Camellia 'Jury's Yellow'

Kameliadamen tänker på henne

Kameliadamen jag undrar varför boken fick sitt namn. Kanske för att damen var vacker men med skönhet kom problem?? Kamelia eller Camellia som växter, är nyckfulla och ganska besvärliga att odla såvida man inte har en ljus och sval plats att övervintra dem på. Temperaturen ska helst ligga runt +10 för att de ska bilda knoppar och dessutom får de aldrig torka ut… Så varför ens skaffa dem? Kanske för att en utmaning är en utmaning…

Kamelia - förvaring i verkstaden
Förvaring i verkstaden – takhöjden är rejäl. Backarna högst upp är fyllda med dahliaknölar lätt inpackade i tidningspapper. Fuchsiorna är på plats och i förgrunden står kameliorna och väntar. Har skruvat upp ett par reglar som sticker ut från översta hyllplanet och där hänger nu lampan i ett par krokar så den kan höjas och sänkas

Jag har löst förvaringen sen några år i ett utrymme som aldrig går under 0-grader vintertid. Och i höstas löste jag ljustillgången när jag flyttade en stor växthuslampa dit. Den alstrade för mycket värme för att vara bra att dra upp plantor med inne.. Bra så långt. En förutsättning jag inte kan ge dem är ca +10 för knoppsättning så det får helt enkelt gå bra ändå. Jag tänker att de får sätta knoppar ute senare under våren. Fast i år borde jag aldrig tagit in dem eftersom vintern hittills varit så mild.

Gör inte som jag… förra våren hade jag ingen lampa i vinterförvaringen och så kom ett underbart ljus och solsken i februari. Och jag fick för mig att visst har kameliorna det mycket bättre i växthuset de tål ju faktiskt några minusgrader i de flesta fall. Exakt – men de tyckte inte om ljusmängden så jag förlorade 4? tror jag. Surt! Det tog dessutom ganska lång tid innan skadorna syntes.

Kameliadamen - nej kamelia i växthuset
kamelia i växthuset

En myt om kamelia?

Jag vet inte men överallt påpekas att man absolut inte får flytta på eller ens snurra på en kruka med kamelia i knopp. Det sägs att då ramlar knopparna av. Jag har köpt kamelior i blom och med mängder knoppar. De har fraktats till butiken, de fraktas av mig från butiken och sen ställer jag dem nånstans. Jag vattnar och kanske snurrar… Alla de här saker rubbar dem ur sitt läge tänker jag och de hamnar inte exakt som förut. Men några tappade knoppar har jag inte hittat… Jag bara säger

Kameliadamen - Camellia japonica 'Blood of China'
Camellia japonica ’Blood of China’ – kamelia. Den flyttades flera gånger medan den var i knopp och från den mörka verkstaden till det ljusa växthuset… Tappade inga knoppar

Blommar gör…

’Cornish Snow’ en enkel vit som verkar vilja växa lågt och brett. Den satte knoppar ute förra säsongen. Mycket vacker och en blomma helt i min smak. Därför blev jag lite extra glad när en chefsträdgårdsmästare vid en stor trädgård i södra England hade den på sin favoritlista tillsammans med ’Brigadoon’ som inte blommar hos mig ännu.

Kamelia - Camellia 'Cornish Snow'
Kamelia – Camellia ’Cornish Snow’ en ganska liten och enkel blomma
Kamelia - Camellia 'Cornish Snow'
Kamelia – Camellia ’Cornish Snow’ även bladen är betydligt mindre än hos många kamelior

’Freedom Bell’ – vackert namn på en fin röd kamelia. Den har också öppnat en blomma inne i verkstaden. Så jag plockade ut de 3 som blommade i solljuset och fotade…

Kamelia - Camellia 'Freedom Bell'
Kamelia – Camellia ’Freedom Bell’
Kamelia - Camellia 'Freedom Bell'
Kamelia – Camellia ’Freedom Bell’

Camellia utomhus

Egentligen ska dessa 3 fungera bra utomhus hos mig. Men tills vidare har jag dem krukade och tar in dem på vintern. Vet inte riktigt var jag vill ha dem sen och då är det bättre så här. Men som sagt – jag borde tagit ut dem igen när första frosten försvann och lämnade plusgrader efter sig. Den här veckan ska det kunna bli en del minusgrader men sen så tar jag nog ut dem fast med en placering i halvskugga den här gången.

