Bästa trädgårdstipset är tålamod

Tålamod en bra vän, bästa vännen?

Tålamod är min bästa vän, mitt bästa trädgårdstips. Första tanken som slog mig när jag läste temat – mitt bästa trädgårdstips var egentligen en bild. Bilden av andra huset jag köpte och trädgården där. Jag hade varit trädgårdsfri i 3 år och det verkligen kliade i både fingrar och själ. Alltså på riktigt kliade. Redan då hade jag läst klokskaper som att – vänta ett år och se… Vad som växer, hur ljuset faller, var jag vill sitta och, och.. Det är kloka tankar, bra trädgårdstips helt enkelt.

Väntan blev liksom påtvingad. Jag hade bott där i 3 veckor när en elledning ut till brunnen visade sig vara kass. Och första halvåret spenderade jag med spade och grävmaskin i trädgården. Därefter dränering men ett knappt år senare var allt sån’t klart. Medan jag höll på med allt det där jobbet föll det sig naturligt hur vi rörde oss över tomten, hur solen föll, var det var läigt respektive blåsigt, kort sagt allt det där som spelar roll. Mellan spackling och målning inomhus kunde jag fundera på trädgården To-Be. Visst hade jag grävt lite här och var, små hål för att se hur jorden var, om regnvattnet försvann eller stog kvar. Jag funderade på vilka träd som skulle vara kvar. Gullregnet i kanten mot sluttningen var givet och jorden under lönnen som stog granne var den ljuvligaste lövmull jag kunde tänka mig.

Andra våren så gjorde vi ett rejält röj bland slyn i sluttningen och tog bort några träd. Och jag rensade med en dåres tålamod kirskål. Det mest lönande jobb jag gjort. Det kom upp minimalt med små skott från under där jag inte kom åt. De klippte jag ner i ett par omgånger eller penslade jag selektivt med ogräsmedel. På två år hade jag en ogräsfri sluttning som blev en rejäl lund.

Tålamod, Prunus 'Hally Jolivette' tålamod, Prunus 'Accolade'

Lunden cirka 10 år efter jag anlade sluttningen, Tålamod lönar sig… Prunus ’Hally Jolivette’ och Prunus ’Accolade’

Tålamod behövdes när jag skulle anlägga. Hur gärna jag sen ville att lastbilslassen med grus, sand, hästdynga, jord och annat skulle köra ut sig själva så var det jag och kärran som tålmodigt stretade på uppför, uppför. Torvmurar började ringla sig fram i norrsluttningen, planteringar skapades: vit skymning, körsbärsrundeln, snödroppsbiten med flera. Och sen – tålamod, för om jag kommer ihåg rätt var vintrarna inte de snällaste mot nyplanterat.

Växter hade jag tålmodigt planterat i mammas grönsaksland som vid det laget började bli fullt. För vad gjorde jag medan jag letade hus? Jo jag samlade fler växter, typ bra-att-ha.Tålmodigt hade jag sått frön som grott och vuxit upp.

Med facit i hand kan jag konstatera – det är något konstigt med tid. Mät med en klocka sekunderna framför mig och jag kan svära på att de är minst tre gånger så långa som de som är bakom mig. Upplevelsemässigt så är sekunderna framför mig lika med väntan, ibland LÅNG väntan. Men när jag tittar tillbaka så har den långa väntan swischat förbi som ett par på ett dansgolv i en snabb quickstep.

Tålamod, Paeonia suffruticosa, buskpion

 

Tålamod är mitt bästa trädgårdstips. Andras tankar och förslag på bra trädgårdstips i blommig fredag kan du läsa om hos ’Bland rosor och bladlöss’ på länken nedan.

Önskar dig en härlig helg! 
carina2 blommig fredag


30 thoughts on “Bästa trädgårdstipset är tålamod”

  • Tack Nina! Du vet väl allt om tålamod 🙂 Ser ju hur du strävar på med dina gångar och hur det lyfter hela härligheten runt sig.

   Tack detsamma! Carina

 • Härlig tolkning, känner igen mig i synen på tid. Det går så mycket snabbare än vad man tycker i stunden. Minns när jag läste att det tog sju år för krollilja att blomma från frö… Men under tiden har man ju annat att titta på och vips! har de där sju åren gått och tålamodet har lönat sig.
  Kram Kristina

  • Visst är det bra 😉 Utan tålamod är det svårt med trädgård. Jag väntar på en liljebeställningen nu i vår. Får se om jag beställer krolliljor till hösten. Men det är spännande med sådd av liljor och annat – hur ska de bli. Och sen händer annat och plötsligt en dag så blommar det. Minns när jag hittade en blommande fröplanta av en nunneört i bänken. Fullkomlig lycka 🙂

   Kram, Carina

 • Jeg er så enig, for vi hagefolk trenger uendelig mye tid for å lykkes i det vi hokder på med. Jeg har ventet 7 år på at en daglilje skulle blomstre, men det er jo også litt av en belønning når den gjør det… Det er godt at vi klarer å vente så mye… 😉
  Vakkert bilde av peonen! Peoner hører også til de blomstene som krever mye tålmodighet…;)

  Ha en fin helg!

