natur och trädgård i ord och bild

Körsbärsblom och sommarkänsla

Körsbärsblom och sommarkänsla

Körsbärsblom ett test på hur man ser på livet?

 

Körsbärsblom – 4 dagar lång eller 4 dagar kort? Det är ett val för betraktaren. Alldeles oavsett så var det så länge som ena körsbärsträdet, Prunus ’Accolade’ blommade. Ett av 3 prydnadskörsbär som jag noggrant valt ut. De är valda  utifrån omdömen i bland annat Karin Berglunds bok ’Lust och Fägring’ och Zetas katalog. Alla 3 är arter eller närstående arter så ganska enkel men ljuvlig blomning.

4 dagar… ..en njutning jag behöver fånga där och då. Skjuter jag upp den till sen så är den borta. En bra påminnelse om att det är här och nu som gäller. De andra två är Prunus ’Hally Jolivette’ och Prunus serrula som jag odlar bara för den vackra flagnande barkens skull. Plantera den så att solen kommer åt att spegla sig i flagorna.

Körsbärsblom

Prunus ’Hally Jolivette’ har jag små, små fröplantor av

Man kan ju diskutera om det är rätt att odla saker som bjuder så kort blomning? För mig är det helt rätt. De här träden har till exempel vacker bark, vackert växtsätt och är mycket mer än bara blomning. Vacker höstfärg innan bladen faller är en annan detalj och plötsligt är säsongen ännu längre.  Min filosofi är att ha olika blickfång som avlöser varandra, som drar mig till olika platser i trädgården beroende på tid och blomning eller doft. Jag  har lämnat tanken på att samma plats eller växt måste blomma hela tiden. Jag välkomnar omväxlingen. När Accolade har vecklat ut sina ganska mörkt gröna, blanka blad så lyser en stor Hosta ’Paradigm’ med gulgröna blad upp skuggan under körsbärets krona. Lugna septemberdagar kommer stråk av en doft jag älskar. Då har silveraxen, Actaea simplex syn Cimicifuga i varianter slagit ut under samma körsbärsträd. Så 3 blickfång på 3 kvadratmeter lägg sen till höstfärgerna och uttrycken blir ännu fler.

Till midsommar tänker jag ta mååånga sticklingar och hoppas på god rotning. Jag vill ha en körsbärslund!

 

carina20 thoughts on “Körsbärsblom och sommarkänsla”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.