Helleborus x hybr. 'Double Pink Veined'

Frötider och one size doesn’t fit all

Frötider och det finns ju så mycket spännande om man som jag kan tänka sig att så. Antingen det gäller grönsaker, sommarblommor eller det som jag ofta sår – perenner, lökväxter, träd och buskar – så vill inte fröerna behandlas lika om de ska gro bra. Jag har skrivit tidigare om hur många växter knappt går att få tag i som plantor. Andra växtslag, släkten kommer ofta med sjukdomar, liljor till exempel, när man köper lökar. Och lökväxter – alla slag är faktiskt väldigt bra att så. Och visst är det trevligt att slippa köpa en stor grupp Chasmanthium när jag ville plantera flera gräs tillsammans, en fröpåse var förhållandevis billig men gräset fortfarande ovanligt i plantskolan.

Iris reticulata-grp 'George'
Iris reticulata-grp ’George’ – bara för att de är vackra just nu

Den här säsongen har jag ungefär 100 sorter och det är frön från trädgårdsamatörerna, SRGC, en magnolialista och en privatperson i norra Norge. Det jag beställt är stormhattar, trillium, några pioner, många anemoner, ranunkelväxter och släktingar till vår smörboll, meconopsis och primulor. Ranunklerna till exempel är parnassifolius och calandrinioides inget jag kommer hitta hos plantskolor här alltså. De finns däremot hos specialiserade engelska plantskolor.

Frötider innebär inte att allt behandlas lika

Lika behandling är självklart i många sammanhang men inte här. Och där tänkte jag på one-size-fits-all…. När jag sådde första åren hette det att man sår på vårvintern, låter fröna dra åt sig lite fukt inomhus i 1-2 dagar och sen ställer man ut krukorna och väntar… Håller sådderna jämnt fuktiga och sen poppar det upp små plantor. En del – ganska få – samma säsong, många nästa år eller nästa, eller nästa…

Helleborus x hybr. 'Clematis Flowered Pink'
Helleborus x hybr. ’Clematis Flowered Pink’ – nu börjar plantorna från de jag sådde 2016 blomma. Och några av sorterna finns i bilderna här

Å hur gick då det? Ibland bra vissa släkten är väldigt lättgrodda. Ibland dåligt vissa är kinkigare. Teoretiskt så fröar växter nånstans på sommaren fram till hösten någon gång. Fröna faller till marken någonstans och gror våren därpå. Och då borde ju metoden ovan fungera bra, eller hur?

…inte alltid, faktiskt ganska sällan

Jag tror… i naturen släpper en växt många frön och av de gror ett fåtal i de flesta fall, kanske till och med bara 1. 1 frö av 50 – 100 – 200 vad vet jag. En fröportion hur mycket är det? Ibland 5 till 10 i en del fall mer men inga slösande mängder. Varför kan då inte just de jag får vara de där som inte skulle grott i naturen? Det finns många orsaker – mögel, inte matade, de ruttnar…

Fritillaria collina
Fritillaria collina – sådd 2013 och första blomning 2019 men då har jag varit dålig på att gödsla den alla de åren den stog kvar i kruka

Fritillaria – där hör kungsängsliljan och kejsarkronan hemma – lär vara bäst att så i september – oktober. Sår jag dem nu när jag får frön är risken större att de hinner ruttna under sommaren och alltså är det bättre att spara dem till hösten. Och det är bara ett exempel på att olika släkten och ofta även arter inom ett släkte behöver olika behandling.

Läste på och ändrade

Nu sår jag…

  • först de som tappar snabbt i grobarhet – många släkten hör hit. En del vill ha det varmt och en del kallt
  • sen de som verkligen behöver en period i mörker och kyla en del i påsar, en del i krukor
  • de som behöver sås nu men som vill gro mörkt och varmt
  • senare de som vill gro varmt – det betyder oftast nånstans mellan 15 – 20 grader men där fröna behöver mogna lite längre
  • Meconopsissläktet

Grobarhet

Om jag beställer frön från listor till släkten eller arter som tappar i grobarhet sår jag dem direkt antingen de vill gro kallt eller varmt. Jag lägger dem oftast i blöt en natt först också eftersom det kan hjälpa till att väcka dem. Sen sår jag utifrån vad just den sorten vill ha när det gäller mörker – ljus, värme – kyla. Trillium är ett exempel och de ’sår’ jag i påsar med fuktad vermiculit eller perlit och placerar påsen svalt i kylskåpet eller i matkällaren. Sen tittar jag till dem ibland. Och framåt försommaren sår jag dem sen i kruka som jag ställer ut. Då gror de oftast våren efter, även dem som skulle behöva flera år ute i kruka.

