Amaryllidaceae julens älskade blomma

Amaryllidaceae långt mer än det låter

Julens älskade amaryllis hör till Amaryllidaceae men det var fler älskade lökväxter än jag tänkt på som hör hit.

I den här familjen finns:

  • Acis – höstsnöklocka zon 1-2, 3-ish? mycket vackra som jag hittills inte vågat mig på
  • Agapanthus – afrikas blå lilja
  • Allium – löksläktet som jag gissar de flesta odlar något ur antingen som ätligt eller för ögonfägnad
  • Cladanthus – klenodlilja, krukväxt som jag lyckats ta död på
  • Galanthus – snödroppe älskad vårblomma i rabatten
  • Hippeastrum – amaryllis
  • Hymenocalles – spindellilja en älskad och väldoftande krukväxt hos mig. En knöl från en fd kollegas svärfar…
  • Leucojum – snöklocka brukar ha kapplöpning med snödropparna hos mig och snöklockorna är tidigare i soliga lägen
  • Narcissus – påskliljor, pingstliljor och alla andra som ’bara’ är narcisser
  • Sternbergia – krokusliljesläktet mjae-härdiga i gott läge hos mig, bor i kruka i växthuset

Vårens tidiga blommare

Jag har inte tänkt nämnvärt på växterna ur den här aspekten. Det är mest en fascinerande reflektion – aha… så de är släkt med varann. Men Amaryllidaceae innehåller några riktiga tungviktare när det gäller växter jag gillar och har många av. Allra flest och bäst är narcisserna men innan dess vill jag mötas av snödroppar och snöklockor gärna så tidigt som möjligt.

Galanthus 'Hippolyta', Flore Pleno, 'Dionysos'Dubbla snödroppar från vänster ’Hippolyta’, ’Flore Pleno’ och ’Dionysos’ en del pratar om galanthofili som väl översätts med snödroppssjuka eller snödroppsmani

Leucojum vernumLeucojum vernum mars 2015
Leucojum vernum, snöklockor, växer lite skuggigt och svalt hos mig och blommar därför oftast inte förrän mitten av mars. Mina lökar ger alltid blommor där spetsarna är markerade i gult och inte grönt som är vanligare.

Amaryllidaceae – påsk- och pingstliljor för doften

De står på tur efter snödroppar och snöklockor av de jag odlar ur familjen Amaryllidacea. Jag älskar verkligen narcisser och planterar för lång blomning. Tycker mer om de än tulpaner om nu någon skulle tvinga mig välja…

Stora och pråliga eller mindre och mer liknande arterna från naturen – det spelar ingen roll. Om de här pingstliljorna är någon gammal namnsort eller den vildväxande arten, Narcissus poeticus, vet jag inte. Men gläntan runt det gamla torpet är fylld av dem. Och det är en ljuvlig syn  i maj.

Narcissus poeticus riktigt gammal och väldoftande Gläntan med gammaldags pingstliljor

Allium – gräslök, purjolök eller bara blomsterlök

Ett jättesläkte med många, många nyttiga och vackra lökväxter. Jag har en förkärlek för de som får en klase med hängande klockor likt Allium paradoxum v. normale. Att den sen är krispigt vit gör saken ännu bättre. Allium nevskianum är en låg men blickfångande lök i den soliga sommarrabatten. Det här är ett par av mina favoriter just nu. Men jag sätter purjolöksblommor i buketter liksom andra stora bollar. Hackar gräslök och lök till maten och vad gör jag i köket utan schalottenlök eller vitlök?

Allium nevskianumAllium paradoxum v. normale som är mer blomvillig än den rena arten och Allium nevskianum – två snygga representanter för släktet Allium Allium paradoxum v. normale

Allium paradoxum v. normale odlar jag i en våtbädd i lunden och i en vanlig rabatt som torkar ut rejält på sommaren

Amaryllidaceae - Allium porrum, purjolök

Allium porrum, vår vanliga purjolök blommar andra året om man inte tar upp de hösten innan

När purjolöken inte blir upptagen till mat så blommar den så här vackert sommaren efter. Den fick dessutom stora, feta alliumlökar men som inte var något vidare i matlagning.

Amaryllidaceae är uppenbarligen mycket mer än amaryllis till jul. Åtminstone i mina planteringar. I februari är jag väldigt sugen på en snödroppshelg i Danmark… Fast jag behöver inte fler kärlekar till växter. En bra sida att dubbelkolla familjer mm är ’the Plant List’

Nästa släkte på tur är Apiaceae. Bakgrunden till familjebetraktelserna finns här…

 

16 Kommentarer

  1. Marit Sønstebø den 6 januari, 2018 kl 10:55

    Spennende å lese og lære mer om liljefamilien! Jeg kommer til å følge med på dine innlegg om dette! Når en ser en purreløk så tenker en ikke automatisk på Agapanthus, men de er jo i slekt 🙂
    Snøklokker er så vakre, og jeg elsker de fylte. Men de trives dessverre ikke så godt her, så jeg får nøye meg med de enkle. Håper jeg kan få spredd de i flere bed her.

