Iris pseudata 'Kurokawa noh'

Skogsträdgård och nytt decennium

Skogsträdgård var inte det första jag kom att tänka på utan allt annat nytt. Allt nytt – månad, år och inte minst decennium. Det känns som längesen sist trots att tiden går så fort typ att jag missade övergången från 00 – 10 och hoppade direkt till 20-talet. 20-talet för mig är Art Deco och kläder som var sanslöst vackra. Plötsligt får jag lust att se ’Huset Eliott’ igen. När den sändes i början av 90-talet sydde jag fortfarande… och var klar med alla tillskärnings- och skrädderikurser jag gick under några år. Sen slutade jag sy – det minns jag.

20-talet långsamt gungande

Hammock med content

Hammock med content – julklappen invigd på själva nyårsafton. Det gäller att vara förberedd… Men inte läget där jag tänkt En sån här hammock är guld, lätt att flytta och hänga upp snabbt och nästan var som helst. Skydd för trästammar finns liksom duk att spänna över om jag vill sova. Är det kyligt kan man ha en extra duk under som fungerar som värmeisolering. Jag blev helt såld när jag låg i en park i Oslo och gungade… ..genast kom jag lite närmare våghalsiga bergsklättrare som övernattar så här när det inte finns plats för tält… Jag var lite orolig när jag la videon från parken på instagram men de skrev och frågade om de fick dela…

…i höstas…

1 oktober 2019 – efter en falafellunch skavfötters i hammocken gungade jag sen vidare ensam medan hon övade… Dragspel, barnskratt och ljuvlig fågelsång… Sen var jag såld på lätthängda hammockar

20-talet i trädgården

Nåja.. 20-talet i trädgården är redan påbörjat på riktigt och inte bara i hammocken. Jag startade med att köra gödsel när solen sken. Och gödselkörningen är tung just nu så jag varvar med att köra kompostkvarn och mala material till gångar. En kommentar från pappa – det blir jord av det där… Ibland älskar jag att jag liksom aldrig blir stor nog att tänka själv. Och här kom tanken på skogsträdgården in lite från sidan. Jag upplever att jag har en trädgård i skogen men skogsträdgård är också ett begrepp kopplat till permakultur. Hoppas ni kan hålla isär bild- och textinnehåll för härifrån är det en mix av koppling till innehållet och bara-sommarsköna-bilder.

Zenobia pulverulenta 'Blue Sky'
Zenobia pulverulenta ’Blue Sky’ – tillhör kategorin bara sommarskönt men passar i en blommande skogsträdgård med sur jord

Skogsträdgårdskursen för några år sedan

Vad blev min behållning efter skogsträdgårdskursen för ett par somrar sedan? Direkt där och då kom jag på att jag vill inte odla 5 sorters valnötter, vinbär eller annat ätligt för den delen. Jag har inte en åtgång som motsvarar alla sorter som föreläsaren odlade. Och jag funderade på hur många de var i hans familj eller om han skulle börja sälja. Nåja min behållning blev fritt översatt – Jord skall du åter varda! Det är ändå en nog så god reflektion tänker jag.

Iris pseudata 'Kurokawa Noh'
Iris pseudata ’Kurokawa Noh’ 2:a juli och det har blåst, blåst så att det är hål i kronbladen

Och om jag nu kan odla olika sorters nötter så varför plantera ekar med mer ätliga, det vill säga lite mindre beska ekollon för husbehov? Jag är inte ironisk det var en seriös fundering för jag överväldigades av allt som skulle odlas. Eller kanske var det mer tanken på att ta hand om allt det där som kommer på träden och buskarna… ..år efter år efter.. Så överväldigad att jag egentligen knappt berättade om den där kursen jag gick en dag i september 2017.

Skogsträdgård - Quercus cerris 'Argenteovariegata' - turkisk ek
Quercus cerris ’Argenteovariegata’ – turkisk ek inköpt senare och bara för bladverkets skull

Återbesök…

Jag återsåg planteringen vi gjorde utanför plantskolan sommaren 2019 och den levde men kändes överväxt av allehanda växter som finns på en åker i träda.

Skogsträdgård i min tolkning

Maj - Körsbärsblom, Prunus 'Hally Jolivette'
Prunus ’Hally Jolivette’ min favorit hittills och trädet satte 5-6 körsbär för några år sedan. De var små och inte särskilt goda men numera har jag 3 frösådda träd från förra trädgården. Det måste ju gå att kombinera det här vackra trädet med ett lika fint med goda, ätliga bär…

Plommon, körsbär och äpplen

Allt nytt och det kommer säkert räcka långt för mig. Kanske slår jag på stort och sätter någon sorts hallon som en reserv för de år när de vilda torkar bort. Och ett par blåbärsbuskar. Det mesta för att njuta där och då, en liten del för sen. Men då måste frysen vara stor för att få plats. Jag använder sällan socker och sötningsmedel är inte att tänka på. Leder och muskler är så glada när de slipper och jag mår så mycket bättre.

