Blommig fredag; om tålamod

Tålamod något jag skaffat mig

Tålamod har jag skaffat mig om man säger så. Gilla läget som i; lägg inte energi på saker som ändå inte går att påverka. Energin jag sparar kan jag använda till något bättre. Jag pratar ibland om väderkvarnar; brukar börja med en tyst fråga – är det där en väderkvarn? Om svaret blir ja – gå därifrån!

En väderkvarn, som på håll ser rätt pittoresk ut, blir när jag står nedanför mycket stor och jag får böja rejält på nacken. Vingarna är mäktiga och har mycket kraft när vinden driver dem. Det blev min sinnebild för ’saker’, organisationer, personer, förändringar mm som jag aldrig kan påverka med mindre än att jag byter jobb eller roll i organisationen. Det var nämligen på jobbet det började. Men sen har jag kommit på att det går att använda i hela livet. Personligen spar jag mycket frustration som skulle ta energi så här.

 

Katsura från frö… ..en korsning som Göteborgs botaniska hade gjort mellan C magnificum och japonicum vem som var pappa och vem som var mamma har jag tappat bort.. Men beskrivningen av vad som kunde bli av fröna var för spännande för att låta bli.

Buskpion - Paeonia suffruticosaHur spelar det roll? Jo insikten i sig är applicerbar på trädgården också. Vissa saker, förutsättningar, får jag leva med, jordmån till exempel. Tar jag det lugnt och metodiskt, just det tålmodigt, kan jag kanske köra 30 skottkärror istället för 15 i rasande tempo.. Bara som ett exempel. Är jag tålmodig så kanske jag hittar en lösning och kommer runt det där hindret när nå’n säger – det går inte. De vinsterna är för övrigt de skönaste.

Frösådder är bra exempel på tålamod. Från sådd till blom eller träd tar det ju många år ibland… Belöningen efter väntan blir en dos extra stor förundran. Den här buskpionen köpte jag som liten 2-3 årig fröplanta. Väntade och hoppades… ..tills den började blomma.

 

En som inte har haft tålamod att vänta på våren är en riddarsporre jag sådde i höstas, Delphinium oreophilum. Ska ta ut den och en del andra omskolningar idag har jag tänkt. Om jag inte tar mitt nyfixade makro och ber om skjuts till blåsippsbacken istället. För de lär inte ha tålamod och vänta på att bli fotade så länge till.

Fler tolkningar av ’tålamod’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt skön helg!  /Carina

34 Kommentarer

 1. Ellinor den 11 april, 2014 kl 13:17

  Väderkvarn alltså.
  Eftersom jag har noll tålamod så ska jag sannerligen försöka följa ditt råd. Vem vet? Kanske blir jag en superharmonisk människa på köpet? 🙂
  Hoppas du har en riktigt bra dag och att helgen blir skön

  • Carina den 11 april, 2014 kl 13:20

   Man vet ju aldrig 😉 Om du vill känna dig mer harmonisk eller kanske bli mindre påverkad av omgivningen så är det värt att testa.

   Tack ska du ha och detsamma till dig!

 2. Anita den 11 april, 2014 kl 13:54

  Intressant det där med väderkvarnar. Ska jag tänka på. Grattis till det nyfixade macrot. Ser fram mot blåsippsbilder. Du får nog skynda dig, här håller vitsipporna på att ta över stafettpinnen.

  Tålamod och frösådder går hand i hand. Jag besökte en gång en privat trädgård i England (kommer dessvärre inte ihåg namnet). Där hade dom mängder med träd. Höga vackra träd och i princip alla hade dom dragit upp själva från frön. Det var mäktigt och imponerande att se. Och din buskpion är också imponerande.

  Kram Anita

  • Carina den 11 april, 2014 kl 14:27

   Tror du har rätt kring blåsipporna. Men utan makrot har det inte varit nån större mening. Sen fick jag nån ’luftsko’ istället för gipset i veckan så det är betydligt lättare att ’gå’ med kryckor.

   Mmm.. jag jobbade i organisationer där jag märkte att ’folk’ la väldigt mycket energi på att veta hur det borde vara egentligen, ledningen fattar inte osv… Det var i samband med det som jag började förhålla mig så här.

   Frösådderna började nog med att få tag i ovanliga saker till rimligt pris. Sen växte tålamodet 🙂

   Ha en härlig helg Anita! Kram, Carina

 3. Linda den 11 april, 2014 kl 15:35

  Härligt att du har kommit så långt. Jag är rätt bra på det där på jobbet – har lärt mig att stänga av totalt när jag lämnar bygget. Men privat har jag svårare att inte slösa energi, men jag tränar och – hoppas jag – lär mig.

  Kram
  //Linda

  • Carina den 11 april, 2014 kl 17:19

   Lovar… ..vi lär oss! Tror som många skrivit att vi blir tålmodigare av trädgård och natur. Att det ger en slags respekt.