  Klem, Marit

  • Tack Marit! Pionen är kvar på förra tomten men jag har sått ett antal frön från den under flera års tid. Så det blir väntan… 7 års väntan på en daglilja.. spännande. Jag bytte till mig en frösådd så det är kanske där jag landar – blomning om 3-4 år 🙂

   Kram, Carina

 • Precis på pricken beskrivet Carina! Hur många gånger har jag inte ångrat saker jag borde gjort men inte gjort bara för ”att det tar så många år innan det blir något”. Och det underliga är att ju äldre jag blivit, ju mer tålamod har jag fått och nu satsar jag friskt på sånt som även tar tid innan det händer något. Kanske man börjar komma till ro i sig själv på något sätt. När jag var yngre hetsade jag på ett helt annat sätt. Jag minns när jag köpte min lilla, lilla svavelpion. Du måste ha tålamod för den kommer inte att blomma förrän om fem år sa dom på plantskolan. Först tänkte jag sätta tillbaka den för inte ville jag vänta i fem år. Men som tur är så gjorde jag inte det. Och nu har den blommat i massor med år och de fem blomlösa kommer jag inte ens ihåg.

  Ha en trevlig helg!

  Kram Anita

  • Det roligaste är att din lilla svavelpion började må bättre igen 🙂 På gott och ont har jag den där triggern, den som sätter in när folk säger att det tar tid, är omöjligt. Så därför har jag nog väntat en hel del. Men jag är glad att jag började med att plantera träden i lunden för nu hann jag se dem växa upp innan jag sålde. Och det har gjort det värt att börja om på samma sätt med att skapa taket och väggarna.

   Kram, Carina

 • Att ha tålamog med trädgård är inte bara ett tips utan nödvändigt. Jag tänker på min kiwi som jag tog bort efter tolv år, utan den minsta lilla kiwi. Eller min julros som tog 7 år på sig att blomma, och den är inte extremt vacker ändå. / Britt

  • När jag läser det du skriver börjar jag fundera på om det är trädgårdstålamodet som gör att jag slutat bry mig om alla andra runt…

   Väntan är spännande… Ibland blir det högvinst och ibland som du beskriver måttligt spännande. Jag har ett antal pionsådder av vildarter som väntar. De kommer jag inte våga göra av med innan blomningen.

   Carina

  • Vis av erfarenheten blev det så 🙂 Och faktum är att jag i grunden är lat och helst gör om så lite som möjligt.

   Ha det gott! Carina

 • Bra tips som tyvärr är så svårt att följa…jag vill ju helst ha klart allt igår. Men jag har lärt mig med tiden och nu för tiden tänker jag ofta att ”det jag inte hinner idag, får jag göra imorn”. Då släpper stressen 🙂 Kram Katarina

  • För länge sen ville jag vara klar igår. Men det känns mycket roligare nu när jag släppt tanken och ser jobbet som det roliga. Sen är jag en känd eller om man vill erkänd livsnjutare så ingen stress i trädgården för mig.

   Ha det gott! Carina

 • Tålamod är en dygd! Och när jag var yngre hade jag nog inte många procent av det men ju äldre jag blir desto mer tålamod får jag. Och nu när min trädgård börjar bli ”klar” i formerna och grunden är lagd så har jag ytterligare mer tålamod.
  Ett bra tips men det är som att sluta röka…. Man måste fatta det själv 😉

  Kram och ha en skön helg!

  //Veronica

  • Mmm… bra liknelse med rökningen för visst måste vi själva förstå och vilja 🙂 Gjorde många misstag som yngre och de ligger säkert med i bagaget 🙂

   Kram, Carina

 • Ja du det där med tålamod kan vara svårt ibland men man lär sig. Så fint och bra du skrivit och sköna bilder
  Ha en fin och bra helg
  Kram Meta

  • Tack Meta! Helgen blev underbar. Efter ett hastigt beslut att ta mig till norska fjällen fick jag testat skidorna jag skaffade i höstas. Härligt!

  • Jo jag har förstått det. Tror det var en kombination av ett extremt noggrannt rensande och jorden i sluttningen. Det fanns ingen tung lera som rötterna letade sig ner i. Jag grävde noggrannt fyrkanter och rensade bit för bit…. Vet inte om det var mest mental eller fysisk träning.

   Carina

 • Vilket jobb du lagt ner! Och vilka bra tankar om tiden. Tålamod har vi gott om här uppe särskilt nu mitt i vintern när det är länge kvar till vår.
  Ha en finfin helg!

  • Tack! Ja det var ett rejält jobb men samtidigt också kul. Med facit i hand är det skönt att veta att jag kan och orkar. Jag blev väldigt nöjd med flera saker och det tar jag med mig.

   Kram, Carina

 • Vilken fin lund det blev, dessutom ogräsfri: OJ!

  Åh, det stämmer ju! Tålamod, mod att tåla, vänta, låta tiden få gå… Men så svårt det är ibland. Nu tvingades du att vänta, gavs också möjlighet att lära känna platsen. Inte dumt, så här i efterhand, även om det var tufft där och då. Ja, och tiden som kommer, väl värd att vänta på. Det vet vi ju… Måste dock erkänna att jag inte alltid genomsyras av tålamod, går omkring och muttrar, blänger lite på det/den som dröjer. Dock, vet att det mesta/de flesta är värda väntan.
  Ha en riktigt härlig helg!
  kram
  /Katarina

  • Haha… fast det är skillnad på förnuft och känsla. Förnuftet lärde mig men känslan talar ändå allt som oftast. Kampen pågår ständigt men för att hålla matchen levande så låter jag båda göra mål 🙂

   Kram, Carina

 • Så sant som det är sagt. Det ordet förekommer inte hos unga villabyggare nu. Allt ska vara snabbfix och lättutbytligt.
  Vi måste använda slow mer, inte bara som slow food rörelsen i Italien. För mig känns vintern ibland som en övning i tålamod.
  Ha en bra vecka
  Luna

  • Bra reflektion! Känner igen det och håller med. Mer långsamt, eller slow och livsnjutande behövs. Vintern kan va tålamodsprövande om jag inte har något jag vill pyssla med. Men oftast har jag lite fotokurser eller annat som jag inte hinner med annars och då är vintern välkommen 🙂

   Kram, Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.