P - Peltoboykinia watanabei - flikbladig filigransbräcka

Nu växer det så rysligt

Är tiden ur led?

 

Det här med tid, tiden – det är något mystiskt med det. Rent tekniskt så borde 1 månad framåt i tiden vara lika lång som en månad bakåt i tiden. Åtminstone för månader med lika många dagar. Men jag har upptäckt en sak, ett fel. Tiden framåt går mycket långsammare, minst dubbelt så långsamt mot tiden bakåt.

 

Jag lovar att när jag planterade de här partierna för 1 ½ år sedan så var det väldigt långt tills dess att det skulle vara grönt, frodigt och jorden täckt. I början på andra säsongen, alltså här och nu så är det sådär frodigt, på gränsen till att det kommer behöva gallras. Visst är det fantastiskt – ordet betyder just något som är i stort sett omöjligt att föreställa sig. Och det här är svårt att få ihop, jag tror det är något fel på tiden. Kanske är tiden ur led? För nu växer det så rysligt fort.

 

20150527_0027_larven

Pionerna i larven har växt till sig rejält

 

Snart kommer jag känna att tiden går för fort. Snart kommer allt behöva börja delas och jag som tyckte jag satte saker glest. En meter mellan alla pioner och lika mycket mellan de större hostorna. Kanske har vi trädgårdsmänniskor en släng av ’bonnasjukan’, det är aldrig helt bra.

 

20150527_0038_sockan

Sockan med kinesisk förgätmigej, en typ av tistel, pioner och Camassia

 

Fast här och nu går jag ändå och myser över allt det gröna, de många nyanserna, det täta och det frodiga. Men att det är något konstigt med tiden, det kan jag inte komma ifrån. Det måste vara så för inte kan väl hönsgödsel påverka tiden?

20150527_0037_Paeonia-veitchii

Grönt här med, i förgrunden en rosenpion, Paeonia veitchii

 

20150527_0033_Paeonia-Nosegay

Pionen ’Nosegay’ är inne på andra året här men blommar som om den alltid stått här

 

20150527_0022_mittens-rike

 

Men en sak vet jag, lovar jag det är långt, en hel evighet tills dess lunden är sådär frodig och grön. Så mycket bar jord… Förödande frestande att peta ner mer saker som behöver sin plats. Hostorna som syns nedan är luriga. Ser ju inte så stora ut men allihop är av typen Large eller Extra Large. Vi får väl se 😉

 

rhododendronbädden

 

 

 Hoppas värmen kommer snart!

logga_rosaline

17 Kommentarer

 1. Marit den 2 juni, 2015 kl 15:04

  Hej Carina

  Ja, det er merkelig med begrepet tid. Om vinteren går tiden veldig sakte, og i sommermånedene veldig hurtig… Det er lenge til jul, men sist jul virker som den nettopp var…;)
  Nydelige peoner du viser, spesielt ’Nosegay’. Den skulle jeg gjerne hatt!

  Klem, Marit

  • Carina den 3 juni, 2015 kl 17:48

   Skönt att fler än jag upplever fenomenet 🙂 Nosegay var jättefin i år och först ut att blomma. Det är roligt att få en lite längre pionblomning.

   Kram, Carina

 2. lunasblogg den 2 juni, 2015 kl 16:39

  Tänkte lite samma tanke igår när jag varit borta ett par dagar. Så himla tätt och mycket av allt. Hur tänkte jag? Blir snart till att gallra! Men nya pioner brukar vara lite återhållsamma. Det verkar inte dina vara dock- Så fina!
  Ser ut att vara mycket spännande på G hos dig. Jämför dina hostor om en vecka.
  ha det bra!
  Luna

  • Carina den 3 juni, 2015 kl 18:00

   Har upplevt samma när det gäller pioner men har upptäckt att det går fort om man får stora, fina rötter från början. Ser fram emot Hostorna om en vecka 🙂 /Carina

 3. Britt den 3 juni, 2015 kl 13:22

  Det går fort i växtriket och man kan inte bli annat än förvånad. Hönsgödsel påverkar säkert tiden. Det tror jag. / Britt

  • Carina den 3 juni, 2015 kl 18:01

   Haha… ..ja det är nog så att gödseln kan ha ett finger med i spelet 🙂

 4. Anita den 3 juni, 2015 kl 13:46

  Ha, ha … underbart! Jag håller med. Tiden är ur led. Precis så där känner jag det också. Och det måste vara sant, annars skulle nog inte uttrycket ha myntats för länge, länge sedan … eller kanske inte så länge sedan …. eller? Vem vet när det myntades för tiden är ju ur led och gör lite som den vill. Det är inte bara tiden som är ur led. Vädret också. Det har hänt något konstigt. Det känns som om april hade marsväder, maj hade aprilväder och nu har vi precis kommit in i majvädret … en månad försenade hela våren.