   Kram, Carina

 4. Ruben den 11 april, 2014 kl 15:40

  Fröplantor i all ära, men jag har försökt dra fram pioner från frö, men mitt tålamod (eller så var det något annat fel) räckte inte till, så efter ett par år och de inte hade grott gjorde jag processen kort med dessa sådder.

  Ha det gott!
  /Ruben

  • Carina den 11 april, 2014 kl 17:20

   Känner igen det! Så gjorde jag också förr. Och pausade några år. Sen testade jag och med en ny metod och nu funkar det. 🙂

   /Carina

 5. Britt den 11 april, 2014 kl 15:59

  Roligt att få fram träd och buskar från frön. Där gäller det att ha tålamod. Doftar den frösådda katsuran som den ”ska”?
  Numera finns mycket citrusväxter att köpa och inte alltid så dyra. Jag har haft många egensådda och de har varit fina ett tag, men har sedan tynat bort. Men mitt köpta har jag haft väldig tur med (förutom året med löss) och det har gett apelsiner (sura att äta men att använda som citron eller till marmelad).

  • Carina den 11 april, 2014 kl 17:21

   Ja – den doftar precis som den ska. Den är vår- och höstfin och hjärtan på träd känns ju bra.

   Vill gärna ha citrus men har väldigt varmt inne så de liksom kamelior får vänta… ..på ett svalare uterum 🙂 Marmelad från egna apelsiner låter väldans lyxigt.

 6. Marit den 11 april, 2014 kl 16:04

  Ja, å ha hage er en tålmodighetstest! Vi må smøre oss med tålmodighet både en og to ganger innen vi kanskje oppnår det vi ønsker 🙂

  Flott tolkning!

  Ha en fin helg!

  Klem Marit

  • Carina den 11 april, 2014 kl 17:23

   Tack! Kan bara hålla med! Tror det är en bra övning att lära sig tålamod i trädgården. Tänk att sluta sträva, att inte ha några mål… Så tråkigt det låter.

   Kram, Carina

 7. Anette den 11 april, 2014 kl 17:00

  Det var kloka ord om tålamod.Jag håller helt med dig. Ingen idé att lägga energi på sånt man inte kan påverka. Bättre att koncentrera sig på här och nu.
  Önskar dig em fin helg
  / Anette

 8. Kristinas oas den 11 april, 2014 kl 17:54

  Kan bara hålla med dig om väderkvarnarna, fast här brukar jag säga att ”man väljer sina känslor”. Vinner jag något på att hetsa upp mig över vad andra gör (eller inte gör)? Inte ett smack.
  Hoppas du får skjuts med nylagade objektivet till blåsipporna!
  Kram Kristina

  • Carina den 11 april, 2014 kl 20:01

   Visst är det skönt att distansera sig 🙂 Skjuts är beställd så fort solen lyser gott. Hoppas de inte blommat över..

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 11 april, 2014 kl 20:59

    Åh, vad bra att det blir utflykt! 🙂
    Kram Kristina

 9. Meta den 11 april, 2014 kl 21:01

  Det är nog något man får träna på hela livet det gäller att ha tålamodet att hålla på. Växter kan jag inte så som frön det måste jag köpa som planta jag har inget tålamod med att ha krukorna ståendes hemma
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  • Carina den 12 april, 2014 kl 08:28

   Förstår dig även om det låter konstigt… Jag sår bara när jag hittar nåt vettigt ställe att ställa dem och där de hyfsat kan få naturligt vatten. Jag stupar oftast på den regelbundna vattningen. Så här går det i perioder även om det inte verkar så 🙂

   Kram, Carina

 10. Annika den 11 april, 2014 kl 21:35

  Å så kloka ord om väderkvarnar (energitjuvar) och tålamod! Man kan inte förändra människor, man måste se var ens eget ansvar slutar och deras tar vid. Man kan heller inte påverka jordmån, väder, väderstreck och odlingsvärde – men man kan ta ansvar för att man ger de bästa möjliga förutsättningarna för att det ska bli så bra som möjligt. Jag tror att trädgården tränar vårt tålamod så det blir överförbart inom många områden i livet!
  Ha en toppenhelg!
  Annika

  • Carina den 12 april, 2014 kl 08:30

   Energitjuvar var ett annat bra ord! Och att vi själva bestämmer om vi ska låta de där sakerna få ta vår energi eller inte 🙂

   Tror som du att vi tränar oss i trädgården. Och att nån slags ödmjukhet inför det gröna och växtkraften kan få oss att göra saker vi inte tror vi är eller kunde.

   Tack detsamma! Carina

 11. Rosor och ruiner den 11 april, 2014 kl 22:16

  Frösådder är tyvärr inget jag har tålamod med, men jag beundrar er so har det!

