2018 Månadsbild April - svängen

2018 månadsbild April – lite av varje

April äntligen vår och typiskt väder

April hur var den? Försöker dra mig till minnes. Värme, till och med försommarvärme men innan dess, hur var det då? Antagligen kallt eftersom alla var så glada för värmen. Men jag kan inte komma ihåg. En del sol ser jag i bilderna men visst var det kyligt, eller?

Jag hittade fina barrväxter när jag var i Polen. De blev planterade dagen efter jag kom hem. Det är nog den stora synliga skillnaden. Alla rhododendrontäcken är avlagda och en del är rensat. Har äntligen kalibrerat skärmen så kanske att ni upplever en färg- och/eller ljushetsskillnad.

 

2018 Månadsbild April - svängenMånadsbild April och i förgrunden nyfyndade barrväxter. Bakom skymtar lökbäddarna som hade fler lökar än jag vågat hoppas på kvar.

 

Jag har inalles tagit emot 36 nya rhododendron.  Nämnde som hastigast att jag behöver göra en ny bädd för rhododendronbuskarna. Så här är det.. När jag äntligen fått positivt förhandsbesked för byggnation så beställde jag lantmäteri. De var snabba, jag hade läst att de har ca 11 månaders väntetid så när de hörde av sig redan i mars blev jag positivt överraskad.. Vi hade ett arbetsmöte på plats med berörda parter inkl grannfastighetens ägare. Vi var på det hela taget överens. Hoppar över ett  par steg… Ca 1,5 vecka senare kommer samma granne och hävdar att ungefär halva den tänkta tomten är hans mark. Han åberopar ett sk 5-stensröse som står inne i hans skog. Att marken skulle tillhöra hans fastighet är något som vi i vår familj, några generationer bakåt, inte varit medvetna om… Så just nu är det  paus där i väntan på ett sammanträde. Tomten är inte byggbar om lantmäteriet dömer i hans favör. Och dessutom försvinner den del jag tycker bäst om – min lund. Följetongen fortsätter…

Som en konsekvens

Hade tänkt börja på lunden och de beställda rhododendronbuskarna skulle dit. Istället har det blivit en plan B. Där som det var mest logiskt att skapa en ny rhododendronbädd kändes inte bra i magen. Men där den första kallbänken har stått tyckte magen var ett bra ställe. Och jag får mer jobb.

nya rhododendronbäddenHär är en nästan före bild men jag har inte hunnit flytta så mycket sand ännu… I bakkant var min krukförvaring den vet jag inte var jag ska göra av men sånt brukar lösa sig

Men nu är bänken tömd och borta. All sand ligger där den nya bädden blir och jag har kommit längre än som syns i bilden. Det tog inte mer än ca 3 timmar att köra in allt grus från en kärra och flytta det som låg i kallbänken. Det ser ut som kriget runt om men det är viktigare att få iordning bädden. Och jag har kommit på att det här blir en perfekt plantering att följa nästa år.

Känns bättre att sluta med något kul, ja förutom att jag gillar att anlägga så hittade jag en glad överraskning i veckan. Min Berneuxia thibetica blommar för första gången 🙂

Berneuxia thibetica

Månadsbild April 2017 hittar du här om du vill se skillnaden.

Nu har jag tittat på nyutsprungna, fjuniga bokblad på Söderåsen och njutit 19 sköna grader i bokskogen.

Fjärde månadsbilden 2018 och våren tuffar på!

 

32 Kommentarer

 1. Marta rike den 28 april, 2018 kl 19:32

  Det här med tomtgränser och bygge är värre än en kriminalhistoria….
  Härlig liten växt, som jag aldrig hört talas om. Förvånar mig inte, i och för sig, du har ju massor av udda saker.
  Kram
  Marta

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:40

   Haha, ja så kan man beskriva det 🙂 Typiskt en sån där liten växt jag hittade på botans vagnar. Den första dog, planterade den i ett alldeles för soligt läge. Men så hittade jag den igen hos Gerben på en växtmarknad på Råda. De blommar i torvmurarna i botan jämte olika Shortia.

   Kram, Carina

 2. Marie den 28 april, 2018 kl 20:24

  Noget af din tekst måtte jeg opgive at forstå, men så meget forstod jeg i hvert fald, at du har plantet mere end 30 nye rhododendron! Og det sidste billede taler for sig selv.

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:41

   Visst gör den… Och det är där jag ska göra något tillräckligt stort för att hysa buskarna under 2-3 år. Hoppas den tidshorisonten räcker 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Marika den 28 april, 2018 kl 21:19

  Hej Carina!
  Så du har jobbat, med att flytta sand och plantera . Stor skillnad mellan månadsbilderna., inte lätt att komma ihåg hur vädret varit. Jag tror vi har haft det ganska varmt och fint i april. Det låter fruktansvärt med tomtgränsen, kan bara hoppas att det ordnar upp sig.
  Ha en fin helg /Marika

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:43

   Tack Marika!

