Hybridpioner - Paeonia hybrid 'Golden Glow'

Pionfrossans vara eller inte vara

Spegel, spegel på väggen där, säg vem som skönast i landet är

 

Vet inte om glaset är halvfullt eller halvtomt. Är det halvtomt så kommer det bli en rejält solig och varm försommarperiod. Är det halvfullt så drar det in en kallfront från nu och 12 dagar framåt. Spritt språngande galen?? Ja det kan man tro… Men jag hade glömt inte bara dotterns födelsedag utan också att till den brukar jag plocka en stor pionbukett helt enkelt för det är hög tid för högtid i pionlandet. Jag bokade en utlandsresa i 10 dagar, kanske inga konstigheter i sig men min så kallade timing var usel. Födelsedagen fick jag fixat till genom att planera om utresedatum men pionblomningen? Tittar på några förstagångsblommare och deras knoppar, hoppas på pionfrossa. Det här ska bli spännande att följa eller kanske inte följa. En riktigt lokal kallfront står rätt så högt på önskelistan. Det är väl för övrigt alltid skönt att höra att man har bättre väder där man är? Fast England är väl inte känt för strålande sol så vi får väl se. Pionfrossans vara eller inte vara kommer få ett svar till skillnad från Shakespeares…

 

20150614_0092_Paeonia-Lemon-Chiffon

Paeonia hybrid ’Lemon Chiffon’

Paeonia Vulgar

En pion jag valde ut på åkern bland Krupkes frösådder. Blommor stora som assietter och efter dotterns uttalande ”den är rätt vulgär” så har jag kallat den Paeonia ’Vulgar’

Paeonia 'Mme Louis Henry'

Den köttrosa buskpionsprimadonnan – Paeonia ’Mme Louis Henry’

 

Det har hänt en del sen insikten slog ner. Några tidiga hybrider har börjat blomma. Det verkar bli dött lopp mellan halvtomt och halvfullt. Men det lär komma fler somrar och självklart ska det bli underbart med semester i gott sällskap i mitt andra hemland.

 

20150614_0107_Paeonia-off.-Mutabilis-Plena

Paeonia officinalis ’Mutabilis Plena’ eller på svenska en rosa bondpion

20150616_0020_Paeonia-Carina

Paeonia hybrid ’Carina’ – klart den måste finnas i samlingen

Paeonia 'Soft Salmon Saucer'

Paeonia hybrid ’Soft Salmon Saucer’

Paeonia pink Q

Paeonia hybrid ’Inger Molin’ eller så är det min rosa Quad-hybrid

Paeonia 'Athena'

Paeonia hybrid ’Athena’

Paeonia hybrid

Paeonia hybrid, antagligen en Quad-hybrid som börjar i ljust, ljust champagnerosa och sen snabbt blir vit

Paeonia yellow Q

En gul Quad-hybrid

Paeonia 'Lemon Chiffon'

Paeonia hybrid ’Lemon Chiffon’

Paeonia hybrid 'Golden Glow'

Paeonia hybrid ’Golden Glow’ samma pion som i omslagsbilen

Paeonia 'Dutch Dwarf'

En låg, tidigblommande hybrid med vackert bladverk – Paeonia hybrid ’Dutch Dwarf’, mådde aldrig särskilt bra i lerjorden vid huset men i den lättare jorden på åkern frodas den

Paeonia 'Athena'

Paeonia hybrid ’Athena’

 

Jag tycker mer och mer om de enkla pionerna samtidigt som de dubbla är så vackra. De riktigt gamla sorterna vill jag ha för sin historia. Gula och korallfärgade för att de var en stor nyhet och att lax- och korallrosa passar så bra med försommarens blå riddarsporrar till exempel. Korsningarna av ört- och vedartadepioner som en gång var omöjliga men som ger fantastiskt stadiga pioner med vackra blad. Ni förstår.. Visst kan man hävda att blomningen är kort. Men vill man ha en lång pionblomning så blanda rena arter och buskpioner som blommar allra först. Sätt sen till någon eller några hybrider om du nu kan begränsa dig. Lägg till någon Itoh-pion med sina stadiga stjälkar och vackra blad. Och vänta sen på doftpionerna. Titta efter sorter som dessutom får sidoknoppar så förlänger du pionblomningen ytterligare. I rabatten sätter jag gärna i grupper om 3 med ca 100 centimeter mellan varje centrum. En tidig, en mellan och en sen rosa blommar från maj över midsommar och kanske in i juli. När säsongen lider mot sitt slut och fler är fångade på bild får jag nog göra en utredning à là Grieve om de olika ’rosa’ tonerna: laxrosa, korallrosa, Salmon Saucer, shell pink, bara rosa, osv. Igår hade ytterligare några slagit ut och P ’Vulgar’ visade sitt rätta jag 🙂 Men nu måste jag ta tag i mitt försvunna pass.

 

 Hoppas du haft en skön midsommar och önskar dig en fortsatt härlig helg och försommar!

logga_rosaline

13 Kommentarer

 1. Marit den 21 juni, 2015 kl 08:46

  Det hørtes ut som dårlig timing, ja, hvis du snart skal reise bort fra peonblomstringen ;)) Jeg likte Vulgær veldig godt, for den fargen har jeg begynt å like på peoner. Har bestilt noen flere peoner i fargeskalen det jeg vil kalle fersken, og da selvsagt Athena! Er veldig spent på den. Carina har jeg aldri sett før, men fin var den også! Det finnes i det store og hele mange flotte peoner. Kjøpte nettopp Coral Charme, og venter spent på om fargen er sånn som jeg håper den er… ;))

  Jeg forstår at du ønsker deg en kaldfront, men det gjør ikke jeg… ;))
  God tur til England!

