Endast Sverige allemansrätten hava

Allemansrätten är guld värd för mig

Det var en sak som blev galet konkret när jag jobbade och vistades rätt mycket i USA. Vart  skulle jag ta vägen de där första ljuvliga dagarna på våren? Vår förresten, njae… ..det blev svensk sommar direkt och jag fick låna shorts av manliga kollegan. Att inte kunna röra sig fritt i naturen som jag var van vid hemifrån – det kändes instängt. Idag är jag så tacksam för möjligheten och rättigheten vi har här hemma. Nu förstår jag vad den faktiskt betyder.

Det är lätt att bli fångad av platser soliga, vackra dagar. Jag brukar känna och tänka att ställen och saker som fångar mig när vädret i gängse mening inte är tip-top – de är guld värda. En så’n plats är Tjurpannans naturreservat. En tur vi gick en grådisig och kall januaridag med sisådär 4-5 minusgrader. Citatet nedan är från hemsidan.

 

Tjurpannan som ligger sydväst om Havstenssund saknar skyddande ytterskärgård och tillhör ett av bohuskustens mest exponerade fastlandspartier. Inomskärsfarleden stryker här tätt förbi och har i alla tider utgjort en fruktad passage bland sjöfarande. Västra delen av området präglas av branta klippstränder, här och var avbrutna vikar med block-, grus och i några fall sandstränder. Det utsatta läget och tidigare betesgång har format ett mycket öppet hed- och hällmarkslandskap som ännu består. Området är lättströvat och från de många höjdpunkterna bjuds storslagna vyer från fastlandet över skärgården ut mot horisonten i sydväst. Ett besök på Tjurpannan under storm är en sällsam upplevelse. För den som ämnar pröva fiskelyckan eller bada från klipporna är dock lugn väderlek en absolut förutsättning.

 

Hade läst det här innan men det förbereder inte hjärnan för hur fantastisk miljön är… ..en grådisig, kall dag i januari… Klyschan stämmer, bra kläder = bra väder!

Så även om vi har många vackra naturreservat så är allemansrätten och rätten att vandra där jag har lust väldigt viktig för mig.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.