    Klem, Marit

    • Carina den 7 januari, 2018 kl 09:46

      Tack Marit! Nej det blir en hel del aha-upplevelser för mig också 🙂 Vad synd att de dubbla inte vill trivas hos dig. De jag hittade blommar ofta innan de enkla och eftersom de aldrig blir pollinerade blommar de i evigheter 🙂

      Kram, Carina

  2. Laila den 6 januari, 2018 kl 11:41

    En favoritfamilj både i rabatterna/gräsmattan och i kökslandet! Väldigt fina bilder!
    Önskar dig ett riktigt härligt 2018!
    Kram Laila

    • Carina den 7 januari, 2018 kl 09:47

      Tack Laila! Just det… många är ju riktigt bra i gräsmattan 🙂 Där jag odlar nu finns ingen men både snödroppar och narcisser är ju perfekta där.

      Tack detsamma! Kram, Carina

  3. lisbeth den 6 januari, 2018 kl 11:42

    Fine billeder af forårets blomster. Jeg har mange snöklokker både fyldte og enkelte, men det varer lidt endnu, inden vi ser dem.

    • Carina den 7 januari, 2018 kl 09:49

      Tack Lisbeth! Såg att de börjat visa sig här och att knopparna har vita stråk men det kommer behövas mer sol och värme innan vi kan njuta av dem 🙂

      Ha det gott! Carina

  4. Karsten F den 6 januari, 2018 kl 21:34

    Hej Carina

    Super med ett genomgående tema!
    Det är inte alltid jag vet vilken familj en växt tillhör!
    Narcissus poeticus är bara så fin!

    Ha en trevlig helg

    • Carina den 7 januari, 2018 kl 09:52

      Tack Karsten! Håller fullständigt med om pingstliljan och det ska vara de riktigt gamla sorterna med rejäl doft och sirlighet 🙂

      När jag strukturerade databasen så utgick jag från det som kallas normaliserat data och la en tabell för bara familjer som sen har en relation till tabellen för genus. Så det blir enkelt att sortera ut och dubbelkolla.

      Tack detsamma! Carina

  5. Gunilla Teckenberg den 8 januari, 2018 kl 15:26

    Hej Carina!

    Det visste jag inte heller att amaryllisfamiljen är så stor och att så många av våra lökväxter tillhör den familjen.

    Fina bilder som påminner oss om vad som snart är här. Jag är inte en särskilt tålmodig person men av någon anledning har jag inte så bråttom till våren, väntan och förhoppningarna som ännu hålls vid liv om att i år blir det ett perfekt odlingsår är bara trevligt att tänka på. Tids nog kommer bekymren.

    Kram!

    • Carina den 8 januari, 2018 kl 19:21

      Jag vet inte om jag är tålmodig eller otålmodig. Men jag har inget sug efter att så något ännu. Har inte tänkt så mycket på odlingsåret heller. Vill bara komma igenom den här blöta vintern och hoppas på att inget stryker med. Men idag var jag ute och grävde upp jordärtskockorna – de var jättefina.

      Kram, Carina

  6. Inger Marie den 8 januari, 2018 kl 17:18

    Hei Carina:)
    Flott innlegg du har laget om Liljefamilien.En ser jo likehtene:)
    Takk for din hyggelige hilsen.
    Ha en flott uke:)

    • Carina den 8 januari, 2018 kl 19:25

      Varsågod! Det är lite spännande att kika på vilka släkten som faktiskt hör ihop med varann och sen se likheterna.

      Tack detsamma! Carina

  7. Susie på Stjärnarve... den 8 januari, 2018 kl 22:30

    Så vackra snödroppar (Hippolyta’, ‘Flore Pleno’ och ‘Dionysos’) men konstigt nog är det svårt att få dom växa på vår tomt. Fast i våras dök det upp en grupp i parkens absolut soligaste och torraste hörn där jag satt några ruggar jag fick av en väninna. Däremot snöklockor dom har spritt sig hit alldeles själva!
    KRAM
    Susie

  8. Carina den 9 januari, 2018 kl 07:39

    Tack – javisst är de vackra! Det är väl egentligen upp och ner man ska betrakta dem. Snödroppar föredrar väl ofta fuktighetshållande jordar om jag förstått rätt. Men att snöklockor planterar sig själva får man vara glad för. Ibland är det enklast att tacka och ta emot.

    Ha det gott! Carina

  9. Anita den 10 januari, 2018 kl 13:27

    Kul tema att gå igenom olika familjer. Det ska bli kul att följa. Och så bra att starta med familjen Amaryllidaceae, vi är väl många som haft amaryllis nu i julhelgerna. Fast … å andra sidan så gjorde jag en sås med gräslök i här om dagen, samma familj 🙂 Vika tjusiga snödroppar! Och så blev jag ju helt förbluffad när jag såg hur vackra purjolöksblommorna är. Undrar om man skulle kunna köpa purjolök i mataffären och plantera på hösten, bara för att få blommor året efter …

    Kram Anita

    • Carina den 11 januari, 2018 kl 10:31

      Tack visst är de fina men som sagt jag behöver vända på de för att se härligheten och skillnaderna. Haha… ja kanske det, har de bara en rotkaka kvar i botten så… I grönsakslandet är det mest ett misstag för de är inte kul att skörda säsongen efter. Gräslök är en fantastisk krydda. Jag gör en citronsås till vit ångad (kokt) fisk och i den ska det vara rejält med gräslök.

      Kram, Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.