv när du skriver om det där med växtstöd!!! Varför tar man inte helt enkelt tag i detta utan fortsätter att planetera!

  • Carina den 27 mars, 2016 kl 09:46

   Haha… ja visst är de läckra! Bli medlem i Pionsällskapet så får du tillgång till en härlig medlemslista 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.