Blommig fredag; om svart

Blommig fredag; om svart

Svart samvete – en pastarätt på lunchmenyn för länge se’n

God som attan och efteråt var samvetet svart – gräddmängden var säkert enorm. Idag, långfredag, handlar blommig fredag om svart…

Långfredag var den absolut tråkigaste da’n alla kategorier när jag var liten. Pappa, som är helt oreligiös och en glad skit i övrigt, hade en idé om att vi inte fick höras för grannarnas skull trots att vi bodde på riktiga landet. Gissa om det kliade…. Sitta still var inte något vi brukade ägna oss åt, inte vara tysta heller för den delen. Det var verkligen en ’svart’ dag som vi nog inte fattade ett jota utav!

Svart bland växter var väldigt trendigt för ett antal år sedan. Fanns ett antal måste-ha-växter bara för de var svarta; chokladblomma, violen ’Molly Sanderson, Agropyron mfl. Riktigt svarta blommor och blad finns ju inte om man är krass. Så länge man håller sig på lite avstånd ser de här svarta eller åtminstone väldigt mörka ut. Men här får det bli porträttvarianterna.

Sant är att de är läckra men om jag sätter för många tillsammans upplever jag att planteringen blir tung och dyster. De behöver gladare kompisar helt enkelt.

Helleborus x hybridus 'Slate Blue'

 

Fler tolkningar av ’svart’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en Glad Påsk och hoppas att solen kommer lysa skönt på oss!

0 thoughts on “Blommig fredag; om svart”

  • Tack detsamma!

   Har försökt flera gånger att få till ensfärgade rabatter. Men de blir oftast rätt tråkiga i mina ögon. Behövs lite kontrast och ibland tom clashar.

 • Visst minns man. Och INGET fick man göra och dagen var hur lång som helst. Nu är den rätt lik de flesta dagar. Glad påsk!

 • Tur att långfredagen idag inte innebär såna saker för barn, måste ha varit jättetråkigt! Fina svarta växter du har, jag skulle så gärna vilja ha en mörk julros. Vad heter växten på första bilden? Den var också väldigt fin. Glad påsk!

  • Tack Mia! Sant – de färgerna är svåra att fånga. Solljus är trevligare men då blir det ofta problem med för stora kontraster…

   Glad Påsk!

 • Jisses vad det hade kryllat i kroppen på mig idag om jag inte hade fått göra nåt. Tur att utvecklingen går vidare!
  Hoppas att du har en fin helg. Och glad påsk på dig!

 • Snygg julros! Njuter för fullt av denna tid mitt emellan vår och försommar, underbart att se allt som kommer upp.
  Min pappa fick sitta still på en stol på juldagen, min gammelfarmor (som bodde med familjen) var tämligen religiös på det gamla sättet. Just därför var det inte något han förde vidare till oss barn, vi fick leka som vanligt. Däremot brukar jag respektera just långfredagen så att jag inte kör igång med värsta föra oväsen-projektet utomhus just den dagen, men sitta still gör jag inte.
  Glad Påsk!
  Kram Kristina

  • Ja nu händer mycket fantastiskt därute och det är inte ens hänryckningens tid.

   Jag brukar också respektera och inte föra oväsen. Å andra sidan har jag grannar som allt som oftast startar gräsklipparen den där ljuvliga fredagkvällen när vi öppnar dörrarna och kommer ut med gäster för att tända grillen….

   Glad Påsk! Kram, Carina

   • Just det där med gräsklippare kvällstid känner jag igen. Suck. Säger jag som klipper vår lilla gräsplätt med handjagare. 😉 Men innan dess hade vi en batteridriven gräsklippare – den väsnades inte speciellt, önskar fler hade sådana.
    Kram Kristina

 • Julrosen är underbar.
  Minns också barndomens långfredagar. Det var lite kluvet i en släkt (och tid) med såväl from gudstro, jazz och frigörelse. Nåväl, förstod inte varför jag inte kunde ha de SVARTA trätofflorna då vi skulle gå i kyrkan. Lite ungdomsupprorstrots kopplat till tidsanda, blev säkert till protester: ”Hade Jesus brytt sig?” Så virade jag palestinasjalen några varv till runt halsen, lite för ung för att fatta något, men tillräckligt ung för att strunta i just det.
  Ha en härlig påsk!
  kram
  Katarina

 • Så fina bilder! Jag tokgillar bladen på översta bilden.
  Jag minns också långfredagen som otroligt lång när jag var liten, var otroligt lättad när jag blev äldre och affärerna började ha öppet:)
  Ha en fortsatt fin påskhelg
  Kram Maria

  • Tack Maria! Ja den är härlig men lite svår att fota – i solljus är den omöjlig att få till. Sen är namnsorterna inte alls invasiva som den vilda 🙂

   Kram, Carina

 • Visst är väl det så att det svarta framhäver grönskan, den rosa färgen och andra läckra blomfärger! De i sin tur framhäver det svarta. Jag tror det handlar om balans och vårt öga fröjdas av det.

  Önskar dig en blodfläder, den är verkligen en ögonfröjd! Hos mig tycks den ta tid på sig med etableringen – men det kanske gäller alla buskar?
  Ha en fortsatt härlig påskhelg!

  • Håller med… ..rosa lökväxter klär de mörka julrosorna väldigt bra. Och en fläder kommer det bli när jag hittat min nya tomt. Hoppas din sätter igång och växer nu då – för när de är etablerade brukar det gå fort åtminstone för den vanliga.

   Tack detsamma!

 • Det är verkligen så, att de är vackrast när de inte är för många. Om långfredag tycker jag: en dag om året kan jag verkligen behöva för att tänka över hur jag bemöter mina och andras behov och hur jag respekterar de regler livet satt opp för vår existens. Men det var igår, nu är det glad påsk och jag önskar dig just det 🙂

  • Tack! Håller med om att man absolut ska ta tid och reflektera över bemötande, behov och livets regler. Brukar vara sånt som snurrar när jag ligger vid havet och lyssnar på vågorna. Det kliar inte i benen på samma sätt som när vi var små.

   Hoppas ni har en härligt solig Påsk!

 • Jag kommer oxå ihåg hur det var! Det var ingen lek direkt!! Och inga barn var ute på gården och lekte och det var triiiiist.

  Men dina svart blommor är inte trista men jag håller med om att alla svarta blommor och blad behöver sällskap!

  Ha en skön fortsatt påsk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.