Buskpion – Paeonia suffruticosa

Buskpion – Paeonia suffruticosa i alla stadier…

För många år sen köpte jag 3 st fröplantor via Konnässörsklubben, Göteborgs Botaniska Trädgård. En dog första vintern. De andra två har utvecklats väldigt olika trots att de stog jämte varandra. Den ena växte snabbt till en dryga metern hög buske och har blommat i några år nu. Den andra har stått och stampat, ca 50 cm hög och inte en blomma förrän i somras. Bilderna är tagna på den största av buskarna. Den stora busken lämnade jag kvar på förra tomten. Den mindre dog vid flytten. Men jag har frösått frön från den stora busken i flera år. Nu hopppas jag mycket på frösådderna jag gjort. Jag planterade ut 2 stycken hösten 2016.

Det är en fascinerande och snabb utveckling från tätt, tätt packad knopp i nästan grönt till en rosa godispåse. Att  vakna tidigt en solig morgon  på försommaren, dra på sig morgonrocken och gå ut för att titta på knopparnas utveckling… ..döm själv. För mig är det definitivt värt att vänta till och med med första muggen kaffe.

Den utslagna blomman hos en buskpion är vacker, som en gräddbakelse. Men kanske uppskattar insekter den mer är mig. En öppen blomma är som en godispåse och lika lockande för insekter. Knoppen, färgspelet och utvecklingen fascinerar mig mest. Fort går det från en tajt packad knopp till utvecklade kronblad som mest liknar skirt silke.

Buskpion – made in China

Buskpion är ett jättevanligt motiv i kinesisk konst och som motiv i många sammanhang. I en park i Beijing såg jag buskpion som underplantering under träd på flera hundra kvadratmeter. Och det finns en oändlig mängd namnsorter som är otroligt vackra.

Pionblomning i all ära! Jag uppskattar alla stadier. Busken – som nu står ’naken’ i trädgården har en tät, kompakt och vacker form. Bladutspringet är vackert, knopputvecklingen, blommorna och sist men inte minst… ..frösättningen. Under åren har jag sått ett antal frön enligt en metod jag hittat via Sällskapet Trädgårdsamatörerna.

Paeonia suffruticosa, frön Paeonia suffruticosaFröhusbrunt

 

Får du chansen så tveka inte.. skaffa dig en egen gräddbakelse!

carina2

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.