Q-R-S-T, Salix chaenomeloides 'Mt Aso'

Bästa motivet en trött videunge

Bästa motivet bland söta vårlökar

Det finns mängder av fina motiv där ute just nu. Hundtänder, irisar, crocusar – listan bara fortsätter. Bilderna har blivit många de senaste dagarna – ja veckorna. När jag satte mig igår och editerade många av dem, jag vill försöka få till en bild av varje sort jag odlar, så stack en ut. Motivet syntes inte på håll men genom kameran… Jag hade avskrivit sälgen med de rosa videungarna som färdig för i år, men så läcker den var nu… I mellantiden har videungarna också passerat ett mer eller mindre svartgrått stadie

Salix chaenomeloides 'Mt Aso'Salix chaenomeloides ’Mt Aso’ blommar och är ännu läckrare än medan videungarna ’bara’ var rosa. Här syns alla färgstadier de passerar. Hoppas det står sig ett par dagar bilden blev inte 100 skarp

 

Medan jag fotade tänkte jag att bäst-före-datum passeras snabbt just nu. Det händer så mycket och det finns så mycket att göra… Bilder tar jag många men de går ju att spara.

Bästa motivet konkurrerar med nyplanterade vårlökar

Medan jag gick runt med kameran i lördags eftermiddag skymtade en ensam liten narciss. Hade glömt att jag satte den där och tänkte först att det var en vanlig narciss i dålig jord. Men det är precis som det ska vara. Kalken är mindre än den hos Crocus vernus som man skymtar under. En narciss som vill växa i torvpartiet. Våririsana har alltid fascinerat med sina färgkombinationer. Och jag har vågat mig på att odla Tulipa polychroma, blommorna är fina på tulpanvis men knopparna är urläckra med sin grågröna-rosa teckning på kronbladens utsida. En blåsippa jag hittade förra året ’Peach Blossom’ blommar i ljust rosa, anar kanske inte så mycket aprikos i den just nu. Gullflockan visar sina söta blommor, tror den är som allra finast nu med de små gula blommorna kantade av småblad i vitt och ljust grönt.

 

Känner mig lite stressad just nu… Hade ju tänkt att det här årets rhododendronbeställning skulle kunna planteras på en ny tomt. Så blir det inte men mer om det en annan gång. Detsamma om hur jag tänkt  mig lösa det. Sen märker jag att mamma som ju faktiskt är över 85, inte orkar som förut så jag tar över en del av det hon brukat göra. Till exempel så har jag planterat hennes tomater i växthuset och sallad i hennes odlingslåda. Inte så mycket men saker jag inte brukat göra. Hon har fortfarande 6 stycken ca 22 m långa potatisrader… Jag har en ny dead-line den 14:e maj och 14 dagar framåt.

Jag är glad för de lägre temperaturerna, regnet som föll igår och som förhoppningsvis ska falla idag 🙂

23 Kommentarer

 1. lisbeth den 24 april, 2018 kl 06:49

  Dejlige forårsbilleder, skønt at se det hele kommer op. I Danmark hedder videunger Gæslinger 🙂
  Ha det fint
  Lisbeth

  • Carina den 27 april, 2018 kl 06:40

   Tack Lisbeth! Bra det här för jag lär mig mer danska på kuppen 🙂

   TAck detsamma! Carina

 2. Marie den 24 april, 2018 kl 06:55

  Almindeligvis er øjet dygtigere end kameraet, men med dit pilemotiv er det alligevel omvendt. Vi nyder også den stille regn.

  • Carina den 27 april, 2018 kl 06:41

   Tack Marie! Det är spännande med naturens små underverk.

   Ha det gott! Carina

 3. Marika den 24 april, 2018 kl 08:57

  Hej Carina!
  Din lilla videunge är helt underbar, vilken färgkombination. Det gäller att vara ute med kameran för nu går det undan.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 27 april, 2018 kl 06:42

   Hej Marika!

   Ja nu händer det saker i högt tempo. I söndags trodde jag mina vita sibiriska hundtandsliljor var döda. I onsdags hade du nått drygt 10 cm och stog i blom 🙂 Jag va orolig att de dött i vinter.

   Tack detsamma! Carina

 4. Marit den 24 april, 2018 kl 09:10

  Så skjønne bilder! De har noen utrolig flotte farger og nyanser i seg. Hm, det var da ikke bra med tomten din. Hva skjer?
  Ja, jeg vet alt om å ta over oppgaver. Min mor er 81 år, og burde ha flyttet for 5 år siden, minst…
  For fem år siden kunne hun ha gjort omtrent alt selv, men i stedet er det jeg som har fått alt i fanget. Jeg håper at huset blir solgt snarest. Jeg misunner ikke deg jobben du har fremfor deg. Den vet jeg nemlig alt om.

  Skjønne blomster som kommer for fullt hos deg!

  Klem, Marit

  • Carina den 27 april, 2018 kl 06:44

   Tack Marit!

   Jag ska berätta när jag har lite lugn och ro…. Egentligen så ser vi allihop att de mår bäst av att bo kvar. Skulle de bo i en lägenhet redan skulle åldrandet explodera. Men visst kommer det sannolikt leda till att vi syskon får göra en rejäl insats på sikt 🙂 Det är nog det som kallas pay back time. Vi har ju fått fantastisk hjälp genom åren.

   Kram, Carina

 5. Karsten F den 24 april, 2018 kl 10:40

  Hej Carina

  Ja alla tulpaner i bifloris gruppen är favoriter! Polychroma hade jag till en vattensork tog den.
  Ivbland blir det inte som man tänkt, vi får se vad du hittar på!

  Ha en trevlig vecka

  • Carina den 27 april, 2018 kl 06:46

   Hej Karsten!