Camellia 'Jury's Yellow'
Camellia ’Jury’s Yellow’ en enkel rad vita kronblad och ett centrum fyllt i vackert smörgult

Kameliadamen – La Dame au Camélia

En roman som skrevs av Alexander Dumas den yngre och gavs ut 1848. Nej jag har inte läst den, det närmsta jag kommit den är filmen ’Moulin Rouge’ som sägs vara ’inspirerad’ av den, eller kanske baletten eller operan… Ja det finns mycket som skapats med utgångspunkt i boken.

Men jag är övertygad om att det var det där mystiska runt kameliadamen som gjorde att jag tittade på släktet och faktumet att jag blandade ihop kamelia och gardenia… Burncoose Nursery som jag länkade till längre upp har listat 172 stycken och det finns en blomform och -färg för alla tror jag 🙂

 Camellia x williamsii 'Brigadoon' - kamelia
Camellia x williamsii ’Brigadoon’ – kamelia, lite oskarp bild och förra plantan men min favorit hittills. Blommorna är som tefat

’Jury’s Yellow’, ’Freedom Bell’ och ’Brigadoon’ köpte jag i höstas efter att jag slarvade med kameliorna i våras. ’Freedom Bell’ och ’Brigadoon’ gav upp och jag ville inte vara utan. Så det är därför de är i knopp och blommar nu. Känsliga knoppar? De fraktades i knopp, har förvarats i knopp, flyttats i knopp och de blommar ändå. Cornish Snow har satt knoppar alldeles på egen hand placerad i lundens svalka sommartid.

Kameliadamen visar sig inte i namnen

Nej det är få kameliadamer i kameliornas namn. Spontant tänker jag att det är långt fler herrar och platser som fått ge namn bland sorterna.

Bra tid att hitta sorter

Just nu och en bit framåt kan man hitta kamelior i handeln till bra pris. Jag fyndade några förra våren men märker nu att jag aldrig skrev om dem. Det kan ju kännas bra att testa men en som inte kostar skjortan.

Camellia 'Roze' - kamelia
’Roze’ – kamelia
Camellia 'Kasuga Yama'
’Kasuga Yama’ en av de där med blommor i rött och vita fläckar – jag är lite kluven
Camellia japonica 'Nuccio's Cameo' - kamelia
C. japonica ’Nuccio’s Cameo’ – kamelia, flera från Nuccio’s har bra härdighet ute

Du kan läsa mer om hur jag odlar och sköter dem här. Jag kommer säkert skaffa fler om jag hittar några spännande…

21 Kommentarer

 1. Marit den 9 februari, 2020 kl 13:00

  Jeg har også hørt navnet camelliadamen, men har aldri hverken lest boken eller sett filmen. Jeg måtte google det, og fant ut at filmen kom i 1936. Den engelske tittelen på filmen var Camille , så jeg forstår ikke helt hvor Kameliadamen kommer inn… 😉
  Det er nydelige sorter du har! Jeg har heller ikke hatt store problemer med knoppfall med innkjøpte planter, men hvis jeg tar de fra kjelleren og ut i et varmt drivhus går det ofte galt. Gradvis tilvenning til høyere temperaturer er det sikreste er min erfaring.
  Jeg har nettopp kjøpt en navnløs på Plantasjen og tror den skal være dobbel rosa. Jeg håper på det 🙂
  ’Nuccios Cameo’ er så vakker!

  Klem, Marit

  • Carina den 10 februari, 2020 kl 07:52

   Jag tror hon hette Camille… Ja det var ett stort misstag jag gjorde när jag satte dem i växthuset. Men på svenska säger vi – man lär sig den hårda vägen… Men det är så milt här nu att jag ska ta ut dem som inte har knoppar. Det är inte så mycket ljus ute men har ändå en känsla av att de mår bättre där.

   I Sverige har jag hittat kamelia på plantagen men de har haft namn.. Undrar varför det är skillnad? Jag är lite sugen på att beställa några små från England innan jag måste ha sundhetsintyg.