Helleborus x hybr. 'Double Pastel Peaches'
Helleborus x hybr. ’Double Pastel Peaches’

Mörkt och kallt undantagsvis ljust

En del är bäst att så i kruka med en gång men till exempel narcisser vill ha en period med ca 5 grader, därefter ca 20 och så 5 igen. Och det har visat sig att de gror bäst sådda i papper, kaffefilter tex, som är lätt att förvara i kylen och lätt att flytta ut och in. Notera att när de testat har de märkt skillnad mellan plastpåsar och fryspåsar – fryspåse fungerar inte den är för tät. En kruka i kylen känns väl sådär… ..även att jag vet dem som har det. Fast jag kanske ska kolla om de har 2 en för frö och en för mat. I år har tulpan- och trilliumfrön, några stormhattsarter och några ranunkelfrön hamnat i papper i en plastpåse i kylen. De ’sådde’ jag 3:e februari.

I kruka sådde jag ramonda, saxifraga, heuchera, pulsatilla, helonias, beesia och ranunkelarter den 9:e februari. Jag gick på uppgifterna jag hittade i trädgårdsamatörernas lista kring bästa såmetoder. De har ofta kommentarer inte bara om släktet vill ha kyla eller värme utan också papper vs kruka.

I värme…

I ett mörkt skåp ligger påsar med frön ’sådda’ i perlit än så länge. Där ligger liljor som oftast gror inom 2 veckor på det sättet, lönnar, Heloniopsis vars frön helst skulle varit färskare och så ett par olika Arisaema flavum.

Väntar med…

Alla anemoner, riddarsporrar, Codonopsis, magnolior, Primula och Trollius, smörbollar. De flesta frön som gror vid lite högre temperaturer behöver mogna en längre period. Om jag sår dem redan nu är alltså grobarheten lägre – läser jag mig till. Man kan ju tycka att ligga i jord i en kruka ute borde fungera men när de testat får de ett bättre resultat när frön av de här släktena och ibland arter inom ett släkte sås senare. När temperaturen börjar bli ca 15 grader ute kommer jag så dem. Magnolior behöver en köldperiod men sådda i en kruka placerad utomhus här hos oss så ruttnar fröna oftast under vintern. Istället är förvaring i påse med lätt fuktad vermiculit och förvaring i kylen grejen och därefter sådd när temperaturerna blir riktigt sköna ute. Fast det visste inte ’Rustica Rubra’ så de är nu omplacerade i kruka och står under en växtlampa. Om jag tänker tillbaka så är det nog de här som jag misslyckats mest med.

Meconopsis – divan?

Släktet är värmegroende men för att växa till, bilda rot och få mer än hjärtblad ska temperaturen ligga runt 10 – 15 grader. Visst kan jag så dem nu men då måste jag kunna ge de en ljus plats med den lägre temperaturen så fort sådden grott och platsen måste vara frostfri. Det kan jag inte och alltså får jag vänta. Meconopsis gror dessutom bäst i REN finriven torv. Rötterna är så tunna att perlit kan förstöra mer än det gör nytta.

Papper istället för jord

Vet inte om någon kan förklara varför det fungerar bättre med papper i många fall. Kanske är det en mera ren miljö än en kruka med jord, den är åtminstone lättare att hantera och följa. Dessutom är det kul att se hur frön sväller upp, skapar en grodd i fröet som sen tar sig ut genom fröets skal. Det missar jag i kruka. Men om man sår på det sättet behöver man vara medveten om att det är en stadig ström av grodda frön att hantera som ska flyttas från papper till kruka. Jobbet blir mer utspritt helt enkelt men det blir heller aldrig ’färdigsått’.