   Vet inte om det var vattensork som härjade här eller möss som byggde skafferi. De har i varje fall plockat saker, tex kastanjer ur en kruka och grävt ner i en annan. En del lökar kommer upp men en bra vit från etiketten i lökbäddarna 🙂 Men det mesta kommer igen som jag satte i höstas med några få undantag.

   Tack detsamma! Carina

 6. Merja den 24 april, 2018 kl 10:52

  Vilken läcker vide! Fint med de skiftande färgerna.
  Det blir oftast inte som man tänker sig,men med ny planering och prioritering så brukar det oftast konstigt nog ordna sig på ett eller annat vis.
  Otroligt vilken strong mamma du haft, men orken måste nån gång börja svikta. omtänksamt av dig att hjälpa henne!
  Kram

  • Carina den 27 april, 2018 kl 06:47

   Tack Merja!

   Jo visst är det så! Och det är det jag tänker – det finns väl nån mening. Det är i stunden det blir så himla tröttsam. Båda är otroliga för sin ålder – brukar barnen säga när de ser på sin farmor och farfar och skillnaden går inte att undgå. Jag har fått otroligt mycket hjälp genom åren så det känns rätt.

   Kram, Carina

 7. Sara den 24 april, 2018 kl 12:34

  Nydelige bilder! De øverste er helt magiske. Ha en fin dag!

  • Carina den 27 april, 2018 kl 06:48

   Tack Sara!
   Kul att du hittat hit 🙂

   Carina

 8. Anita den 25 april, 2018 kl 12:14

  Bilden på videkissen får mig att smälta. Såå vacker med sin mjuka färgskala! Så tråkigt att höra att du inte kan plantera dina nyinköpta Rhododendron som du tänkt dig. Hoppas det ändå ordnar sig till det bättre. Försök att inte stressa för mycket bara.

  Kram Anita

  • Carina den 27 april, 2018 kl 06:49

   Tack Anita!
   Just nu tar det lite kraft att hålla nere potentiell stress – faktiskt. Men igår fick jag påbörjat en lösning och då känns det alltid bättre.

   Kram, Carina

 9. Marta rike den 25 april, 2018 kl 17:32

  Kära Carina,! Ingenting är som det brukar i år, jag kommer att sakna dig den 6 maj! Jag planerar att åka dit, men man vet ju aldrig. Jag ligger sjuk just nu, därav tiden att blogga lite. Vid årsskiftet gick jag upp till heltid och fick dessutom större ansvar. Det är roligt, men jag har inte riktigt växt in i min nya kappa ännu, känns det som. Samtidigt har jag fått lite mer avslappnad attityd till trädgården, så den biten tycker jag fungerar, men bloggandet fick jag prioritera ner lite. Hoppas jag kan återvända såsmåningom, jag har ju mina fotodrömmar kvar.
  Har också mina gamla föräldrar, pappa kräver mammas fulla uppmärksamhet dygnet runt, så hon fick sluta med ”sitt potatisland”. Härligt att din mamma orkar och vill, det säger mycket!
  Kram
  Marta

  • Carina den 27 april, 2018 kl 06:54

   Tack Marta – det känns naturligtvis bra att vara saknad 🙂 Jag hämtade ett gräs som jag beställt hos Mölnlycke igår. Och då tog jag vägen om Gerben också.

   Grattis till jobbet! Det tar tid att komma in i och känna sig helt bekväm i nya roller. Tid som det måste få ta. Trädgården är ljuvlig så att ha ett mer avslappnat förhållande är både positivt gör nog bara gott. Bloggandet finns kvar när du har tid och lust liksom fotograferande 🙂

   Det är därför jag tänkt att deras prat om att flytta till lägenhet, som motsags av en hel drös handlingar, mest varit ett logiskt resonemang. De borde nog flytta eftersom alla andra gör det… En sommar utan egen potatis är ännu så länge otänkbar 🙂 Fast timmarna i vilsängen under boken blir fler och fler och det är helt naturligt.

   Kram, Carina

 10. Elna Slot den 25 april, 2018 kl 20:56

  Det er nogle fantastisk flotte farver, der er på gæslingerne. Du burde have en førstepræmie for billedet?..

  Hilsen Elna

  • Carina den 27 april, 2018 kl 06:55

   Oj, tack så hemskt mycket Elna! Riktigt roligt att höra 🙂

   Carina

 11. Susie på Stjärnarve... den 27 april, 2018 kl 08:14

  Underbara bilder på ditt rosa vide. Själv hade jag tidigare ett svart, men den lilla busken dog förra året trist nog.
  Du har helt rätt i en sak dock, man hinner inte riktigt med och får kanske vara tacksam för att den där riktiga vårvärmen inte kommit ännu. Men det växer rätt bra ändå tycket jag, så det är nya upplevelser varje dag!
  KRAM/Susie

 12. Gunilla Teckenberg den 27 april, 2018 kl 08:31

  Hej Carina!

  Vilken läcker Salix, du har nog rätt, videungar bör avnjutas genom kameraögat. Jag är väldigt förtjust i våririsar men upplever dem ganska svåra att fotografera, de är bättre i verkligheten än på mina bilder.

  Just nu hinner jag knappt med att ta några bilder alls, just när det finns massor av motiv att välja på. Jag har lärt mig att stress inte skapar några tjusiga bilder, man bör ha god tid och tålamod, pröva olika inställningar och vinklar samt ta massor med bilder som sedan får rensas bort – bara de bästa sparas. Lärt mig min läxa med överfylld dator.

  Kram!

 13. Helene; Trädgård i Torslanda den 27 april, 2018 kl 22:14

  Fantastiska bilder på Mt Aso. Ser den överallt numera (på bilder). Hur är den andra årstider? Blir den en doldis då?
  //Helene

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.