   Kram, Carina

 2. Karsten F den 9 februari, 2020 kl 18:04

  Hej Carina

  Kameliadamen tror jag, fick sitt namn därför att hon valde olika färgerde Kameliablommor, för på så sätt att visa, om hon var interserad av manligt sällskap.
  Super bilder!

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 9 februari, 2020 kl 19:11

   Hej Karsten!

   Tack! Aha – ja det ringer en klocka när jag läser din kommentar… 🙂 Jag har inte läst boken. Men kommer nog skaffa fler kamelior.

   Ha det gott! Carina

 3. Linda den 9 februari, 2020 kl 19:18

  Hej!

  Vilken intressant tanke om boken. Jag blir nästan sugen på att läsa den. Jag har haft en kamelia en gång. Det gick inte jättebra. Eller knappt alls. En del blommor borde man ha i helsluten miljö så att fukten är konstant lagom och jorden aldrig torkar ur …

  Vilken fantastisk verkstad du har. Nu blev jag lite avis. Så härlig den ser ut. Jag har en dahlia i kruka som jag bara skulle slänga in över natten när det plötsligt blev kallt i höstas. Den ser likadan ut fortfarande – tre decimeter höga knallgröna blad som inte verkar han några planer på att vissna ner. Antar att det bara är att stoppa i gödsel och avhärda den när värmen stiger …

  Jag älskar namnet Brig o’ Doon. Har stått på den där bron där häxorna slet av stackars Megs svans 😉

  Hoppas att du har en fin kväll, att du inte blåser bort och att du får en härlig vecka 😀

  Kram
  Linda

  • Carina den 10 februari, 2020 kl 07:55

   Hej Linda!

   Började på en kommentar igår men just då gick strömmen… Min första magnolia var också väldigt vacker men vi hängde inte ihop särskilt länge. 🙂

   Verkstaden är egentligen pappas men rejäl – han byggde den för att kunna ha en stor kranbil därinne och samtidigt kunna meka med diverse grejer. Han tröttnade på att golvytan som mina vinterförvarade växter tog upp bara blev större och större. Hyllan är jättebra.

   Brig o’Doon googlade och det såg vackert ut. Boken har jag ingen aning om 🙂 Men blir nyfiken på varför man bytt ’o’ till ett ’a’ i kamelians namn?

   Kram, Carina

 4. maggans blogg den 9 februari, 2020 kl 19:33

  Vilken exotisk blomma i mina ögon men så vacker påminner om en vacker Ros. Jag har en gång haft den men det var i min ungdom och hade då för lite kunskap om hur den skulle skötas så den blev inte långvarig och sedan har jag inte haft någon fler men nu blir jag verkligen intresserad att köpa mig en.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 10 februari, 2020 kl 07:56

   Tack Margareta!

   Det var nog det exotiska och lite svåra som lockade gissar jag 🙂 Du kan ju pröva med någon nu i vår – de är kanske inte riktigt så svåra som man ibland får känslan av.

   Tack detsamma! Carina

 5. Marie den 9 februari, 2020 kl 19:37

  Måske har Karsten ret; men i hvert fald fik hun tilnavnet, fordi hun, hver gang hun var i teatret, lagde en buket camellier foran sig på balkonen. Jeg kender kun Nuccio’s Cameo af dem, du nævner, og den er så småt begyndt at springe ud i vores frostfrie drivhus.

  • Carina den 10 februari, 2020 kl 07:58

   Hmm… buketten på balkongen känns ännu mera bekant! Och jag tror du har rätt 🙂 Frostfritt drivhus är min långsiktiga dröm och det är väl i väntan på det jag skaffat fler kamelior. Det vore nog bättre att göra tvärtom 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 9 februari, 2020 kl 22:49

  Kamelia har en elegant blomst uanset farve og om den er fyldt. Jeg genså for nyligt et gamnelt dansk program om en ægte nørd. Jeg mener., det hedder Kameliamanden. Måske det findes på You tube.
  Jeg har kun haft en enkelt, der stod ude året rundt. Den gik ud, da jeg ville være ekstra sød og satte den ind i en potte i havehuset. Nogle gange skal man holde fingrene væk.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 10 februari, 2020 kl 08:00