Pulsatilla albana - klocksippa
Pulsatilla albana – klocksippa de här står kvar i krukor i kallbänken och blir säkert mycket finare när de väl planteras ut

Frötider istället för frötid alltså

På ett sätt är det smidigare att göra allt på en gång och på samma sätt. Men det är ju roligare med ett bra resultat… Och då får det bli frötider i pluralis. Däremellan sår jag tomater, kålsorter, förgror sallat, bönor och ärtor och sommarblommor…

Pulsatilla vulgaris ssp. grandis - stor backsippa
Pulsatilla vulgaris ssp. grandis – stor backsippa – det finns så många vackra pulsatillor och de är vanliga i frölistor

Om jag bara visste

…hur våren skulle bli skulle jag kunna så mycket av grönsaker och sommarblommor nu kanske. Givet att det inte kommer en vinter säg i mars eller april. För sår jag nu behövs det där bra-iga stället som är ljust och lagom svalt när sådderna grott och kanske till och med skolats om. Jag har inte det och då är det bättre att vänta för att slippa långa, rangliga och känsliga plantor senare.

Frötider har kommit till chili, paprika som jag ska så åtminstone de första av ganska snart. Tomaterna… ..tänk om jag visste hur våren kommer bli… Petunia – ja Ingrid går in under frötider nu liksom verbenan som legat i ett kaffefilter i kylen nån månad.

14 Kommentarer

  1. Susie på Stjärnarve... den 12 februari, 2020 kl 13:07

    Våriris är underbart vackra och tidigare hade jag massor – men jag har inte hittat några alls i år som blommar. Undrar varför? Kan det bero på två års torka…..!?
    Sen undrade du på min blogg vad det var för märkvärdigt med ”tvåstammigt” – och det är det absolut inte. Men, jag hade funderingar på att ta bort en ful stam på min katsura men då skulle den bli tvåstammig och det hade vi ”massor av” sa min gubbe.
    Därför blev det två inlägg om träd och om just tvåstammigt, som det alltså visade sig vara 8 st av och vi har planterat 46 plus att vi har väl kanske ett tiotal till – så där väldans många var dom alltså inte!
    KRAM/Susie

    • Carina den 12 februari, 2020 kl 16:12

      Våriris vill ha det torrt och till och med bakas sommartid så det är knappast torkan. Hos mig är de som mest långlivade och mest blomning i lätt jord och ett läge som är soligt och till och med torkar ut på sommaren 🙂

      Lycka till med katsura och sågningen! Carina

  2. Karsten F den 12 februari, 2020 kl 18:17

    Hej Carina

    Super att du delar dina erfarenheter med att så frön.
    En vanlig regel är att efterlikna frönets miljö, där växten växer i naturen.
    Man måste dock förvånas över hur väl vissa frön lyckas växa under helt andra omständigheter
    Så det finns ingen fakta lista – och det är nog mycket bra:)

    Ha en trevlig kväll

    • Carina den 12 februari, 2020 kl 18:55

      Hej Karsten!

      Så är det men några högalpiner hade testarna hos STA noterat grodde bäst i helt motsatta förhållanden. De ville ha värme för att gro medan traditionell sådd som man kunde trott skulle fungera bäst fungerade dåligt. Och växtplatsen ger ingen direkt indikation på frön som behöver mogna länge och de som behöver sås direkt. Jag tycker det är bäst att läsa på lite olika ställen inklusive var växten växer. Sen tar jag ett beslut hur jag vill göra. När jag började så i påsar skrev ingen om det, det fanns inget att läsa det var bekvämlighet för mig. Men det ökade success raten direkt med många procent.

      Ha det gott! Carina

  3. Marit den 12 februari, 2020 kl 21:44

    Jeg er så imponert over alt du sår. Du lykkes med alt mulig spennende! Jeg lykkes ofte ikke, og jeg blir litt oppgitt noen ganger 😉
    Nydelig helleborus du viser,

    Klem, Marit

    • Carina den 13 februari, 2020 kl 18:13

      Tack Marit! 🙂

      Jag skulle bli extra glad om de två sorterna Heloniopsis gror de har jag aldrig odlat tidigare. Julrosorna är jag nyfiken på… ..just nu ser rätt vanliga ut och det var inte det jag ville ha men jag hoppas, hoppas.