   Det hoppas jag också – att det löser sig, annars är jag tillbaka på ruta 1. Det känns inte så kul men det är å andra sidan ingen idé att grotta ner sig i tanken. Jag blir trött, ledsen och förbannad en stund men sen går jag vidare. Vi ska ha sammanträde med lantmäteriet och efter det vet jag.

   Tack detsamma! Carina

 4. Inger den 28 april, 2018 kl 21:39

  Skumt med tomtgränsen, processer av detta slag är mördande.
  Berneuxia thibetica ser helt fantastisk ut.
  Kram

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:45

   Ja det är skumt… Det där röset har vi överhuvudtaget inte känt till. Det ligger många meter in i grannens skog. Berneuxian är en fantastisk liten växt att ha i torvblock. Blommorna är fina men det är en vacker, mörkt grön bladväxt som är städsegrön.

   Kram, Carina

 5. Gunilla Teckenberg den 29 april, 2018 kl 06:09

  God morgon Carina!

  Så många Rhododendron! Ojsan, de kräver sin plats och en hel del tankearbete. Trista nyheter om tomten, det går ju att fastställa gränserna med en förrättning men det kostar och det kan ta tid. En grannosämja kan vara förödande, hoppas verkligen det löser sig på bästa sätt.

  Kram!

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:47

   Ja… det var ju tänkt att jag skulle plantera de rätt från början.. Och sen var det kanske, sannolikt, sista gången vi kunde beställa från Glendoick. De har slutat med sin webbutik. Det är själva lantmäteriförrättningen vi håller på med för min tomt. Kostnader ska fördelas enligt hur man vinner. Får grannen rätt så är det han som vinner mest på det och då borde merparten av kostnaden landa på honom. Det har han nog däremot inte tänkt sig eller förstått.

   Kram, Carina

 6. Karsten F den 29 april, 2018 kl 07:10

  Hej Carina

  Vilken skillnad ja, nu ble det vår hos dig!
  36 Rhododendron som inte kan plantas där du hade planerad det! Oj! – Hoppas det blir bra i kallbänkområdet!

  Ha en trevlig söndag

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:49

   Tror vårblomningen i lökbäddarna gör stor skillnad för uttrycket. OCh jag älskar ju vårlökar… Japp det blev lite av en utmaning. Det kommer bli fint i kallbänksområdet så småningom 🙂 Hade ju funderingar på en hängmatta där… Kanske ska göra slag i saken nu 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. maggans blogg den 29 april, 2018 kl 07:26

  Vilket bra jobb du har lagt ner och det kommer säkert att löna sig med tiden .Så vackert det kommer att blomma när dina ”Roddisar” börjar blomma för de är så otroligt vackra .Håller tummarna att du ska få klarhet i tomtgränsen det är ganska så energikrävande när det uppstår tveksamheter.Håller tummarna för dig.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:51

   Ja det blir spännande med blomningen men det kan nog bli en ibland jobbig kombination också. Det tar energi men det är en fördel med anläggning. Då är jag helt fokuserad och nånstans så har jag släppt det hela tills det blir klart. Det kommer klarna till mitten av juni hoppas jag.

   Tack detsamma! Carina

 8. Marit den 29 april, 2018 kl 07:45

  Hm, det høres ikke bra ut! Jeg håper at det løser seg…
  Tvister om eiendommer er ikke ukjent her i landet heller. 30 rhododendron er mye når en ikke vet hvor en skal ha de. Nydelig blomst du avslutter med! Den har jeg ikke sett før 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:53

   Nej det var ett rejält bakslag, men vad gör man? Just nu är det bara att avvakta. Tror det kan bli en fin men tät plantering 🙂 Berneuxian är underbar och har ett väldigt fint grönt bladverk hela vintern igenom.

   Kram, Carina

 9. Lena i Wales den 29 april, 2018 kl 10:09

  Ser ut om våren äntligen har gjort sitt intåg, härligt!
  Önskar dej en skön söndag!

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:53

   Ja det får man nog säga att den har 🙂

   Tack detsamma! Carina

 10. lisbeth den 29 april, 2018 kl 19:46

  Det er trist, at du ikke må plante de nye rhododendron i tomten.
  Hvilke mon du har købt?
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:56

   Ja – men vi får se vad som händer under de kommande veckorna. Tänkte göra ett inlägg om dem när jag får planterat dem. Det är inte så kul att fota dem i kruka. Men det är flera vackra arter, vi har beställt från Glendoick. Och sen köper föreningen in från Hobbie och ordnar en marknad. Så hybrider som ’Ratibor’, ’Herbstfreude’, ’Karl Naue’ och ’Norfolk Candy’ kom med hem.