   Det programmet har jag sett. Det finns en hemsida som känns ganska gammaldags med en mängd olika kamelior listade efter zonen man kan odla dem i Danmark och jag gissar att det är hans hemsida. Våra moderna bostäder fungerar inte… ..jag har gjort samma misstag som du 🙁

   Ha det gott! Carina

 7. Elna Slot den 9 februari, 2020 kl 22:51

  Sikken fin samling kameliaer!
  Du skriver, at du har dine dahliaknolde pakket ind i avispapir. Jeg opbevarer mine i garagen, og jeg har også haft dem pakket i avispapir, men jeg har pakket dem ud. Selvom jeg havde tørret knoldene godt, var der mug på dem, og jeg var bange for, at det var fordi avispapiret var blevet helt fugtigt, formentligt fordi luften er så fugtig??

  Hilsen Elna

  • Carina den 10 februari, 2020 kl 08:04

   Tack Elna!

   Ja det har jag men jag tar bara nån enstaka sida och jag lägger knölen som i en skål av papper så att fukten kan komma ut. Pappret är mest för att hålla isär sorterna. Sen får backarna inte stå på golvet för då drar pappret till sig fukt därifrån. Så typ pappersskålar och sen förvaring så luft kan cirkulera. Jag brukar alltid gå igenom alla knölarna minst en gång, slutet december första, för att se hur de mår och rensa det som är dåligt. Har inte gjort det i år för det står så mycket framför. Det känns lite sådär…

   Ha det gott! Carina

 8. Anne den 9 februari, 2020 kl 22:57

  Hei Carina!
  Rart at du skriver om Kamelia akkurat nå.. Har tenkt å dra til Botanisk hage i Oslo for å se om den er i blomst til uka. Håper virkelig at den gjør det. Den er noe av det vakreste jeg vet. Verkstedet dere har, er et rom etter mitt hjerte. Spennende!. Jeg husker som lita jente, at det ble vist på NRK filmer med Greta Garbo. Hun var noe av det vakreste jeg hadde sett. Selvfølgelig var det Kamelidamen. På 70-tallet fortalt Liv Ullmann at hun hadde sett Greta Garbo med store solbriller på gata i New York. Hun som gjemte seg bort fra alle.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 10 februari, 2020 kl 10:07

   Hej Anne!

   Jag har tänkt åka till Trädgårdsföreningen här men det har inte blivit av ännu… Men jag ska till Oslo i slutet av februari de kanske blommar där även då… Det var ett tag sedan jag besökte er botaniske hage nu 🙂

   Jamen så var det ju – Greta Garbo spelade henne… Greta var ju så vansinnigt som jag tänker stiligt vacker men också väldigt skygg – ett ord som man i Sverige ofta använt om henne.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 9. Gunilla Teckenberg den 10 februari, 2020 kl 10:01

  Hej Carina!

  Kamelior torde väl vara bland de skönaste blomster som finns, har aldrig prövat själv för jag saknar övervintringsplatser.

  Kameliadamen har filmats åtskilliga gånger men den mest berömda versionen är nog där vår egen Greta Garbo spelade huvudrollen. En riktig klassiker för dem som gillar gamla filmer (vilket jag gör)

  Kram!

  • Carina den 10 februari, 2020 kl 10:47

   Hej Gunilla!

   Kan den ha gått på TV? Jag har en känsla av att ha sett den.. eller så är det bara en film med Greta Garbo. Jag är svag för enkla kameliablommor i vitt och rosa. Det finns så många vackra.

   Jag är himla nöjd att jag kom på att jag skulle flytta växthuslampan till verkstaden. Istället köpte jag två ledarmaturer att dra upp plantor under. Mina gamla amaryllisar har stått under den ena ett tag nu och vilka fina blad de fått. Alldeles mörkgröna och temperaturen är så mycket bättre. Synd det tar sån tid för idéer att trilla ner ibland 🙂

   Kram, Carina

 10. Anita den 10 februari, 2020 kl 16:25

  Hemska tanke, jag höll på att missa ditt inlägg. Om kamelior dessutom!