      Kram, Carina

  4. Lisbeths Haveblog den 13 februari, 2020 kl 08:37

    Du er jo en ren guldgrube af erfaring, og det er flot, at du deler med andre.
    Jeg er vældigt imponeret over dine resultater. og de spændende vækster du på den måde får anskaffet dig.
    Mange hilsener Lisbeth

    • Carina den 13 februari, 2020 kl 18:14

      Oj, tack för de fina orden 🙂

      Det finns ju så många roliga lundväxter som är svåra att hitta i handeln här. De är rätt dyra att ta hem från England.

      Tack detsamma! Carina

  5. Marie den 13 februari, 2020 kl 09:12

    Jeg genkender mange af dine overvejelser, og mange af de frø, du nævner, sår jeg også jævnligt. Meconopsis vinter- eller efterårssår jeg altid ude. Det er det nemmeste, som du skriver, og jeg kan ikke se forskel på resultatet, hvis jeg starter dem med varme. Codonopsis venter jeg med at så til marts med undervarme, fordi de små frøspirer ellers bliver for vanskelige at få til at gro videre og trives godt, hvis de skal opbevares indenfor. På nettet kan vi jo finde masser af nyttig informationer om frøsåning af alle mulige planter, men desværre kan de være direkte i modstrid med hinanden, og så må man vel bare bruge sin sunde fornuft.

    • Carina den 13 februari, 2020 kl 18:17

      Tack Marie!

      Då tänker jag att jag sår mina meconopsis nu och sätte rde i ett minidrivhus i växthuset… Jag håller med det finns helt motstridia uppgifter. Det är bra med trädgårdsamatörerna för de är några stycken där som testat en massa olika sätt och sen redovisat groningstiden per metod och art. Det är ett enormt arbete men så bra.

      Arisaema flavum i två varianter har i vart fall grott och ska nu flyttas till kruka. Det brukar bli jättebra och jag kan börja göda dem lite lätt om ett tag.

      Ha det gott! Carina

  6. Marika den 13 februari, 2020 kl 13:19

    Hej Carina!
    Tack för inspirerande läsning. Nu sår jag främst vanliga perenner, och det brukar lyckas. Väntar i det längsta för att inte få långa rangliga plantor., men visst vore det trevligt att veta hur vädret kommer att vara framöver. Skall lägga ut lite sådder i växthuset, så får de klara sig bäst de vill. Det blir frön som jag plockat själv. Lyckades rätt bra förra året. Än så länge har jag bara börjat med paprika, som står inne.
    Lycka till med dina sådder /Ha det gott /Marika

    • Carina den 13 februari, 2020 kl 18:21

      Hej Marika!

      Ja senare även jättesent är mycket bättre än för tidigt alla gånger. Vad duktig du är som samlar frön och sår igen. Det är jag riktigt dålig på. Jag har samlat ibland men sen glömmer jag så dem. Det enda som jag lyckats med att komma ihåg är Ageratum – de höga sorterna. Paprika och petunia ska jag ta itu med nu i dagarna. Petunia blommar så mycket tidigare så får jag väl sätte en värmefläkt i växthuset om det blir kallt. Men vi verkar få vår redan nästa vecka.

      Ha det gott! Carina

  7. Elna Slot den 13 februari, 2020 kl 21:31

    Det må være spændende med alle de frø, men også et stort stykke arbejde. Men det kræver tålmodighed, når du nogle gange må vente i flere år på at få blomsterne at se. Fint at du deler ud af din erfaring.
    Dine pulsatilla er så yndige. Dem kan man næsten ikke få for mange af.

    Hilsen Elna

  8. maggans blogg den 18 februari, 2020 kl 13:55

    Så intressant läsning och tack för att du delar med dig. Det är så trevligt att sätta fröer och sedan gå och invänta resultatet .Jag sår mest sommarblommor och lyckas för det mesta men jag har även testat så perenner och även lyckats med det så jag vet hur den lyckan känns.Ha det gott/Margareta

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.