Köksträdgård med spaljéträd och plommonlund med våräng som golv

Jag har faktiskt ritat en köksträdgård och kanske blir den förverkligad det här decenniet. Och kanske börjar jag tycka det är roligare att odla grönsaker, de behöver rätt mycket skötsel, så att jag odlar mer än tomater, gurka, sallat och bönor i många sorter. De är mina favoriter och jag gör precis som man inte ska – äter råa bönor.

Vårängen är egentligen tänkt i en körsbärslund jämte köksträdgården där golvet är en gles matta gräs med narcisser och julrosor… Men jag kan säkert blanda med plommonträd. Och jag har hittat ett företag som säljer grundstammar för jag vill ympa in en sorts små mörkt blådaggiga plommon med gult kött. De är sanslöst goda men träden skickar lika sanslöst mycket rotskott. Det känns som jag tänkt till.

Helleborus hybr. 'Primrose' - hybridjulros
Helleborus hybr. ’Primrose’ – hybridjulros
Helleborus, julrosfrön
Nu anar jag de första knopparna bland julrosorna jag sådde i oktober 2017. De har alltid varit tänkta som markskikt i en körsbärslund
Vårbruk - beundra snödroppar och vintergäck
Vårbruk – ja stanna upp och beundra vintergäck och snödroppar, Galanthus och Eranthis gonar sig i kvällssolen – en återbrukad bild på sånt som ska bo i markskiktet
Narcissus poeticus 'Recurvus' riktigt gammal och väldoftande
Narcissus poeticus ’Recurvus’ riktigt gammal och väldoftande

Bidraget till min Skogsträdgård

Långa tallbarr blev mitt bidrag till trädgården från kursen i skogsträdgård. Tallbarr isolerar, skapar mjuka och tysta gångar medan de sakta gör sin del i kretsloppet. Träden är högre idag men bilderna gamla.

Skogsträdgård - Pinus x schwerinii

Min tolkning av skogsträdgård

Som ni nog förstog nyss är jag inte överförtjust i tanken att odla allt ätligt. Men jag är väldigt förtjust i tanken på att så mycket som möjligt ska återgå till jorden i både liten och stor bemärkelse. I min lund idag har vilda smultron flyttat in och det är ett kvitto jag nöjer mig med. För mig blev det efter kursen inköp av 3 växter varav 2 tallar för barrens, de som faller ner, skull.

Jag länkar till Trädgårdsfägring och sätter en hassel, Corylus fargesii, med ljuvligt vacker bark på önskelistan… ..får den nötter? Vet ej!

23 Kommentarer

 1. Anita den 15 januari, 2020 kl 12:47

  Vilken häftig julklapp som du använt på självaste nyårsafton! Wow! Jag ser annars framför mig bergsbestigare jag sett på film som övernattar i sådana ”hängmattor” medan stormen ryter utanför duken. Fast din tillvaro verkar betydligt behagligare. Gillar filmen och häpnar över balanssinnet. Har alltid beundrat dom som lyckas gå på lina.

  Huset Eliott har jag ett vagt minne av. Var det inte några systrar som började sy? Får googla 🙂
  Att barr är bra har jag lärt mig av dig och din tanke att så mycket som möjligt ska återgå till jorden gillar jag. Och man kan väl få tolka skogsträdgård lite fritt. Jag gillar ju ätbart och skulle gärna ha mer ätbart men nötterna från 5 valnötsträd skulle jag nog aldrig göra av med 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 16 januari, 2020 kl 05:49

   Exakt – två systrar och makalösa plagg om man gillar sånt och det gör jag fortfarande 🙂

   Nu har hon tränat ett litet tag jag är imponerad av att hon lyckats hänga i sele högt över mark… ..hon har varit vansinnigt höjdrädd. Men julklappen är jättebra och nu kommer den bli använd framöver. Det känns så mycket enklare att hitta nånstans att hänga den bara två krokar som redan finns med 🙂 –

   Jag vill också odla och har odlat en hel del ätligt genom åren även om det inte låter så men jag blev så överväldigad av föreläsaren och de andra på kursen. Men ok det var unga par från Holland, Tyskland mm och de flyttade hit för att skapa ett annat liv. Då är det kanske en mer storskalig produktion man behöver… vad vet jag 🙂

   Kram, Carina

 2. Gunilla Teckenberg den 15 januari, 2020 kl 14:20

  Hej Carina!