  För det första tycker jag att det är så bra att du skriver det där med knopparna! Tänk så många gånger jag flyttat mina. Jag har planterat om dom med knopp till och med. Jag har forslat hem dom med knopp. Lik förbaskat så ser jag fortfarande tips från experter i tidningar att dom inte får flyttas för då faller knopparna. Faller knopparna så är det av annan anledning. Så tror i varje fall jag!

  Kameliadamen känner jag bara till som film med Greta Garbo. Däremot är jag osäker om jag faktiskt sett den. I så fall var det länge sedan, långt innan jag började ha egna kamelior.

  En sak jag märkt med mina kamelior är att dom uppför sig på precis samma sätt som mina azaleor och rhododendron. Ett år blir det väldigt riklig blomning och året efter blir det bara lite ”så där”. Det händer stadigt varje tvåårscykel hos mig så jag har börjat tro att dom blommar intensivt ett år och hämtar sig året efter. Vet naturligtvis inte om det är så men mina verkar i varje fall göra det. Får se om du kanske upptäcker något liknande när dina börjar etablera sig.

  ’Jury’s Yellow’ påminner om ‘Brushfield’s Yellow’, gillar dom där vita med gräddgult inre som får mig att tänka på äkta gräddglass. Jag har ju en rent vit också som jag köpte förra året, ‘Nobilissima’. Den kan jag rekommendera om du hittar den. Köpte den på Plantagen och den har levererat. Annars är ju mina två största stjärnor namnlösa. Dom är ju köpta i en vanlig blomsterhandel och naturligtvis stod det bara Camellia japonica på etiketten. I synnerhet en som har extra stora ljusrosa blommor är jag väldigt förtjust i och skulle gärna vilja veta namnet på. Men å andra sidan, dom är ju lika vackra ändå, med eller utan namn.

  Jag njuter av alla dina bilder. ’Cornish Snow’ är ju extra intressant då den har mycket mindre blad än normalt. Jag har förresten märkt att min ‘Brushfield’s Yellow’ har lite märkliga blad. Dom liksom rullar sig inåt och först trodde jag att det var vattenbrist eller någon sjukdom. Men då jag haft den i så pass många år så inser jag att den helt enkelt ser ut så. Har du märkt det på din ’Jury’s Yellow’? Ser inte så ut på bilden men å andra sidan ser inte alla blad ut så på min heller.

  Nej men, nu känner jag att jag seglar iväg och börjar skriva för mycket. Gör ju lätt det när kamelior kommer på tal (kanske annars också) 🙂 Hoppas du orkat läsa. Och så ska det bli väldigt kul att följa hur det går med dom. Vi får prata mer kamelior på våra bloggar under året. Och nu blev jag sugen på att köpa någon ytterligare … hm … var ska nu den stå?

  Kram Anita

 11. Marika den 11 februari, 2020 kl 12:04

  Hej Carina!
  Så många fina kamelior du har. Mycket vackra. Intressant det du skriver om ,att man inte skall flytta på växten med knoppar. Vet att min farmor sa samma sak om hibiscus., tordes knappt gå förbi den när den hade stora fina knoppar. Uppenbarligen stämmer det inte, då du fått hem dem med knoppar utan att de tappat dem. Tror att jag läst boken och filmen har jag sett. Har aldrig försökt mig på en kamelia, tror det är en övermäktig uppgift, att få den att trivas.
  Ha det gott /Marika

 12. Lisbeth Klastrup den 18 februari, 2020 kl 07:44

  Hej Carina
  Jeg ser først dette indlæg nu. Jeg købte kamelia for at de kunne pynte i pavillionen. Senere læste jeg, at de ikke kunne tåle sommervarmen derinde, derfor plantede jeg dem ud i bedene. Den ene tabte efterfølgende knopperne, så jeg har også gjort den erfaring. Nu står de fint i bedene, men kommer der nattefrost og hård vind bliver blomsterne brune. Jeg har læst Kameliadamen, hun gik meget i teatret og skulle altid have en buket kamelia med. Det er sådan som jeg husker det, hun døde i øvrigt, da hun mistede sin popularitet og dermed sine penge, hun fik tæring.
  Ha´ det godt
  Lisbeth

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.