   Ha det gott! Carina

 11. Veronica Axelsson den 29 april, 2018 kl 20:09

  Wow! Vad häftigt att kunna plantera så många nya roddisar 🙂
  Jag gillar dem jättemycket men har endast några ställen i trädgården där de kan planteras.

  inget roligt att hamna i diskussion med grannar men det är vanligt, tyvärr! Så det är nog bra att hitta alternativa vägar om det inte går som du hoppas 🙂

  Och du.. april har varit kall ända tills förra helgen och nu är den kall igen 😉

  KRam

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:58

   Tack Veronica!

   Jag vill ju ha ganska stora lundområden och där passar rhododendron förträffligt 🙂 Jag ska ta tag i alternativ, har ett i bakhuvet, men avvaktar ett sammanträde vi ska ha. I slutändan är det lantmäteriet som dömer. Grannen kan överklaga men då riskerar han ju också att förlora med de kostnader det kan innebära.

   Tack – jag hade en känsla av att det varit kallt 🙂

   Kram, Carina

 12. Lisbeths Haveblog den 29 april, 2018 kl 20:10

  Det er trist med naboproblemerne. Jeg håber det løser sig, og at du finder plads til dine mange nye rhododendron. 36 er virkelig mange 😉 Det må bliver flot so oder so…!
  Mange hilsner Lisbeth

  • Carina den 30 april, 2018 kl 07:59

   Tack Lisbeth! Flott kommer det definitivt bli – härligt att du tar den positiva tanken. 36 är många men det är också en del riktiga miniatyrer bland dem.

   Ha det gott! Carina

 13. Elna Slot den 29 april, 2018 kl 20:34

  Man vil jo gerne have et godt forhold til sine naboer, så det er ikke sjovt med stridighederne om jorden. Og det var da også mange rhododendron, du lige skulle udtænke en plan B til. Det bliver en hel rhododendronlund, når de vokser til.

  Hilsen Elna

  • Carina den 30 april, 2018 kl 08:01

   Absolut men nu börjar vi bli lite trötta på honom. Han är alltid positiv och säger ja ansikte mot ansikte men sen… Rätt ska va rätt men det är tajmingen som jag ifrågasätter. Han ombads yttra sig redan i början av oktober och då såg han också en tomtkarta…

   Det är precis det jag hoppas på… ..en rhododendronlund 🙂

   Ha det gott! Carina

 14. Anne, hagenvår den 29 april, 2018 kl 21:03

  Det er deilig at nå er det planter det dreier seg om, og ikke vinter.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 30 april, 2018 kl 08:02

   Visst är det underbart 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 15. Vigdis i Romerikshaven den 30 april, 2018 kl 09:28

  Jeg skjønner at du har et stort og flott rhododendron-prosjekt!
  Ønsker deg fine vårdager!

  • Carina den 30 april, 2018 kl 17:40

   Tack Vigdis!

   Det kommer bli bra så småningom 🙂 Just nu faller ett stilla regn men vårdagar är det definitivt.

   Tack detsamma! Carina

 16. Anita den 1 maj, 2018 kl 09:39

  Usch, jag får ont i magen när jag läser om problemet med tomten Carina. Jag kan bara hoppas och hålla tummarna för att det kommer att lösa sig. Så himla trist när man tror att allt är klart.
  Annars så måste jag säga att dina nya barrväxter är väldigt fina. Är speciellt förtjust i den som har gula nyanser. Och din Berneuxia thibetica , totalt okänd för mig, ser nästan ut som en krukväxt. Fantastiskt att den blommar så fint.
  Skönt att det känns bra i magen med din plan B. Nu fortsätter jag att hålla tummarna för att allt kommer att lösa sig till det bästa.

  Kram Anita

 17. Linda den 3 maj, 2018 kl 10:30

  Men fy så jobbigt! Jag håller tummarna så hårt att det knakar i lederna.

  Magkänsla är absolut något man ska lita på. Jag går ibland omkring och bara känner. Det låter hur flummigt som helst, en det går väldigt snabbt och när jag har gjort så så ångrar jag mig aldrig. I alla fall inte vad jag kan komma ihåg.

  Din Berneuxia thibetica är väldigt söt. Är det en lingonsläkting?

  Jag är ledig och ska snart trotsa regnet och skörda rabarber till en paj jag lovat bjuda en kompis på i eftermiddag. Egentligen hade jag tänkt så rovor och rödbetor samt ordna ett nytt kryddland, men det får bli när regnet slutar att hälla ner där på andra sidan rutan.

  Ha en fin dag och lycka till – som sagt: jag håller tummarna stenhårt!
  Kram
  Linda

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.