  Åter ett härligt inlägg, din odlarglädje genomsyrar allt du skriver. Din kärlek till trädgården kombinerat med din djupa kunskap om vad växterna behöver kan inte resultera i annat en underbar trädgård där kreativiteten får flöda fritt. Vägen är allt..

  Kram!

  • Carina den 16 januari, 2020 kl 05:51

   Hej Gunilla!

   ..tack – nu skulle jag göra en rodnande smiley men kan inte tangentbordskombinationen. Men du slår nog huv’et på spiken, jag älskar att odla. Jag gillar att fota också men porträttfotot och en del annat jag vill får i slutändan stå tillbaka för trädgård och växter. Skyller inte på tidsbrist utan tänker att i slutändan vill jag inte tillräckligt mycket 🙂

   Kram, Carina

 3. Marit den 15 januari, 2020 kl 21:09

  Herlig å se både tilbake og fremover. Art Deco er en fin periode med mye vakkert å se på.
  Hengekøye er helt sikkert god å ligge i.
  Nydelige bilder!
  Klem, Marit

  • Carina den 16 januari, 2020 kl 05:53

   Åå tack Marit! 🙂

   Den är väldigt skön och jag tänker mig fikastunder till fågelsång. Där den hänger i bilden brukade jag lägga en gammal stolsdyna jag inte var rädd om och halvligga med kaffekoppen. Men nån snodde dynan för mig…

   Kram, Carina

 4. Karsten F den 15 januari, 2020 kl 21:55

  Hej Carina

  Corylus fargesii var en intersant önskan , Den har jag också sökt. Pan-Global
  Plants i Gloucestershire trodde man hadde den, men det visade sig igen att vara Corylus chinensis.’
  HeHeHe från Botan hämtade frön/nötter i kina i 2008 – Kanske det är dem du tänker på?

  Kul att vi båda tänker på detta fantastiska träd!

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 16 januari, 2020 kl 06:04

   Hej Karsten!

   Aj – men bra du berättade. Jag har nämligen en plantskola här som säger sig kunna fixa den. Hon har haft den tidigare men då får jag dubbelkolla att det inte är C chinensis hon fått under fel namn. Trädet jag såg var i Botan i höstas. Gick en sväng med Jens Nielsen, han har ju gjort en del insamlingsresor genom åren, och vi fastnade för den hasseln, märkt C fargesii. Den såg ganska ung ut så 2008 låter rimligt som insamlingsår. Får kolla skylten igen om de märkt med insamling.

   Tack detsamma! Carina

 5. maggans blogg den 16 januari, 2020 kl 08:42

  Vilken härlig hängmatta att ligga i en sådan skulle även jag inte ha någonting emot att ha i trädgården.Underbara vårblommor visar du fina bilder på de gör att man känner en vårlängtan som sakta kryper fram.Körsbärsträdet som blommar så otroligt vacker synd att bären är sura men så är det i bland man kan inte få allt..Ha det gott/Margareta

  • Carina den 17 januari, 2020 kl 16:57

   Du kan ha den i trädgården eller hur lätt som helst ta med den vart du vill. Den tar lite plats och väger nästan inget. Visst är vårblomning härligt – här rusar den upp ur jorden vi får se hur det går. Men idag var det som en engelsk vårdag när jag var ute och rensade.

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 16 januari, 2020 kl 10:15

  Hej Carina!
  Lika kul varenda gång att läsa dina inlägg, Du har så mycket fint i din trädgård och härliga funderingar om vad du skall plantera var. Hängmattan verkar vara en bra plats att ligga och fundera. Ser skönt ut. Tanken går till ett skepp med matroser som hänger i sina hängkojer. Rotskott är inte kul, som vi har kämpat med vårt krikonträd, men det verkar ha lugnat sig. Plommonsorten lät god både för smak och syn. Mina grönsaksodlingar räcker för vårt behov under sommaren, bären äts under säsongen, blir det något över så hamnar en del i frysen eller som marmelad. Visst smakar det bäst att plocka direkt ur odlingarna. Julrosorna ser fina ut, hoppas vi får se dem blomma.
  Ha det bra /Kram Marika

  • Carina den 17 januari, 2020 kl 17:01

   Hej Marika och tack!

   Kul att höra… Ja och nu har jag sett att man gjort studier på sömnen hos människor som har en gungande säng och de sover mycket bättre. Det låter som en konstig manick men de hade byggt upp en säng som svingade väldigt lätt typ hammock.

   Det här nån sån där gammal sort, mamma har sagt spellingar som morfar hade men de här är för söta. Men rotskotten vill jag inte ha det blir som ett taggigt snår för de har tornar också.

