Hydrangea aspera 'Hot Chocolate'

Önskelistan är konstant lång

Noterar sånt jag tycker om

Gillenia trifoliata 'Pink Profusion'Skriver ner växter jag tycker om och vill leta efter men glömmer sen ofta bort att jag har listan.Gillenia trifoliata 'Pink Profusion'  Men en del växter på listan  letar jag aktivt efter. Omedvetet finns de nog med i minnet för när jag tittar till listan så kan jag stryka ett och annat också.

Tittade på listan i dagarna för där finns ett par saker jag är extra intresserad av. Högst på listan står den rosablommande gillenian ’Pink Profusion’ som på bara två år har tagit sig till Sverige. Verkar som den kommer finnas hos flera handlare i vår. Bildkälla: https://www.northcreeknurseries.com/plantName/Porteranthus-trifoliatus-Pink-Profusion men Porteranthus verkar vara det gamla släktnamnet eller om man återgått…

Nummer 2 är jag beredd att gå långt för

En helt underbar sammetshortensia, Hydrangea aspera ’Hot Chocolate’ som jag såg i somras i en trädgård nära Sölvesborg. Har inte hittat den hos någon svensk plantskola. Men jag ska höra med en som jag brukar handla hos om de kan ta hem den. Bakker säljer den och anger zonen till 1. Rosa högblad, det vi tror är blomman, och blåvioletta blommor om jag förstått rätt 🙂 Till det rostbruna toner i bladen. Helheten är urläcker. Samplanteringen ägarna hade gjort med Buddleja, Liatris och med gulvariegerade blad bakom blev ett snyggt blickfång. Den ska jag ha även om jag måste släpa den in och ut i en stor kruka vareviga vinter…

Hydrangea aspera 'Hot Chocolate' Hydrangea aspera 'Hot Chocolate'

Nummer 3 – japanskt silverax

I listan står den som Cimicifuga men ska vara förd till Actaea. Jag har redan tagit död på två A japonica men skam den som ger sig. Och ’Cheju Island Form’ anges som den bästa formen och den är ganska nyintroducerad. Bästa bilden och den som jag tror gjorde att jag föll finns här

Bloggar och trädgårdsbesök – ovärderliga

Här hittar jag många tips och bilder som är oftast mer ärliga än det som finns i en del kataloger och listor på nätet. Till exempel så har jag hittat flera vackra rhododendron via Gunilla med bloggen Hagtorpet. Jag har hittat fler än de två nedan men några är redan beställda.  Hostor är samma sak – det är när jag ser de i en trädgårdsmiljö som de ger ett intryck. Fotar oftast namnskylten för det är enklast.

Rhododendron ’Golfer’

Rhododendron ’Flautando’

Marits hagedagbok hjälpte mig få upp ögonen för en iristyp jag ratat. Korsningen mellan I pseudacorus, vår egna svärdslilja, och I ensata, japansk iris. Jag gillade de inte när jag såg de på plantskolans hemsida men hjälp… när jag såg bloggbilderna. Det verkar som jag ska åka till USA i maj och då kanske jag importerar några av dessa härdiga hybrider.

Listan här och nu

Klar övervikt är det för växter med vackra blad. Flera  hostor eftersom de 3 översta också är det. en jag kan lägga till ett par rhododendron jag sett också. Men blad är ju det jag ofta, ofta faller för så inget konstigt med det.

Om jag ska beställa växter utifrån så prioriterar jag Storbrittanien just nu… Gissa varför 😉

 

Kanske hittar du något i min lista eller har du hittat något som verkar spännande? Tipsa gärna!

genus species variety
Abiqua Drinking Guard
Ben venooij
Bridal Falls
Acer drummondi
Acer japonicum Tsuma Beni
Amsonia Blue Ice
Anemone fasciculata
Anemone trullifolia
Cacala sp
Ceanothus pallidus Marie Simone
Cimicifuga japonica ’Cheju Island Form’
Clematis ’Blue River’
Clematis Samaritan
Clematis ’Vyvyan Penell’
Clematis Omoshiroo
Fritillaria gertneri
Fritillaria japonica koidzumiana
Fritillaria recurva
Geranium Crystal Lake
Geranium phaeum Springtime
Gillenia trifoliata ’Pink Profusion’
Hosta ’Hyuga Urajori’
Hosta Alex Summers
Hosta Atlantis
Hosta Guacamole
Hosta Japan Girl
Hosta Snow Cap
Hydrangea aspera Hot Chocolate
Indigofera gulbladig
Lathyrus fabaceae tingitanus ’Roseus’
Lilium ’Broken Heart’
Lilium ’Magic Star’
Lilium ’Sea Treasure’
Magnolia Magnolia ’Silk Road’ x M. Insignis
Magnolia stellata Gold Star
Mensezia v longicalix
Miscanthus sinensis Cosmopolitan
paeonia Picotee
Paeonia ’Sweet Sixteen’
Paeonia ostii
Phlomis tuberosa ’Amazone’
Phlox paniculata ’Rosa Pastell’
Primula maximowiczii
Pulsatilla integrifolia
Ranunculus crenatus
Rosa Clair Renaissence
Succisella petteri
Teucrium betonicum
Tulipa Maja
Tulipa Moonlight Girl
Vaccinium ’Pink Lemonade’
Wasabia tenuis

 

 

16 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 7 januari, 2017 kl 14:56

  Jaaaaa, det var en fin liste! ’Hot Chockolate’ har jeg, hadde i alle fall i fjor 😉
  Den rosa Gillenia har jeg ikke sett før. Utrolig flott var den.
  Det er smart å skrive ned lister, ja.

