Scilla rosenii - vitögd blåstjärna

Vårtecken nr 7

Från snö till blommande vår och tillbaks igen

Helgen som gick har jag fascinerats av vårtecken eller av hur man på mindre än en timma går från snöiga fjäll till utspruckna björkar, häggar och fruktträd med exploderande knoppar… Vårtecken jag inte sett hemma ännu.

Det var en utflykt med bil och chaufför. Startar i Hemsedal där jag brukar vara men hålla till i backen. Nu fortsatte vi rakt fram och förbi backarna. Först lite högre upp på fjället som en mulen, kall vårdag ter sig rätt ogästvänliga. Skyltar om skarpa kurvor och 8%-lutning så anar jag att nu börjar nedfärden. Helt annorlunda mot stigningen från Oslo. Smalare, tajtare och fjällen kändes så mycket högre. Så småningom kom vi ner till Laerdal och Sognefjorden och det var där vi såg alla gröna träd och blommande fruktträd. Kändes surrealistiskt med tanke på snön en halvtimma bort. Men något annat kändes också annorlunda… ..kom så småningom på vad; gräset var ju fortfarande fjolårsgult! Kontrasten blev läcker på nå’t vis. Semesterplanerna var redan orienterade mot Norge och Sognefjorden verkar som ett bra alternativ.

 

Bilder från första turen på två veckor på åkern. Har inte hittat nån lösning varken på ogräsrensning eller gödselkörning med gips… Min hjärna brukar vara full av möjligheter men nu går jag nog bet. Får kanske flörta med omgivningen..

 

Scilla rosenii och Scilla rosenii ’Alba’. Den vita är extra kul. Hon handplockades av Henrik Z i Göteborgs botaniska efter en löklördag. Vi pratade om något och han sa – den finns med vid försäljningen efteråt. Mmm… ..men jag måste sticka för jag ska iväg på en tjänsteresa. Ge mig en lista sa han! Jag blir glad när de kommer upp i vår så jag vet var de finns efter alla omflyttningar från trädgården här. Kanske att den lilla hundtandsliljan kommer från samma plock. Ovanligt sen är hon i vart fall och jag har haft andan i halsen när annat börjat blomma före och jag knappt sett bladen.

Erythronium sibiricum 'Altai Snow'

 

Erythronium sibiricum ’Altai Snow’

Hur våren ter sig på andra håll i Sverige ser du hos Annica via länken här under.

/Carina

vårteckenutmaning 2014

13 Kommentarer

 1. Kristinas oas den 8 april, 2014 kl 20:25

  Så ljuvligt vackra vårbilder, du har så fina växter att jag bara sitter och suckar över de vackra blommorna. Mina corydalis har inte börjat sprida sig så mycket än, men å vad snyggt det är när de gör det. Blir helt trolskt med vårljuset.
  Kram Kristina

  • Carina den 8 april, 2014 kl 21:54

   Tack Kristina! Är nog som så att först står de och stampar lite för att sen explodera.. Verkar som mina två ursprungsknölar har mycket mörka arvsanlag. Får aldrig några riktigt ljusa frösådder. Var en sen eftermiddag jag fick skjuts och andades lite vårluft 🙂

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 8 april, 2014 kl 21:59

    Glad för din skull att du kom ut dit och kunde bjuda oss på de fina fotona.
    Kram Kristina

 2. anette den 8 april, 2014 kl 20:51

  Oj, så mycket vår det är hos dig och bilderna är ju jättefina. Känner att jag också borde dokumentera trädgården och en bra tid är ju att börja på våren, men är rädd att jag inte får mycket annat gjort då. Jag kommer att springa hit och dit varenda dag och leta bästa ljuset. Tänker oftast att det kan nog bli lite bättre… jag försöker igen… och så rinner tiden behagligt genom fingrarna. Men inte så kul när man återvänder till verkligheten och märker hur efter man ligger på att-göra-listan.

  Ha det fint
  /Anette

  • Carina den 8 april, 2014 kl 21:38

   Förstår hur du menar – tror jag. Är ofta nöjd när jag fotar men inte när jag kollar efteråt. Men har bestämt mig för att dokumentera växterna är en sak och bra, berättande bilder med gott ljus en annan. Scillorna är dokumenterade – inget bra ljus där inte 🙂 Tidigare har jag väntat och så har jag ändat upp utan bilder.

   Carina

 3. Anita den 9 april, 2014 kl 09:48

  Jag blir alldeles lyrisk när jag ser allt som blommar hos dig. Och jag blev störtförälskad i bilden med bl.a. Corydalis och Helleborus ’Pink spotted’, vilken härlig komposition, både när det gäller plantering och bild.

  Kram Anita

  • Carina den 9 april, 2014 kl 11:26

   Tack – kul att höra! Bilderna är från ett torvparti jag anlagt hos mamma. Vi brukar skoja om att de, föräldrarna, är väääldigt nöjda med sin trädgårdsmästare och hens exklusiva växtval 🙂

   Försöker hålla torv- och lundpartiväxterna jag är mest rädd om där. Den vita scillan har jag aldrig sett i någon lista någon annanstans nånsin. Den är verkligen läcker…

   Konstaterade att burkarna jag planterade bland tulpanerna har hjälpt 😉 Inga nya tugg där!

   Kram, Carina

 4. Katarina /En Grön Sida den 9 april, 2014 kl 13:34

  Underbara bilder! Det är något magiskt över vårens blommor… Inte så bombastiska, ofta rätt små och skira. Din trädgård är innehållsrik, blickar allt avundsjukt på den och den… och den…
  Att komma ner i dalen och se de blommande träden måste ha varit fantastiskt!
  kram
  Katarina

  • Carina den 9 april, 2014 kl 20:50

   Ja det kändes häftigt – lite som körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta. Tack – hade turen att bli riktigt trädgårdsintresserad medan Konnässörsklubben, Göteborgs botaniska, fortfarande hade en höstkatalog med lök- och knölväxter; mycket roligt för lunden. Det och en tomt som är mest lämpad för lund- och torvpartier. Tänkte på det när jag kom hem idag… ..det blommar mest vår- och försommar för att bli grönt på sommaren här.

   Kram, Carina

 5. ScienceHelena den 9 april, 2014 kl 21:04

  Åh, så många vackra vårtecken! Bilder som de här blir man glad av.

  • Carina den 10 april, 2014 kl 13:28

   Tack ska du ha! Jag blev också glad när jag lyckades ta mig ut med kameran och vädret var så ljuvligt.

 6. PysselMoster den 10 april, 2014 kl 09:26

  Fina bilder!
  Har du lyckats få Magnoliorna att ta sig? Låter ju superkul! Hur har du gjort då? Har de stått under något och i vilken jord? Ute eller inne?

  • Carina den 10 april, 2014 kl 14:41

   Tack! Länkade till ett inlägg jag skrev då på din blogg 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.