  • Carina den 12 april, 2014 kl 08:33

   Visst är det väl tur att vi är olika och att trädgård och växterna där kan man fixa på många olika sätt 🙂

   Ha det gott! Carina

 12. Katarina /En Grön Sida den 11 april, 2014 kl 23:49

  Kloka ord. Tänker på uttrycket ”slåss med väderkvarnar” och hur viktigt det är att välja det vi lägger energi på. Om jag inte ”äger frågan”, dvs kan påverka i sak, så kan jag alltid påverka hur jag förhåller mig till just det. Inte alltid lätt i praktiken, men inte så svårt som det kanske verkar. Fallgroparna är många, jag hamnar då och då däri. Att få syn på de där väderkvarnarna är guld värt. Men får allt ha tålamod med mig själv på denna resa…
  Hoppas du får en riktigt skön helg
  kram
  Katarina

  • Carina den 12 april, 2014 kl 08:35

   Mmm… ..insikt gör ju bara vägen lite enklare. Den tar inte bort alla fallgropar eller krökar för det inte 🙂 Har pratat rätt mycket om det där med att ta och ha makt över sitt eget liv med barnens farbror. Det är ett spännande ämne. Om vi lyckades jämt så skulle vi inte ha nån utvecklingsmöjlighet kvar!! Det vore ju tråkigt…

   Tack detsamma fast hoppa din himmel är blåare än jag tittar på här! Kram, Carina

   • Katarina /En Grön Sida den 15 april, 2014 kl 08:14

    En konstnär sa en gång: ”Perfect is boring”. Alltså.. om det inte finns några dissonanser i livet, trädgården, musiken, samtalet osv, utan om allt är i absolut harmoni, så vore det helt enkelt tråkigt, kväljande och stillastående. Kognitiv dissonans retas, stör och bråkar. Får oss att tänka och känna nytt. Vilken tur!
    kram
    Katarina

 13. martaronyai den 12 april, 2014 kl 07:43

  Kloka ord som jag så lätt kan applicera på min nuvarande jobbsituation. Att ledningen inte förstår…. Jösses så mycket energi det kostar! Fast jag tror inte att de är dumma, inte alls, snarare att de överskattar min förmåga att lösa problem.
  Privat har jag lättare att acceptera läget och i trädgården kan det vara riktigt roligt att vända dåliga förutsättningar till sin fördel. Som skugga och mager jord – ”det är väl inga problem”, kan jag känna. Men då bestämmer man också själv i sin trädgård, vilket kan vara hela förklaringen.
  Jättesnygga vårkrukor!
  Härligt att det går framåt med läkningen, fortsätt så!
  Kram
  Marta

  • Carina den 12 april, 2014 kl 08:37

   Där tror jag du slår huv’et på spiken. I trädgården har jag och bara jag makten. Det är stor skillnad på förmågan att ha tålamod då. Jobbigt när man känner en förväntan och ett ansvar som är liite för mycket. Ta hand om dig!

   Tack! Det är först nu påskliljorna slått ut, de har stampat i flera veckor.

   Kram, Carina

 14. Eva Linnea den 12 april, 2014 kl 08:24

  Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att välja mina strider. En av fördelarna med att bli äldre! Slåss med väderkvarnar får ”ungdomarna” göra. Hoppas blåsipporna fanns kvar!
  En skön helg önskar Eva Linnea

  • Carina den 12 april, 2014 kl 08:39

   Det stämmer bra här också. Känner att med tiden blir det absolut enklare att låta nån annan ta fajten och välja vilja som är viktiga för mig.

   Tog ut alla skolade småplantor igår istället. I morron hoppas jag på lite trevligt, silande solljus och blåsippor.

   Tack detsamma! Carina

 15. ScienceHelena den 12 april, 2014 kl 15:32

  Så tänkvärt skrivet om tålamod! Tålamod är en konst och som ibland är svår att bemästra. Som du skriver är tålamod energisparande, men det är svårt när man fått en idé som man vill genomföra. Tycker själv att tålamod är något som kommit med erfarenheten… 🙂 Dina foton på katsuran är mycket fina!

  • Carina den 12 april, 2014 kl 16:30

   Tack! Det var lite grått och trist så svårt att fota bra. Kände mig inte så tålmodig idag när jag försökte få nåt vettigt gjort bland växterna men kryckor och annat är i vägen…

 16. Mandelhjärta den 12 april, 2014 kl 16:33

  Fint inlägg och trevliga bilder. Trädgård och tålamod hör ihop på många olika sätt. 😉
  Trevlig helg!

 17. Villrose den 13 april, 2014 kl 09:00

  Bortkastet tid å slåss mot vindmøller, ja!
  I hagen må man ”skynde seg langsomt”. Peoner belønner virkelig den tålmoidige 🙂

  • Carina den 13 april, 2014 kl 11:44

   Skynda långsamt är en bra sammanfattning. När jag skyndade mig snabbt så blev det mer; gör om och gör rätt!!

   Blev så glad för alla pionfrösådder kommer fint tillbaka den här våren 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.