buketter överallt

Har du inga prydnadssaker?

 

En fråga jag fick av dottern när vi höll på och ställde i ordning för mäklarfotografering. Kort och gott – nej, väldigt få eller faktiskt inga. Allt glas och keramik som jag älskar och har mycket av har ändå en funktion. Skål, ljusstake, vas eller något annat. Så i alla tomrum som blev, inkl bokhyllorna, ställdes det… ..buketter i stora eller små vaser. Vaser som jag sen bytt blommor i ett par gånger. För när vi andats ut efter fotograferandet så var det dags för nya andetag och blommor för visningen. Då hade jag bett mamma gå ut på Lillevarn och plocka av det som blommade.

 

Det blev stora och små allium, tulpaner, camassia och syren i två färger. Glömde fota vasen med ’igelkotten’ som jag lånat i mammas skåp. En 3-delad taggig liten sak som man sticker ner blommor i. Det var första gången jag testade den och fick lite ikebanakänsla. Ikebana är ett japanskt namn på en typ av blomsterarrangemang, mycket sparsmakad och med olika betydelser. Fick en bok av min landlady när jag bodde i England. Men åter till buketter…

 

bukett

 

För att få syrener att blomma och dofta länge i vas så kokar jag upp vatten som jag sen blandar med kallt för att inte vasen ska spricka. Regeln är att ju mera vedartad stam, desto varmare vatten. Under tiden plockar jag också bort alla blad för att kvisten ska ha mindra att försörja. Lååånga snitt och vatten långt upp på stjälkarna. Så brukar de klara sig flera dagar inne. I år har jag inte ens velat gå ut och dofta på dem så tja det här blev en bra kompromiss. Dessutom blev jag nöjd med buketten trots att det var en del tvåsamhet i den. Det ska ju vara udda antal gubevars. Fast det är lite nöjsamt att strunta i det 🙂

En svår avvägning – syrenenrna som vill ha tokvarmt vatten mot tulpanerna som vill ha kallt. Jag lät syrenerna stå för sig i en hög vas med hett vatten en stund. Sen satte jag ihop buketten. Den höll sig fräsch i 3-4 och det var nog mitt eget fel att den inte höll längre. Jag slarvade och behöll några blad som stog nere i vattnet.

Sen testade jag buskpionen som snittblomma. Faktum är att hade inte syrenernas doft fyllt huset så hade på gränsen till odör spridit sig från buskpionerna. Åtminstone tyckte inte jag att de doftade gott. Som snittblommor höll de knappt två dygn. Men maffiga – jodå.

.
Paeonia suffruticosa

 

Nu är huset borttaget och förhoppningsvis går affären igenom i veckan. Men jag väntar med att ropa hej ett par veckor. Så håll tummarna!! Dessutom är det ovanligt välstädat för att vara den här årstiden. För inte sjutton hinner jag städa så här års. Idag ska jag titta till mina fynd från Bohusläns- Dalslandskretsens marknad (STA) i Regementsparken i Uddevalla igår. Faktiskt en dubbel premiär med gott resultat 🙂

 

 Hoppas fortfarade att värmen kommer snart!

15 Kommentarer

 1. Marit den 8 juni, 2015 kl 08:03

  Så vakker bukett du har laget av syriner, allium og tulipaner! De kler hverandre veldig godt 🙂 Jeg lærte også nåe jeg jobbet i blomsterbutikk for mange år siden at en skulle knuse stilkene på syriner litt, og så koke de i varmt vann. Da holde de i alle fall noen dager inne. Nydelige trepeoner du har tatt inn også! De er så utrolig vakre 🙂

  Klem, Marit

 2. Marit den 8 juni, 2015 kl 08:05

  Hvis du får omtrent to like kommentarer her nå, så er det fordi jeg skrev den ene på nytt igjen. Den synes ikke når jeg posten kommentaren. Skal det være sånn? Du kan bare slette den ene 🙂

 3. Britt den 8 juni, 2015 kl 08:51

  Du ska tydligen flytta. Både roligt och vemodigt kan jag tänka. Vad buskpionerna är vackra. Jag visste inte vad de luktade (tydligen inte doftade), för sådana har jag inte. / Britt

  • Carina den 8 juni, 2015 kl 18:51

   Det ska bli spännande. Jag har inte hittat något nytt ännu – lite bakvänt. Jag har inte heller tänkt på deras doft/lukt innan. Det var först när de kom in. Men de är vackra på busken så det kanske är den bästa platsen trots allt.