  Klem, Marit

  • Carina den 21 juni, 2015 kl 20:31

   Tack Marit, det ska bli skönt att komma iväg. Hade heller aldrig hört om Carina det var någon i pionsällskapet som nämnde den och så blev det en beställning. Det finns alldeles för många vackra pioner och fler kommer hela tiden. Coral Charm kommer du säkert tycka om 🙂

   Unnar verkligen er alla ett soligt härligt högtryck. Kram, Carina

 2. Katarina/En grön sida den 21 juni, 2015 kl 09:45

  Åh! Din tajming är kanske inte din bästa, men din önskan är värre… Förutsatt att den där kallfronten inte är ytterst lokal, ha ha! Vackra pioner, vilken frossare du är! Den allra första (som återkommer sedan)’Lemon Chiffon’ så vacker i form o färg. ’Dutch Dwarf’ fångade också min blick lite extra liksom ’Golden Glow’. Den sista också söt. Men… O nu kommer det! Förlåt, förlåt, förlåt! Men… även om de enkla vita är vackra, för det är de ju, så får de mig att tänka på… stekta ägg. Som förvisso är gott! =oP

  Ha en härlig tur till England! Besöka några trädgårdar?

  kram
  Katarina

  • Carina den 21 juni, 2015 kl 20:25

   Stekta ägg… nu kommer jag se pioner i stekpannan och ägg i rabatten. Hoppas du också ser ’sunny side up’ det är så jag vill ha de stekta äggen.

  • Carina den 21 juni, 2015 kl 20:34

   ..och jo jag tänker mig en väldit, väldigt lokal kallfront. Jag blev också väldigt glad i Lemon Chiffon och jag ser att den har många sidoknoppar. Dutch Dwarf är verkligen speciell i färgen.

   Visst ska det bli ett par trädgårdsbesök, Kiftsgate och den som ligger alldeles intill. Det står still i huv’et efter några intensiva dagar.

   Kram, Carina

 3. Britt den 21 juni, 2015 kl 10:09

  Men oj!! Det var ju inte så bra.
  Superfina pioner, men du har väl inte alla hos dig?? / Britt

  • Carina den 21 juni, 2015 kl 20:27

   Nej inte kul alls… Men jo, jag har alla pionerna. Inte kvar här kring huset men i en tillfällig plantering i avvaktan på nästa boende. Galet – jag vet.

   Carina

 4. Anita den 21 juni, 2015 kl 11:27

  Ibland hamnar man fel i tid och rum och då kan sådana situationer uppstå. Jag har alltid lyckats åka till Storbritannien när svavelpionen blommar. I år var första året jag var hemma och kunde njuta av den varje dag. När det gäller önskan om kallfront så är den nog inte alltför långt borta. I varje fall inte om vädret hos dig liknar det som är här. Igår kväll när jag var ute på snigeljakt var luften isande kall och i dikena runt rabatterna stod vattnet decimeterhögt. Idag är luften ljummare men med en tydlig touch av kallfront ändå. Hos mig har pionerna långt kvar till blomning och jag hoppas att dina håller på sig tills du kommer tillbaka (bara du nu hittar passet). Och de du visar är ljuvliga. Speciellt förtjust blev jag i ’Athena’.

  Hoppas nu att du får en alldeles, alldeles underbar Englandsresa!

  Kram Anita

  • Carina den 21 juni, 2015 kl 20:21

   Tack det ska bli skönt att sätta sig på planet. Fick höra av barnens farbror att Cornwall är fantastiskt. Vi har firat dotterns 25-årsdag i värme och solsken idag. Faktiskt hade vi varmt och härligt igår också. Så jag hoppas värmen sprider sig till er också. Skönt att du fick se svavelpionen blomma och den klarade sig från mögelangrepp.

   Kram, Carina

  • Carina den 21 juni, 2015 kl 20:24

   Nej inte kul alls… Men jo, jag har alla pionerna. Inte kvar här kring huset men i en tillfällig plantering i avvaktan på nästa boende. Galet – jag vet.

   Carina

 5. Sabelhagens olivlund den 21 juni, 2015 kl 16:22

  Så blir det ibland. Jag kommer säker missa flera engångsblommande rosor medan vi är i Marina. Förra midsommar hade jag ca 45 rosor i blom, nu är det inte ens 10 som blommar.
  Och pionerna har fortfarande håra knoppar.
  Hoppas nu du hittar passet.
  Ha en fin resa
  Kram Maria

  • Carina den 21 juni, 2015 kl 20:17

   Tack Maria! Tyvärr så blir det sura pengar för ett tillfälligt pass… Vi har helt enkelt något att se fram till ett annat år. För blomma kommer de göra både rosor och pioner i många år framöver.

   Kram, Carina

 6. Kristinas oas den 23 juni, 2015 kl 05:31

  Önskar dig en riktigt skön resa i England och många fina pioner både där och här när du kommer hem igen. Med tanke på kylan lär nog en hel del blomma när du är tillbaka. Athena fastnade jag särskilt för och Lemon Chiffon var ju underbar i både färg och form. Krupkes fält är farligt. Har också en pionsådd därifrån. 🙂
  Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.