  Frodigt och fint är det hos dig. Och jag vet hur luriga hostor är. Dom har lurat mig flera gånger. Såg så små och taniga ut så jag satte fler för ”det skulle bli något”. Det blev det kan jag säga 🙂

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

 5. Carina den 3 juni, 2015 kl 18:11

  Himla skillnad mot förra året. Jag är så trött på blåst vareviga dag. Verkar bara bli värre och värre. Fördelen är väl att allt blommar längre, mycket längre 🙂 Hostorna har fått rejält med utrymme så de ska nog klara sig några år hoppas jag. Var lite ’duktig’ och mätte ut en kvadratmeter åt varje. Rabatten såg ut som ett rutnät med en pinne i mitten av varje ruta för att markera centrum. Förhoppningsvis ska det löna sig 🙂 Däremot såg jag att ogräset exploderat i veckan. Nåja… ..vet vad jag ska syssla med i varje fall.

  En fin vecka till dig också!

  Kram, Carina

 6. Katarina/En grön sida den 3 juni, 2015 kl 21:23

  Vi är nog många som känner igen oss i din upplevelse av tid/er. För visst är tid inte detsamma från stund till stund, här och nu och då… Tänk vilken lund du skapar! Fortfarande en del mellanrum med bar jord (egentligen finns det något rätt vackert med det också), men strax blir det till ett grönt hav. Hönsgödsel påverkar tid, absolut! =o)
  Du, till nästa vår/försommar: Kanske försöka få till en träff här nere o göra Malmö Garden Show ihop tillsammans o med andra kära bloggvänner. Ja, om det går… härligt!
  kram
  Katarina

  • Carina den 4 juni, 2015 kl 16:51

   Visst kan den bara, bruna jorden vara en fin kontrast mot det grönas nyanser, särskilt när man precis rensat färdigt. Det är väl kanske det som är – jag ser kommande ogräs på det bruna.

   Tycker absolut vi ska planera att ses där nästa år. Har ju aldrig varit där. Sen finns det ju mycket mer som Ågrens som också skulle bli en första. Hela Skåne är ju ljuvligt så här års.

   Kram, Carina

   • Katarina/En grön sida den 7 juni, 2015 kl 06:44

    Ha ha! Du menar Åbergs! =o)) Ett ”måste” här nere i Skåne…
    kram
    Katarina

    • Carina den 7 juni, 2015 kl 06:50

     Ja självklart 🙂 Men Ågren har jag väl haft nån gång. Kram, Carina

 7. Kristinas oas den 4 juni, 2015 kl 05:38

  Fnissar glatt när jag läser, ur led är sannerligen tiden! Man vänder bort blicken i vad som känns som en kort stund och poff! så har växterna vräkt sig ut åt alla håll… Tror definitivt att gödsel har ett finger med i spelet.
  Och jag säger som Katarina, tänk om vi kunde ha en träff nästa MGS, vad kul det hade varit.
  Kram Kristina

  • Carina den 4 juni, 2015 kl 16:52

   Jag har nya grannar och dem har tittat lite förundrat ett par gånger. Som jag skrev till Katarina – tycker absolut vi ska planera. Annars tenderar saker inte att bli av 🙂

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 4 juni, 2015 kl 17:10

    Så bra, då bestämmer vi att nästa MGS har vi bloggträff. 🙂
    Kram Kristina

 8. Rost och rädisor den 7 juni, 2015 kl 05:29

  Ja, tidsbegreppet är lurigt, inte minst går tiden mycket fortaren nu än för tio år sen för att inte tala om ännu längre tillbaka. Hur som helst, tråkigt är det sällan.
  Har också en påbörjad lund med bar jord och försöker hålla mig i skinnet, hålla mig till planen och inte trycka in för mycket och för tätt.
  Underbar pionblomning du har. Tack och lov har jag utrymme nu att plantera ett tiotal, det ingår i planen 🙂
  Du undrade var jag köper lite ovanligare fröer. Svar i dagens inlägg.

  Ha det så gott
  Anette

  • Carina den 7 juni, 2015 kl 06:54

   Mmm ja där tillkom ytterligare en dimension till tid och tidsuppfattning. Jag kan bara hålla med dig. Bar jord är ju på ett sätt också lycka, ett löfte om komma skall, nya möjligheter 🙂 Vad kul att du har gjort plats för pioner. Blomningen är inte så lång alla gånger hos varje sort för sig men med lite olika så blir det bra. Bladverket är vackert hela säsongen om de trivs och mår bra.

   Tack – då ska jag kolla!

   Ha det bra! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.