   Ha det gott, Carina

 4. Anita den 8 juni, 2015 kl 14:57

  Buketter kan man ha en masse. Gillade kombinationen med allium, tulpaner och syrener. Och tack för tipset om vattentemperaturen. Men oj, är det dags för försäljning nu. Klart jag håller tummarna. Och jag hoppas att du tycker det känns bra, det låter så i varje fall.

  Kram
  Anita

  • Carina den 8 juni, 2015 kl 18:53

   Javisst blev kombon bra! Ännu gladare blev jag när jag kom ihåg tyget min kompis köpt till duk. Det passade perfekt med färgerna i buketten. Jo det känns bra. Nu kan jag snart börja fokusera på sen… Hittade ju ännu fler buskar på växtmarknaden 🙂

   Kram, Carina

 5. Lotta den 8 juni, 2015 kl 18:53

  Jag tycker precis som Anita , buketten var kanonfin och tipset om syrenvattnet var bra! Vart ska du flytta nu då? Och hur går det med alla växter?
  Kram Lotta

  • Carina den 8 juni, 2015 kl 19:01

   Tack Lotta! Tipset funkar på alla vedartade grenar inklusive rosor 🙂 Vet inte riktigt vart jag vill men när det är klart här ska jag börja titta och känna efter. Växterna har jag redan flyttat och skapat en provisorisk trädgård för hos mina föräldrar.

   Kram, Carina

 6. Marit den 8 juni, 2015 kl 20:33

  Hej Carina

  Jeg skrev to kommentarer før i dag, men de er ikke her ser jeg ;))
  Når jeg skrev de kom de ikke opp som kommentarer. Har jeg gjort noe feil?

  Nydelige buketter du har laget!

  Klem, Marit

  • Carina den 8 juni, 2015 kl 20:55

   Hej Marit! Nej inte alls – de hade felaktigt landat bland skräpposter. Händer någon enstaka gång tyvärr. Brukar kika in där och kolla så allt är rätt. Bra du berättade 🙂

   Kram, Carina

 7. Carina den 8 juni, 2015 kl 20:53

  Tack Marit! Jag hade riktigt kul en stund med blommorna. Ska testa ditt tips nästa gång. Jag ville bli florist men det tyckte inte allergidoktorn var så lämpligt. Vad bra du sa till! Dina kommentarer låg bland skräpposter. Nu är de flyttade och godkända. Händer någon enstaka gång tyvärr.

  Kram, Carina

 8. Kristinas oas den 8 juni, 2015 kl 21:30

  Spännande, spännande! Både med husförsäljningen och ’sedan’. Och buketten var så fin, jag tackar också för tipset om kokning.
  Kram Kristina

 9. martaronyai den 17 juni, 2015 kl 06:13

  Håller tummarna, hoppas det går vägen och du blir nöjd. Husaffärer har haft en förmåga att överträffa säljarens förväntningar de senaste 10 åren, så det finns nog ingen anledning till oro.
  Ha en fin midsommar bland blommorna!
  Kram
  Marta

 10. Katarina/En grön sida den 20 juni, 2015 kl 08:46

  Så vackert, speciellt den buketten med allum, tulpaner, syrén etc. Känner doften!
  Ja, och känner… mig slarvig. För här stoppar jag bara ner i vas, glas, krus osv och tänker inte alls på vattnets temperatur. En sådan där igelkott skulle jag vilja ha, frågan är var sådana finns att köpa, vet du?

  Lycka nu till med husaffären!!!

  & fortsatt härlig midsommarhelg!

  kram
  Katarina

 11. Birgitta den 20 juni, 2015 kl 20:20

  Vackra buketter. Precis som du har jag inga prydnadssaker men massor med vaser, skålar, krukor och ljusstakar – men är inte det också prydnadssaker ;))?
  Fortsatt skön midsommar och lycka till med husförsäljning och köp.
  Birgitta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.