   Det är knopp i några av dem… ..får se om det blir något fint eller bara mer på komposten. Men fröna ska vara handpollinerade så jag hoppas…

   Kram, Carina

 7. Elna Slot den 16 januari, 2020 kl 17:59

  Det er spændende betragtninger og underskønne billeder. Mon ikke din fars konstatering skal tages som en stor ros.
  Zenobia ‘Blue Sky’ er fantastisk smuk. Desværre har jeg ingen surbundsbede, ellers skulle den have været på ønskesedlen.

  Hilsen Elna

  • Carina den 17 januari, 2020 kl 17:03

   Tack Elna!

   Jo han menar så väl men tycker jag håller på med underliga saker. I hans värld hade det varit så mycket lättare att lasta allt på den stora traktorkärran och köra in det till skogen 🙂 Zenobian är fantastisk – när jag först köpte den var man lite tveksam kring härdigheten men det verkar inte vara några problem. Däremot tål den inte torka.

   Tack detsamma! Carina

 8. Linda den 17 januari, 2020 kl 18:01

  Åh, Evie. Så snygg jag tyckte att hon var. Och vilka fina klänningar och hårband hon hade. Jag känner precis som du inför 20-talet. Tänk om man någon gång fick gå på maskerad 😀

  Är det ljuset som spelar mig ett spratt eller julrosen du visar verkligen ljusgul? Den ser så fin ut! Här blommar vintergäcken …

  Ha en riktigt finfin helg!
  Kram
  Linda

  • Carina den 18 januari, 2020 kl 09:04

   Visst var hon 🙂 Fast maskerad då får jag kramp… ..prestationskramp. Såg att det finns nya kopior av 20-tals kläder till salu på nätet men de såg rätt så billiga ut…

   Japp den är ljusgul – citrongul som när den inte är helt mogen. Jag har några stycken nu men kan inte komma ihåg om det var moderplantan som ramlade isär eller om den frösått sig och de faktiskt blivit gula. Det är en av de jag köpte i Wales för många år sen när utbudet här var skralt 🙂 Och passagerna på planet hem tittade på mitt handbagage med viss förvånad nyfikenhet och sen på mig. Och jag undrade vad dem tänkte.

   Kram, Carina

 9. Susie på Stjärnarve... den 18 januari, 2020 kl 10:27

  Vad skönt det såg ut att ligga och bliga ut över sin trädgård sakta gungande – vilken dröm!
  Jag har under årens lopp planterat massor av julrosor, men den enda jag fått att överleva är den där vanliga vita. Men den är å andra sidan jättestor…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 19 januari, 2020 kl 17:40

   Ja onekligen men jag har en känsla av att jag kommer blunda mest. Det är underbart att ta in fågelsång och dofter medan man blundar.

   Kram, Carina

 10. Ätliga trädgården den 18 januari, 2020 kl 12:28

  Hängmattan verkar som ett riktigt toppenköp! Undrar vad ryggen säger om en natt i den? Skogsträdgård betyder verkligen olika saker för olika personer och vad gör väl det. Man gör som man vill, blandar som man vill, men jag beundrar de som orkar tänka långt fram och plantera dungar och hela skogar av nötträd som kommer att leverera om en generation eller två. Kanske är det vägen som är mödan värd…
  Tänker som du att flis hör hemma i skogen, men hade svårt att motivera mig i samtal med anläggare häromveckan. Just att flis blir till jord är ju tilltalande men tydligen inte för alla när det gäller gångar.
  Njuter av vackra ord som fladdrar förbi i texten, plommonlund, körsbärslund, våräng och förstås dina vackra bilder. JAAA, till Huset Eliott. Verkligen dags igen!
  Kram
  /Anette

  • Carina den 19 januari, 2020 kl 17:45

   Ja det kan man undra men det ska tydligen gå ganska bra. Jag vet att en natt på liggunderlag så är ryggen ’död’ så det här borde vara bättre. Jag får väl testa till sommaren, om jag vågar 🙂

   Det känns som anläggare och även designers av trädgårdar är fast formade i vad som man ska ha och vad som fungerar. Dessutom är de dåliga på att lyssna ibland. Jag var också imponerad av föreläsaren och de unga paren som var på kursen och som verkligen gav begreppet all-in ett ansikte. Det sköna är att ha lärt så mycket om mig själv att jag vet vad som kommer fungera för mig 🙂 De där bilderna ligger som vackra bilder i min fantasi också.

   Kram, Carina

 11. Lena i Wales och Spanien den 19 januari, 2020 kl 10:15

  Intressant läsning om dina trädgårdstankar, ger inspiration!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.