  Klem, Marit

  • Carina den 8 januari, 2017 kl 14:42

   Så spännande – då håller vi tummarna och så kan du väl berätta till våren. Kan jag odla den ute så vore det så mycket enklare.

   Visst är Gillenian söt 🙂

   Kram, Carina

 2. Gunilla Teckenberg den 7 januari, 2017 kl 15:30

  Hej Carina!

  Jag visste inte ens att det fanns en rosablommande Gillenia, den skriver jag upp i min bok. Har en liten anteckningsbok som är lätt att ha med sig när man köper växter, ibland dyker det upp spännande saker där man minst förväntar sig det. Det var en fin lista du presenterade och visst är det fantastiskt med bloggvärlden där vi kan inspirera varandra och tipsa om spännande växter.

  Jag är också en stor beundrare av bladväxter, det blir mera av det gröna och mindre av blommor har jag märkt. Jag har massor med Hosta men har varit dålig på att fota dem. Ganska högt upp på din lista finns ett namn men ingen sort. Kan det vara Hosta `Ben vernooi´ du menar? Jag har flera ex, av den sedan några år tillbaka och den är alldeles, alldeles underbar.

  Kram!

  • Carina den 8 januari, 2017 kl 14:41

   Det var en bra idé – att ha med en liten anteckningsbok. Ska fixa en som går att ha bakfickan 🙂 Fast det låter farligt också.

   Visst är det en Hosta jag har bara missat att skriva in det. Kul att du som har den i verkligheten gillar den. Det blir det där extra kvittot.

   Kram, Carina

 3. Laila den 7 januari, 2017 kl 16:52

  Gör också långa (önske)listor och hämtar gärna inspiration och uppslag från kunniga bloggare som du och Gunilla!
  Golfer såg jag hos henne men har inte hittat någon som säljer den – har du?
  Ska studera och googla kring din aktuella lista – tack för att du delar med dig!
  Kram/Laila

  • Carina den 8 januari, 2017 kl 14:37

   Tror Gunilla nämnde Linudden och Jonas verkar ha den i sitt sortiment. Sen tror jag Rhododendronhaven hade den i sin nätbutik. Viss är den superläcker 🙂

   Men plantskolan närmast kan säkert också hjälpa till och ta in den.

   Kram, Carina

 4. Sabelhagens olivlund den 7 januari, 2017 kl 19:13

  Vilken härlig lång önskelista! Och så söt den rosa Gillenian var.
  Hortensior skulle jag vilja ha många fler av.
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 8 januari, 2017 kl 14:35

   Det kommer nya och spännande hortensior nu och de skulle passa fint i din trädgård tänker jag 🙂

   Kram, Carina

 5. Karsten den 7 januari, 2017 kl 20:02

  Hej Carina

  Jag kände inte heller till den fina rosa Gillenian!
  Din Hydrangea aspera ‘Hot Chocolate’, den görs av enorma: ”Van Vliet New Plants B.V.” så den borde din plantskola kunna få tag i…
  Om inte du vil smuggla dina pseudata in från USA tror jag det är lättare att hitta dem i Europa: nymphaion.de, jag har köpt där, och de har ett bra urval till riktigt ok priser!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 8 januari, 2017 kl 14:35

   Tack för tipsen ska kolla in de. Jag har inte brukat smuggla utan lagligt ta in med phyto osv. Det dyraste är själva växtinspektionen av jordbruksverket.

   Ha det gott! Carina

 6. Kristinas oas den 9 januari, 2017 kl 19:56

  Många fina och intressanta växter på din lista. Hoppas du hittar några av dem under året. Amsonian gillade jag verkligen och den rosa Gillenian har jag inte sett tidigare.
  Själv har jag min vill ha-lista i mobilen. Lätt att anteckna och kopiera namn från bloggar och nätet. Kanske skulle publicera den på bloggen också vid tillfälle.
  Kram Kristina

  • Carina den 10 januari, 2017 kl 19:34

   Tack – det blir lätt så när man surfar runt. Några har kommit till Sverige sedan jag hittade dem på utländska sidor. Hosta och Clematis finns fantastiska plantskolor för i Europa.

   Kram, Carina

 7. Lisbeth Hoff den 10 januari, 2017 kl 16:24

  Hei!

  Her var det mye fint på ønskelisten, noen av dem står også på min. Den rosa gilleniaen har jeg, den klarte i alle fall å overvintre forrige vinteren. Den er nydelig, men så langt har jeg bare funnet den i et lite staudegartneri her i Norge. Lykke til med jakten din!

  • Carina den 10 januari, 2017 kl 19:29

   Hej och välkommen hit! Spännande att den redan finns i Norge. Låter kul att du gillar den i verkliga livet. Jag har ju bara sett bilder.

 8. Enerhagen den 10 januari, 2017 kl 17:46

  For en spennende og smakfull liste. Forstår godt at du retter blikket og bestillingene mot England:)
  Ha en fin uke
  Jannicke

  • Carina den 10 januari, 2017 kl 19:30

   Haha.. ja det känns som man får passa på.

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.